7 Ekim 2010

Almanları Nasıl Yeneriz ?


4-2-3-1 dizilişi hakkında ayrı bir yazı yazmak isterdim. Bir futbolsever olarak kullanışlı olduğunu ve takımın varolan potansiyelini belki diğerlerinden daha iyi ve zahmetsiz bir şekilde ortaya çıkmasına neden olduğunu kabul edebilirim ama şu kesin ki çok fazla sıradan.. Asla ve asla bir 4-3-3 özel konumuna sahip değildir ve olamayacaktır da.. Dahası bu sistem çok da zorlanmadan çökertilebilir.. Bugünlerde sıklıkla örneklerini görüyorum.

Misal bu diziliş ile sahaya çıkan Dortmund'u Tuchel oynatmayacaktır. 10.hafta.. Dortmund- Mainz.. O dönem gelsin bahse de gireriz sizinle..

Almanya da 2008'den bu yana 4-2-3-1 ile oynuyor. Dahası bu dizilişi her takım çok başka şekilde oynayabilir. Özellikle o 'iki' rakamının oyuncu niteliği çok şeyi değiştiriyor. Skibbe'nin Galatasaray'ı ve Hollanda ile Almanya ya da Dortmund aynı diziliş ile sahaya çıksalar da birbirlerinden farklı oyun felsefelerine sahipler.. Defansif orta saha burada kilit rolü oynuyor.

Schweinsteiger'in Almanya'da ya da Nuri Şahin'in Dortmund klubünde önemi bu yüzden fazla. Sadece oyunu kurup önündeki oyun kurucuya topu vermiyorlar.. Öndeki üçlünün kalenin önünde yerleşim almalarını sağlayıp defansif görevlerden uzak tutup forvetleşebilecek kadar onları kaleye yakın tutuyorlar.. Skibbe'de Lincoln ve Hollanda da Sneijder maalasef orta sahaya yakın durmak zorundaydılar zira arkalarındaki defansif orta sahalar sadece topu geri kazanmada önemli roller oynar iken top kullanım eksiklikleri nedeniyle bu oyuncuları geriye çağırıyorlardı.. Oysa Mesut Özil ya da Kagawa Nuri ve Schweinsteiger nedeniyle forvetin hemen arkasında bekleyebiliyorlardı gibi.. Dortmund'da o 'on numaralığı' Kagawa değil de Barrios yapıyor da çok başka bir hikaye..

Van Gaal'in Dortmund'a İspanya'nın Almanya'ya Bucaspor'un Galatasaray'a yapmaya çalıştığını Türkiye de Almanya'ya yapmak durumundadır. Khedira- Traesch ya da Khedira-Kroos ikilisine karşılık sahaya Hiddink üç basan defansif orta saha sürmek zorunda.. Onları bu şekilde oynatmayarak ve çokca da hazırlıksız yakalayarak hücum planı kurabilir. Arda olsaydı eğer hızlı bir şekilde kenarlara topu açıp merkez forvetiyle vurabilir ya da kenar forvetleri tehlike yaratabilirdi.. Şimdi başka iki bire bir'de etkili kenar adamı koymak durumundadır. Ben Almanya'yı yenmek isteseydim 4-3-2-1 şeklinde sahaya yerleşirdim. oyunu kurmak ve topa sahip olmaktan bilinçli olarak vazgeçerdim.. O iki kenar adamının hızlı ve forvet özelliği olmasına da özen gösterirdim. Hamit böyle bir oyuncu olmadığı gibi hızlı da değil. bu yüzden Arda olsaydı ya Hamit'i orta sahaya çekerdim ya da yedek bırakırdım.. Arda'nın yokluğunda ise oynamak durumunda ve o zaman merkez forvetin işbitirici, kafa hakimiyeti iyi olan bir oyuncu.. Hamit kenarda çıkarsa başka açıdan Semih gibi bir forveti de zorunlu kılıyor bir bakıma diyebiliriz.

İkinci önemli konu ise Lahm-Müller arasına kara kedi sokmak.. Buraya bir önlem alınması gerekir. Sol açık pozisyonunda etkili bir oyuncu olup lahm'ı oraya çivilemek ya da orta üçlü kademeli bir şekilde buraya yardıma gelmelidir. Lahm-Müller ve sonra Mesut ile birleşecek olan sağ kenar aslında Almanya'nın hücumunun merkezidir.. Tehlikeli olan ise İngiltere'nin yaptığı gibi Almanya'nın solunu gereğinden fazla boşlarsanız Mesut'un oraya kaçıp açık alanda 'finish him' yaptıracak asistin de ihtimal dahilinde olmasıdır. Hem Podolski hem de sol kenar bitiricidir. Daha çok bir şekilde kurulan oyununu sonuç veremediği atağın dönüşümlerinde tehlike yaratır.. Sonuç olarak sürpriz performanslar her zaman olsa da Almanya'nın hücumu ile sağ kenarının işlerliği paraleldir.. Burasına mutlak suretle önlem alınmalıdır.. Belki bu yüzden iki sol ayaklı (Emre-Nuri) oyuncunun takımda yer alması Almanya maçında bize avantaj sağlayabilir.. Elbette Nuri'den Bayern maçında olduğu gibi bir Bender fırtınası beklemiyor değilim.. Onun enerjisini de kullanmak gayet mantıklı..Dahası Emre-Nuri pasörlüğünde atağı keser kesmez hızlı bir şekilde oyun kurulabilir ve fakat Arda çok ama çok aranıyor işte bu sistemin içerisinde..


Üçüncü önemli konu ise Schweinsteiger'in yokluğu. Bu pres kabiliyeti yüksek orta üçlü ile kenar adamlarının baskısının merkezden oyun kurma konusunda Almanya'ya sıkıntı yaşatabilme ihtimalini doğurur.. Lahm-Müller kenarı ve merkez Almanya hücumun yüzde doksanıdır. Khedira ya da Kroos'un(Traesch'in) Schweinsteiger kadar mücadele edebileceğini kestirebiliyorum ama onun kadar doğru yere topu gönderip prese karşı topu tutma konusunda başarılı olamayacağını düşünüyorum.. Kısaca baskı topun olduğu her yerde olmalıdır.!


Klose'nin fırsatçılığına, Podolski şutlarına ve Lahm bindirmelerine karşı önlem alınması gerekliliğini herkes algılamıştır. Solda iyileşen Boateng oynarsa zorlandığını, ters ayağı ile pres karşısında çok çabuk dağıldığını da hatırlatmak isterim.. Sahada muhtemelen silik bir görüntü çizse de en önemli aksiyonların başında olacak olan Mesut Özil doksan dakika boyunca da göz hapsinde tutulmalıdır elbette.. Hücum olarak kesinlikle kenarların kullanılması taraftarıyım.. Değişen orta sahası merkezi mücadeleci yapar ama beklerinin savunması Lahm dahil yeteri kadar iyi değildir .Sonrası ise biraz da şansa kalmıştır.

Sürpriz: Sascha Riether'in defansif orta saha oynaması olabilir. Sol beke Badstuber geçerse buradan zorlanmalıdır. Westermann'ı defansif orta sahaya çekerse pres gücü ve takım savunması artar ama Lahm-Müller tarafı gereğinden fazla önem kazanır. O zaman buraya önlem çok daha önemli olur.

Sonuç: Kroos hariç kim oynarsa oynasın Schweinsteiger'in yokluğu merkezden top kapma ve onları hazırlıksız yakalama konusunda avantaj sağlasa da 'iki merkez delicinin (Nuri-Emre) olmasına rağmen merkezden delinme konusunda onları daha güçlü yapacaktır. Oyunu kenarlara yaymak çok daha mantıklıdır. Dahası topa sahip olmadan pres sonucu onları hazırlıksız yakalayarak hızlı düşünerek gollere doğru adım atılır.. 'Önde basmak' ve topu bu şekilde kazanmak çok ama çok önemlidir. Bu hem Almanya'yı bozar ve aynı şekilde sizin hücumunuzu daha tehlikeli yapar.. Oluır ya Schweinsteiger rolünde(Khedira yerinde kalacak) Kroos oynarsa merkezden de delinebilir..

Tribünde olacağız ve gelen herkes ile ancak maç sonu bir yerde görüşebiliriz.. Telefon filan bir şey bırakın devrimderki@gmail.com'a.. Görüşelim.!

12 yorum:

Cartalete dedi ki...

Aslında; Aurelio - Emre / Hamit Nuri Tuncay / Semih kadrosu, asimetrik olarak bahsettiğin 4-3-2-1'i oynayabilir.

Hamit sağ kanattan çok, iç gibi kalıp ortasahayı 3'leye bilir, Nuri de sağa yakın forvet arkasında takılıp, ters ayağıyla şut veya Tuncay gibi patlayan oyunculara "derin pas" imkanı bulabilir. Elde Hamit varken, saha içinde oyuncu değiştirmeden plan değiştirilebiliniyor aslında.

Ancak 3'lü ortasaha önerin de önemli, Euro2008'de Ayhan Topal Hamit ortasahasıyla epey zorlamıştık.
Bu durumda; Necip - Aurelio - Emre; önlerinde Hamit ve Nuri, onların önlerinde Semih gibi, belki hızlı oyuncusu olmayan ama son derece dirençli ve golü oluruna, uzun şutlara bırakan bir takım da olabiliriz.

Unknown dedi ki...

Eline sağlık :) Yorumların biraz Almanya milli takımı odaklı olmuş ben de biraz Türkiye ile ilgili sorular sorayım sana.

Sol bekte Hakan Balta mı İsmail mi dersin? Müller-Lahm ikilisi bu kadar formsuz bir Hakan Balta'ya büyük sıkıntılar yaratabilir, İsmail'in ise çoğu zaman geriye adam kaçırdığını biliyoruz.

Ortada 3 sağlam orta sahadan söz ettiğine göre Nuri'ye takımda yer bulmak zor görünüyor?

Hiddink bu maçta Nihat-Tuncay-Semih çıkarsa bu maçı şimdiden unutabiliriz diyorum, çünkü bu 3 oyuncu da maç eksiği nedeniyle inanılmaz formsuz durumdalar ve bahsi geçen arkaya koşuları yapmaları imkansız gibi eğer bu ağır defansı yıpratmak istiyorsa Valencia'yı bile oldukça zorlayan Sercan ile başlamasını tercih ederim açıkçası.

Bazı yorumlar okuyorum biz defans yapamıyoruz o yüzden baskılı oynamalıyız gibisinden, Almanlar'ın bize kontrolü vereceğini sanmadığım gibi esas bizim arka ikili Almanların o inanılmaz hızlı hücumlarında çok zor durumda kalabilirler gibime geliyor bu yüzden 1 puana çıkıp alan daraltıp oyunu daha geride kabul etmek daha mantıklı gibi geliyor, bilmiyorum sen ne diyorsun bu konuda?

aks111 dedi ki...

güzel analiz yapmışsın.kenarlar çok önemli demişsin benim düşünceme göre sağa yada sola yada değişerek oynaması için sercan kullanılabilir.ya semihin arkasında kenarlara çıkarak yada oyuna sağ yada sol kanatta başlayarak almanlara çok zorluk çıkartabilceğini düşünüyorum.hem zaten sercan forvet olmasına rağmen bitiriciliği pek olmadığı için kanatlardan onun hızını kullanmak daha mantıklı geliyor bana.hele boateng oynucaksa baş edemez sercanla.

varol döken dedi ki...

imdi (borges style:) bu maç hakkında benim de söyleyecek şeylerim vardır lakin berlin'e bırakıyorum...

görüşmek üzere...

hakancelep dedi ki...

tamam aradan bir yer ayıklayıp oraya gireceğim belki ama tuchel borussia'ya göre taktik değiştirir, ona göre oynar sezarın hakkı sezara ama klopp'un hakkı da klopp'a. o da mainz maçında bir şeyler yapacaktır. konudan bağımsız olarak daha fazla dortmund !

Pan Monroe dedi ki...

"asiye nasıl kurtulur" tadında bir yazı olmuş bu :) bu maç olmaz da, aralık gibi Almanya'ya gelme durumum var, eğer bi halı saha falan ayarlarsan koz paylaşırız. bence saatlerce yapılan hasbihale değer. Sonra su içerken konuşuruz :)

Borges dedi ki...

Ata Ismet Özçelik: Mentalitenin nasıl olması gerektiğini açıkladım daha çok..Bu hangi oyuncularla gerçekleşir çok başka ve bitmeyen bir tartışma oluyor genelde.

Balta'nın milli takım durumu nedir bilmiyorum ama geride oyunu kabul etmek Almanya gibi sabırlı oyuncular grubuna karşı.. Sercan kenara yerleştirilebilir.

VArol Döken: Berlin'de görüşürüz;)

Aks11: Boateng oynarsa hücuma daha iyi destek de verebilir Badstuber'den..

aks111 dedi ki...

bilmiyorum boateng i pek tutmuyorum ben :).stoper ya da sağ bek oynarda sol bek beceremiyor sanki.

Borges dedi ki...

Cartalete: Sana yazmıştım cevabı önce ama bazen uykusuzluk böyle sorunlara neden olabiliyor;))

Nuri kenar adamı değil kesinlikle. Emre kenarda ne kadar oynayabilirse o kadar.. Sol iç diyorsan elbette mümkün ama ilerisine frvete kayan kenar adamı konulması gerekir benim düşüncem..

Hamit kenara geçerse o zaman Nuri veya Emre'nin biraz da forvet arkası kimliği doğacaktır lakin bu tamamen Schweinsteiger yerine kimin oynayacağı ile ilintili bir durum. Westermann olursa merkez çok daha sağlam olacak.. üç stoper gibi yer yer.. Portekiz'in pepe'si rolünde olur ki merkezden delmek çok ama çok zor..



Misal Sercan-Tuncay kenarları çok ofansif duruyor ama bence yapılması gereken budur. Elbette ortadaki üçlü ve geri dörtlüye çok çok büyük işler düşse de galibiyet yolu biraz böyle gibi..

Pan Monroe: Abi gelirsen haberimiz olsun mutlaka ve mümkünse son dakikada olmasın;)) Bir şeyler mutlaka ayarlanır..

Cartalete dedi ki...

Sercan - Semih - Tuncay üçlüsü benim de aklıma gelmedi değil; göze, kulağa, akla hoş geliyor :)
Ama realist bakarsak, böyle bir 3 ile oynayabilmek için, iyi bir ortasaha ile "önde basmak" gerekir diye düşünüyorum. Hem Almanlar'ın hazırlık pası yapmasına izin verir, hem de top tutacak pek oyuncunun olmadığı bu 3 ile oynarsak, maç tenis maçına dönebilir, bu da onlara yarayabilir diye düşünüyorum.

Nuri'nin kafamdaki rolünü şöyle tarif edeyim; kanat gibi gözüken ama aslında içe hareketlenmiş, ortasahada pas trafiğine katılmış bir ön oyuncusu.
Hani Beşiktaş'ın son görüntüsündeki Tabata gibi, Dünya Kupası'ndaki İspanya'nın, Iniesta'sı gibi.

Bu maçta ya topa biraz sahip olup, Almanya'nın güvenini kırmamız gerekiyor, ya da sıkı bir ortasaha ile önpres yapıp, senin 3'lü forvet ile yürümemiz gerekiyor.

Löw, Schweinsteger'in yerine Kroos'u hatta Müller'i oynatabileceğini söyledi; iştahım kabardı :)

Necip - Aurelio - Emre ortasahası ile basıp, Sercan - Semih - Tuncay ile "hataya zorlamak" daha mantıklı gelmeye başladı bana o ortasaha karşısında...

Borges dedi ki...

Cartalete: Kroos zaten Dünya Kupasında Schweinsteiger'in yedeğiydi ama Bayern'de sürekli solda sağda yani hep öndeki üçlüde yer almış bu oyuncuyu böyle kullanmaz ya da Müller-Lahm uyumunu bozmaz.. Yine de çok fazla seçeneği yok, bu hücumu düşündüğü aklına gelir.

Dediğin gibi olursa beraberlik için çıkar Hiddink çok da fena değil aslında ama 'ben olsam' böyle yapardım.. kenardan vururdum hazırlıksız yakalama planları yapardım gibi.. sadece Teori.. Hepsi de sonuç verebilir ya da hiçbirisi.. Tek bir doğru yok..

Mehmet Reşit dedi ki...

http://www.sabah.com.tr/SabahSpor/Futbol/2010/10/8/solda_sabri_surpizi