7 Kasım 2013

Uzak Direk Gerçeği


Son günlerde içerisine dalıp dalıp durduğum muhteşem bir site var. http://www.statsbomb.com Orada yapılmış bir analizin çevirisi.  5 büyük ligin 2012/13 sezonununa oynanan maçlarında çekilen yaklaşık 50 000 şutu analiz ediyor.

Çekilen şutların başarı oranı. Öncelikle genel bir analiz.  Ceza sahasından kaleyi bulan şut ve kafa toplarının başarı oranı:


Colin Trainor ceza sahasını kabaca üç bölgeye ayırmış ve buradan çekilen şutları daha da ayrıntılı olarak işlemiş.


Kaleye merkezden çekilen şutlar.. Sağ ve sol kenardan..


En dikkat çekici ayrıntı merkezden kalei ile karşı karşıya kaldığınızda sol üste vurduğunuz zaman başarı şansınız çok fazla. Keza sol alt ile sağ alt arasındaki başarı farkı da bir hayli fazla. Kalecinin sağı daha iyi algısını da bu analiz çökertiyor. Başka açıdan topun biraz dibine inip yerin bir kaç santim yukarısına çıktığında ise bu sefer kalenin sağına vurmanız başarı şansını daha fazla arttırıyor.  Benim buradan anladığım sola vurdun mu ya tam yeren ya da doksana çakacak kadar inceci olacaksın. Değilsen sağa vurmalısın.. 



Sağdan çekilen şutlar:

Sağdan çektiğinizde beklendiği gibi uzak köşeye şutu çekmeniz başarı şansını arttırıyor. Kalecinin üzeri ve solu sıklıkla kontrol altında oluyor. Yine de kalecinin sol üstünde yüzde 48'lik bir başarı yüzdesi var. Kalecinin sağında bu oran yüzde 44

Yüzde 0'lık bir alan dahi var ki orada kaleci duruyor muhtemelen.. Ceza sahasının sağından sol çatala doğru gönderdin mi zaten mesele kaleci kurtarır mı değil daha çok çerçeveyi bulur musun?


Soldan çekilen şutlar:

Ceza sahasının solundan şut çekerseniz bir önceki oranların hemen hemen tersini görüyoruz ama ufak bir farkla. Az önceki tabelada uzak direğe çekilen şutların gol oranı bir hayli yüksekti. Soldan girip kalecinin soluna uzak direğe şutu çektiğiniz vakit gol olma oranı sağa göre daha düşük. Bu da muhtemelen dünya üzerinden sağ ayaklı futbolcunun sol ayaklıya göre daha fazla olmasıyla açıklanır. Ceza sahasına sağdan girip sağ ayağıyla uzak direği görmek mümkün ama tersi zor..

Arka direk gerçeği:

Sağdan veya soldan ceza sahasına girdiğinizde arka direği hedef almak buradan çıkarılacak sonuç. Lakin birinin diğerine göre daha zor olduğunu düşündüm. Colin Trainor'un araştırmasına göre ceza sahasının her bölgesinden arka direği hedef alınan şutların yüzde 68'i kaleyi tutturamamış. Ama ynı şekilde ön direğe çekilen şutların da yüzde 64'ü hedefi bulmamış. Fark benim beklediğimden çok  düşük..


Hiç yorum yok: