28 Ocak 2008

Maclarin Naklen Yayini üzerine..



Konu hakkinda hemen herkes bir yerinden tutup elestiriyor, mutlaka ki suraya yazacaklarim bir baska yerde baska sekilde yazilmis, cizilmistir, üc kisi dahi okusa bir kere daha tekrarlanmasinda fayda vardir. tuhaf ve yanlis olan bir sonuc var sonucta..

Türkiye Futbol Federasyonu modellere bakiyormus, yeni yayin ihalesi icin..


Her seyden önce düne kadar Lider olan takimin maclarinin yayimlanmamasi neresinden bakarsaniz bakin tuhaftir, komiktir. Sadece 4 büyük takimin maclarinin canli olarak verilmesi hem toplamda tv gelirlerinin düsük olmasina ondan da önemlisi türk futbolunun gelisimindeki en buyuk engel olmasi bakimindan önemlidir.

Yapilmasi gereken cok da zor degil aslinda. Mac yayin hakkini elde eden kanal her maci canli vermek zorundadir. Maclar ayni saatte oynandigi vakit dahi Almanya,italya gibi "konferans" secenegini sunmali, her takimin ayri ayri kanallarda izleyicileri icin doksan dakika yayinini sunmak durumunda. Konferans, yani alti mac oynaniyorsa, alti macin canli yayinini verip golden gole bir mactan digerine atlayacak sekilde canli mac yayini, diger takimlarin üzerine dikilen gözleri büyütür, türkiye futbol kluplerinde oynayan diger 14 takimin yüzlerce futbolcusunu daha da göz önüne getirir, her bakimdan Türk futbolunun gelisimi adina yararli olur.

Ankaragücü taraftariyim diyelim.. Ben de alirim artik o lig tv ya da D-Smart.. Galatasaray taraftariysam eger, acar kendi macimi izlerim. Toplamda canli yayina olan ilgi ülke genelinde artar, bütün ülkeyi dört maca endeksli hale getirip futbolu kisirlastirmayiz..

Avrupanin en iyi/kaliteli liglerinin degerlendirmesi yapildigi vakit cokca zaman en buyuk kriter televizyon gelirleri olmustur. Ingiltere Premiere liginin diger liglere göre biraz daha etkili olan transfer gücünün kaynagi televizyondan aldigi paradir. Bu da transferler ile ligi cekici olmasini saglayip disaridaki pazar payini artiriyor, oyle artiriyor ki koca Bundesliganin kendi ülkesindeki yayin gelirinden elde ettigi gelir, ingiltere Premiere liginin sadece kendi ligini disariya pazarlayarak elde ettigi gelire esit: Yaklasik 300 milyon euro.. toplamda fark ise 400 milyon euro..

Gaziantepli eger ki tuttugu takimin tüm maclarini doksan dakika yayinlanacagini bilse, ona olan ilgisi, sevgisi artmaz midir ? Yahu benim annem can sikintisindan maclari izleyerek on yilda fanatik Galatasarayli oldu. Kadin telefon acmis Barussoyu soruyor bana.. Siz düsünün azicik ucundan futbol ile ilgilenen kitlenin maclarini izledigi vakit olusacak olan durumu..

Bundesligada da ayni sekilde haftada toplam 9 mac var. Her isteyen taraftar istedigi maci doksan dakika izleyebiliyor. Digitürk bunu neden yapmadi, yapamadi anlamis degilim.

Bu ve benzer pek cok konu Türk futbolunun gelisimi adina düsünülmeli, ona göre bir cözüm üretilmelidir. Bu cözüm asamasinda ele alinacak olan kriter Galatsarayin, Besiktasin, Fenerbahcenin daha saygili, daha buyuk olmasi adina yapilmasi gerekenler degil, onlar zaten olmasi gerektigi yerde. Manisaspor nasil güclü ve kalici bir klup olur, Ankaragücü gibi bir klup daha iyi yerde olamaz mi ? Türkiye birinci ligi de ayni sekilde..


Toplamda sorun üc buyuklerin buyukluklerinde degil, digerlerin varliksizliginda, kucuklugunde, degersizliginde.. ilgisizligin ayyuka cikmis olmasinda yatar. Koca Türkiye Super Ligi Alman ikinci liginden toplamda daha az seyircisi vardir ve iddia ederim ki kalite bakimindan Alman ikinci Bundesliga ile dahi yarisamaz.. bunun degistirilmesi gerekir.. Naklen Yayin ihalesi bunun icin en önemli kriterdir, ona göre bir gelisim olmasi saglanmalidir kesinlikle..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

o zaman tribünler boş kalmazmı

Borges dedi ki...

tribünler dedigin en iyisi 50 bin kisi aliyor, ortalamasi 10 kusur bindir. Burada bahsedilen maclarin naklen yayini.. toplamda milyon kisiye sunulan hizmetin nasil olmasi gerektigi..

bugün Sivasspor hakkinda ben yorum yapamiyorum, bir baskasi da yapamiyor, özet görüntüler haric maci kimse izleyemiyor. Simdi üc buyuk disinda sampiyon nasil olacak ?

Sivas takiminin da digerleri gibi izlenmesi, yanlislarinin görülmesi, tavsiyeler ve oyunun iceriginin gündemde olmasi gerekmiyor mu ? bur isin bir ayrintisi.

Ikincisi ayni zamanda sehir takimlarinin kendi takimlarina olan ilgisi artar, birakirlar bir ihtimal üc buyukten bir klup tutmayi.. ama su haliyle insanlarin baska bir sansi yok.. zorunluluktan ve yönlendirilmislikten dolayi dengesizlik vardir ligimizde. Naklen yayin önemlidir, cok önemlidir toplamda diger irili ufakli butun etkenlerden daha da önemlidir, cok seyi degistirilebilir, deyim yerindeyse devrim buradan baslamalidir kesinlikle..