4 Haziran 2012

Euro 2012 Yunanistan


Burak Sağlam, Euro 2012'ye katılan Yunanistan'ı incelemiş.

.....................

"Aynı Anlayış Farklı Sahne Farklı Yönetmen"

Euro 2004'ün şampiyonu, Euro 2008'in tek "0" çekeni Yunanistan; Euro 2012'ye de katılmayı başardı. Sıkıcı futbol kavramı adeta üzerlerine yapışmış olsa da, 8 Haziran'da turnuvanın açılış maçında Polonya'nın karşısında onlar olacak. Yunanların King Otto'sunun mirasını korumayı başaran Fernando Santos ve öğrencilerinin diğer rakipleri Rusya ve Çek Cumhuriyeti. Ben de sizler için Yunanistan'ın turnuvadaki şansını değerlendirmeye çalıştım. Yunanistan'ın turnuvadaki avantajlarına ve dezavantajlarına hep birlikte bakalım.

AVANTAJLAR

-
Özgüven

Eleme gruplarında 10 maçta aldıkları 7 galibiyet, 3 beraberlik ve yenilen 5 gol bu özgüvenin oluşmasını sağlayan en önemli faktör. Çoğu Türk futbol seyircisi tarafından kolay gruplara düştüğü düşünülen ve şanslı olarak nitelendirilen Yunanistan'a bu gözle bakarsak eleme gruplarındaki bu başarısını gözardı etmiş oluruz. Hele hele, Euro 2004 play-off'unda elendiğimiz Letonya ve Euro 2012 elemelerinde elendiğimiz Hırvatistan'ın (2 maçta toplam 3 gol yediğimiz) da Yunanistan ile elemelerde aynı grupta yer aldığını düşünürsek bizim onlara herhangi bir olumsuz söz söylemeye hakkımız yok sanırım. Erken golün tüm planları altüst ettiği bu oyunda, 90 dakika boyunca bile zor gol yiyen bir takım için bu her maç öncesi büyük bir moral kaynağı olacak.

- Ülkenin "olumsuz" koşulları

Zor zamanlarda mutluluk önemlidir. Futbol bir halkın dertlerine çare olamaz elbet ama futbol böyle zamanlarda daha çok mutlu eder. Kriz bu sezon ülkedeki futbolu da etkiledi. Yunanistan kadrosundaki çoğu ismin Yunan liginde oynadığını düşünürsek onlar da bu durumu çok iyi biliyor. Herkesin daha başka kenetleneceğini düşünüyorum. Onlar da bizim gibi futbola duygusal bakıyor ne de olsa.


-İstikrarlı kadro

Elemelerdeki ilk maçını 3 Eylül 2010'da oynadı Yunanistan. İki yıla yakın bir süre geçmiş üzerinden. O maça çıkan 11 şöyle; Sifakis , Seitaridis , Spiropoulos, Papadopoulos , Torosidis ,Sokratis Karagounis, Katsouranis, Samaras, Salpingidis, Gekas. Bu kadrodan en az 8 futbolcu, sakatlık veya herhangi bir durum yaşanmaması durumunda büyük bir ihtimalle 6 Haziran'da sahaya çıkacak ilk 11'de de yer alacak. Hepsi birbirini çok iyi tanıyor. Yunanistan'ı buraya kadar getiren bu istikrarlı kadro, onların en büyük avantajlarından biri olacak.

DEZAVANTAJLAR

-İlk maçta Polonya ile karşılaşmak

İlk maçta ev sahibiyle karşılaşmak hiç hoş değil. Yunanistan bu duruma hiç yabancı olmasa da (Euro 2004 açılış maçı), onları zor bir maç bekliyor olacak.

- Sol bek

Sol bekte Holebas (Chovelas) ve Tzavelas tercihleri var. İkisi de milli takım için tecrübesiz isimler. Tzavelas Monaco'da bile düzenli oynayan bir oyuncu değil. Holebas ise Yunanistan'ın taktiğine biraz aykırı bir isim. Holebas'ı eskiden tanıyanlar onun hücumcu bir oyuncu olduğunu da hatırlayacaklardır. Hatta eskiden sol bek bile oynamıyordu. Ve bir sol bekin hücumcu biri olması Yunanistan taktiğinin de istemediği bir özellik.

- Gol gol gol

Böyle bir anlayışta oynayan bir takım için az gol atması normal. En etkili gol silahları Gekas, Samaras ve Salpingidis. Üçü de ilk bakıldığında isim olarak bakıldığında iyi futbolcular. Fakat milli takımdaki gol sayıları oldukça düşük. Öyle ki eleme gruplarında atılan 14 golden sadece 3'ün de 3 ismin imzası var. Samaras'ın oyununu beğenmeyen biri olarak onun gene isteneni veremeyeceğini düşünüyorum. Gol için Gekas ve Salpingidis'in iyi performansları, sürpriz defans oyuncusu golleri gerekecek. Zira Euro 2004 finalinde kupayı getiren. Euro 2008'de Yunanistan adına atılan tek golün sahibi Angelos Charisteas artık sahada olmayacak.



Teknik Direktör: Fernando Santos

Bir Portekiz ligi bir Yunanistan ligi derken soluğu milli takımın başında alan Santos macera aramadı ve Rehhagel'in oynattığı düzenle devam etti. Son derece haklı bu konuda. Yunanistan buna alışmış. Futbolcu yetiştiren bir alt yapısı olmadığına göre kadrodaki oyuncuları değiştiremezdi ve bu oyuncular bu düzeni oynamayı biliyordu. Elemelerde hiç kaybetmeden ülkeler bazında ilk turnuvasına katılmış oldu, kendisini ispat etmiş oldu. Ve şuan kafası en rahat isimlerden biri olsa gerek. Olası bir başarısızlıkta başı en az ağrıyacak kişi.

Kaleci

Sifakis ve Tzorvas oynadıkları takımların birinci kalecileri değiller. Elemelerde Sifakis daha çok şans bulmasına rağmen kaleyi Tzorvas'ın korumasını bekliyorum. Bu iki isim de Nikopolidis'in milli takımdaki son dönemlerindeki berbat performansını göstermemesi durumunda bile başarılı sayılabilirler.

Defans

Yunanistan'ın altın döneminde defans hattı genellikle Fyssas Dellas Kapsis Seitaridis dörtlüsünden oluşuyordu. Şimdiki kadroda da o zamanki defans kalitesine yakın isimler var. Sağ bekte Torosidis oynayacak ve takımın en önemli parçalarından biri. Elemelerde Letonya ve Malta'ya karşı alınan 1-0 galibiyetlerde, gollerin ismi Torosidis idi. Yunanistan için daha da önemli olan yan toplardan gelecek goller, Yunanistan için altın değerinde olacak. Savunmanın ortasındaki isimlerden biri Sokratis olacak. Bremenli Sokratis çok kart görmesiyle ünlü ve bu biraz turnuvada Yunanistan'ın başını ağrıtabilir. Sokratis'in partneri iki Papadopoulos'tan biri olacak. Dezavantajı olarak gördüğüm sol bek konusunda da Cholevas veya Tzavelas seçenekleri var. Ama Torosidis her iki defans kanadında oynayabiliyor. Bu yüzden sol bekte Torosidis tercihi de sürpriz olmaz.

Orta Saha

İki Panathinaikos'lu istikrar abideleri Karagounis ve Katsouranis'in kadrodaki yerleri kesin gibi. Onların özelliklerini anlatmaya pek gerek yok sanırım. 4-3-2-1 dizilişiyle oynayan takımda Karagounis ve Katsouranis'in yanında olacak isim için büyük bir çıkış yaklayan ve gelecek sezon için Parma'da forma giyecek Ninis ya da Schalkeli Papadopulos isimleri ağır basıyor. Genç Papadopoulos'u mutlaka bir yerde kullanacağını düşünüyorum. Ama defans mı orta saha mı ona Santos karar verecek. Orta sahada yer alan diğer isimlerinden oyun karakteri olarak bu isimlerden bi farkı yok. Aday kadroya çağırılan orta saha isimlerinden en yeteneklisi Ninis. Ama gene de tam olarak yaratıcı bir orta saha ismi göremiyoruz. Genç Fortounis ve Bolognalı Kone'nin fazla şans bulması beklenmiyor.

Forvet

En önemli gol silahı Gekas. Dünya Kupası sonrası milli takımı bıraktığını açıklayan ama bir sene sonra tekrar geri dönen Gekas bilindiği gibi bu sezon Samsunspor'dan sakatlık nedeniyle erken ayrılmak zorunda kaldı. Bu nedenle kadroya girip girmeyeceği belli değil. Sakatlığı geçerse en kilit isim gene o olacaktır. Samaras'ın ise milli takımdaki performansı hiç iç açıcı değil. Celtic formasıyla da çok maça çıkmasına rağmen gol sayısı çok düşük. Ama Yunanistan'ın ilerideki alternatifsizliği yüzünden gene sahada olacak. İleri uçta görev alacak bir diğer isim de Yunanistan'ın Dünya Kupası tarihinde ilk golünü atmayı başaran Salpingidis. Salpingidis Santos'un elemelerde en çok görev verdiği isim. 37 yaşındaki Liberopolos'un kadroda olmasına anlam veremedim. Angelos Charisteas'ın ölüsü bile ondan daha çok katkı sağlardı. Biraz duygusal mı düşünüyorum bilmiyorum ama Charisteas'ın bu kadroda olması gerekirdi. Oynamasa bile bunu hakettiği kesin.

Turnuvadaki şansı

Saygı duyduğum Yunanistan için ilk maçın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlk maçta alacakları galibiyet harici bir sonuçta gruptan çıkamayacaklarını düşünüyorum. Görüşüm de ilk maçta galip gelmelerinin zor olduğu. Her ne kadar grubunda Almanya, İspanya, İngiltere gibi güçlü bir takım olmasa da, Yunanistan'ın gruptan çıkamayacağını düşünüyorum. Kapasiteleri belli ve Avrupa Şampiyonaları Dünya Kupalarından daha zor. Buraya katılmak bile Yunanistan için büyük bir başarı ve turnuvaya kendi karakterleriyle renk katacaklar.

Son olarak toparlayacak olursam , kadrodaki çoğu isim için bu sahne bilindik olsa da Fernando Santos için ilk deneyim olacak bu turnuva. Onun bu turnuvada ne yapacağını kestirmemiz oldukça zor. Turnuvalarda tecrübenin önemli olduğu gerçeği var. Ve son olarak her ne kadar imkansız gibi gözükse de bir maçının -kazanır ya da kaybeder farketmez - 3-2, 4-3 gibi bir skorla bitmesini diliyorum.

Yazar: Burak Sağlam Tweeter

2 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

Kone 23 kişilik kadroda olan bir isim değil..

Borges dedi ki...

Ya bak bir daha söylüyorum.

Bu yazıları 23 kişilik resmi kadro açıklanmadan bana ulaştı. Yoksa Fransa'da Remy mi kaldı yahu.. bilmiyor muyuz sanıyorsun