3 Ağustos 2011

Ståle Solbakken.!



'Ben bir kez ölmüştüm..'

Köln'ün yeni hocasının futbolculuk kariyeri Grue'da başladı. Beş yıl kaldı burada.. Hamarkameratene'den(Ham-Kam) ezeli rakibine geçer iken(Lilestrom) milli takıma da ısınmaya başladı ve 1995 yılında Norveç'te yılın oyuncusu seçildi. Wimbledon'da 6 maçlık bir kariyeri geride bırakır iken Aalborg'a memleketine döner. Şampiyon olur burada.. Ülke değiştirir Danimarka'ya Kopenhagen'e geçer ve 2001'de burada da şampiyon olur. 2000'de Danimakarda da yılın futbolcusu seçililir.

O kırılma noktası ise 13 Mart 2001 tarihinde..

..antrenman sırasında kalbi durur. Ambulans gelir.. müdahale edilir ama klinik ölüm gerçekleşir. Sekiz dakika boyunca kalbi atmaz..Hastanede ambulansda tekrardan yaşama döner. Kalbi doğuştan hatalıdır. Futbolu bırakmak durumunda kalır 1968 doğumlu Solbakken..

Bir yıl sonra memleketinde eski takımı Ham-Kam'da ikinci ligde takımın başına geçer. Antrenörlük kariyeri başlar. Takımı birinci lige ilk senesinde çıkarır ve arkasından da birinci ligde beşinci sıraya yükseltir. . Kniksen ödülünü de burada 2004 yılında kazanır. Üç yıl aradan sonra Kopenhagen'ın başına geçer

2006,2007,2009,2010,2011 yıllarında çalıştırdığı takımı şampiyonluğa tam 5 kez ulaştırır. İki kez de Şampiyonlar Ligi.

Geçmişine baktığınız vakit Danimarka ve Norveç sınırları içerisinde olabilidiğince başarılı olan Solbakken bugün Köln'ün başında. istatistiki bilgi diyorum bunların hepsine. Geçmişinde başarı bir hayli fazla ve o sekiz dakikalık ölüm ise yaşama bakışını da değiştiriyor. Tam da bu yüzden başka bakıyor. Futbolu da olduğundan daha fazla önemsemiyor. O dönem sonrası yaşadığı her günü hediye olarak kabul ediyor. Bu gibi tecrübelerin çok keskin ve dönüşü olmayan korkusuz kararları alabilmesine de yardımcı olduğunu düşünüyorum. Şu başarı ayrıntısı bir kenarda dursun ve bunun gölgesinde onun takımını izleyeceğiz bu sene.. Şimdiden Podolski Takımı Köln'ün çehresini değiştirdi.. Bakalım nasıl bir antrenör hep beraber göreceğiz bu sezon..

1 yorum:

alperensaylar dedi ki...

umarım bizde bazı futbolcuların yaptığı -maalesef ilk aklıma gelen hakan şükür ve tayfası- yaptıklarını podolski yapmaz ve solbakken'e yazık olmaz oralarda.