1 Mart 2008

Hoenesss ve Panenka Penaltilari



1976 senesi Avrupa Sampiyonasi.. Cekoslovakya ve Almanya karsilasiyor turnuvanin finalinde.. Uli Hoeness topun basina penaltiyi kullanmak üzere geciyor. Efendim Belgradin daglarina taslarina yolculuk ettiriyor o mesin yuvarligi.. Geriye düsüyor takimi Almanya..

Sonrasinda bekliyor disarida.. Son penalti. Topun basina Antonin Panenka geliyor. Kalede Almanlarin ünlü kalecisi Sepp Meier.. Hoeness muhtemeldir ki kösede bekliyor, daha az vicdan azabi cekmek üzere Panenka'nin penaltiyi kacirmasini umut ediyor..



O saniyeden sonra Panenka penaltisi olarak adlandirilacak olan vurusu gerceklestiriyor Antonin Panenka.. Kalecinin saga veya sola önceden ucacak olmasini tahmin etmesiyle topu kalenin ortasina yuvarliyor.. Bir kaleci icin eziyetin sahada ifade edilis bicimi budur.. Kalecilerin buyuk bir kismi tekrardan ayaga kalkip kurtarabilecegini dahi düsünür, o denli aci cekerek top yavasca gider ve gol olur..



Sene 2008.. Munih derbisi.. Dakika 120 + 2. Zorlu bir mac penlatilara kalacak, bir bakima sansin sonucu belirleyecegi ve bana göre hangi iki ekip karsilasirsa karsilassin penaltilarda sanslar esittir.. Son saniye, Klose ceza sahasinin disinda düsürülüyor ama Hakem penalti noktasini gösteriyor.. Dönüsü yok, bir vurus ya devam ya da penaltilar.. Hoeness yine kösede bekliyor. Oliver Kahn ortasahaya kadar geliyor "kim cekecek, kim cekecek" diyor.. van Buyten mac sonrasinda Oliver Kahn'in atisi kendisinin atmak istedigini ama Frank Ribery dedikten sonra vazgectigini belirtiyor.. 70 bin kisi kenarda. Topun basinda Frank Ribery.. Vuruyor , tam sag köseye ve gol.. Hakem gecersiz sayiyor, vurus yapilmadan bayernli futbolcular ceza sahasina girdigi icin.. Ikinci kez yine Ribery geliyor topun basina..

Ve..
bir panenka penaltisi daha.. Bu sefer Hoeness seviniyor.. "cool" diyor hatta.

Hiç yorum yok: