18 Kasım 2007

Norvec Türkiye Maci..




Türkiye, iki güzel gol ile son derece önemli bir galibiyetin altina imzasini atti. Velakin milli takim ve Fatih Terim tartismalari daha da alevlenecek gibi duruyor. Bir kisim insanlarin sevinemedigini görüyorum. "Sevinememek" de bir baska acidan erdemdir. Hicbir zaman bu tarz etik duruslarin karsisinda olmadim, lakin pek cogunun bu tavri da pek samimi gelmez. Sevinemeyen spor yazarlarini yazdiklari yazidan kesfedebilirsiniz. Erman Toroglu buna iyi bir örnektir mesela..

Peki Erman Toroglu veya digerleri idealist bir tutum mu sergiliyorlar ?

Bir kismi gercekten öyle. Velakin diger "büyük" kismi daha cok kisiliklerinin narsist parcasinin kosulladigi tutumlari "idealizm, etik durus,asil tavir" diye yutturma girisimleri icerisindeler. Erman hoca Fatih Terim'i ele$tirmis, bunu yapan sayili insanlarin arasinda olduguna kanaat getirmis. Bu ve benzeri yazarlar "demistik, yazmistik, biz önceden söylemistik" gibi kelamlari sutunlarina tasimak icin yenilgilere pusu kuruyorlar. Narsizm kismi ise bizzat bu maclardan alacagi hazzi disarida birakmasi.. Bu konuyu daha genis bir bicimde islemek üzere surada nokta koyuyoruz.

Macin yorumu...

Herkesin düsünebildigini bu sefer Terim de düsünmüs. Bu adamlar futbolseverlerin lanet ettigi ve artik ülkelerin yavas yavas uzaklastigi ingiliz futbolunu takip eden nadir ülkelerden.. Orta Sahasiz uzun toplarla ve fizige dayali oyunlari ile yaraticiliktan yoksun oyun sistemine karsi iki uzun defans oyuncusu ile cikti sahaya. Özellikle kafa toplarina hakim olmasi acisindan Servet Cetin tartismasiz kadroda yer almasi gerekiyordu. Emre Asik ise dün son derece yararli bir oyun cikardi. Carew'i bir kez kacirdi, Volkan Demirel kurtardi. Bir baska acidan bana göre macin kirilma aniydi. Bunun disinda Norvec milli takiminin tehlikeli pozisyonu pek yoktu. Gökhan Gönül bugün hemen her köse yazarinin üzerinde durdugu bir isim. Bir baska acidan Fatih Terim hatasi olarak yaftalandigi icin Terimegicikolangillerin inatla gündeme getirmesi yüzünden gereginden fazla övgüye mazhar olmus durumda. Sol kanat icin Hakan Balta secimini pek dogru bulmadim. Bir baska acidan yerine "su oynasin" diyecegim bir aday da yok. Ibrahim Üzülmez, Ergun Pembe gibi isimlerin yillar yili burada oynamasinin en önemli nedenleri arasinda türk futbolu kendi icerisinde sol bek oynayabilecek oyunculari yetistirememesidir. Hakan Balta'nin hem Galatasaray'da dün de Milli Takimdaki görüntüsü hep "henüz takima uyum saglayamadi" kivamindaydi. Takima bir isinda, biraz alisabilse cok daha iyi olacakmis gibi düsündürüyordu, bir bakima milli takimda da ayni sekilde oldu. "tutuk" oynuyordu baslarda ve macin ilerleyen anlarinda acilmis ,sacilmis, kendisine gelmis ve yararli da olmustur, Teknigi de en buyuk artisi..

Orta Saha, bekledigim gibi güzel bir sekilde kurulmustu. Hamit Altintop Bayer München'deki oynadigi bölgeye cekilmis, velakin bu onu takimin en kötüsü olmaktan kurtaramadi. Oynadigi son maclarin hemen hepsinde -milli takimda- dökülen bir adam Hamit. Nedeni aklima takilmistir. Schalke'de oynar ve Slomka kendisine forma vermez durumdayken Terim'in bankosuydu. Ve dökülen milli takimin en iyi oynayan adami olurdu her zaman. Ki derim, bu milli takim performansi onu Bayern'e transfer ettirmistir. o dönemlerde alman kanali icin türk maclarini her daim bugün Bayern Munchen'in basinda olan efsane teknik adam Hitzfeld yorumlamistir ve belki de burada degeri anlasilmistir. O zamanlar kendisine yapilan güzellik olarak yorumluyordu Millli takimi. Tutunacagi son daldi belkide. Silinip gitmesi icten bile degildi. Klup takiminda oynamadigi icin milli takima veriyordu bütün gücünü. Bugün ise isler degisti. Yuksek ihtimal kendisini milli takima "Lutuf" olarak görüyor. Haksizlik etmek de istemiyorum bir baska acidan yalniz bu takima borcu oldugunu düsünürüm,daha iyi performans sergilemesi icin kendi icerisinde milli takimin onu nerelere ve nasil getirdigini algilamasini beklerim. O ilk zamanlardaki kosan, mücadele eden, pres yapan, sag kanati kapatip hücüma "güzel" bir sekilde destek veren hamit'in geri gelmesi gerekir.. Oyuncu genelde birden kötü oynamaz, ivmesi yavas yavas iner, Emre Belozoglunun cikisi da buna bir örnektir.

