25 Eylül 2011

Gol Yemiyorlar!



Son 35 yılın en başarılı sezon açılışını yaptılar 7 maç sonunda topladıkları 16 puan ile.. 7 maçta sadece 3 gol yediler!

Minimalist başarıların takımı. 4 maçını 1-0 kazandı zira tüm bu puanları Favre'nin muazzam defansif stratejisi sayesinde topladı. Pozisyon vermiyor, gol yemiyorlar!

Fark nerede?

Ofansif oyuncularına savunma yaptırabilme başarısından sonra üretilen strateji farkı doğurdu. Bu şekilde adam fazlalığını istediğiniz bölgede elde edebilir ve rakip takımın akınının yönünü belirleyebilirsiniz. Misal Favre kenarları kapatıyor iki defansif orta sahasının kenarlara kaydırıp orada adam fazlalığına ulaşıyor ve merkezin içerisine de Hanke ya da De Camargo gibi orta sahalaşabilmekte sorun yaratmayan iki forvet oyuncusunu koyuyor.. Bireyse hatalar olmadığı takdirde pozisyon ve haliyle gol yemiyorlar. Dahası rakip takımı kendi istediği bölgeden akın ettiriyor.

4-4-2 ve yalandan savunma yapan çift forvet özellikle orta sahada rakip takımlara karşı bir oyuncu eksikliğine neden olur.. Bu tek başına oyunu bir tarafa yıkılmasına dahi neden olur zira orta sahayı kaybedersiniz..

Gladbach'ın forvet ikilisi İgor De Camargo ve Mike Hanke.. Camargo hali hazırda forvet arkası ve orta saha da oynayabilir iken Hanke uzun boyu ve güçlü fiziği ile merkez forvet.. Onu pek çok futbolsever bilmem kaç dakika gol atamadığı haberleriyle tanırlar. Bugün hala çok fazla gol atamıyor belki ama Favre'nin defansif oyununun en önemli ismidir. Zira kenarları kapattığında merkezdeki alanın savunuculuğunu üstleniyor ki takıma katkısı forvet olarak değil savunma anlamında inanılmaz..

Aşağıda kısaca değinilecek olan Bayern Münih'ten temel farkı geride çakılı olarak oynaması ve kontraya daha çok bel bağlamasıdır. Saha içerisinde takım bir bütün halinde ileride-geride konumalanacak şekilde kayması yerine çakılı kalıyor daha çok ve kontralara bel bağlayıp atarsa bir tane maçı da yüzde yüz kazanıyorlar..



Bugüne kadar oynanılan 7 Bundesliga maçında 21 gol atıp 1 gol yediler. Daha iyi anlaşılması adına şu istatistik de önemlidir: Geçen 6 maçta 36 pozisyon verdiler ve bu ligin en iyisi. İkincisi Bremen ve verdiği pozisyon sayısı: 81.. Neuer'e çokça iş düşmüyor zaten zira pozisyon yemiyorlar. Aranızdan Bundesligayı küçümseyecek olanlara da Şampiyonlar Liginde deplasmanda yürüyerek kazandığı Villarreal maçını izlemelerini öneririm. Son 11 resmi maçta 29 gol atıp kalelerinde sadece "bir" gol gördüler, kısaca: Gol yemiyorlar..

Dün Ribery'i özel bir çekimle gösterdiler. Nasıl yerden kayıp savunma yaptığından ziyade ilgi çekici olan Lahm atağa kalktığında pozisyonun geri dönüşümünün tehlikeli olacağını algılayıp onunla beraber ilerlemek yerine sol beke geçip Lahm gelesiye kadar o bölgenin savunmasını yapmak zorunda olduğunun bilinci işlenildi. Muazzamdı Ribery adına..

Burada da farkı oluşturan on numara pozisyonunda oynayan Toni Kroos ve değişen Mario Gomez faktörü. Yani Favre'nin iki forvetini savunma adına farklı kullanması burada da geçerli. Kroos'un tam anlamıyla çift yönlülüğü yeni Bayern'in oluşumundaki en büyük faktör.

Toni Kroos milli takımda defansif orta saha oynuyor ve aslında burada da kısmen böyle.. Schweinsteiger ve Gustavo ya da Timoschuk sağa ve sola kayarak defansif merkezi orta saha değil savunmada daha çok Müller-Ribery desteği ile bekleri de alıp kenarları savunuyorlar ve her defasında Gladbach gibi o bölgede adam fazlalığına ulaşıp kenarlardan fazla pozisyon yemeden maçı bitiriyorlar.. Forvetler ve takımın boyunun kısalmasıyla stoperler bir anlamda merkezi savunmada yardımcı dahi olabiliyorlar..

Heynckes ile Van Gaal takımlarının savunmadaki temel farkı takımların boyudur. Heynckes takımın boyunu kısalttı. Başka türlü merkez savunma bu kadar etkili olamaz zira tandemden destek alabiliyor bu şekilde. Defansif orta sahalarla tandemin arası maksimum on metreden fazla değil artık.

Kabaca şunu söylemeliyiz: Mesleeniz hücumsa stoperinizi dahi hücuma kattığınızda "avantaj" sağlarsınız ya da kabaca hücumcu beklerinizin performansı çokça baskıyı ve hücumu belirler. Savunma ise normal koşullarda savunmadan muaf tutulan oyuncuları işin içerisine katıp belli bir strateji üretebilirseniz başarı kaçınılmaz..

Bu ayrıntı hali hazırda benim çok sevdiğim Ruud Van Nistelroy'un en iyi örneği olduğu ceza sahası içi merkez forvetleri tarihe gömüyor ve "sahte dokuz " olmadı "falsche neun" o da olmadı "false nine" gerçeğini doğuruyor. Almanya milli takımı da yakın zamanda 4-2-4 ile merkez forvetsiz bir oyun felsefesini geliştirmek üzere harekete geçti. En azından u-20'de bunun denemelerine başladı..

Bayern Münih için aslında işin içerisinde ekstra bir isim daha var. Onu da gelecek günlerdeki postlara saklayalım..

Hiç yorum yok: