29 Ocak 2008

Hincal Uluc ve Kalli Yorumu



Galatasaray takimi paf takimindan üc oyuncu almasina ragmen 18 kisilik kadroyu tamamlayamadi, 17 kisi ile uctu deplasmana. Takimin en degerli oyuncularini saymaya baslasaniz yapacaginiz listede basi ceken ilk alti bugün takimda yok. Sakat.. En buyuk suksesi yabanci pahali transferleriydi, hicbirisi sahada degildi. Yedek kadrosu yok, paftaki oyuncular orada.. Yine de Lider.. Buraya gelen Hincal Uluc yorumu nedir ? Sudur.. Galatasaray'in o kadar güclü kadrosu var ki..

Yeter abi,yeter.. gözünü seveyim birak artik su Galatasarayin cok güclü kadrosu var geyigini. Ben kendimi bildim bileli Hincal Uluc bütün teknik adamlara düsman,hemen hepsini yetersiz bulur. Basari geldigi vakit o mutlaka ve mutlaka takimin "süper kadro"su oldugundan dolayidir.. Her insan gibi analiz ediyor takimi ve kesfediyor bazi noktalari, zorluklari. Sonucta ise onu asmasina neden olan, UEFA kupasini aldiran, Sampiyon yapan Galatasarayin super kadrosu oldugu geyigidir. Ne kendisi inaniyor, ne de okuyan, ama iste sonucta Lucescu,Terim,Gerets,Senol Günes gibi hoca degil dedigi adamlarin basarisina bir kilif bulmus oluyor..

Basa dönelim.

Fatih Terim.. Hincal Uluc uzunca bir dönem sevemedi Fatih Terim'i. Hoca degil, adam degil,sehirli kro o dedi, bilmiyor bu isi, ama Toschak var ya diye diye devam etti yillar yili. Imdi tüm bu elestirleri getirir iken takim sürekli basarili sonuc aliyor.. Neden ? Cunku super kadrosu var takimin.. Hep ondan.. kendi kendine oynuyor o takim cunku. Inter,Fener,Chelsea, Madrid onca yildizi aldi, super kadrolar kurdular ama basari bir türlü gelmedi neden acaba diye sormaz, tek basina süper kadro oynasaydi teknik adamlara milyon dolarlari kimse sacmazdi mantigi islemez pek Hincal Ulucta..

Lucescu geldi sonra.. Artik yeni Toschak "Fatih Terim" olmustu ve Lucescu da eski Terim. "hoca degil o". Teknik direktör yetersiz, gitmeli, etmeli vesaire diye basladi.. bitmedi. Onca basari hep Super Kadronun oldu. Hakan Sükür gitmis, Emre Okan gitmis, bir yil sonra gelen Jardel, Hagi,Popescu gitmis ve hala süper kadro.. Hep bu yüzden basarili.. Gerets teknik adam degil geyigi. Akabinde Hagi geldi. Aynen Almanyanin Klinsmann'i dünya kupasi icin takimin basina getirmesi gibi. Basarili bir futbolcuyu takimin basina getirmek.. "Burasi haginin egitim yuvasi olamaz" o teknik adam daha degil. Klinsmann'in ya da Rijkaard'in basarisi mi vardi Almanya,Barcelona gibi takimlarin basina getirildi ? Önemli degil ayrintilar onun icin.. Acemiydi Hagi ve onu takimin basina getiren yönetime veryansin ediyordu, Galatasaray takimini kucultuyormus, stajer avukat muamelesi cekiyordu Hagi'ye.. Basarili sonuclar aldigi vakit neden hep ortadadir cunku "super kadro".. öncesinde milli takimda Senol Günes icin ayni kelamlar.. "super kadro". Hasta misin abi sen ? Nedir bu super kadro geyigi.. Tek basina hangi kadro oynamis da Galatasaray onca soruna ragmen kadrosu super oldugu icin iyi olsun ?Yahu Mehmet Güven,Ugur Ucar,Servet,Emre,Volkan.. Dün bu adamlar Manisada, Ankaragücünde,Almanya ikinci Liginde oynar iken süper kadronun süper isimleri miydi ? Galatasaraya gelince üstelik ilk defa bir arada dokuz oyuncu oynasa dahi hep kadro super.. neden ?

Bir kac isim daha var bugun.. Bülent Tulun, Aziz Üstel, Kalli gitsin Yilmaz Vural gelsin diyen Hincal Uluc'un agabeyisi Ocal Uluc, Hincal Uluc.. Bu isimler bugun takim gol attigi zaman sevinmeyen insanlardir. Cunku fikirleri curuyecektir, istedikleri olmayacaktir ya teknik adam ya da yönetim güc kazanacaktir.. Yanlis ata oynadiginin bilincine varacak ve super kadro o yüzden diye kivirtamayacaklar..

Takim Ankaragücü gibi zorlu bir deplasmani 4-0 gibi net bir skorla ve rahat bir sekilde gecmis. Hincal Uluc'un yorumu nedir ?

Ilk 20 dakikada sut atmamis takim, ikinci yarida yokmus sahada. Delirmemek mümkün degil. üc tane paftan oyuncu almasina ragmen sakatliklardan dolayi bir kisi eksik cikan takim elbette fark sonrasi yatacaktir. Kendi kendisini yormasinin, sakatlamasinin bir anlami var midir ? Neden ikinci yari sahada olsun .. güle oynaya maci bitirip sakat vermeden deplasmani atlatma derdinde.. 4-0 lik mac bu sekilde mi yorumlanir.. Takim yener, oyuncular serefini kurtardi olur bu isimler icin, takim maglup olur o oyuncular, seref yok olur teknik adam olur her seyin sorumlusu..

Velhasil kelam dile getirdikleri fikirler, bu insanlari esir almis durumda. Kendi sayginliklarini her seyin üzerinde tutuyorlar. Kili kirk yararak teknik adama degdirmeden basari öyküsünü yazacak durumda olmalarinin acisi ile golleri izliyorlar..

"Çünkü pas yapmıyor. Galatasaray'ın kaptığı top 10 saniye Galatasaray'da kalmıyor, anında Ankaragücü'ne geçiyor. Galatasaray'ın pas yapmaya niyeti yok ve kenarda Kalli'ye bakıyorsun, seyrediyor. Her maçta seyrediyor, sadece bu maç değil. Galatasaray tepik oynamaya başlıyor ve Kalli seyrediyor"

Seyrediyor cunku sahaya sokacak oyuncusu yok kenarda. Kadro süper degil. Sakatliklar sonrasi elde kadro filan kalmamis.. paftan üc oyuncu arti 17 kisi sahada. Zorunluluktan seyrediyor. Hem süper kadro, hem de takim oynamiyor.. Kili kirk yarip teknik adama sucu getirmek icin varini yogunu ortaya koyuyorlar, göremiyorlar nasil komik olduklarini..

Kalli bir aciklama yapti.. Ilk defa canli canli basin toplantisini izledim www.sporx.com'dan.. Sonrasinda saka yaptim dedi. Simdi ben de izledim Kallinin demecini ve kesinlikle saka yapar gibi bir hali yoktu. Bu noktada HIncal Uluc hakli. Akabinde Polat'in emri ile hareket ediyor diyor. Hakli degil belki ama en azindan ayaklari yere basan bir elestiri. Velakin bu aciklamanin ve geri dönüsün, saka yaptim savunmasinin Alman irki ve türk irki, asagilamak, nazi gibi konularla ilisigi nedir.. Kalli neden asagilasin türkleri ? bu nasil bir mantik ? nasil buraya geliyor insan dusunsel zeminde.. Bir teknik adami elestirecegim diye insan bu denli kopar mi mantiktan ? Zaman gazetesinde Türklerden bahsederken "biz" kalibini kullanan adam, Türkleri, Türkiyeyi asagilar mi ?

Sonrasinda Sabrinin takimdan uzaklastirilmasi.. takim bu kadar eksik iken yapilir miymis. Yapilir, o bir Alman ve onun sistemi budur. Kaiserslauterndeyken takimin yildizi Hotic'i tribüne gönderdi, Galatasaray'a geldi cesitli nedenlerden Koseckiyi filan yollamasi bir yana Bolic'i gönderdi ayni sekilde. Ikinci gelisinde Necatiyi. Kendine göre bir duzeni var, sistemi. O kendi dogrularini uyguluyor ve Hem Kaiserslauternde hem Galatasarayda sampiyonluk yasamis, efsane olmustur basarilari ile.. Bolicten degil kabzimal dediginiz Hakan Sükür'den verim almis. Disiplini ön plana koymus, is ahlakini.. Zaten baska türlü Hakan Sükür baska bir hocanin elinde geldigi ilk yilin sonunda gider, kaybolurdu.. Birilerini göndermesini dahi absürd komplo teorilerine alet ediyorlar..

Canli canli Sabri ile ilgili yorumlarini izledim. Acik ve net bir sekilde o sürec icerisinde alinmasi gereken karardi, oyuncularim icin bu önemliydi diyor. kendi sisteminin islerlik kazanmasi, daha önceki yaptiklarinin anlamli olmasi adina dogru bir hamleydi diyor.. Bremen teknik direktörü Thomas Schaaf, on tane sakati var iken Sanogo'sunun iyilesmesini buyuk bir mutluluk ile karsiladi, manset oldu onun iyilesmesinden duydugu sevinc.. Zira o da paf takimindan oyuncu cikarmis kadroya koymak durumunda kalmisti. Birbirlerine benzer ,zira hucum futbolu oynatiyor ve prese dayali oyun sisteminde sakatliklari Galatasaray gibi basa bela olmus durumda.. Akabinde Sanogo sakatliktan yeni cikmis olmasinin verdigi hirs ile kendisine sert giren Carlos Alberto ile idmanda itisti, kavga etti. Schaaf, her ikisini de kadro disi birakti.

Bu olagandir, disiplin ve almanca futboldur. Bunu bilerek boyle bir teknik adami takimin basina getirdiler ve adam bununla kendisine yolunu ciziyor, bu sekilde basari kazaniyor, yetenekli Bolicten ziyade disiplinli Hakan Sükür'ü tercih ediyor..

Diyor ki Hakan Sükür itmistir Kalliyi, hadi sikiyorsa onu da kadro disi biraksin.. Öncelikle neden itsin ? Gecenlerde Mehmet Topal, gol sonrasi Hakan Sükür'e kosmus, sebebi de Sükür'ün kendisine gol atacagini önceden söylemesiymis, ya da baska baska nedenlerden anlasilmis, konusulmus. Simdi Sükür de öncesinde karar vermis, gol sonrasi yedek klubesine gidecektir.. Kosarak gidiyor, gol sevinci ile önüne geleni gecip hedefledigi yere ulasiyor. Nedir sorun ? ayni zamanda balik hafizasi mi vardir nedir bu yani.. Kalli Hem Lincoln'u hem de Hakan Sükür'ü kadro disi birakmadi mi? Ne SIKMASI daha.. oha yani. Laf olsun torba dolsun da hepsi birden komlo teorisi olsun..

Üzülüyorlar Galatasaray gol attigi zaman. Önemli olan dedigim gibi, soylemlerinin gecerlilik kazanmasi. Ama neden korkuyorlar, üzülüyorlar anlamiyorum boyle güzel kivirtabiliyorlarken.. Takim iyiyse, kadro super, yenildigi zaman teknik adam sapitti, isi bilmiyor. Her zaman haklisiniz siz abi.. Neden kasiyorsunuz.. Lincoln yok, Hasan Sas yok, Linderoth yok, Song yok,Baris Özbek yok,Ayhan Akman yok..Nonda yok.. 3 kisi paftan geliyor, 18 kisiyi tamamlayamiyor, deplasmanda 4-0 galip. neden ?

"süper kadro".

Kafayi siyirmamak mümkün degil. Kovduracaklar, götürecekler Feldkamp'i rahatlayacaklar.. Hadi birilerinin derdi yönetim gitsin, su bu olsun, Adnan Polat filan da.. Hincal Uluc ? hemen her hocaya kötü, her kadroya süper demis, degisen bir sey olmayacak . Ayni sekilde tersi de dogrudur Fener iyi takim degil.. bir de bu geyigi var ki..

.....

Yorgunum dostlar.. Su bitmis, tükenmis halimle su yorumu yazmadan edemedim, uzunca bir süre ara vermek gerek, yorucuymus blog isi. zaten savsakladik, bosa aldik, zar zor güncelliyoruz. Simdi yatsam haftaya sali ancak kalkarim gibi duruyorum. Sunu yazmazsam olmazdi, neden ? Zira yillar yili terim döneminde, lucescu döneminde okuyup okuyup cildirdik, en azindan bu internetin sonsuz boslugunun bir kosesinde duracak ve bu beni nedendir bilmem feci sekilde rahatlatiyor..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Isin garip olanı Kalli'yi Galatasaray'a getiren Hıncal Uluc'tur. Adnan Polat'a ben soyledim diyor bir yazisinda. Takimi en iyi Kalli toplar demis. Bari kendine saygın olsun Sus azicik. Hadi biz getirmedik adami, laf etme hakkimiz var biraz:) Demek ki diyorum Denizli'yle arasi yoktu gecen sene onermemis Galatasaray'a. Arasi iyiyse onu getirtmek istiyordur belki de:)

Borges dedi ki...

Tüm türkiye Lucescuyu kabul etti, o edemedi, Gerets ayni sekilde, digerleri ayni sekilde. Terim konusunda cark ederken de kivirmasyon süperdi aslinda. Diyordu ki: Terim hatalarinda döndü, gelisim gösterdi, dedigimi yapti ve basari geldi filan..

Simdi elestirileri olsa yine anlayacagim ama adam 10 hafta önce "kalli gitsin" demeye basladi.. Bir Hincal Uluc, bir baska versiyonu Kazim Kanat.. bunlar güzel adamlar, baska türlü futbolseverler.. Ama su notu da ilistireyim bak. Kazim Kanat yine de iyi bir besiktaslidir. Besiktas yendigi zaman her seyi unutur, sallar gider, ben elestirdim Hakan Sükür 4 gol atti filan der ama sevinir sonucta... Onu hissederiz yazilarinda.. cark eder, uzatmaz.. Kalli kincidir, uzatir, Takim UEFA kupasi filan almadigi sürece "kötü kötü kötü" diye 75 yazi yazar filan..

Mustafa dedi ki...

aman üstat bırakma blogu... her gün takip ettiğim az sayıda yerden biri burası.

hem galatasaraylısın hem çok bilmediğim yerden -alman futbolundan- yazıyorsun hem de bırakmayı düşünüyorsun!

Borges dedi ki...

Blog hakkindaki düsüncelerin icin Tesekürler sevgili Spagetti Birakmayi degil, ara vermeyi daha cok.. Yazmak cok keyfli bir sey, ben cok keyf aliyorum.. bu sekilde iletisim kurdugum tanidigim güzel insanlar ve hatta bloglar, yazilar.. nerden baksan keyf verici ama yorucu, vaktim de cok yok bugünlerde.. Cokca konu hakkinda yazasim, edesim olsa da ancak iste.. kolayina kaciyoruz.. neyse, simdilik yazabildigimiz kadar.. Bir gün blogyazarligi hakkinda yazmayi dusunuyorum, zira birden yasama keyf geldi, yazarliktan cok okur olarak cok keyf aliyorum bloglardan ben de..

mumkun mertebe buradayiz..

tekrardan tesekkürler..

Alper Öcal dedi ki...

Futbol hakkında en kolay ahkam kesilen oyun, zaten o yüzden çok seviliyor. Fakat bu işin profesyonellerinin, ekmek yiyenlerinin farklı olması, farkında olması lazım.

Yorumculukta övmek zor zanaattir. Ucuz ve realiteden uzak bir şekilde yaparsnaız yalaka durumuna düşebilirsiniz. Düşmesenizde eğer övgülerinizden övgü almak istiyorsanız maharetli olacaksınız. Kelimeleri dantel gibi, oya gibi işleyebilecek, akıcı ve naif bir diliniz olacak. Herkese hitap etmesi için sokak jargonunu da bilmeniz şart.

En önemlisi yorumladığınız şeye gerçekten tutkuyla bağlı olacaksınız ki, okurlarınız da aynı tutkuya hasıl olabilsin. Galatasaray Ankaragücü maçı kötü bir maç bile olsa Ümit Karan'ın golü 1 köşe yazısı olur, olurdu İslam Çupi yaşasaydı ya da halefi olsaydı.

Olmadı maalesef.

Hıncal Uluç'un ise olur. Ucuz bir demagoji, ad hominem, çarpıtma ve kaos yorumculuğu yapıyor çünkü. Hiçbir şey üretmiyor ama herkesten hesap soruyor, üstelik fütursuzca yapıyor bunu. Söylediği çıkmadığında da sırf tükürdüğünü yalamamak için inat ediyor. Mesela kötü Fener ŞL'de üst tura çıkınca, ŞL'yi kalitesiz yaptı hazret, Avrupa futbolu dökülüyor dedi. Sırf Fenerbahçe kalitesiz lafını yememek için.

Sözde sanattan, olimpiyat ruhundan en çok nasiplenmiş kalem bunu yapan. Böyle bir mantaliteyle gazeteciler duayeni olunuyor. Çoğunluk gazeteci ve yorumcu da sırf bu sebepten onu izliyor. Çoğu cahil olan bir halka böyle sunulan Türk futbolunun da ne tadı kalıyor ne tuzu. Yorumlayanın da, izleyenin de, yönetenin de iliklerinde kaos kol geziyor.

Eh bizim gibi sıtkı sıyrılanlar da kendi başının çaresine bakıp blog açıyor, aynı dertten muzdaripler de okuyorlar.

O yüzden ara vermek olmaz, hatta daha fazla yazmak lazım. ŞArtlar gereği ara ara içerik fakirliğine evet ama araya hayır. Hakkın yok çünkü, zira Almanya'yı senden okuyorum ben.

Borges dedi ki...

Alper Öcal, fanatizmi üzerine ve genel spor yazarligi konusunda görüslerini belirtmis ki katilmamak mümkün degil. Fanatizmi üst seviyede, spor yazarligindan "men" edilecek dozajda.. Dogruyu-yanlisi görebilecek konumda degil, sadece söylem bakimindan "Ilk defa dile getiren" oldugu vakit "dogrular" üzerinde gezinebiliyor ki toplamda cok da kucuk bir orandir bu.

Hincal Uluc'un genel görüntüsüne dair tek bir sifat yapistirmak durumunda kalsak yüksek ihtimal Fanatik Galatasarayli yerine daha cok "Fenerbahce sevmeyeni" uygun düser.. Kendi klubunu dahi yeri ve zamani geldiginde haksiz yere asagilamaktan cekinmeyen Hincal Uluc'un yillar boyu istikrarli bir sekilde yaptigi tek sey Fenerbahce üzerine olumsuzlamak.. Serkan Calik'in attigi gol güzeldir ama onun icin önemi daha cok "alex'in kacirdigini Serkan'in atmasidir".

Hastalikli bir bakis acisi var, cokca zaman dogrulari görememistir, bütüne yaydiginizda yer yer keyfli dili olsa dahi Spor yazarligi yapacak konumda degildir. Buna ragmen "duayen" gibi sifatlarla anilmasini ne anlarim ne de kabul ederim.

p.s: Alper Öcal, cok güzel bir yorum olmus, post olarak bloga koysak fena olmazdi kesinlikle. Tesekürler ayni zamanda.