25 Nisan 2008

1899 Hoffenheim

6 milyar euro mal varligi olan bir adam futbola el atiyor. Kaba bir genelleme icerisinde "Abromovic" olarak anilmasi olagan. Detaya indiginizde Abromovic ile arasinda derin ve romantik farklarin oldugunu göreceksiniz.

1899 Hoffenheim, Almayanin kücük bir köyüdür. Ikinci ligde olmasi dahi "Mucize" olarak addedilebilir. Dietmar Hopp, parasi olan "romantik" bir adam. Kucuklugunde formasini giydigi köy takimina yatirim yaparak onu olabilecek en iyi yere getirme ugrasinda. 2008 yili spor adami ödülünü aldi bu sene. Abromovic herhangi basarili bir klubu alip onun üzerinde "futbolculuk" oynamak isteyen bir adam. Hopp ise formasini giydigi köy takimini yukari cikarmak icin varini yogunu ortaya koymus " spor" adami.


Statlari 1999 yilinda klubun yüzüncü yili nedeniyle Dietmar Hopp tarafindan insa edilmis, bu sene basi kapasitesi biraz arttirilarak 6350 kisinin girebilecegi sekilde tasarlanmistir. Haliyle stadin ismi de "Dietmar Hopp" stadidir.
2009 yilinda 30 bin kapasiteli yeni statlarinin insaati da devam ediyor. Klup, su an icin tüm zamanlarin en sert ve mücadeleci ikinci Bundesliganin ücüncü sirasinda topladigi 50 puan ile. Geride kalan dört maci da aldigi takdirde yüksek ihtimal birinci lige cikacaktir. Teknik adamlari, Fenerbahcenin Sampiyonlar liginde rakibi oldugu zaman diliminde Schalke'nin basinda olan Ralf Ragnick.. Önemli transferler yapti. Carlos Eduardo, hali hazirda takip ettigim, kim alacak diye kendi aramizda geyik yaptigimiz önemli bir isim idi. Bayern Munih'in ciliz ataginda klup baskani onu bekleteceklerini ve daha iyi bir fiyata satacaklarini acikliyordu. nasil oldu bilemiyoruz Hoffenheim'da buldu kendisini. Son bes mactir da döktürüyor haliyle, zira üst düzey liglerdeki üst düzey takimlarda rahatlikla oynayabilecek durumda. Keza bu hafta sözlesmelerini 2011 yilina kadar uzattiklari kalecileri "rambo" olarak anilan Ramazan Özcan'i 1 milyon euro karsiliginda Salzburg'dan aldilar.. bir yil denizlisporda da forma giymis Selim Teber ise kaptanlari. 5 milyon euro'ya su ana kadar 8 gol atmis Nijeryali yetenek Obasi'yi aldilar.. Velhasil Frankfurt'tan aldiklari yasli kurt Coppado- takimin 9 gol ile en cok gol atan adamidir- haric transferlerin hemen hepsi 24 yasin altindadir. Gelecek bes yil icin yapilan plan/program dogrultusunda hareket ediyorlar.. Acikcasi ben "basarili" buluyorum. Saglam arastirma sonucu her zaman dile getirdigim "akilli hareket etme" olgusunu muthis bir sekilde gerceklestiriyorlar.. "Akilli hareket" eden saglam bir beynin ciktilaridir bunlar.. Basarisiz olma ihtimali bana göre minumumdadir.. Eger bir takimin basina gectigim takdirde nasil hareket edecek isem, bu takim o sekilde ilerliyor basari yolunda ve ben gercekten takdir ediyorum.

Hopp, tribünlerde pek sevilmiyor, yapilan isin özüne inmeden "para babasi"nin futbola el atmasi olarak degerlendiriliyor, kestirmeden Almanyanin Abromovici olarak aniliyor. Velakin kendi oynadigi kucuk koy takimina paranin disinda belirli bir program dahilinde hareket ederek her yil bir üst basamaga klubu tirmandirarak elde ettigi basari göz ardi ediliyor. Carlos Eduardo ve Obasi harici transferleri hemen her takim yapabilir. Isin kaynagi para olsa da yapilan transferlerin niteligi acisindan bakildiginda paranin da ötesinde "spor adami" becerisi bulundugunu belirteyim. Kiyaslamak gerekirse eger, Köln takiminin basinda Ragnick'den daha kariyerli olan Daum vardir. Mondragon, Ümit Özat,Novakovic, Helmes, Chihi gibi futbolculara sahip ve ayni zamanda ikinci Bundesliganin en fazla seyircisi olan takimdir. Ortalamasi 40 bini bulur.. Buna ragmen her iki takimin topladigi puanlar su an itibariyle esittir: 50.. Yatirimin niceliksel acidan buyuklugu önemli iken nasil ve ne sekilde oldugu da en az o kadar önemlidir. Hopp, akilli hareket eden, para kadar aklini da konsuturan bir spor adamidir. Herhangi bir klubu satin alip basina gecebilir iken üc bin kisilik formasini giydigi köy takimini yukariya dogru 18 yildir tasiyor. Her haliyle abrmovicizm ile arasindaki fark cok buyuktur.


Abromovic, bir anda milyarlarca euro ile takimin basina gecip basarinin pesinden kosturan bir adam. Aldigi takimin stadi, kültürü, gecmisi, sehri.. her seyiyle takimdi zaten. Basarisi sadece hali hazirda bulundugu ligde sampiyon yapmak ve akabinde Avrupa kupalarinda basari. Oysa Hoop ise basladiginda bakin takim neredeydi. 18 yil önce para vermeye basladi, takim henüz A-Liga'da iken..

1990 / 1991 A-Liga
1991 / 1992 Bezirksliga
1992 / 1993 Landesliga
1993 / 1994 Landesliga
1994 / 1995 Landesliga
1995 / 1996 Landesliga
1996 / 1997 Verbandsliga
1997 / 1998 Verbandsliga
1998 / 1999 Verbandsliga
1999 / 2000 Verbandsliga
2000 / 2001 Oberliga
2001 / 2002 Regionalliga
2002 / 2003 Regionalliga
2003 / 2004 Regionalliga
2004 / 2005 Regionalliga
2005 / 2006 Regionalliga
2006 / 2007 Regionalliga
2007 / 2008 2. Bundesliga

Takdir edilmesi gerekir, her bakimdan..

Hopp ve "Hoffenheim" futbolseverler bakimindan pek "hos" karsilanmadi. tepkiler gün gectikce daha da artmaya basladi. Daha cok birinci ve ikinci lig tarihi olan kült takimlarin ekonomik acidan yasam savasimi verir iken, Kaiserslautern gibi Bundesliga sampiyonu olmus bir takim bölgesel lige dogru gider iken taraftarlar Hopp ve Hoffenheim'a karsi bildiriler yayimliyor, tribünlerde sovlar yapiyorlar.. istenmiyor, begenilmiyor ve sürekli elestiriliyor.. bu konu da baska bir post konusu olsun.

Hiç yorum yok: