9 Haziran 2012

Almanya-Portekiz maçı öncesi!



İki güçlü takım Cumartesi akşamı 21:45'de karşı karşıya geliyor. Maç öncesi favori kimliğini Almanya korusa da Löw'ün sahada belirleyeceği strateji maçın skoruna doğrudan etki edecektir. Portekiz, bu turnuvada yapabilecek tek sürprizi ancak Almanya karşısında o da baskın bir futbol oynama riskine Löw girerse mümkün..

Strateji ne olacak?

2010 Dünya Kupası'nda başarılı olmuş olan Almanya neredeyse hiçbir maçta dominant bir oyun sergilememişti. Gollerinin büyük bir kısmını Türkiye'de oynanılan maçta olduğu gibi hızlı kontralar sonucu geniş alanda etkili olarak buldu. Eğer Almanya, oyunu rakibin kontrolüne verip geniş alan üzerinde oynama düşüncesi içerisindeyse (Dün Rusya'nın yaptığı gibi) bu tuzağa düşecek olan Portekiz'i yenmesi çok zor değil. Burada Löw'ün stratejinin önemi çok fazla zira Portekiz de geride sağlam duran takımlardan ziyade daha çok üzerine gelen rakipleri hızlı ve tehlikeli kenar oyuncularıyla etkisiz hale getirebilme konusunda oldukça iyi. Bu açıdan bakarsak her iki takım da hızlı hücumu ve geniş alanı seviyor. Almanya kısmen bugünkü Rusya'nın belirlediği oyun feslefesine benzer bir oyun anlayışı içerisinde olmak zorunda. Diğer türlü Portekiz'in sürpriz yapma ihtimali bana göre bir hayli fazla. Zira Portekiz başa baş oynayabilecek her şeyden önce "pres gücüne" sahip değil. Orta sahasında kontraya uygun oyuncular olsa da oyunu tutma konusunda yetersizler. Ronaldo ve Nani'nin oyunun hakimiyetini ele geçirmesine engel teşkil edecek niteliğe sahip oyuncular olduğunun altını da çizelim.

Kabaca bana göre Portekiz'in iki büyük sorunu var: Bitirici bir forvet eksikliği ile beraber orta sahasının oyunu tutma konusundaki sıkıntısı. Bu aynı zamanda kontra futboluna Portekiz'i daha yatkın yapıyor ve Almanya'nın gücünü kabul edip geride konumlanırsa Almanya'ya sürpriz yapması çok da şaşırtıcı olmaz, tersi de Almanya için geçerlidir.

Portekiz'de sorun: Beklerin oyunu açmadaki sıkıntısı

Almanya'nın geçmiş Portekiz maçlarını izlediğinde çıkaracağı ilk sonuç hücum oyuncuların ön alanda pres yapması adına görevlendirmesidir. Pepe ve Bruno Alves'in belki de en büyük sıkıntısı budur. Kenar forvetler eğer Portekiz beklerine basar, stoperler oyunu açmak zorunda kalırsa hazırlıksız bir şekilde rakibini yakalayacak olan Almanya buradan gole ulaşabilir. Bayern Münih bunu Real Madrid'e yaptığında Pepe'den oldukça güzel sonuçlar almıştı zira bu oyuncu üzerine gelen pres sonucu topu ya taça ya da rakip oyuncuya göndermişti.

Portekiz'de sorun 2: Kenar oyuncularının birbirleri ile arasındaki mesafenin fazlalığı, Nani-Ronaldo'nun savunmaya yardım edemeyişi.

Bu aynı zamanda orta sahasının da oyunu tutma konusundaki sıkıntısının bir başka nedenidir.
Burada devreye Mesut Özil girecektir. Miguel Veloso defans dörtlünün önünde neredeyse stoper gibi oynayacak ve defanstan başına buyruk hareket edip ileri çıkan oyuncuların arkasını kollayacağı gibi merkezi sıkı bir şekilde kapatacaktır belki ama Nani ve Özellikle Ronaldo'nun geriye gelmede yaşadığı sıkıntı sonucu Coentrao ile Ronaldo arasında açılan uçurum nedeniyle boşluk buradan yakalanabilir. Bu gibi bek ile önündeki oyuncu arasındaki açıkları Almanya muazzam bir şekilde kullanıp değerlendiriyor. Tam da bu noktada Thomas Müller bir adım daha öne çıkıyor.

Portekiz'de sorun 3: Nani oynayabilecek kadar hazır mı?

Hali hazırda savunma sorunu olan oyuncunun antrenmanlara henüz yeni başlamış olması Portekiz için ciddi bir sorun demektir. Burada bu oyuncunun en azından Almanya gibi güçlü bir rakibe karşı yedek oturtulup yerine daha savunmaya yakın bir ismin denenmesi mümkün. Nani'nin yedeği kadroda Ricardo Quaresma'dır. Ben daha Meireles'in yedeği konumunda olan Ruben Micael'in burada devreye girmesini "mantıklı" buluyorum zira Lahm'ın sola geçtiğini düşünürsek bu yakada oynayacak oyuncuya büyük iş düşüyor. Başka açıdan Quaresma da bu takımı rahatlıkla gole doğru itekleyebilir.

Portekizin güçlü yanı: İki tehlikeli kenar oyuncusu ve uzaktan şutlar..

