1 Mart 2008

Luca Toni'nin Yalnizligi




Luca Toni, yalnizligindan sikayetci. Takima bir tane italyan oyuncu alinmasini istiyor. En yakin arkadasi, konusabilecekleri ortak bir dil dahi olmamasina ragmen Frank Ribery. Bunun disinda takimin kondüsyoneri italyan Riccardo Proietti haric yakin iliski kurdugu kimse yok. Antrenmanlardaki yalnizligi da dikkat cekici.. Italyada Bundesligada oynayabilecek iyi oyuncular oldugunu belirten Toni takima italyan futbolcu transferi hayalini kuruyor.. Zira kültür farki var. Sakalarini kimsenin anlamadigindan yakiniyor.. Bir bakima alman soguk esprisinin baska bir sekilde ifade edilisi diyelim biz buna.

Toni tüm bu yalnizligina ragmen performansi üst seviyede. Boyle bir adamin aslinda oynayamamasi gibi bir durum söz konusu degil. biraz da ortama uyum sagladiginda atak futbolu benimsemis herhangi bir takimda 20 gol barajini zorlanmadan asar. Hakan Sükür'ün üst modelidir. Öyle bir oyuncudur ki aslinda motivasyon ve diger kosullar dahi performansini cok fazla etkileyemez. Bu yüzden bu yalnizligina ragmen basarili oluyor, ama düsünün ki Orta saha veya defans oyuncusu oldugunu..

Özellikle bu mevkilerde oynayan oyuncularin ruhsal durumu, kosullarin futboluna etkisi göz ardi edebilecek gibi degil. Ortalama türk futbolcusu haddini her daim bilir, avrupada kendisini kanitlamis olan insana karsi saygida kusur etmez. Liderligini kabul eder. Baska türlü Haginin Galatasarayda basarili olmasi mümkün degildi, keza bu karakterde bir oyuncunun Real Madrid, Barcelona gibi üst düzey takimlarda Galatasaraydaki kadar basarili olmasi da mümkün degildir. Onun liderligini ve tüm agresifligini tolere edebilecek bir ortamin dogmasi pek mümkün degil. Iste bir nedeni de budur Hagi'nin Galatasarayin disinda basarili olamamasinin.. Yoksa Barcelona, Real Madrid gibi dev kluplerin kendisini transfer edecek kadar yetenegi asikar olan adamin futbolculugu tartisma konusu dahi degildir.

Toni, yalnizligindan dem vuruyor. Boyle bir demeci Bundesliganin hali hazirdaki en cok gol atan adami olmasi bir yana Klosenin formsuzlugu sonrasinda ilkonbiri garanti olan, geldigi günden beri ortaya koydugu performans ile kendisine para harcamis kesimi tatmin edebilmis olmanin huzurlu ortaminda dile getiriyor. Toni, üst düzey liglerin en cok zor gol atilan kismi olan Italyan ligi Serie A da dahi 20 gol barajini her takimla rahatlikla gecebilecek düzeydedir. Van Nistelroy gibi basarisiz olma ihtimali diger futbolculara göre cok az olan nitelige sahip futbolcudur. Bu yüzden yasadigi yalnizlik, uyumsuzluk gibi sorunlar perfromansina etki etmiyor ama buradan yola cikarak Galatasarayin muhtesem zamanlarina romen kabilesinin etkisini ve ayni sekilde bugün Fenerbahcenin basarisinda etkili olan Brezilyalilari hatirlamak da fayda var.

Velhasil, cm'deki verilerde "Adaptation " özelligi gercek hayatta transfer konusunda önemli bir unsur olmasini bosverin, gol sevincine hasta oldugum bir adamdir Luca Toni.

Hiç yorum yok: