25 Kasım 2009

Barcelona - Inter : 2-0



Oy oy oyy... Yok böyle bir keyif her seyden önce.!

Bu macin analizi aslinda olamaz. Sanki birileri haksizlik yapmis farkli siniflardan iki takimi birbirleri ile karsilastirmis gibi bir durum söz konusu. Bir seyler baska, farkli. Barca farkli bir sinifa giriyor desek o sinifta tek basina oturuyor.. Inter ya da Man u.. Yapilacak cok fazla bir sey yok. Aslinda var, Hiddink ya da kimi zayif rakiplerin bilincsizce gerceklestirdigi bir durum söz konusu. O da oyunu cok kucuk bir alana -kendi cezasahana- yigip 22 kisinin muhtesem olsa dahi cok fazla cosamayacagi eski usul savunma.. Nedir avantajlari ?

Barcanin dolasim sistemini öldürürsünüz.. onlarin en önemli avantaji saha icerisindeki disaridan baktiginizda kaos görüntüsünde olan dolasimidir. Her zaman sizin aranizdan gecip bosta bir adami yakalamalaridir. Siz bunu becermeniz icin barca altyapisina sahip olup yirmi yil önce kurulan sistemden xavi-iniesta'lar cikarmak zorundasiniz.. Zira sistemin güzelligi 50 metre icerisinde sizden takim olarak daha iyi dolasim sergilemesidir. Önde ve arkada oynayan oyuncular bir araya gelip topun oldugu bölgede alana hakim sekilde dans ediyorlar.. Kimi nasil tutacaginizi akliniz almiyor, birliktelik, zeka ve beceri ancak en cok da uyum isi. Ve fakat sahanin dörtde ücünü cöpe atip kendi ceza sahanizin önünde yerlesim alirsaniz onlarin cok iyi yaptigi isi yapmis olarak kabul edip kendi sahanizda sizden fazla adam fazlaligina ulasmasini engellerseniz isleri kolay olmuyor Hiddink'in yaptigi gibi.. Sonuc itibari ile alan daralir ve o gole giden bölgede siz her zaman rakibinizle bire bir eslesme sansina sahip olursunuz.. Ki bir de ingilizler gibi fiziksel olarak rakibinizden üstün olursaniz barcanin da sansi kalmayabilir.. Bu belki sonuca giden bir yol olsa da inanilmaz asagilatici bir görüntüsü var. Acik acik golsüzlüge ve beraberlige razi bir oyun ki uzaktan ya da karambolden yediginiz bir gol ile ayni zamanda tüm bu hazirliginiz da cöpe atilmis olmasi gibi tehlikeler söz konusu..

Barca'nin sistemi sir degil. Lakin su kesin kitek basina yetenege bagli bir güzelleme degildir gecen sene de üzerinde durdugumuz gibi. En azindan farki yetenekli oyuncularin birbirleri ile uyumundan cikan ekstra bir güc.. Misal Messi bu takimin tadi-tuzu lakin ana damari degil ve tüm bunlari anlamak kolay olmadigi gibi sadece Guardiola ya da Rijkaard ile aciklamak da cok mümkün degil.. Bir uyum söz konusu. Messi calim atip bireysel yetenegini konusturmuyor ya da bu sistemin ana damari konumunda olan Xavi tek basina hicbir sey yapamaz. Bir kisiye bagli olmasi mümkün degildir zira sonucunda gördügünüz üzere muhtesem bir pas cikarilmiyor.. Dikkat ederseniz topu oyuncunun kosu yoluna muhtesem bir sekilde derinlemesine atmiyorlar ki bu bireysel yetenektir daha cok.. Isin mucizevi tarafi bir sekilde bosta bir adamin olmasi/yaratilmasi ve oraya cok basit bir sekilde topun yuvarlanilmasi. Kimi zaman sikisma oldugu vakit bu adamlar muhtesem calimlar, paslar atiyor -yetenek devreye giriyor- lakin misal 500 pas atilmissa bunlarin büyük cogunlugu her futbolcunun atabilecegi basit yuvarlamalardir. Bu kadar detaya iniyorum ki bir insanoglu daha cikip ne yetenekli adamlar filan demesin.. Bu bir sistem zaferidir. Ortadaki kaosu yöneten iki adamin yetenegi ve insiyatif alip liderlik etmesi dahi sasirtmasin sizi.. Mevzubahis mucize ücgenlerin sonunda bosta olan adamin varligidir. Sag kenar adami kacan alves'i görmesine ragmen Xavi'ye atarak golü garanti eden oyun zekalaridir..

Ise tersden de bakabiliriz. Öyle bir sistem yaratin ki futbol yetenegi cok da fazla olmayan on bir kisiyi öyle bir kosturun ki o topu yuvarlayarak bulusturabilecegi boslukta tek bir adam kalmasin.. Öyle bir bassin ki on bir kisi xavi-iniesta olsa icinden cikamasin. Bu mümkündür lakin tek bir insanin bireysel yetenegi sonucu olacak is degildir. Belirli bir calisma ve formüle edilen bir oyun felsefesinin sonucu olabilir.. Bu kosmalari ve pres sistemini misal en alt yas grubu oyunculardan itibaren calistirmaya baslayin on yil sonra anti-barca sistemi kurun ki kimse size karsi top ceviremesin..

Sonuc itibari ile Mourinho zekasinda bir adamin kendi evinde aldigi ders olmasina ragmen Barca karsisina bu orta sahayi cikarmasini ben yadirgadim isin dogrusu. Ilk macta da durum cok farkli degildi simdi evinde ve galibiyete zorunlu bir barca karsisinda hicbir ekstrasi olmayan bir görüntüyü ben beklemedim.. mahalle arkadaslariyla ciksam ancak etki edebielecegimiz kadar top oynadi inter..

Son olarak sunu unutmayin ki biz barca topu rakibine vermiyor dedigimiz zaman dilimlerinde iniesta filan daha piyasada yoktu. Bugün gelinen uzun zamandir üzerinde durulan sistemin üst asamasidir ve bu sekilde giderse busketler, kirkicler cikacagi gibi xavi-iniestalar da cikacaktir. Beyin Ronaldinho olur, lider deco olur ya da Xavi-iniesta. Önemli degi, önemli olan bir futbol sisteminin sahada yer almasi ve yetenekten tamamen olmasa da bagimsiz bir sekilde zafere kosmalaridir.. 2005 yilinda Rijkaard yönetimi altinda oynanilan bir Madrid maci sonrasi söylemistim bugün takimlari degistirip bir daha üzerinden geciyorum..

"ayip etmistir barca.. o kadar yillik hukukunuz var insan topu biraz arkadasina da verir.."

11 yorum:

Unknown dedi ki...

barçayı izlerken bazen diyorum ki;
iki metre yanındakine pas atabilen herkes bu takımda oynar.

aşkın dedi ki...

Abi bana Deco deme, öldüresim geliyor.
Hadi Roni kendisini bitirdi, Etoo takımda emeği geçmiş biri, sen kimsin lan?
Uyuz dingil, Mourinho ile karşılaşmasan kim seni nerden bilecekti?
Şimdi sürün dur cibilliyetsiz.

Borges dedi ki...

askin: Deco nefreti nedendir yahu :)

aşkın dedi ki...

Yeteneksiz olduğu halde haddini bilmeyen bir godoştur kendisi.
Şu an içinde bulunduğu durum zaten bu tanımın bir getirisidir.

Borges dedi ki...

Askin: Katilmiyorum ama öyle diyorsan öyle olsun, seni kiracak kadar bir bagim yok Deco ile ;)

Ozan: bazen diyorum ki yeteri kadar calisirsam iki metrelik paslarla gidim gidim ilerleyerek gol atabilirim ama inter'e degil ;)

a-town dedi ki...

maçta ingiliz spiker şöyle bir şey dedi: "magnificent off-the-ball movement for barcelona, always someone available". işin sırrı budur işte, "off the ball". böyle bir oyun için topsuz alanda sürekli bir hareket, kesintisiz bir akışkanlık gerekli.

gs'nin defanstan top çıkaramamasının nedeni topsuz alandaki hareketin yetersiz olması. fb maçında yenen 2. gol, servet'in ayhan'in kaptırdığı toplar vs. barça'nın sisteminde servet bile boşa kaçanlara basit paslar atarak sırıtmadan oynayabilir. kimse ellerini yana açıp etrafa bakınmak zorunda kalmaz. nerede hareket orada bereket.

Borges dedi ki...

madamerica: bir bilesim söz konusu. Topsuz alanda iyi olmalari ve Xavi'nin bes tane gözü olmasi. Beceri, topun sikisik oldugu alanda bosta olan en absürd pozisyondaki adami görebilmek ve oraya topu milimetrik sekilde atabilmeleri. Galatasaray takiminda ise topsuz alanda o boslugu yakalayan yok ve olsa dahi o topu oraya kusursuz bir sekilde yolculuk ettirecek ayaklarin eksikligi. Önemli olan kismi presden nasil kurtulduklaridir. Galatasaray kurtulamiyor, sikisip kaliyor, Barca kurtuluyor ve daha 25 seviye yukarida bu oyunu oynuyor..

Barca'daki hareketlilik beni öldürüyor. Xavi'nin paslari kadar sürekli topu almak icin verdigi müthis mücadele/hareketliligi. Toplamda bu oyunun calisilmis olmasi ve sistemi saha ici yeteneklerinden dahi daha fazla önemlidir. Galacticos degil, Ronaldo-kaka birlesimi de degil, oyun felsefeleri ve buna uygun oyunculari.. Yoksa dün Ettoo buradaydi bugün orada..

Adsız dedi ki...

Maçı hangi kanaldan izledin bilmiyorum ama, dün akşam barca'nın sürekli göze hoş gelen futbol oynamasından sisteminden oyuncular değişse bile sisteminin değişmemesinden dem vuran Rıdvan Dilmen'in 2 ay önce Rijkaard için B planı muhabbeti yapması ne kadar tarafsız bir yorumcu olduğunun göstergesidir. Dün resmen İlker Yasin'le beraber Barca'ya methiyeler düzüp durdular ne yapsınlar başka türlü ortalama algıya nasıl hitap edicekler.

L dedi ki...

deco şöyledir böyledir, o başka ama, hani o kadar iyi değilse bile, onu o kadar parlatan düzenin mükemmeliyetini gösterir sanırım bu durum.

@ozan:

bilmiyorum orada övüyor musun yeriyor musun ama, sanırım olay şuraya çıkıyor:"futbol basit biir oyundur, zor olan futbolu basit oynamaktır".

Borges dedi ki...

Fatih Sevinc: Ilgilenmiyorum yahu.. Ridvan o. ben onun daha önceki barca macini nasil anlattigini biliyorum.. Der o ;)

aksilaz dedi ki...

Barca'yı seyredince bi Real Madrid sempatizanı olarak üzülüyorum.

Ancak bi Galatasaray olarak da 5 sene sonra yarısını oynayabilsek keşke diyorum.

Hafta sonu oynanacak el classiconun tadından yenmez.