18 Mart 2009

Magath ve Büyüklük Atilimlari.!




Sampiyonlugun en buyuk adaylarindan birisi olmasina ve alti mac üst üste kazanmasina ragmen bugün o diyor ki Sampiyonluk Bayern Munih ile Hertha Berlin arasinda gecer...

Ben sunun altini cizmek isterim. Hoffenheim,Berlin ve Wolfsburg. Bu üc takim oldukca basarili. Hoffenheim cok degil iki yil önce bölgesel ligdeydi bugün Bundesliga Sampiyonlugu pesinde. Berlin, Falco Götzden beri düsme potasinin kiyisinda gezinir iken bugün Favre ile sampiyonluga oynuyor keza Wolfsburg gecen sene elde ettigi besincilik ile tarihinin en iyi derecesini elde etti. Imdi, bu takimlarin basinda olan teknik adamlara sordugunuz vakit bulunduklari pozisyonu henüz erken olarak nitelendiriyorlar ve hemen hepsi cok genis bir zamana yayili basari programini uygulamaktan bahsediyorlar.. Rangnick ile Magath benzer pozisyonda. Magath, hem teknik direktör, ayni zamanda teknik direktörü kovacak ve ise alacak pozisyon olan spor direktörlügü ve de Menajer. Üc görevi var. Favre ile Berlin, daha gecen sene oldukca zor durumda iken bu sezon cok baska. Rangnick'in Hoffenheiminda ise durum ortada.. Hepsine sampiyonluktan bahsedin, hemen hepsi "daha dur, biz cok uzun yillara dayanan program yaptik" diyor..

Skibbe'den yedi ay sonunda vazgecti Galatasaray, Hamburg maglubiyeti sonrasi pek cok insan Korkmaz'in istifasini isteyecektir, Aragones kovuldu kovulacak, Denizli ha bugün var yarin yok kivaminda.

Rangnick'e gecen sezon birinci Bundesligaya cikar misiniz diye soruldugunda hedefi Ikinci Bundesligada kalip bes yil icerisinde ulasilacak bir basaridan bahsediyordu.. Bizde olsa henüz Galatasarayin/Fenerin buyuklugunu kayrayamamis hoca olarak ikinci gününde kovulurdu..

Baskisiz ortama sahipler, gelecek adina cok uzun planlar yapiyor ve hem Magath hem de Rangnick "Ferguson" gibi takimin teknik direktörü degil her seyi.

Dortmund, basta Hoffenheim olmak üzere buyuk para/sponsor destegi olan Wolfsburg,Bayer Leverkusen gibi klupleri hedef yapmis durumda bu ve cok para harcama konusunda Magath'in söylemleri su sekildedir:

-65 milyon euro harcadiniz, cok para, cok oyuncu ?

Ben takimin basina gectigimde elimde 12 oyuncu vardi, geri kalanlar satilmisti. Öncelikle bir takim olusturmak durumundaydim. Bu yüzden pek cok oyuncuyu transfer ettik, daha iyi olmak icin degil bir kadro olusturmak adina...

-65 milyon, dortmund'un tepkisi ?

Bu isler sadece parayla olsaydi Dortmund en tepede olmasi gerekiyordu, herkes bilir ki bir dönem en cok onlarin parasi vardi ama parayla olmuyor demek ki..

-cok oyuncu ve genelde bilinmeyenler.

Scouting icin de ekstra hocalar tayin ettik. Benim üc farkli görevim var, teknik direktörü de ben tayin ediyorum, antrenman ettirecek hocalari da transferde etkin olacak isimleri ve baglantilari da. Iki yil önce Dzeko kimdir biliyor muydunuz ? "


Toplamda sunu demek isterim Magath özelinde.. Bundesligada basari genis zamana dayali projeler üreten insanlarin baskisiz ortamda takima yüzde yüz etki edecek yetkiyle basa geldiklerinde ancak gerceklesebiliyor.. Üstelik hemen hepsi belirlenen zamandan cok öncesinde hedeflerine ulasiyorlar.. Bu kluplerin disinda Bremenin Bayerne yaklasmasinin belki de tek nedeni hocasinin en kovulmayacak konumda olmasinin da payi var.. Biraz da oyuncularini koruyabilselerdi bugün Milani degil de Sampiyonlar Liginde inter milani elemis olacaklardi belki..

Magath röportajinda belki de en önemli avantajinin haftalik degil yillik projeler üretebilme sansina/lüksüne sahip oldugunu dile getiriyor.. Cok ciddi bir sicrama ancak bu sekilde gelisiyor. Galatasarayin dahi UEFA kupasini bir hocayla 4 yil üst üste calisabildigi takdirde aldigini da unutmadan bu gibi projeler icin saglam isimler bulmak gerekiyor. Belki dört büyüklerin konumu buna müsait olmayabilir ama bütün anadolu klupleri kucuk capli, genis zamana dayali projeler üretmelidir.. Bundesliga aslinda ikinci,ücüncü,dördüncü büyügünü ariyor su zamanda.. Hamburg,Schalke,Bremen,Stuttgart'in disinda klupler kendilerini buyutuyorlar.. Cok kisa zaman icerisinde cok daha baska hale gelecektir süphesiz..

Hiç yorum yok: