7 Nisan 2009

Barcelona vs Bayern Münih.!



Barcelona ve Bayern Münih aslinda tarihleri bakimindan dahi birbirlerine benzer kluplerdir. Belki geldigi nokta itibari ile farklilasmis olsalar da her iki klup de 1930'li yillarda cikis yakalasa da dönemin siyasetinden darbe yemislerdir. Birisinde Ispanya ic Savasi digerinde de Hitler'in yahudi politikasi/katliami hizlarini kesip kisa süreli bir kesinti yasamak durumunda kalmislardir. Barca ayni zamanda katalonya eyalet baskani da olan baskani öldürülür iken Franco'nun askerleri tarafindan ayni zamanda turne adi altinda sürgüne gönderilip pek cok futbolcusunu kaybetmek durumunda kaliyorlardi.. Dönüsü ve toparlanmasi oldukca uzun bir süre aldi.. Bayern ise Hitler'in yahudi politikasi/kiyimi sonrasi hem teknik direktörlerinden ve ayni zamanda da Klup baskanlarindan oluyordu. Keza savasa da üyelerinin buyuk bir kismi giderek saglam bir cöküs yasiyordu.. Barca'da Kubala'nin transferi ile 1950'li yillarin basinda yeniden dogus müjdelenmis, Bayern de Pfaff,Hoeness,Müller,Beckenbauer kadrosu ile basari merdivenlerini 1970'lerde "yeniden" tirmanmaya baslamistir..

Bayern Münih'in ispanyol devlerine karsi müthis bir basarisi var.. Toplamda hem Real'e ve ayni zamanda Barca'ya karsi üstün durumdalar. Sampiyonlar Ligini de en son Valencia'nin elinden almislardi. Misal Barca ile 4 kez karsilasmislar, ücünü yenip birinde berabere kaliyor Bayern.. 1996'da UEFA kupasi yari finalinde Bayern'e elenen Barcelona iki yil sonra sampiyonlar liginde ayni gruba düsüyorlar ve her iki maci da Bayern 2-1 kazaniyor.. Keza Real Madrid ile 12 kez karsilasiyorlar 7 galibiyet 1 beraberlik 4 yenilgi.. Bu yüzden ispanyada Bayern'in adi "la bestia negra" dir. -siyah canavar gibi bir sey olsa gerek- .

Bayern München gecen sezon 286,8 milyon Euro gelir elde eder iken Barcelona 308,8 milyon euro gelire sahip oluyordu. 20 milyon euro gibi bir fark söz konusu ki lafi mi olur ? Misal bu gelirlerin Bayern'de sadece 49,4 milyon eurosunu televizyondan alir iken Barcada bu rakam 116,2 milyon euro'dur. Bayern belki burada biraz "garibanlari" oynuyor ama bunun yaninda forma reklami olarak Telekom'dan 20 milyon euro alir iken Barca UNICEF'in reklamini yapip bildigim kadariyla üzerine de 2 milyon euro gibi bir rakam veriyordu ama burada emin degilim. Sadece hicbir sekilde para almadigini biliyoruz..

Bayern maclarini Alianz Arena'da 69 bin seyirci önünde oynar iken Barcelona ise 98 bin kisilik Nou Camp'da oynuyor. Efendim Bayern'in 147.072 üyesi var iken Barca'nin 162.979.. Bayern'in oyuncularinin toplam piyasa degeri 239 milyon euro iken Barca'nin toplam oyuncularinin piyasa degeri 409,5 milyon euro..

Kupalar;

Bayern Sampiyonlar Ligi ya da Sampiyon Klupler kupasini 4 kez alir iken bu rakam Barca'da 2 dir. UEFA kupasini 3 kez Barca kaldirir iken Bayern sadece 1 kez bu mutlu sona ulasiyor.. Barca 4 kez kupa galipleri kupasini kaldirir iken Bayern yine sadece bir kez bu serefe nail olabiliyor..

Bayern Bundesligada 21 kez sampiyon olup 14 kez de Almanya Kupasini kaldirir iken Barca La Liga'da 18 kez Sampiyon oLup 24 kez de Ispanya kral kupasini kaldiriyor..

Saha disi böyle iken saha ici de;



Jürgen Klinsmann vs Pep Guardiola

Her ikisi de basarili futbolculuk kariyerinin ardindan tek bir klup takimi calistirmadan büyük takimin basina getirilmistir. Klinsmann'in Bayern öncesi Milli takim teknik direktörü ve Dünya Kupasi yari final artisi var iken Guardiola basina gectigi takimda on bes yil gibi uzunca bir süre forma giymis, üc yil da genc takimi calistirmistir. Guardiola su an itibari ile Klinsmann'a göre cok daha basarili bir grafik cizer iken Klinsmann su ana kadar soru isaretlerini henüz kaldirabilmis degil. her ikisi de ofansif bir futbol anlayisini saha icerisinde oynatma sevdalisidir. Su an varolan gergin ortamin motivator olmasindan dolayi Klinsmann'a avantaj saglar iken istikrarli bir sekilde basarili sonuclar alan Guardiola'nin yüzde seksene ulastirdigi pas oraninin Bayern'in basini agritacagi kesindir.. hoca konusunda önde olan su an icin Barcelona'dir..



Michael Rensing vs Victor Valdes

Yillarca Barca'nin en zayif halkasi Valdes olarak anildi lakin o yillar geride kaldi artik. Rensing yetenekli kaleci ve fakat henüz oturmus degil. Bir buyuk takimin kalesini koruyabilecek olgunluga sahip degil, Valdes tecrübe farki ile biraz olsun önde diyebiliriz..



Puyol vs Daniel van Buyten

Lucio sakatlandi ve Barca macinda olmayacak. Haliyle Van Buyten.. Barca'da ise Puyol. Van Buyten süphesiz kafa toplarinda cok iyi, ofansif olarak dahi sürpriz yapabilir ve fakat inanilmaz hizli ve yerden oynayan Barca karsisinda durumu pek parlak degil, simdiden kolay gelsin. Puyol, en iyi bes defansin icerisine girebilecek durumda, sakatliktan cikti ve su an icin Van Buyten'a göre artisi cok fazla. Haliyle burada da Barca önde..



Rafael Marquez vs Martin Demichelis

Lucio olmadigi icin orta sahadan defansa dogru kayacaktir Martin Demichelis.. Geldigi günden beri bir oraya bir buraya savrulup duruyor ama baska acidan her iki görevi de oldukca iyi bir performans ile kotariyor. Marquez ise ikili mücadeledeki kazanma oraninin yani sira sertligiyle iyi bir defans adami portesi cizer iken ayni zamanda ileriye dogru attigi milimetrik paslarla da barca'nin hizli hucum etmesini saglayan faktörlerden.. Ve yine burada da Barca önde..



Dani Alves vs Christian Lell

Yani simdi ne denir buna ki.. Manchester United ile Kardemir karabükspor kiyasi gibi bir sey söz konusu. ( Tüm kardemir karabüklü insanlardan özür dilerim) Sinif farki var her seyden öte.. Kiyas yapmak anlamsiz, sonuc da ortada.. Ha olur da Lell degil de Oddo gelirse buraya yorumda cok da fazla bir degisiklik olmayacaktir pek..



Sylvinho vs Lahm

Bayern'in avantajli oldugu belki de tek bölgesi. Abidal sakat yerine Sylvinho. Abidal ya da cok baska birisi olsa da Lahm'dan iyisi sam da kayisi zaten. Ve fakat Lahm'a da Messi düsüyor ikili yakin iliskide. Haliyle defansi, ofansi kadar iyi olmayan Lahm ne yapacak bekliyoruz.. Yine de takima katki acisindan Bayern avantajli su konumda..



Yaya Toure vs ?

Imdi.. Burasi pek net degil. Bayern iki forvetle mi oynayacak yoksa iki ve hatta üc defansif orta saha mi belirsiz. Podolski oynarsa ikinci forvet baska ama pek de formda degil. Normal kosullarda Demichelis oynardi ama o da Lucio'nun yoklugunda defansa gecmek durumunda kaldi. Tim Borowski ya da Andreas Ottl olabilir, bilinmez.. Ve fakat ücü de iyi bir form grafigi cizmiyor.. Diger acidan Barca da aksi yönde kimi oynatacagini bilemiyor.. Yaya toure iyilesti olmadi Busquets ya da Keita.. farketmez hepsinde Barca daha avantajli durumda..



Iniesta vs Ze Roberto

Iniesta Van Bommel ya da Xavi Ze roberto.. Eslesme burada Iniesta-Ze Roberto. Ze Roberto, bes yas daha genc olsaydi belki zorlardi Iniesta'yi ama böyle bir adam karsisinda Ze Roberto'nun daha cok takima avantaj saglamasi biraz zor.. Belki macta cok sey degisebilir ama toplamda iniesta'li takim her daim ze Roberto'lu takimdan daha avantajlidir.



Xavi vs Van Bommel

Elbette farkli görevleri ve oyun stilleri söz konusu. Birisi pasör, oyun kurucu ve beyin islevi görür iken Van Bommel daha cok orta sahanin merkezinde basip ayni zamanda uzaktan sutlari filan da söz konusu. Defansif anlamda belki van Bommel daha iyi olur iken toplamda takima pozitif katki saglamasi acisindan Xavi tartismasiz cok daha iyi.. Yaz Barca'ya bir arti daha..



Messi vs Ribery

Bundan güzel kiyas mi olur ? Bu maci mutlaka seyretmeliyim diye düsünceyi insanin zihnine kaziyan iki yildiz oyuncudur. Söyle özet gecmek mümkün. Ribery, su an icin Bundesliganin en iyi oyuncusu iken Messi dünyanin en iyi oyuncusu. Her seye ragmen takima katki saglama, fark yaratma acisindan dünyanin en iyisi de olsa cok büyük bir fark olmadigi da asikardir.. Haliyle bir sekilde yine de Messi avantajlidir burada da..



Henry vs Schweinsteiger

Söz de her ikisi de kanatlarda görev yapacak ve fakat aslinda daha iyi karsiligi Klose olacakti ve fakat o olmadigina göre durum böyle.

Bir yanda Schweinsteiger diger yan da Henry. Haliyle Henry ve yine Barca avantajli durumda.



Samuel Ettoo vs Luca Toni

Eger Toni'nin gecen sezonki performansi söz konusu olsaydi belki isler degisirdi ve fakat bu sezon hem formda degil ayni zamanda rakibi Etto da 26 macta 28 gol atmis durumda. Tartismasiz Ettoo takima Toni'den cok daha fazla avantaj sagliyor..



Yedek Klubesi ise.. Söyle bir yorum yapmak kafi. Barca'nin yedek soyundurdugu Hleb Bayern Münih'in almak icin cabaladigi isimlerin basinda geliyor. Bir yerde Hleb, Eidur Gudjohnsen ya da Bojan Krkic oturur iken diger tarafta Oddo,genc yetenek Thomas Müller ve Podolski oturacak muhtemelen.. Eh burada da Barca cok cok iyi durumda..


Ve elbette..

Tek tek isimlerin su konumda cok fazla bir önemi olmuyor. Henry, ingiliz takimlarin basarisinin nedenlerine egilirken onlarin sürekli dört takimdan olusan Sampiyonlar Ligi oynadiklarini ve artik yari final ve final maclarinin tecrübesinin ekmesigini de yediklerinden bahsediyordu. Ikili maclarda ben hicbir zaman daha iyi olanin kazandigina inanmiyorum daha cok akilli hareket eden ve o günkü kosullarda iyi ve biraz da sansli olanin turu gecebilecegini bilirim. Barca yukarida da görüldügü gibi kagit üzerinde kesin favorisidir macin.. Bayern'in ise bir hafta önce bes gollü bir fark yemesi teknik adam ve büyük klup olma özelligini sonuna kadar tasimaasi acisindan cok buyuk bir avantaj..

Seyri cok güzel diye bekledigimiz bir mactir.. du bakalim.!

5 yorum:

Alfredo dedi ki...

çok güzel bi inceleme olmuş.Eline sağlık...

seninde yazdığın gibi Barca hemen hemen her alanda Bayern'den çok daha üstün durumda...Fark olurmu bilinmez ama Messi ve Ribery'yi izlemek gerçekten çok güzel olucak :))

varol döken dedi ki...

ben bayern'in bu istatistiklerini bilmeden gönlümden geçen bir şekilde demiştim bayern münich'i, atıp tutmadan ya da herkesin dediğine farklı bakmaya çalışmadan...

o kadar güzel bilgileri, o kadar net veriyorsun ki, bir kez daha bilgiden çok bilmeyi bilmenin önemini anlıyorum...

neyse yazdığın gibi bu kağıt karşılaştırmaları ancak dandik köşe yazarlarını mutlu eder, sergen burayı okusun bayern'in hiç şansı yok yazsın, sonra forma geliri kadar para alsın!

ben ribery'nin ispatlayacak çok şeyi olduğuna inanıyorum... messi ona göre daha rahat artık... schweinsteiger in de henry den iyi olacağına inanıyorum bu maç... değişik bir seri olacak ama bence şu ki bayern asla ezilmeyecek!

bir kez daha ellerine sağlık...

Borges dedi ki...

Alfredo Di Stefano: Sagolasin.. Fark olacagini dusunmuyorum ama bir baska acidan her seye gebe bir mac da diyebiliriz..

Varol Döken: Futbol iste bu diyoruz zaten.. Misal bu macin yildiiz bakarsin Christian Lell olabilir, HItzfeld dönemi ceyrek finalde Milan deplasmaninda olmustu burda neden olmasin ? O zaman bütün istatistikler cöpe haliyle..

Valla daha cok ben sana tesekkür ediyorum, bazen bir post daha fazla atiyorsam suraya sebebi sensin bilesin ;)

yLdRm dedi ki...

bayern babayı alır diyosun kısaca yani :)

Borges dedi ki...

Walentino: Aksine, sürpriz yapma sansi var diyorum.. Klinsmann icin bu gibi ortamlar uygundur ama sorun su ki sakatliklar belini bükmüs durumda.. Lucio, Klose, van Buyten filan..

Bakalim, her türlü sonuc olasidir efendim