Elemelerde atılan 27 golün 17'sinde Nani ve Ronaldo'nun payı var. Atılan gollerin yine %40'ı ceza sahasının dışından atılmış. Dolayısla İki önemli kenar oyuncusunun hücum konusundaki etkisi ve toplamda ceza sahasının dışından atılan şutların gücü. Almanya savunmasının önündeki hücumculara yakın markaj yapılmazsa uzaktan atılan topun kaleye girme ihtimali çok fazla uzak değil. Almanya burada kenarları ikileyerek kombinasyon futboluna uzak olan Ronaldo-Nani ikilisini etkisizleştirebilir ve fakat buna uygun bir strateji geliştirilmelidir. Dahası Nani antrenmanlara yeni katıldı ve hali hazırda bu gibi büyük maçlarda kaybolan bu oyuncuyu sahaya sürmemek oldukça mantıklı olur.

Almanya'nın sorunu: Sağ bek kim olmalı?

Bana sorarsanız İsviçre maçını ölçü almayıp Lahm'ı sağ bek oynatmak. Zira bu bücür kaptan hızı ile Ronaldo'yu en azından Bayern ile Şampiyonlar Ligi'nde durdurmuştu. Daha da önemli ayrıntı tam da Ronaldo'dan kaynaklanan Ronaldo kenarından hücum edilmesi gerektiğinde ise bunu Lahm muazzam bir şekilde tetikleyebilir. Lakin Löw son gelen haberlere göre Lahm'ı solda oynatacak ve Boateng sağ bek oynayacak. Olur da burada sorun çıkarsa maç içerisinde ikinci seçenek olarak defansif orta saha oynayan Leverkusen'in Lars Bender'ini Löw sahaya sürecek. Stoper de oynayabilen Boateng'in defansı iyi olsa da Ronaldo karşısında ne yapacağı muammadır. Bender'i buraya yerleştirmek ise tam anlamıyla "çılgınlık" olsa da Bender'in azmi ve yüksek motivasyonu burada işe yarayabilir. Ama önemle belirtmek gerekir ki orta sahada topa basmak ile kenar savunması birbirlerinden oldukça farklı iki konudur. Almanya daha önceden de Traesch'i evirmiş, çevirmiş koymuş buraya ve fakat genelde başarı defansif orta sahalardan değil stoperlerden bozma beklerden geldi.

Gomez mi Klose mi?

Almanya her daim Lahm'ın tersinde oyanayacak bek oyuncusunun belirsizliği ile meşgul olmuştur. Bunun dışında kadronun hemen her üyesinin kim olacağı bellidir. Son dönemde ise ikinci bir belirsizlik; Gomez ile Klose arasında yaşanıyor. Lakin 34 yaşına gelmiş ve sakatlıktan yeni kurtulmuş Klose her şeye rağmen Bundesliga ve Şampiyonlar Ligi'nde leblebi gibi gol atan Mario Gomez'e tercih edilecek gibi duruyor. Bunun da en önemli nedeni gol vuruşu konusunda birbirlerine yakın ustalıkta olan iki isimden Klose diğerleriyle kombinasyona daha iyi giriyor. Ceza sahasının dışına da sıklıkla çıkan Klose, rakibi Gomez'in yapabildiklerinin dışında Müller ve Mesut ile ilişkisi çok daha iyi. Almanya önde kanat adamı değil Müller ve Podolski gibi kenar forvet kullanıp çizgiye inerek değil Kroos-Mesut Özil gibi merkez oyuncularıyal iletişim kurup kısa paslarla içeriye dalarak sonuca gidiyor. Dolayısla bu açılımın içerisinde Klose her daim Gomez'in önünde oluyor. Sakatlık problemi olmazsa benim beklentim Barça'nın da ilgisi olan Klose'nin yarın sahaya ilk 11 çıkacağıdır.

Almanya'nın sorunu 2: Schweinsteiger'in form durumu?

İkinci yarının büyük bir bölümünde yoktu. Dahası sakatlıktan döndüm derken yine yeniden sakatlandı ve eski formuna ulaşamaması bir yana sakatlığı tam olarak geçmeden takıma katıldı. Yarın büyük ihtimal sahaya çıkacak ama bu iyi mi kötü mü olacak orası belirsiz. Büyük oyuncunun ismi bile yeterlidir rakibi korkutmaya ama onun mücadelesi yapısı ve yönlendirici oyununa Almanya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Eğer fit değilse İsviçre'deki kötü performansına rağmen Toni Kroos'un burada denenmesi taraftarıyım. Aynı zamanda geride kapalı bir Portekiz olursa Khedira yerine de Mesut'a boşluk bulma konusunda yardımcı olması için yine Kroos tercih edilmelidir derim.

Almanya favori Portekiz eğer akıllı bir taktik hamlesi yapmazsa!

Benim için maçın özeti budur. Normal koşullar altında orta sahası olmayan, orta sahada tutunamayan Portekiz, eğer muazzam bir taktiksel plan içerisinde kontraya dayalı farklı bir futbol aklını devreye sokmazsa bu maçın galibi yüzde seksen Almanya'dır. Lakin diğer açıdan kontra takımı olarak dahi adlandırılabilecek olan Portekiz, geride sıkı durur, orta saha eksikliğini kapatır, forvet olarak misal Almeida ya da Postiga değil de Ronaldo'yu çıkarır, farklılıklar yaratırsa kesinlikle Almanya'yı yenebilir. Bu gücü var.. Diğer türlü Almanya herhangi bir şekilde golü bulursa Portekiz'in şansı yok denecek kadar azdır.

(Benim beklediğim )Kadrolar:

Almanya: Neuer, Boateng, Mertesacker, Badstuber, Lahm, Schweinsteiger, Sami Khedira, Thomas Müller, Mesut Özil, Lukas Podolski, Miroslav Klose

Portekiz: Patricio, Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao,Miguel Veloso,Meireles, Moutinho,Ronaldo, Quaresma (Nani),Postiga

Hiç yorum yok: