24 Ocak 2008

Galatasaray ve Oftas Yenilgisi



En cok mail Galatasaray takimi ile ilgili geliyor.

Oftas macini seyretmedim. Son bir kac gündür futbol disi konularla ilgileniyorum, gece gec saatte eve geldigimde Galatasaray'in 3-0 yenildigini ve bunun yaninda Fenerbahce takiminin 10-3 gibi farkli bir skorla galip geldigini ögrendik.

Ezeli iki rakibin birbirlerine ters orantida sonuclar aldigini görüyoruz. Pek ilgilenmiyorum. Dogal bir sonuc. Umutsuzluga filan da kapilmiyoruz, öncelikle varolan durumu iyi analiz etmek gerek. Fenerbahce on yillardir verdigi emegin karsiligini alma safhasinda. Galatasaray ise yeniden yapilanma asamasinda. Hangi asamada olursa olsun böyle bir sonuc "olagan" degildir velakin olagan olan hicbir sey de yok takimda. Sakatlik unsurunu geciyorum, hali hazirda kadrosu yetersiz olan takim "yedek takim" olarak adlandirilacak bir kadro ile sahaya cikiyor. Boyle bir luksu hicbir sekilde yok takimin. Basa dönelim.

Takim sezona firtina gibi basladi. Avrupada sorun yasasa dahi seyircisiz oynadigi maclarda farkli sonuclar alip ligde yenilgisiz bir sekilde yoluna devam etti. Hem futbol ve ayni zamanda sonuclar yeterince tatmin edici idi. Bu noktada bana göre yine de iki büyük hata yapildi. Sezon öncesi hem Mondragon'un ve ayni zamanda Tomas'in gönderilemesi en buyuk hatalariydi. Kaleci ve defans sorunu özellikle Avrupada basini agritti. Sükürler olsun ki aksilik sonucu Song elimizde kaldi ve daha da buyuk bir hatadan dönüldü. Defans bölgesi iki saglam transfer yapip sorunu halledilebileceginiz bir alan degil, oturmasi, anlasmasi ve uyum adina onlarca macin geride kalmasi gerekir. Bu buyuk hataya ragmen Song'un muhtesem performansi sonucu iyi sonuclar geldi. Bugün Song yok..

Herkesin gözü yeni "pahali" transferimizdeydi.. Lincoln, Linderoth ne yapacak derken hepsinin de ötesinde oynayan "Ayhan Akman" parladi birden.. Milli takima neden giremedigi ciddi bir tartisma konusu iken Terimi elestirmesine ragmen Ayhan Terim tarafindan milli takima dahi alindi, hem defans ve ayni zamanda ofans anlaminda da takima katki yapmasindan kelli muthis oynuyordu.. Bugün Ayhan Yok..


Ilk macinda muhtesem bir gol atti.. Arkasindan ayni sekilde muhtesem bir gol daha ikinci macinda.. Sahasinda seyirci ile bulustugu Sion macinda da tavan yapti, yer gök lincoln diye inliyordu.. tekmeler, sakatliklar ve kirilganligi sorun oldu. bugun Lincoln Yok..

Gözler lincoln'daydi velakin takimin "gizli kahramani" linderoth idi. basit oyunu, hatasiz ve doksan dakika boyunca disiplinli bir sekilde mücadele etmesi, oyundan kopmamasi, ataklari kesmesinin yaninda defanstan ileriye saglam cikislari ile ilk devre sonucunda takima en cok katki yapan yeni transferi Linderoth.. Bugun Linderoth yok.

Eski günlerine döner gibi olan Hasan Sas, yenilerin iyi uyumu ve oyunu sonrasi kadroda kendisine yer bulamadigi icin isyan eden Hasan Sas, takimin aslinda Lincoln harici derinlemesine oynayan iki futbolcudan birisi olan Hasan Sas tüm bu olumsuzluklarda kahraman olmak var iken o anti-kahramanligi secti.. Bugün öyle veya böyle Hasan Sas yok..

Milli takimda iyi oynuyor, akabinde ayni oyunu takima da getirdi, Her sey iyiydi onun icin.. Velakin tam da iyi oldugu bir dönem milli takim macinda Arda Turan ile sakatlandi, 8 hafta.. 8 hafta dediler, sonradan takima da girdi velakin bizim icin hala sakat, iyilesemedi bir türlü..

Oftas macina Hakan Sükür ve Nonda'dan ve hatta Servetten de yoksun ciktigini hatirlatalim.. Üc sifir.. Olagan. Rakip Oftas, alanya degil. Trabzonspor'u galibiyete en cok ihtiyaci oldugu bir dönemde deplasmanda yenmis bir takim. sasirtici veya sürpriz degil. Kadro nedir ki ? Arda Turan harici siradisi, vazgecilmez tek oyuncu yok. O da yerinde oynamadigindan verimsiz ve ayni zamanda formsuz.

Serkan Calik ve Baris Özbek, Alman ikinci Bundesligada dahi yildiz degildi. Ki benim nazarimda her ikisi de siradan oyuncudur, velakin önem verdigim konu yildiz-siradan oyuncu olmasindan ziyade sistem ve takimin islerligidir. Deivid De Souza da yildiz degil velakin sistem oturdugu vakit en önemli "Kilit" oyunculardan birisidir..

Sorunun temeli aslinda Gerets dönemindedir. Yapilmayan transferler, giden oyuncular ve geride kalan enkaz. Bu sezon her seyiyle sil bastan yapildi, yapilmasi da gerekiyordu. Simdi cok buyuk bir sorun var: Sakatlik.. Ilginctir, giden gelmiyor, giden de bir iki hafta degil üc, dört ay takimdan ayriliyor.. Lincoln müzmin sakat diyorlar da bu kadari degil be abi. Linderoth hayatinda röntgen dahi cektirmediginden bahsediyor, Ayhan Akman ne zaman boyle agir bir sakatlik gecirmis, nedir bunlarin sebebi.. Bir seyler eksik, yanlis bunun cözüme kavusturulmasi gerekiyor. Takima asiri yüklenme, Süper Ligin oynatmamaya dayali felsefesi bir nevi etken iken baska baska sorunlarin da olabilecegi ihtimali yatiyor kafalarda..


Basta Mondragon ve Tomas transferi yanlisligi yapilmasa, en fazla Linderoth üzerine de Sabri sakatlanip siradan bir "sakatliklar" silsilesi yasasa, yine de sorunlu olacaktir takim.. Yenidir, tecrübe ve uyum eksikligi cekiyor..

Tüm bunlar yetmiyormus gibi Servet'i,Hakan Sükür'ü yedek birakip Nonda'nin da yoklugunu eklediginiz zaman..Acin bakin son macin kadrosuna.. O takim ne yapabilir 3-0 yenilmekten baska. ?


Arda Turan harici Bugünkü Orta Sahaya bakalim..

"ugur ucar, Mehmet topal,Baris Özbek, Hakan Balta,Mehmet Güven, Volkan Yaman"

Hepsini ikinci lige koysak, siratan futbolcu olur mu ? Sanmiyorum.. Ama bir "lincoln" ya da ayni ayarda futbolcu "yildiz" yapacaktir yukaridaki isimleri..

Lincoln Topcu degil diyorsunuz.. Zira siz hayatinizda lincoln'u dört mac arti Fener Schalke maclarinda gördünüz.. Ben bu adamin elli lig macini izledim. Galatasaray'a gelmeden önceki sezon Real Madrid'e gitse sasirmazdim, dedikodusu dahi cikmisti, sözlüge yazdigimiz gibi.. her yerde oynardi aslinda.. Bugün alaman sokaklarina cikin, futbol ile ilgilenen üc kisiden ücüde 10 numara olarak size üc kisi sayacaktir .

"Diego,Van der Vaart ve Lincoln".

Cok ciddi bir sakatlik sorunu yasiyor.

Bremen'de Diego olmazsa, takimin galibiyet almasi pek olasi degildir, Bayern'de Ribery yoksa, beraberlik iyi sonuc diyorlar.. Romada bahis oynar iken sorulan tek soru vardir "totti kadroda mi" yaz, iki, bir.. Alex yoksa Fener'in isi zor.. Aslinda dünyanin her takiminin bir süre sonra en azindan o sezon icin gecerli olan kemiklesmis kadrosunun kilit isimleri önemlidir. Isimler de önemli degildir. Simdi linderoth ve Lincoln yok, Ayhan ve Hasan Sas da yok, Yeni transfer de gelmedi.. Takimin durumu ortada..

Umudumuz Nonda, Umudumuz Arda Turan'in farklilik yaratmasi..

Sans da önemli bir faktör, hem sansli hem sansiz idi Galatasaray bu sezon. Tüm bu olumsuzluklar karsisinda hakettigi; her iki kupadan da elenip ligde yoluna devam etmekti, baska acidan belki de olmasi gereken en hayirli sonuc da buydu. ama Sans .. Diger yandan sansizlik..

Su mevcut kadrosu ile yapabilecegi cok fazla bir sey yok, cok iyi oyun da beklemiyorum, farklilik da. Velakin orta sahasinin siradanligi, düzlügü canimi sikiyor. Keyfsizligin ana nedeni.

Önemli olan üc puan degil her zaman.. en azindan benim icin..

1 yorum:

Mustafa dedi ki...

nihayet galatasaray ile ilgili doğru bir yazı okudum, güzel bir yazı olmuş...

Daha önce burda bir posta daha yorum yapmıştım Kalli ile ilgili, eleştiri yapılırken takımın oturma süreci, gençlerin pişmesi gibi etkenlerin atlandığını düşünüyorum.

Fenerbahçede Alex, Alurelio ve Deniz olmasaydı bugün 2. turda olabilirler miydi? (linderoth, lincoln ve ayhan'ı baz alıyorum sadece)

Yeni bir takımda oyunu sürükleyen, yön veren 3 oyuncu birden aylardır oynamıyor galatasaray'da, ve şu an orta saha'nın (arda, topal, barış, hakan) yaş ortalaması 22! bu adamlar daha gelişimlerini tamamlamadılar.

Bu sezon için (Kallinin asistanlığı hariç)takımı eleştirmiyorum ben. Biraz anlayışlı olmak lazım diye düşünüyorum.

Gelecek seneden de ümitliyim açıkçası, bu sene öğrenen oyuncuların üzerine linderoth, lincoln, ayhan eklenecek, aydın ve özer takıma katılacaklar...

Lincoln yorumu da kesinlikle doğru, bende fırsat oldukça izledim maçlarını, inanılmaz bir oyuncu bence. forvet arkası tamam ama yatmıyor adam maç içinde geriye gelip basıyor, sürekli kafa toplarına çıkıyor, kopuk değil.

Dediğim gibi bu sene baştan kurulan takımız, üstüne oyunu oynatan 3 oyuncu olmayınca denebilecek bir şey kalmıyor. Buna okan'ın sürekli sakatlığı, arda'nın, hasan'ın dönem dönem sakatlıkları eklenince iyi durumdayız bile...

Yine de ben forvette nonda'nın yanında özgürcan'ı isterdim...