24 Nisan 2008

Futbol ve Siyaset




Malumunuz, vaktimiz cok yok, hevesimiz de ondan geri degil, blog ayda yilda bir güncellenir oldu. Dolayisla bir postta isi bitirmek gerekiyor artik. Gündem belli, Kutlu Dogum Haftasi beyanati, Hincal Uluc geyigi.. Velhasil spor-siyaset catismasi..


Aslinda oldukca kapsamli ve genis bir konu. Futbol, sadece futbol olamiyor cogu zaman. olmasi da mümkün degil. Ben, öyle görebilirim. Futbolu sadece futbol olarak görüp ona göre yorum yapabilirim, bir baskasi baska türlü.. velakin taraftari oldugunuz, basarisi ve daha fazla gündemde kalmasi icin cabaladiginiz klubun önde gelenleri size tamamen ters, sizin yasaminizi zora sokacak sistemin sözcülügünü yaparsa -Hakan Sükür yapmistir demiyorum, birazdan gelecegim o konuya da- is degisiyor. Degismemesi, sadece "futbol" olarak kalmasi mümkün müdür peki ?

Gazetelerin birinci sayfasinda kendisine yer bulan, siyasi olarak hicbir yetkisi olmamasina ragmen siyasen mesajlar dahi verebilecek konuma getirilen insanlarin tavir ve davranislarinin sizi baglamamasi mumkün müdür ?

Diyorum ki benim ilgilendigim alan futbol. Özünü seviyorum, 80 metre pasin yerini bulmasini, taktik olarak inceleyip futbolun kendisini yorumluyorum. Benim böyle bakiyor olmam kutlu dogum gününün herkes tarafindan bilinmesine engel teskil ediyor mu ? Ben, Hakan Sükür'ün bu beyanatini zararli bulmuyorum velakin daha baska mesajlar icerseydi diye empati yaparak devam ediyorum, tek basina futbol olarak kalabilmesi mümkün müdür bu oyunun ?

Mümkün degildir. Milyonlarin istirak ettigi ve icine insanin girdigi hemen her türlü arenaya siyaset, iliskiler ve toplumsal her türlü etki dahildir artik.

Hakan Sükür, sizi cok rahatsiz eden Kutlu Dogum Haftasi beyanatini degil de Kürtler ya da azinliklar üzerine tuhaf cikarimlar yaptiginizi düsünün. Ya da Ünal Karaman'in cok basarili futbolcu oldugunu düsünelim, üc hilal'li dügünleri televizyonlarda boy boy gösterildigini farzedelim. "Aman yaa ben futbola bakarim" diyebilir misiniz ki? Siz diyebilirsiniz velakin gercek cok baska sekilde kendini dile getirecektir.

Her gün yasadiginiz yasami bicimlendirmek üzere eylemde bulunuyorsunuz. Söz hakki istiyor, eylemlere gidiyor, daha saglikli, daha iyi olmasi icin sürekli mücadele veriyorsunuz. Gün geliyor, bir baska alanda, sportif olarak basarili olmasini istediginiz klubun kimi sözcüleri, sizin de bir nevi etkiniz oldugu basarinin da verdigi güc ile tüm ülkeyi etkileyecek sekilde söylemlerde bulunuyor ve sizin tam da istemediginiz sekilde bicimlendirecek sekilde hayati..

Peki bunun paralelinde taraftarlik ?

Tuhaftir ki Hakan Sükür bir fenomen.. Velakin Ihsan Kalkavan döneminde Besiktas, cokca defa da Fenerbahce kendisini transfer etmek istemis, basaramamis. Boyle bir insanin bir kluple özdeslesmesi klup sevdasindan gelir ve pek tabi ki Fenerbahcede de , Besiktasta da oynayabilirdi inter dönüsü ya da öncesi. Dolayisla kluplerin bu bakimdan kimligi yoktur.. Keza cokca elestirilen Fatih Terim icin de ayni sey söz konusu. Sinan Engin'i engelleyebiliyor mu Besiktaslilar.. Hayir.

