16 Haziran 2008

Fatih Terim Tipi Teknik Adamlik.!




Türk milli takiminin basina gecip kirk küsür yil sonra ülkeyi 96 avrupa sampiyonasina götürmesinden Fiorentina macerasinin sonuna kadar teknik adamlik konusunda asla sorun yasamadigim, savasan ve hucum futbolu oynattigi futbol ile bize yeni bir soluk getirmis, ülkeye de muthis basarilar tattirmis bir adamdir Fatih Terim. Galatasarayli oldugum icin kimi antipatik tavirlarini da görmezden gelebildik..

Velakin Milandan kovulduktan su süreye kadar olan sürecte teknik adamligin "taktik" kisminda inanilmaz hatalar yapan, bu maca cikasiya kadar dogru kadroyu bulamamis bir teknik adamdir. Bu macta dahi absürd secimlerinin sonucundan dolayi elde kalan tek oyun kurucu olan Tümeri de kadroya dahil etmemis, oyun kurucusuz bir sekilde takim ilk yari boyunca üstün oynamamasina ragmen yüzde altmisbeslik bir topa sahip olma oranina erismistir. Bu aslinda takimin ilk yarida baskin oynamayan ama caresizlikten geri dörtlüde top cevirmesinden dolayi ulastigi en ilginc istatistiktir. En azindan Semih ve her ne kadar golde yanlis bir eslesme sonucu hatasi olsa da Emre Güngör secimi ile biraz olsun dogrulari yapmayi basarmis bir adamin gecmis maclara oranla daha oturakli bir kadro ile sahaya cikmasini saglamistir. Peki bu kadar yanlis yapan ve bana göre tahammül sinirlarini zorlayacak düzeyde sacmaliklar üreten bir teknik adam nasil basarili oluyor ?

Klinsmann nasil basarili olduysa Terim de o sekilde oluyor. Kahn,Effenberg gibi lider/moteve edici oyuncu fazlasi olan Galatasaray nasil basarili olduysa o sekilde oluyor. Sahada mücadele eden onbire yeterli gazi verirseniz Tuncay Sanlidan defansif orta saha dahi yapabilirsiniz. Sabri cok iyi oynadigi icin degil Terimin motive edebilecegi en kolay oyuncu oldugu icin kadrodadir. Daha iyi anlasilmasi adina Klinsmann-Löw örnegi üzerinde durayim.

Löw, Lucescu misali iyi bir taktisyendir. Stuttgart'a yardimci antrenörlükten gelip uefa'da final oynatirken Bobic-Balakov-Elber üclüsü ya da Seytan Ücgeni ile hicbir takimin durduramadigi bir oyun anlayisina sahip olup tarih yazmistir Bundesligada. Almanya 2006 Dünya Kupasi taktigi ve her seyi de Löw'ündür, herkes bilir bunu. Bunun yani sira teklifler her daim Klinsmann'a gelir . Liverpool yilligina 8 milyon euro veriyordu Klinssman'in. Chelsea BAyern ile anlasmasi olmasina ragmen gözünü dikmisti. Öne cikan özelligi takimi muhtesem bir sekilde motive edip "takim sefligini" yapabilmesidir. Oyunculardan maksimum verimi alabilecek, agresif oyun yapisini saha icerisine yerlestirebilecek karakteridir. Sef oldugu takimin teknik patronu gerekirse iki tane taktisyeni yanina aliverir, bunlar artik hic sorun degil. Istenilen oyuncularin oyuna/takima küsmemesi ve günler önce almanyanin oynadigi gibi hareketsiz bir sekilde sahada gezinmemesidir. Bu yüzden bu tarz yari teknik adamlar deyim yerindeyse günün ilginc gelecek belki ama "modern" teknik adam anlayisinin en önemlileridir. Abramovic aylardir yildiz oyunculari sahada oynatabilecek teknik adam arayisindadir.. Bu yüzden Terim de adaydir, bu özellikleri nedeniyle. Ama ben onun türk oyuncularinin disinda yabancilar üzerinde buradaki gibi yeterli otoriteyi kolay bir sekilde kuramayacagini düsünürüm..

Almanya takiminin bugün yüzlerce calisani vardir. Rakip takimin sadece kornerlerde nasil durduguna bakan bir ekip, o isaretleri cözümleyecek baska bir ekip, ona karsi en iyi taktigin nasil olduguna dair calisan baska bir ekip.. Euro 2008'den dolayi bunlarin hepsini her gün tvler boy boy gösteriyor. Hirvatistanin kornerleri önce sürekli cizgiye indirdigini vesaire.. teknik ve taktik kismi kimsenin umrunda degil.Oo oyunculari gaza getirecek ve ayni zamanda tüm bu adamlari organize edebilecek seflere ihtiyaci vardir. Klinsmann teknik adam degildir, Rudi Voller de teknik adam degildi bu yüzden bugün Galatasarayin anlastigi Skibbe teknik adam olarak almanyanin basinda sahaya cikmistir mesele teknik/taktik degil bir takimi yönetmek ve onlari motive etmek.. Bu yüzden kizsak da aslinda emre asik veya sabri tercihi kendi icerisinde "dogru"dur malasef.. yillarca Hakan Sükür seciminin dogru olmasi gibi.. keza ayni sekilde Ersun Yanal'in da motive edemeyecegi bir kimlik olan Hakan Sükürü istememesinin dogru olmasi gibi..

Velhasil Terim, önemli bir adamdir. su zamanda söylemek isterim ki türkiye milli takimi ne yapacagini kestiremeyecegim tek takimdir su 16 takim icerisinde. zira ne yapacagini kimse bilemiyor, bu da bugün en önemli silahi oldu takimin. Sahaya cikan onbirin dogrulari yapmasini saglayacak motivasyonun sahibidir ve bu da bugünün en önemli aranilan özelligidir. Ama sahaya dogru onbirici cikarip dogru taktigi vermesi bakimindan son zamanlarda sürekli sinifta kalandir aslinda.

Bugün pek cok acidan sevinsem de tüm bu futbol adina yapilan yanlislarin dogrulanmasi ve görünür kilinmamasi adina biraz da tuhaflasiyorum gelecek adina.. zira bir noktadan sonra bu yanlislarin dogrulanmasi motive ederek kapatilacak durumda olmayacaktir.

3 yorum:

Erkin Soydaş dedi ki...

üstadım yine döktürmüşsünüz. maç esnasında arkadaşlarla şunu konuştuk. şimdi bu fatih terim maç içerisinde bu kadar doğruyu zorunluluktan mı yaptı yoksa gerçekten aklındaki bu muydu diye. hala aslında bu kafamda bir soru işareti.

terim'in en iyi becerdiği şey motivasyon kuşkusuz ama taktik açısından bu kadar yetersiz olmamalı bir milli takım hocası. her zaman eleştirmişimdir fatih terim'i oturmuş bir futbol mantalitesi olmadığından ötürü. ama kuşkusuz iyi bir taktisyen olsaydı, çok daha büyük takımlarda uzun süre hocalık yapardı. güzel bir galibiyet aldık. bu milli takımın kendine güveni açısından çok önemli. fakat tekrar ediyorum bu milli takıma rakip takım oyununu kabul ettirdiği vakit çok aciz kalıyoruz. beni en çok endişelendiren bu.

Borges dedi ki...

Erkin Soydas: Varolan taktigi sonucunda inanilmaz basarili oldu. Akabinde bu oyun sisteminin esiri oldu. Sürekli kosan, basan oyuncu arayisina yöneldi. Bu asamada Felipe'yi dahi harcadi. Kimi basarisizliklari sonrasi diger alternatifleri denemeye basladi. Baska türlü olabilecegini ya da olmasi gerektigini de anladi. Toplamda ise bu arayislarin henüz bitmemesi pek hos degil. Yalniz varolan kariyeri, karakter yapisi ile türk futbolculari üzerinde muazzam bir otoritesi var. Bu da yer yer makina düzeninde isleyen sisteme sahip olmasini saglayacak performansi takimdan alabilmesini sagliyor.. Diyecegim odur ki Ceyrek final bu takim icin basaridir. Taktik/teknn detayin disinda azim,inanc ve motivasyon icerikli her sey. Kacinci kez son anda galip gelip yola devam eettigimizi söyle bir düsününce..

Adsız dedi ki...

tek kelime ile komiksin.