Örnektir ama tuhaftir üzerine yapilan yorumlar.. Gercekten muhtesem diyebilecegim bir gol atti velakin "süper" oynamadi. Insanlar skor tabelasina bakip yorum yapiyorlar. Bunu elestiren insanlar da keza ayni tabelaya bakip farkli sonuclari cikariyorlar ama sonucun olumlu ya da olumsuz olmasini belirleyen faktör yine skor tabelasi oluyor. Ben futbolu severim, her seyden önce futbolun kendisinden keyf alirim. Mac icerisinde 50-60 metre atilan uzun topun sahibini bulmasi karsisinda hala mest olurum, ince düsünülmüs ara pastan, kimilerinin mücadeleci ruhlarindan ve en cok da Orta Saha'nin beyni olan 10 numalarin zekice oyunu yönetmesinden.. Emre dünkü macta iyi mücadele etti ama misal Malta karsilasmasinda oynadigi gibi degildi. Kaptirdigi toplar tehlike yaratmadigi icin bugün üzerine gidilemiyor, ayni zamanda attigi gol ve galibiyet de onu koruyan unsurlar.. Takdir edilmesi gereken, diger maclara nazaran bugün daha iyi yaptigi bir sey varsa o da "Liderlik" tir. Liderligi ögrenmesi, 10 numara yolunda biraz agir da olsa yürümesi, kaleye cektigi sut -malta macindaki tek hatasiydi sut cekmekten kacinmasi- artilariydi. Diger maclara nazaran oyunu yönlendirememesi, beklentinin altinda uzun,ince,ara paslari olmasi, en bos oldugu bir alanda dahi topu rakibe nisanlamasi da eksileriydi. Daha iyisini bekliyorum ve olacagindan da suphem yok.. Eger skora bakilmadan oynadigi futboluyla degerlendirilebilseydi inanin bana malta maci en iyi maciydi, macaristan maci beklentileri gerceklestirdigi, Everton maci asla sürpriz olarak addedilmeyecek ölcüde kapida olan ve Norvec maci hepsinin ortalamasinin biraz da altinda lakin skora etki edebildigi, liderligi ögrendiginin göstergesi olanidir.(yunanistan macina girmiyoruz dikkat ediyorsaniz)

Arda Turan, Hamit Ve Semih'ten sonra en yararsiz, kötü performansi olan ücüncü isim. Terim heyecana kapildi ve onu oyundan biraz gec aldi. Oyundan cikasiya kadar olan bölümde de kendisinden beklenileni veremedi. Yine de ben "Arda Turan" tercihini dogru buluyorum. En önemli özelligi gole cok yakin durmasidir. Hicbir sey yap(a)masa dahi kanatlarda atacagi iki calim ile forvete adeta carptirip gol attirabilir, atabilir. Yildiz ve farkli bir oyuncu. Bunun yaninda digerlerinin aksine kosan, mücadele eden.. Yalniz ondan bunu baz alarak ayhanvari oynamasini beklerseniz cok buyuk haksizlik edersiniz. Düne dönecek olursak eger, ortalamanin altinda oynadi, oyundan gec alindi.. Kendi takiminda dahi her zaman yetmisleri gectiginde cikma vaktinin geldigi andir..

Mehmet Aurelio.. Dün gecenin güzel isimlerinden birisidir. Oyunun her iki yönünü de oynayabilen, "kötü" performans sergileme ihtimali cok düsük olan bu futbolcu her zamanki gibi formundaydi. Kendisine verilen görevi eksiksiz bir sekilde yerine getirdi. Fenerbahce'nin Alex ile beraber en önemli artilarindan birisidir Mehmet Auerelio. Her iki futbolcuyu da cok severim. istikrarli olmalari bir yana, futbol disi yasamlarinin da örnek olmasi katkida bulundugu takimlara -milli,klup- fazladan zorluk cikarmamasi ile önemli puanlar kazandiriyorlar. Alex her bakimdan örnektir. Bugün ülkeden gidecek olsalar akilda kalacak tek hatira, oynadiklari "iyi" futbol olacaktir. Türkiye gibi ülkede baska türlü bir sorun yasamamalarinin nedeni de ekstradan övgü düzecek düzeyde olan profosyonellik anlayislari olsa gerek..

Semih ikinci tercihim olurdu, Mehmet Yildiz ilkonbir adayimdi. Boyle heyecani bol, stresi yüksek maci Mehmet Yildiz ne ölcüde kaldirabilir bilinmez ama yine de denerdim sansimi Mehmet Yildiz ile. Semih, Takimin Hakan Sükür'ü oldu. Etkisiz gibi gözükmesinin belli basli bir kac nedeni arasinda Norvec defansinin cok iyi oyunculardan kurulu olmasi, takimin cakili forvet konumunda tek ismi olmasi. Bu ayni zamanda önlem alinmasi gereken, belirli alana hapsedilmis yegane futbolcusuydu Türk milli takiminin. Atilan ikinci golde norvec defansinin nihat'i bos birakmasinin ana sebebidir.

Nihat da keza Emre gibi yükseliste olandir. Boyle bir gol ondan bekleniyordu. Orta Saha forvet karisimi olmasi onun en önemli özelliklerinden. Villarreal'de attigi gollere bakarak bu adam nerede oynuyor yahu diyebilirsiniz. Bu yüzden tutulmasi da oldukca zordur. Formundaysa eger mutlaka katki yapar, tabelada ismi gözükür. Tehlikeli bir adam.. Sert ve en önemlisi "isabetli" sutlari olandir. Daglara taslara diye tarif edilen bölge ile isi en az olan, hagi misali en kötü sutu dahi tehlike yaratan.. Hangi takimda ve kime karsi oynarsa oynasin onu etkisiz kilmanin cok zor oldugunu düsünürüm.


O iki bin seyirciye de "Helal Olsun"..

Türk Milli takimi icin seker gibi kura deyimleri dolasiyor hemen her yerde. Avrupa Sampiyonasina tarihinde üc kere katilmis bir takimin boyle terimler kullanmasi da oldukca ilginc. Fatih Terim 1996 yilinda yaklasik 40 yil sonra ilk defa milli takimin elemeleri basariyla gecen adamdi. Sonrasinda ayni kadro ve bir baska acidan da benzer oyun stilleri ile 2000 yilinda Mustafa Denizli ile basardik. Ve o dönem Galatasaray takiminin avrupada inanilmaz bir basari saglamasinin etkisi de yadsinmazdi. Kaleci Rüstü ve iki adam haric Galatasaray Milli takimin kendisi idi. Teknik direktörden ziyade kosullarin getirisi. Ve simdi..

Seker gibi grup. Avrupa Sampiyonu olmus yunanistan seker gibi bir takim. anlamak cok zor. Italya'nin yenemedigini biz seker gibi yenmeliyiz. Norvec dedigin de nedir ki.. Liglerinde oynayan rosenborg valencia gibi devi hem iceride hem de disarida dize getirmis, riise liverpool'da oynar, carew'i bilmeyen yoktur ama Seker gibidir.. Ispanya, Ingiltere boyle bir yaklasim sergilese anlarim.. Ispanya dedigin her grubu birinci ve namaglup bitirmesi ile nam salmistir bu diyarlara.. Bir tek gol bile atamadigimiz ingiltere de ayni sekilde.. velakin bugün ikisi de kil payi elemeleri gecmistir, Terim kadar elestirilmemis basindaki teknik adamlar.. Ama Türkiye.. Daglari taslari deler... Terim hatalar yapmistir, kolay maclari alamamistir ama karsiliginda da Zor maclari almis. Yunanistan'i ve Norvec'i evinde yenmek zordur. Italya, ingiltere icin de ayni sekilde zorlugu vardir. Kendi evimizde kaybettimiz maclari ben bunlara sayiyorum ve gruba bakip olagan durumun su anki mevcut görüntü oldugunu düsünüyorum..

Tüm ülke birden hincaluluclasmistir. Bilirsiniz Hincal Uluc bey her zaman teknik adamlari elestirir ve en büyük kozu da Galatasaray takiminin en iyi kadroya sahip oldugudur. Her sey var ama teknik adam isi bilmiyor diye soylenmek icin hep bu argumani ortaya koyar. Gerets dönemindeki enkaza dahi türkiyenin en iyi kadrosu diyebilmistir. Ayni sekilde bugün teknik adami elestirmek icin Seker gibi grup, süper kadro.. Cok az spor yazari türkiye liginin düsüste oldugundan dem vurmus, defans oyunculari bakimindan yerlerde gezindiginden..

Bosna maci kader maci. Bu maci haketti bu ülke takimi. Elestirilen Terim ve Emre'nin bir baska acidan gündemde olmasi da kader kismet islerine bakangillerin ironi anlayisi olsa gerek..

Hiç yorum yok: