8 Nisan 2009

Barcelona - Bayern München: 4- 0



Kötü bir deyim belki ama tam anlamiyla tecavüze es deger bir ilk yariydi Bayern Münih icin. Nedenleri var ve onlara da deginecegiz kesinlikle ve fakat futbol adina kurgusu kestirilmis ve fakat oyunculugu muhtesem olan bir filmi izlemek gibiydi bu mac. Her seye ragmen Barcelona'nin hucum anlayisini sahada tüm ciplakligiyla görülmesi seyir adina keyifliydi..

Maci tatsizlastiran skoru degil daha cok gol atmaya hicbir sekilde inanmamis bayernli futbolcularin düsük motivasyonuydu.. Barca sadece oyun olarak degil sahada verdigi mücadele acisindan da büyük bir fark atiyordu rakibine.. Bu kadar pasif bir direnis acikca söylemek gerekirse motivatorlugu ile önplana cikan teknik adamdan beklemedigim idi. Bunun da nedenleri mac öncesi gereksiz yere ortami gerekn Beckenbauer'e Hoeness'in verdigi cevapta saklidir. Sirasimiydi simdi ? Beni macin sonucu veya Barca'nin muhtesem oyunu degil daha cok bayernlilerin kabullenisi ve hareketsizligi sasirtmistir. Ribery haric hicbir bayernli futbolcu sahada biraz farkli bir tepki koyacagina inanmiyordu. Iste tam bu noktada sürekli defansina bagirip onlari motive etmeye calisan Lider oyuncusu olarak adlandirilan Van Bommel'u da lider oyuncu basligi altinda biraz asagida tekrardan deginecegiz..



Maca Bayern Münih, Barcelona'nin gücünü kabul ederek basladi ve geriye yaslandi. Ve fakat Bayern'in en gerisinde oynayan süper "yetenek" Breno, sahilde gitar calar iken yanlislikla top oynayan cocuklarin arasina karismis güneyli ruh haliyle sahada gezindi durdu. Demichelis'in 82.dakikada penaltiyi da göze alip ya da "daha kötü ne olacak" diyerek iniesta'nin ayaklarina yattigi pozisyon belki de yerde kaydigi, biraz mücade ettigi tek zaman dilimiydi. Her seyin disinda defansin sefinin eksikligini ve ne yapacagini kestiremeyen iki defansin sacmalamasi Bayern Münihin tarihinde bir avrupa macinda bir yarida ilk defa dört gol yemesini sagliyordu..

Barcalonanin oyun sistemine ve muthesemligine gecmeden bu kadar kötü oyunun bayern acisindan en önemli nedeni geri dörtlünün tamamen degismis olmasindan kaynaklaniyor.. Bir baska acidan Bayernlilerin mücadele gücünden yoksun bir sekilde sahada pasif bir görüntü sergilemesi maci da Barca'nin antrenman macina cevirmesinin diger bir nedeni.. Klose'nin yoklugu ise bir ihtimal maci 4-1 bitmemesi ile ilgili kucuk bir ayrinti sadece.. Bu Breno ile iki macta 9 gol yiyen Bayern'in Klinsmann'dan önce arayip bulmasi gereken isim daha cok müthis kesfin sahibi Giovanni Elber olmalidir..

Guardiola, her seyin disinda cok akilli bir hamle yapti. Bayernin bu acemi defansi karsisinda basta Henry olmak üzere ileri uc oyuncularina pres uygulatti.. Lell'den, Breno'dan olusan geri dörtlü bu presi yiyince topu orta sahaya dahi iletemedi ki yüzde seksen degil yüzde yüz Barcelonanin hakimiyeti altinda gecen bir ilk yariya neden oldu. Hamit Altintop orta saha ve sag bek oynamasina ragmen Henry kadar savunmada yoktu ki ilk yari cikmasi Klinsmann'in bu macta yaptigi tek dogrusuydu. Sakatliktan yeni cikmis bir oyuncuya fazla yük bindirmek idi bu aslinda ki ben son ana kadar hep Borowski tercihini bekledim..



Barca'nin her adami hareketliydi. Bu herseyden öte futbolla ilgili degil oyuncularin sahada motive edilmesiyle ilintilidir. Böyle olmasa dahi topu bir sekilde kazandiktan sonra uzunca bir süre istedigi sekilde ceviriyorlar.. Bir süre sonra su sekilde cereyan ediyor olay:ilk adim Xavi'nin topu Messi'ye dogru atmasidir. Simdi burada Messi iki secenegi uygular. Ya kendisine gelen Ettoo ile verkaca girip cizgiye iniyor ya da önündekileri yetenegi ile saf disi birakip gole dogru ilerliyor.. Iyi bir defans düzeni oldugu vakit bu islemeyebilir ve topu Xavi'ye veriyor.. Xavi, önce araya defansif orta sahalayi sokuyor, bu kalabalik arasinda forvetlerden birisini kendisine cekip ver kaclarla iceriye daliyor.. Eger bu da islemezse(ki hepsi sonuc verdi) ücüncü vietese atiyorlar ve Iniesta ile Henry dogru yol aciyorlar.. Tüm mac boyunca hucum organizasyonlari asagi yukari bu sekilde olmustur. En büyük farklari kesinlikle ve kesinlikle yerden kisa paslarla topa yüzde yüz sahip olmak.. Durdurulamaz olmalarinin bir diger nedeni her iki forvet ikilisinin de orta sahaya kadar gelip takimin dengesini bozmasi ve ücgenlerde orta sahamsi rol alip kalabalik presi etkisiz hale getirebiliyor olmalaridir.. Bu sekilde kisa paslarla ilerleyen bir takimi durdurabilmenin tek yolu presdir ve fakat hareketli orta sahalarda rakipten bir ya da iki adam fazla oldugu vakit bu da oldukca zor oluyor.. Bu yüzden misal Luca Toni ya da cakili bir forvet Hicbir sekilde Barca sistemine uymaz zira pek belli olmasa da sistemin kilit adamlaridir..

Her ne kadar dört golü ilk yarida bulsalar da 45 dakika boyunca ben futboldan keyif aldim. Fark acilsa dahi cok sevdigim Hiddink'i yalniz birakip zaferine ortak olamadik.. Zira ben topun oyunda ve yerde kaldigi futbolu daha cok tercih ediyorum ve Barca'nin lig macini Chelsea-Liverpool ceyrek final macina dahi tercih ederim.. Bu farka ragmen seyri son derece keyifliydi messi dünyasini..

Lider oyuncu cok önemlidir ama tek basina bagirip cagirmalarla bu isin olmayacagini söylemisti Owen Hargreaves röportajinda.. Bir bundesliga macinda oyunculari gaza getirebilirsiniz cunku onlarin kotarabilecegi bir mactir.. Ama Milan-Real Madrid-Barcelona gibi rakiplere karsi saha icerisinde öncelikle futbolunuzla diklenebiliyorsaniz ancak Lider olabilirsiniz ve Klinsmann mac sonu bir kiyas yapar iken Hitzfeld dönemi ile sadece su farki söyledi: onun Kahn'i vardi..



Michael Tarnat'in blogda da postlanan röportajinda o unutulmaz macta Real'li oyuncular formasini vermeyecek derecede sinirlenmislerdi. Zira bugünden farkli olmasin Bayern'e sahayi dar etmisti Real Madrid.. Kahn cikip inanilmazlari kurtararak takimi atesleyip Elber'in golüyle maci galip bitiren adamdi.. Van Bommel'a kareledi televizyon sikca.... Isyan ediyor ve sürekli hirslandirma cabasi icerisinde ve fakat onlarin disinda kendisinin oyun olarak ortaya ne koydugu soru isaretidir.. Ballack bagiriyorsa ondan önce 40 metre'den kilidi aciyordur efendim. Kahn herkesi ayaga kaldiriyorsa önce kendisi yüzde yüzlük goller kurtararak bu ise basliyordur.. Iste sorun budur. Kahnsizlik Bayern'in bu zamanlarindaki en buyuk sorunudur.. Oyun olarak kaliteniz yeterli degildir, rakip üstün futbol oynuyordur ama bu kadar hareketsizligin ve mücadelesizligin acilimi da saha ici lidersizliktir derim ben..

Her seye ragmen Butt'in yüzüne gelen tekme, Marquez'in aman finali kaciririm diye dördüncü sarisini görmek icin süper bir taktik ile kart görmek icin yaptigi geyik, Messi'nin her topu alisinda hissedilen heyecan, bu barcanin bu skoruna ragmen verdigi futbol keyfi diger ayrintilaridir..

Bayern'e gecmis oLsun, Barca'ya Selam..

5 yorum:

alessandro del piero dedi ki...

van bommel'in yeteneksizliği ve buna bağlı olarak 0 etkili agresifliğini geçtim de hemen her maçta sergilediği çirkefliklerini bu kez abartıp messi'ye dirseği yapıştırmasını nasıl değerlendiriyorsun borges? en karakter sahibi olması beklenen adam takımın en karaktersiziyse o takımdan herhangi bir geri dönüş beklememek lazım belki de.. hakem de az bayernli değildi bu arada maçta..

Borges dedi ki...

Cirkefligi bize tanidik geldiginden cok siritmiyor ama Hakemin kararlari biraz hezimeti skor üzerine yansitilmamasinda etkili oldu diyebiliriz.. Cirkef de olabilir baska türlü de ama "futbol" acisindan sahada olmadigi vakit göze batan sadece buraya aktardiklariniz olur kesinlikle..

lionel dedi ki...

borges, allah vere de barçamız şansızlıkla gününde olmamakla fln elenmese, kupayı başka takım alırsa odullerde messiyi es geçerler diye çok korkuyorum( korkuma bak :) kardeşim gibi seviyorum bu adamı ya.

Unknown dedi ki...

harika bir yorum olmus, eline saglik... barcelona'nin oyun sistemini analizin cok iyi gozlemlerle doluydu. barcelona 2000'li yillarin 'total futbolunu' oynuyor. Total futbol Cruyff'lu Hollanda ve Ajax ile futbol tarihine giris yapti; sonra Cruyff Barca'nin basina gecince 90'li yillarin ilk yarisinda bu sistemi Barca'ya empoze etemeye calisti. Ondan sonra gelen Boby robson, Van Gaal ve Rijkaard o kadarsadik degillerdi bu sisteme, ama Cruyff'un Barcelonasindaki orta saha beyinlerinden Guardiola ile tekrar Barca'ya geri geldi, iyi ki geldi... Tek durduracak takim Barca'yi, yine total futbola yakin bir sistemde oynayan (bolca tek ve isabetli pas, bos alanlari iyi kullanma ve olabildigince topa sahip olma gibi ozellikler) Arsenal'dir...

varol döken dedi ki...

breno için yorumu uçan hollandalı'ya yaptım...

şölen breno, dışı çikolata içi bomboş!

ben maçtan önce bayern kolay teslim olmaz derken sanırım kahn'ın bayern'inden bahsediyordum... van bommel, orduda üst çavuşu ezip yüzbaşıya boğun egen başçavuştur gözümde o yüzden de bütün bağırış çağırışları başçavuşun eşeği misali dinlenmiştir... biraz da galip gelme hırsından çok, haklı bir yenilgiye verdiği sinirli tepkiyle...

ortada isyan edilecek bir durum yok, çok büyük fark vardı, toni ile etoo, iniesta ile van bommel, lell ile puyol arasında... ribery ispatlamalı kendini demiştim, bir topuk hareketiyle heyecanlandırdı o kadar ve bana gösterdi ki messi kadar çarpan büyük bir futbol yüreği yok, olsa zaten toni ye serie a yı sormazdı...

toni için en süper tanımı aceto yapmış, as 900 kamyon diye aklıma geldikçe gülüyorum... o cüssesi olmasa 1860 münchen de bile forma giyemezdi, yeteneksizliğini sertlik ve fizikle örtmeye çalışan haksız kamyoncu dilaver işte:)

lucio ve van buyten ancak farkı önlerdi ama dün gördüm ki bu kantara biraz ağır geliyor barca... biz bayern'i böyle bilmedik ama onlar çözülmenin işaretlerini klinsmann gibi tribüne yönelik bir hareketle verdiler... sistem takımı olmaktan çıkmış bayern artık oturup bol bol şölen breno yesinler:)