5 Kasım 2013

Selçuk İnan


Şöyle bir soru sormak istiyorum:

Selçuk’u “büyük futbolcu” yapan en önemli meziyeti nedir?

Benim vereceğim cevap futbol zekâsı olurdu muhtemelen. Sahanın içerisinde olması gereken yerde oluyor, sıklıkla en doğru seçeneği işaretliyor.  Mücadele gücü ve sahada basmadık yer bırakmaması. Üstelik neyi nerede nasıl yaparsa yapsın her eylemin içerisinde ortalama üzeri aklı sokması,  çalım atmasından pas vermesine kadar hiçbir şeyi “kötü” yapmayacak derecede bir futbol yeteneğine sahip olmasıyla birleşince ortaya nefis bir “güven” duygusu doğuruyor.  Lakin hiçbir ayrıntıda üst düzey değil.  Schweinsteiger için de aynı şeyi söyleyebilirim.  Benzer iki oyuncu olduklarını da..

Neden Selçuk “bugünkü sistem” içerisinde ön oyuncusu olamaz..?

Tek bir cevabı var: Gol sayısı yetersiz.  Mesut Özil penceresinden bakalım: Asist sayısı da yetersiz.  Selçuk aslında forvetleri gole itebiliyor ve fakat bunu kısa mesafede derinlemesine ara pasıyla değil geriden uzun paslarla beceriyor.

Dolayısıyla onun gerçek mevkisinin tanımı merkez orta saha.  8 numaradır. 6’yı da layığıyla becerebilir ve fakat 10 için yeterli değil. Olması da gerekmiyor çünkü modern futbolda takımın en kilit mevkisi zaten onun bölgesidir.

10 numara oynayan her iki maçtan birisine asist ya da skorerliğiyle katkıda bulunması gerekir koşu mesafesi, ikili mücadele kazanma oranıyla değil.  Juventus’ta  Arturo Vidal’in çift haneli sayılara ulaşacak gol ya da asist becerisi dahi onu ofansif on numara yapmaya yetmez.  Oscar bir maçta atmıyorsa ikinci maçta atar. Schürrle üst üste iki maçta gole etki etmezse yerini Hazard’a bırakır. Draxler’in, Di Maria’nın kriteri asist ya da goldür..Thomas Müller’in ismi sıklıkla tabelada gözükür. Hangi takıma giderseniz gidin ön üçlüye geçildiği andan itibaren takımlar gol ya da asist bekler.. Oysa Selçuk bir pasör,dağıtıcıdır, takımın aklıdır, diğerlerinin kusurlarını sessizce kapatan Galatasaray’ın gerçek saha içi lideridir.
Sneijder’in gelişi onu bozdu da şuydu da buydu da.. Saçmalamayalım. Goller de atar asistler de verir ve fakat on numara oyuncusu olacak istikrara ve sayılara sahip olacak şekilde değil.  Aynı zamanda mevkisinin bu memlekette en iyisi olması neden size yetmiyor? O’nun önünde her zaman bir Sneijdervari  oyuncu olacak ama mesele şu ki bugün Sneijer olmadığı  vakit hüzünlenirken Selçuk olmadığında “korkuyorsunuz”.


Galatasaray’ın kaptanı ve sahanın içerisinde varlığı Muslera’dan bile daha önemli olan tek oyuncu. Melo ile ikisi u takımın kalbidir. 

3 yorum:

Adsız dedi ki...

insanlar neden beğendikleri şeylerin başkaları tarafından da beğenilmesini isterler?

Borges dedi ki...

Neden?

Adsız dedi ki...

Merhaba Orhan Uluca

Blogumdaki ilk yazım.

'FUTBOLUN KANATLARI'

ender

http://diyagonelpaslar.blogspot.com/