Futbol, aslinda cok da basit olmasa da anlasilabilir bir oyun. Bir Spor dali. Yalniz degil futbol, insanlarin önemsedigi hemen her türlü spor/sanat dali göz önüne geldigi takdirde dönüstürücü etkiye sahiptir her daim. Sadece ve Sadece bilmem kac milyon/milyar insan tarafindan takip edilmesi onu cok baska bir alanda incelenebilir konuma getirmeye yetiyor. Masa tenisi olsaydi da alt tarafi topun ordan oraya gitmesi olarak yorumlanmasi bir yana, kitlesel takip söz konusu oldugu vakit yasadiginiz dünyaya etki eden sonuclara gebe bir oyun olacaktir, bu da futbolun sadece futbol, pin pon'un sadece iki kisi arasinda oynamasinin önüne engel teskil edecektir, diger türlüsü romantizmdir.. Sizin bireysel bakisinizi temsil eder velakin asla "dogru" degildir.


Simdi.. Hakan Sükür'ün beyanatini tehlikeli, yasaminiz icin bir tehtit olarak algiliyorsaniz bunun icin mücadele edin, uzaklastirin sevdiginiz klupten. Ben, sizin tehlikeli buldugunuz beyanat ya da bunu "tehlikeli buluyor olusunuz" ile dalga gecebilirim velakin asla ve asla basarili ve toplum önünde daha fazla yer etmesi icin varinizi yogunuzu üzerine islediginiz klubunuzu sekillendirme, ona bir kimlik kazandirma eyleminize elestiri getiremem, dalga gecemem. Aksine, kötü de olsa "kimligi" vardir.. Sizin gibi milyonlarca insanin da ayni sekilde düsündügünü hayal ediyorsaniz, bunun dogru oldugunu düsünüyorsaniz hareket edin. Zira her sey sizsinizdir ve futbol da asla sadece futbol degildir.


Ve bu oyun sadece 22 kisi arasinda oynanan oyun olmadigi icindir ki Hincal Uluc vurulmustur bir dönem. Bugun bunu konu ediyor.. Fenerbahce klubu ve baskani hakkinda bir takim iddialarda bulunmustur Hincal Uluc. Fenerbahce Klubu diyor ki, eger ki bu iddialara bir kanit bulamiyorsan "serefsizsin" cunku iftira etmis oluyorsun. Ben HIncal Uluc'un hedef gösterildigini dusunmuyorum,daha cok insanlarin "yalan haber" karsisinda tepki verdigini.. Hincal Uluc'tan öncelikle iddialarina kanit göstermesini bekliyorum. Bugün Oray Egin Adnan Polatin Hakan Sükür'e karsi herhangi bir yaptirimda bulunmamasina kendi capinda iddialarda bulunuyor, ekonomik cikari geregi sessiz kaliyor diyor. Sonra, belki de degildir diye giden bir kose yazisi söz konusu.

Hem Hincal Uluc ve ayni sekilde Oray Egin gibi yazarlari sevmiyorum. Arkadastan duyduk misali yaziyorlar, cesitli iddialarda bulunuyorlar.. En ufak bir kanit, delil sunmadan. Buna karsilik ne yapilmasi gerekir ? Sizin hakkinizda yazildigini düsünün. "x kisisi hirsizlik yapmistir" desin. X kisisi haliyle "kanit göster" derse, hedef göstermis mi olur ? Korkusuzca yazmaktan anladiklari korkusuzca kulaktan duyma bilgileri kamuoyununa gercek gibi sunma sacmaligi. öyle ki "x'in karisi y ile beraber" gibi bir yalan söylense bu memlekette, x de gelip yalan oldugu icin bir güzel dövse, bu yalani yazan kahraman ilan edilecektir ya da cesur gazetecilik olacaktir yaptigi is. anlamak mümkün degil.

Hakan Sükür'ün verdigi beyanata dönersek eger: Olagandir. baska türlü ideolojiyi benimsemis insanoglu olsaydi, kendi yasam bicimine göre bir mesaj verecekti suphesiz. Her insanin inandigi düsünceler ölcüsünde mesaj verme hakki vardir, en azindan bana göre. Hakan Sükür dindar bir adamdir ve bu dogrultuda mesajlar veriyor. Olagan... Hakan Sükür, artik olmus, bitmis bir meyvedir. Bahce ile sorununuz olmasi gerekir, sistemin üzerine gidin, carklarina saldirin, coktan olmus ve degismesi mumkun olmayan bir insanin olagan beyanatlarina takili kalmak, bosa kürek cekmektir, yillar yili bu durum olagelesiye kadar hicbir eylemde bulunmayisin baska bir ifadesidir.


Hiç yorum yok: