5 Ekim 2010

Schweinsteiger Yerine Kim Oynar ?



Bence bu sorunun tek bir cevabı var: Sami Khedira.. Kroos, Traesch ya da bir başkası olamaz. Çok ama çok önemli bir pozisyondur. Sadece oyuncunun futbol karakteri ile de açıklanamaz.

Löw farklı seçenekleri deneyebilir ve işte o zaman Türkiye'nin şansı bir hayli fazla olur. Neden Khedira'nın oynaması gerekliliği aynı zamanda Nuri Şahin sorusuna da bir cevaptır.

Bunu algılayabilmeniz için özellikle tribünden seyrettiğiniz maçları göz önüne getirin. Bu oyuncu merkez oynayabilecek seriliğe, sahanın tamamını tarayabilecek gözlere ve pas yüzdesinin yüksek olması gibi özelliklerinin yanı sıra 'lider' konumunda da olmalıdır. Takımı çok iyi tanımalıdır ve onlara saha içerisinde taktik verir, ayağıyla olduğu kadar kafasıyla da burasını yönetir.

Ballack bu işi yapıyordu.. Ballack sakatlandığında önündeki Schweinsteiger buraya geçmek durumunda kaldı zira tecrübesi var.. Takımı tanıyordu v.s.. Şimdi o sakatlığında en uygun olanı Khedira'nın bu bölgeye geçmesidir. Onun yanında kimin oynayacağı ise çok da önemli değildir aslında. Futbol yeteneği açısından Kroos ya da daha uygunu Traesch de bunu yapabilir lakin yukarıdaki nedenlerden dolayı Khedira en iyi seçimdir.

Belki ondan daha iyi yapabilecek bir oyuncu daha vardır Almanların arasında (Nuri de Türkiye adına yapabilir misal Emre yerine) lakin bu nitelikten bağımsız uyum ile beraber o takımınm taktiğinin ve bunu uygulatacağı oyuncuların tecrübesine de sahip olması gerekir. Misal Mertesacker ya da Lahm ile olan uyumu da önemlidir. Azerbaycan karşısında yeni bir isim deneyebilirdi belki ama Türkiye karşısında Khedira'dan başka şansı yoktur..

Almanya Dünya Kupası öncesi yine aynı şeyi yaşamıştı. Ballack gitti.. Khedira, Ballack'ın yerine değil Schweinsteiger'in yerine oynamıştır ve belirleyici olan Ballack'ın pozisyonuna geçen Schweinsteiger'in şeflik performansıdır. Muhteşemdi ve bu yüzden Almanya iyi oynadı.. Khedira'nın formu iyi olsa da belirleyici değildi.

Emre de bu yüzden 'şıp' diye kesilemez. Hem hali hazırda bölgesinin en iyi oyuncusu olması ve aynı zamanda da takıma en iyi direktifi verebilecek pozisyonda olması önemlidir. Takımın da en iyi algılayacağı ismin de Emre olmasının önemi gibi..

Geçen Fenerbahçe maçında 135 kez topla buluşmuş.. Nuri de kendi takımında böyledir. Schweinsteiger da keza böyleydi.. Bu isimler oynadığı takımların can damarıdır. Defansın eksikliklerini kapatabildiği gibi hücuma çıkarır ve basketboldaki oyun kurucunun hücumun nereden gerçekleşmesini belirlediği gibi futbolda da bunu gerçekleştirirler.. Basketboldan farkı ise savunma konusunda dahi sahaya yerleşimde bile etkili olmasıdır.

Presi bu şekilde kırarsınız.. Hücumda oyunu yönetebilirler ama Almanya'da daha çok hücumun nereden gerçekleştirilmesi gerektiğini belirlerler.. Bizim için önemli olan ise baskı karşısında Schweinsteiger olmadan dirençlerinin daha düşük olacağıdır.. Yanına ben olsam Traesch'i koyarım ama Löw'ün buraya inatla Kroos'u yerleştirme çabası var zira on numaradan bu bölgeye transfer son günlerin modası haline geldi..

Umarım Khedira o bölgeye geçmez ve yerinde oynar böylece Türkiye'nin şansı da artar..

5 yorum:

Yakup Sabri İNANKUR dedi ki...

Aynı umudu ben de taşıyorum ve Löw'ün Khedira'yı değil Kroos'u orada oynatacağını tahmin ediyorum. Fenerbahçe yıllarında Kemalettin-Murat Yakın ikilisi ile çıkarken Murat'ın yerine düşündüğü isim Metin Diyadin'di. Tabi Pirlo'nun yerine Seedorf'un oynaması ile kıyaslanacak bu durum oyuncuların görev tanımlarında değişiklik yapılarak gideriliyordu. Kemalettin daha çok öne değil de yanlara doğru (TS-BJK maçındaki Aurelio modeli) oynamaya başlıyordu. Çok da uzatmayayım
şeflik görevini ofansif bir orta sahaya teslim edip Khedira'nın yerini değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Ve, katılıyorum bu bizim daha çok işimize gelir.

Cartalete dedi ki...

Ben de işin Nuri - Emre konusuna geleyim. Bence de "şıp diye" kesilecek en son yer, Emre'nin bölgesidir. Çok önemli bir bağlantıdır, sigortadır, can simitidir bu oyuncular takımda. "Alışkanlık" dediğimiz olay, örneğin solbekteki oyuncu sıkışır gözü Emre'yi arar, Emre de bunun farkındadır, çünkü önceki 10larca maçta da böyle olmuştur. Ama Nuri hemen anlamayabilir, yavaş yavaş monte etmek gerekir. Mesela Azarbaycan, Kazakistan tadındaki takımlarla, hazırlık maçlarıyla vesaire. 2012'ye de Emre çıksın, daha sonra Nuri kalıcı olsun.

Bir de, bu maç için; Nuri Arda'nın pozisyonda oynar mı? Diye bir soru yönelteyim. Orada Tuncay düşünülüyor, fakat ciddi bir top tutma sıkıntısı yaşatabilir bu durum. Bu maçta tempo olursa Almanya'ya yarar. Bir bakıma Müller için Tuncay'ın da geri dönüşleri önemli. Eğer ine 4-2-3-1 gibi bir şey oynayacaksa Hiddink, Tuncay'ı solda, Nuri'yi forvet arkasında da oynatabilir.
Ama Nuri bu maçta önde kullanılmalı, ekstra motivasyonundan da faydalanılmalı diye düşünüyorum.

.........Volkan
Gönül Ömer Servet İsmail
.....Aurelio...Emre
.Hamit...Nuri....Tuncay
........Semih

gp maksimov dedi ki...

basit bir soru: kadroda olsa hitzlsperger oynar miydi?

Jordi Metal dedi ki...

Peki Arda'nın yerine kim oynar :D

Borges dedi ki...

Cartalete: Almanya tipik 4-2-3-1 oynuyor. Özellikle öndeki üçlünün defansif özellikleri çok fazla yok. Bu durumda eğer Almanya'yı favori görürsek 'bence' en iyi seçenek 4-3-2-1 oluyor. İki defansif orta saha karşısına Türkiye 3 orta saha ile çıkarsa onlarının oyununu bozabilir. Schweinsteiger de yok ve bu çok zor olmaz. Burada Nuri-Emre kullanır mı Hiddink bilmiyorum ama Nuri'nin oynaması Aurelio'nun önüne iki merkez orta saha koymak anlamına gelir. Hamit-Tuncay kenarları ve Semih..

Nuri kenarda oynar mı ? Arda gibi olmaz. içeriye girip dripling yapabilen oyuncu değil. Onları çok kez hazırlıksız yakayalacak Türkiye ve burada bire bir de etkili ve hızlı hucum adamlarına ihtiyacı var. Tuncay çok iyi ama diğer kenar kim olur bilemiyorum..

Lahm tarafının bağlantısı kesilmesi gerekir. Sol kenar bu yüzden çok önemli. Ben daha geniş analizi de bugün yapacağım sanırım.

gp maksimov: Oyuncu formda olsaydı dahi o daha çok Khedira'nın yerine oynardı. Burada en çok sanırım 'Nuri' Almanya takımında oynasaydı otururdu..

Jordi Metal: Kim oynarsa oynasın onun eksikliği çok kötü oldu. Tam da ona ihtiyacımız olan bir maçtı.