15 Nisan 2008

Dorian Gray'in Portresi




Yaklasik yedi-sekiz yil önce okudugum zamanda cikardigim bir kac notu suraya ilistiriyorum. irlandali yazar/sair/elestirmen Oscar Wilde'nin belli basli tek romanidir bir baska acidan. hikayeleri, demeleri, tiyatro oyunlari ve elestirileri olsa da basyapiti budur. Pek cok insanin okumus oldugunu bilsem de algiya düsen farkliliklarin altinin cizilmesi adina sunlari girelim;

" Elestirmenler uyusmazliga düstügünde, sanatci kendi icinde uyum icerisindedir.."

"..Vicdan ile Korkaklik aslinda ayni seylerdir, vicdan yalnizca sirketin tecimsel adidir, o kadar.."

" Sen herkesden hoslaniyorsun, bu demektir ki herkese karsi ilgisizsin"

"..Ve her türlü askin en kötü yani da bittiginde kisiyi asktan sogutmasidir"

"".. Sevgilisine sadik olanlar askin sadece siradan yönünü bilirler; asil sadik olmayanlar bilir askin acilarini"

"iyi etki diye bir sey yoktur bay Gray, Her etki ahlak disidir; bilim acisindan bakildiginda ahlak disi.."

".. Ahlakin temeli toplum korkusu, dinin gizi olan Tanri korkusu.."

""Ama yine kisi kendisini bütünüyle yasamaya verse, her duygusuna bir bicim, her düsüncesine bir anlatim, her düsüne bir gerceklik kazandirsa dünya yepyeni bir mutluluk atilimi kazanir". (Blogun basindaki aforizmanin bir benzeri olmasi acisindan önemlidir benim icin.)

"Duygusal yasantidaki sadakat, düsünsel yasamdaki tutarliga benzer; basarisizligin itirafidir ancak "sadakat".."

"insan asikken hep kendisini aldatmakla baslar, baskalarini aldatmakla sona erdirir.."

"insanlar en cok kendilerine gerekli olan seyleri baskalarina vermeye meraklidirlar"

"Baskalari icin hep iyi düsünmek istememiz, kendi basimiza bir sey gelir korkusundan, iyimserligin temelinde basit ürkme duygusu yatar.."

"Günümüz ahlaki insanin, yasadigi cagin ölcütlerini kabul etmesi demek. Ben iyi bir insanin yasadigi cagin öcütlerini benimsemesini en cirkin türden bir ahlaksizlik sayiyorum"

".. Zaten romanda kullanilacak seyler, insanin yasamdan vazgectigi seylerdir"

"... inancin ölümsüzlügü ile askin verdigi ders bu. Insanlarin kesin olarak emin oldugu seyler hicbir zaman gercek degillerdir."

1 yorum:

G R İ ❥ dedi ki...

A brilliant writer; a superb -must read- book. Love classic library though; provokes pleasant memories or create one of your own :)

"He covered page after page with wild words of sorrow and wilder words of pain. There is a luxury in self-reproach. When we blame ourselves, we feel that no one else has a right to blame us. It is the confession, not the priest, that gives us absolution."

"I knew that I had come face to face with some one whose mere personality was so fascinating that, if I allowed it to do so, it would absorb my whole nature, my whole soul, my very art itself."