26 Kasım 2009

Neden Kimse Isyan Etmiyor ?



Cok seyi anliyorum, kizsam ya da degismesini, baska türlü olmasini istesem de neyin nasil gelistigini az cok kavrayabiliyorum aslinda. Seyircisizligi, kalitesizligi ya da kimi kar amaci güden kurumlarin yaptigi büyük takim ayrimciligini. Ve fakat arkadaslar ben bir seyi hicbir sekilde anlamiyorum. Anadolu kluplerinin bu birazdan deginecegim konu hakkindaki anlamsiz/sessiz tavrini. Her türlü konuda her seyi söylerler, cesitli sekilde isyan ederler ki cok konuda haklidirlar.. Amma velakin cok daha hakli oldugu ve inanin bana belki de dört buyuk kavramini ilelebet sonsuza kadar sürdürecek olan bana göre yapilmis bir ahlaksizliga karsi ses cikartmamalarini ben anlamiyorum. Cikarmislarsa da bana kadar gelmeyen bir sessizlik icerisinde gerceklestirmislerdir.. Nedir bu ? Canli yayin absürdlügü..

Bir Bursasporlu, bir Diyarbakirspor ya da Kayserisporlu insanoglu neden kendi maclarinin canli yayinlanmadiginin hesabini sormaz ? Bu cok net bir haksizliktir.! Dört büyükler daha da büyüyecektir ve sehir takimlari kendi kimliklerini bulmakta zorlanacaklardir. Almanyada süphe yok ki Bayern cok büyüktür, digerlerinden bir kac adim ileridedir ama bugün Bayern ile ikinci lig takimi arasinda fedarasyonun denetiminde verilen ilgi acisindan gram fark yoktur. Bayernin de ikinci lig takimlarindan olan misal Koblenz'in de maclari ayni sekilde 90 dakika canli canli verilir. Her insan kendi takimini tribünden seyredemedigi ölcüde televizyondan takip edebilir. Bu hakka sahiptir her seyden önce.. Hangi oyunculari iyi, kötü farkina kendisi varip daha iyi olmasi icin mücadele verebilir. O klube daha kolay baglanir..

Lütfen bana Bursaspor-Genclerbirligi macinin neden canli yayimlanmadigini ama bunun yaninda Fenerbahce-Galatasaray-Trabzonspor-Besiktas maclarinin canli yayimlandigini söyleyin.. Yayimci kurulusun pazarlama stratejisi adina aldigi kendi icerisinde hakli karari degil fedarasyon tarafindan buna nasil izin verildigini aciklayin ? Bu cok net adaletsizlik.. Daha da kötüsü bu konuyu yillardir beklerim kimse gündeme getirmiyor.. Her bir konuda avrupayi kendisine örnek alan insanogullari bu konuda avrupaya yüzünü cevirmiyor, neden ?

Mevzubahis konu türk futbolunun gelismesi ise bu karar kesinlikle alinmasi gerekir.Ve hatta bunun yukaridan dayatilmasi ülke futbolunun gelisimi adina zorunludur. Milli takim icin inanin bana 60 degil 250 oyuncu göz önünde olur ve daha da önemlisi diger takimlarin gelisimi icin mutlaka olmasi gereken en birincil temel haktir canli yayin..

Bu sekilde giderse insanlara kendi sehrinin takimina aidiyet göstermedigi icin kizabilir misiniz ? Ki takim tutma yasini hesap ettiginiz vakit ortada kizilacak bir "insan" dahi göremezsiniz.. Sucun tamamen olusturulan üc büyük icerikli kosullarda oldugunu ve aslen o kosullari yaratan kesimi mercek altina almalisiniz neden sen sehrinin takimini tutmuyorsun diye o insana catacaginiza.. Bu cok acik bir haksizliktir yahu. Yayimci kurulusun ne dusundugu ve neyi istedigi ancak adalet saglandigi zaman göz önüne alinmalidir. Su durumda Ordu ilinde ordusporludan cok üc büyüklerin taraftari olmasi yadirganacak bir durum degildir.

Garip olan ise herkesin ve özellikle bu haksizliga ugrayan kesimin bu olayi cok rahat bir sekilde kabul etmis olmalaridir. Neden bu konu üzerinden bir isyan gerceklesmiyor ?

Bakin gazeteler ya da kar amaci güden cesitli kurumlar takimlara cesitli haksizliklari yaparlar, amaci hicbir zaman bu kurumlarin türk futbolunun gelismesi filan olmamistir, olmaz da. Lakin fedarasyonun denetiminde böyle bir haksizligin olmasini ben anlamiyorum. Sen acik bir haksizlik yapiyorsun, tüm takimlara esit mesafede durmuyorsun. Diger dört takimin daha fazla büyümesine, daha fazla göz önünde olup daha cok reklam almasini hulasa gelismesini saglar iken geride kalan 14 takimin önunu her hafta üc dakikaya zorunlu kilarak tikiyorsun ve arada hali hazirda varolan farki iyice aciyorsun.. Bu adaletsizliktir ve mahkemeye basvurulsa kesinlikle kazanilmasi gereken hakli bir davadir.

Ses cikarmadan hickimse adalet adina bunu gerceklestirmeyecektir. Eger her maca kameralar yerlestirilip yayinci kurulusun daha az kar yapacagini ve ürünü bugünden daha düsük bir miktara pazarlanilacagi konusuluyorsa eger belirtmek isterim ki her macinin doksan dakika yayimlandigi bir durumda geride kalan kluplerin daha kolay bir büyüme gerceklestirip daha baska yerlerden gelir elde edip bu farki kapatacaklardir..

Hic anlamadim, anlamiyorum ve bana kimse bu durumun "normal" oldugundan bahsetmesin..

34 yorum:

QuaresmA dedi ki...

aklıma gelen ilk şeyi söyleyeyim: anadolu takımının maç canlı yayınlanırsa kimse maça gitmez, kulüp hasılat elde edemez ? bana kalırsa anadolu takımı yöneticileri de istemiyorlardır bu açıdan maçların canlı yayınlanmasını..

anadolu takımlarının "çok önemli" maçları ise yayınlanıyor genelde. küme düşmeme maçı, geçen sezon sivasspor'un şampiyonluğa oynadığı dönemdeki maçları veya sivas'ın şampiyonlar ligi maçları gibi. ki bu maçlarda zaten taraftarlar da stadı dolduruyorlar. yani kısacası bence kulüp yöneticileri ve yayıncı kuruluş arasında bi danışıklı dövüş mutlaka vardır.

öte yandan bahsettiğin mevzu uzun vadede anadolu takımlarının avantajına olabilir. takımın daha göz önünde olması maddi anlamda zamanla getiriler sağlayabilir, hatta muhtemelen sağlar. ama hangi anadolu takımı uzun vadeli düşünüyor ki ? :)

Borges dedi ki...

Quaresma: Böyle bir sey olabilir mi yahu ? Maca gitmez dedigin kisi kac insandir ? Galatasarayin seyirci ortalamasi nedir ki genclerbirliginin seyirci ortalamasi olsun da ordan büyük gelir elde etsin ? ben ankarada iken genclerbirligi maclari bedavaydi yahu neredeyse. Bugün bile kombine rakamlari komik bir sekilde. Lakin macin canli yayimlanmasi sonucu o stafin kenarina koyacagi reklam tabelasi bile seyirci hasilatini katlar..Ki mevzu ekonomik degil en azindan ilk etapta.. Seyirci olusturma acisindan bu cok önemlidir ve kesinlikle maclarinin canli yayini sonrasi klubun gelisimi cok kisa sürede ikiye-üce katlanacaktir üstelik her bakimdan..

Ben hicbir anadolu klubunun senin burada belirttigin gibi düsündügünü sanmiyorum.. ya da umuyorum ki bu kadar cahil bir yaklasimi yoktur bu konuya..

muyek dedi ki...

Bildigim kadariyla Digiturkun sadece 4 mac yayinlama hakki var. Onlarda bu secimlerini FB, GS, BJK , TS den yana kullaniyorlar. Olurda derbi haftasi denk gelirse Anadoludan 1 mac araya sikistiriyorlar. Bu zannedersem TFF ile Digiturk arasindaki bir danisikli dogusten ibaret.

Deveye sormuslar neden sirtin egri diye o da demis ya nerem dogru ki ,bizim Turk Futbolu da o hesap. Nerden tutsan elinde kaliyor. Gonul ister ki mesela Istanbula yasiyan bir Antalyali Antalya- Kayseri macini tv den takip edebilsin ya da maca gitmek istemeyen adam alsin birasini gecsin tv karsisina izlesin macini ama olmuyor olmicakta.

Italya , Almanya, Ingiltere ve diger liglere sadece gipta ile bakmakla yetinicez .

Borges dedi ki...

Muyek: Neden 4 mac ? Bilen varsa bu kuralin arkasindaki mantigi aciklasin ki biz de bu sessizligi algilayalim. Bütün maclarin canli yayimlanmasindan dolayi kim zarar görecektir ?

Enes Özbey dedi ki...

Maci yerinden takip etmek ayridir, televizyondan izlemek ayridir. Zaten stadlarda yer alan seyirci toplulugu o takimin cekirdek seyirci toplulugu ve genelde her macta staddaki yerlerini aliyorlar. Bununla birlikte buyuk sehirlerde, pek cok sehrin nufusundan daha fazla o sehrin yerlisi insan yasiyor ki bunlarin memleketlerinin takimlarini izlemek istedikleri bilinen bir gercek. Onu da gectim, bir futbolsever olarak ben, bu sene Bursaspor ya da Genclerbirligi'nin, gectigimiz senelerde Gaziantep, Denizli gibi 3 buyuk tabir ettigimiz takimlardan daha iyi futbol ortaya koyan Anadolu kuluplerini salt iyi futbol icin neden izlemeyeyim. Bazen sirf sevdigimiz bir oyuncu icin bile cok can sikici maclari izleyebiliyor iken, neden Sercan, Makukula, Cangele, Hursit, Pektemek gibi oyunculari neden izlemeyelim ki? Yayinlarda bir adaletsizlik oldugu cok asikar. 3 buyukler ayri havuz, Anadolu kulupleri ayri havuz yapsalar bu seferde Anadolu kuluplerinin alacagi para dusecektir. Cunku 3 buyuklerin icinde olmadigi bir havuza ne kadar oder ki maci yayinlamak isteyen kurum! Ama uzun vadede Anadolu kulupleri 3 buyukler hegemonyasini kirarsa, bu havuzun degeri de otomatikman artar. Gunluk yasayan bir toplum icin cok uzun vadeli planlar ama bu duzenin de bir sekilde degismesi lazim. Cok daginik oldu ama umarim anlatmisimdir meramimi.

Borges dedi ki...

Enes Ozbey: Havuzun amaci ortadadir zaten. Yani burada da klupler esit sekilde ilgi cekmiyor lakin esit ilgi zorunlu bir sekilde gösteriliyor. Kanal birinci ve ikinci bundesliganin bütün maclarini isteyen insana doksan dakika seyrettiriyor.. Belki onlarin da Bayern macini sunup koblenz-osnabruck macini sunmak istememe durumlari olabilir iken yok böyle bir sey. Almanyada yok ki Türkiye'nin buna daha fazla ihtiyaci var.

4 büyüklerin disinda sampiyon ciksin mi istiyorsunzt ? ise burdan baslayin derim ben.. Cok degil sadece 5 yil icerisindeki degisime bile hayret edeceksiniz derim ben.. Bu kluplerin gözetmesi gereken temel hakkidir. Doksan dakika maclarinin canli yayimlanmasi.. Reklamindan sehrin tamamina yansiyan ilgiye kadar.. cok seyi degistirir ve bu onlarin "hakki". Verilmesi gerekir olmuyorsa da "alinmasi".

Marat dedi ki...

Borges geçen gün neden maçlara kimse gitmiyor demiştin. Bizde aklımız yettiğince düşüncelerimizi söylemiştik. Stadlardaki konfordan(!) bahsetmiştik. sence bu tip maçlar Tv 'den yayınlansa o maça o stadlara o soğuklarda kaç kişi gider?
Bak bu ülkede Premiership'i Digturk şifreli yayınlıyorsa bunun tek nedeni de Premier lig izlenince Türk futbolunun dandikliğinin ortaya çıkması ve insanların TSL'ye olan ilgisinin azalması ve izlenme oranlarının düşmesidir. Yani Digiturk'un amacı Premierligi izlettirmek değil izlettirmemektir aslında.

Bir diğer konu da geçen gün İlhan Cavcav'ın söyledikleriyle ilgili. Zamanında Anadolu klüpleri 4 büyüklerin kaymağını yedi. 3-5 liraya aldıkları adamları 15-20 liraya sattılar 4 büyüklere.Bu durumda 4 büyüklerin bu hakimiyetine göz yumuyorlar.Sonuçta o para onlara dönüyor bir şekilde.Mehmet Topuz'a, Tabata'ya o paraları kim verir yoksa.

ancak şöyle de bir gerçek var ki Avrupa da örneklerine rastladığımız gibi bu maçlar da yayın akışına alınıp seçmeli olarak yayınlanabilir. Bu durumda kentinin takımının maçını izlemek isteyenlere opsiyon sunulur.Bütün bunlar zaman içerisinde olacaktır umarım.

07GENÇLİK dedi ki...

kesinlikle olması gereken bir durum şimdi mesela antalya kayseri maçını ben izledim 90 dakika ya kayserideki arkadaşım napacak ya ilçelerdeki vatandaşlar napacak yani borgesin dediği gibi canlı yayın olsa köyden yada ilçeden gelen bir kişi önce galatasaraylıyım son antalyaspor demez sanırım gerekirse yayıncı kuruluş yayınlamıyacağı maçları her hafta ihaleye acsın yahu.Ayrıca bizim antalyada 12 bin kişilik stada bile dünya kadar beleşçi girerken nasıl hasılat olsun .neyse iyi bayramlar

07GENÇLİK dedi ki...

kesinlikle olması gereken bir durum şimdi mesela antalya kayseri maçını ben izledim 90 dakika ya kayserideki arkadaşım napacak ya ilçelerdeki vatandaşlar napacak yani borgesin dediği gibi canlı yayın olsa köyden yada ilçeden gelen bir kişi önce galatasaraylıyım son antalyaspor demez sanırım gerekirse yayıncı kuruluş yayınlamıyacağı maçları her hafta ihaleye acsın yahu.Ayrıca bizim antalyada 12 bin kişilik stada bile dünya kadar beleşçi girerken nasıl hasılat olsun .neyse iyi bayramlar

delgado dedi ki...

hadi canlı yayınlanmasını geçtim, bari 90 dakika banttan verilsin sonra yahu? anadolu insanını resmen yok saymaktır bu, sen git dört büyüklerin maçına 798 ayrı kamera yerleştir sonra denizli-antalya maçını sadece 1 kamerayla takip et. olacak iş değil, inanılmaz. türkiye'de zaten ne düzgün ki, ne zaman bir kurum tarafından düzgün bir iş yapıldı ki şu ülkede? adamlar resmen dalga geçiyor 9 senedir.

Anoz dedi ki...

LigTV gecen sene sampiyonluk son haftaya kadar belli degilken, bi kac stadda bir anda canli yayin ve almanca "konferans" olarak adlandirdigimiz, avrupada cok alisik oldugumuz bir konsepti uyguluyordu. Her maraton programinda sansal beyefendi vurguluyordu, cok zor bir is yaptiklarini, sanki dünyada tek ve ilk yayinci olarak yapmis gibi. Düsünün artik, 7 maca canli yayin ekibi göndermek LigTVi zorluyorsa ve bu anlamda kendilerini övüyorlarsa daha ne diyebilirizki?!

painkiller dedi ki...

yazı için eline sağlık büyük
4 kavramının olmasının başlıca sebebi başarıdan çok yayınların bu şekilde olmasıdır. eğer tüm maçlar canlı yayınlanırsa her şey çok kısa zamanda değişecektir. ocak ayında yeni ihale var ve galiba artık bazı şeyler değişecek.
trt radyo haklarını satın aldı bir bursaspor taraftarı olarak artık takımımın maçlarını radyodan bile 90 dk dinleyemiyorum. en azından 6 haftadır maçlarımızı lig tv veriyor da izliyoruz.

Borges dedi ki...

MArat: Olur mu böyle sey yahu ? Yani nasil bir mantik bu ? Simdi kayserispor'un ya da Genclerbirliginin seyirciden kazandigi nedir ki ? Aksine, inan bana televizyondan gösterilsin maclar daha fazla iunsan gelecektir statlara.. Yok baska bir sey var bu sessizligin altinda..

Anoz: ;) Cok zormus.. surada 4 mac veriyorlar onu da nasil verdikleri ortada. Gelsinler söyle burada bir gezinti yapalim haftada 18 canli yayinin nasil yapildigina dair..

07GENCLIK: Ben de onu diyorum ve hatta diyorum ki bu sayede sehir kendi seyircisini üc buyuklere kaptirmayacaktir ve bes on yil sonra o statlar da iki katina cikacaktir seyirci. Bakin cok degil bes yil sonra degisecektir sehirdeki profil.. size de iyi bayramlar;)

Borges dedi ki...

Delgado: bi üc dakikalik özet görüntü var. Yahu neden 3 dakikaaa ? Burada her bir mac canli yayinin disinda 7-8 dakika üzerinde duruluyor her türlü ayrinti söz konusu.. Ben bu sacmaligi anladigim ün..

Painkiller: bu degisirse cok sey degisecektir eminim buna. Ve fakat degismeyecegini de biliyoruz..

Erdal Güngör dedi ki...

Neden 4 maç ? Çünkü anadolu kulüplerinin başkanları kendi maçlarının sık canlı yayınlanmaması için tff'ye baskı yapıyorlar.Zaten bu ülkenin futbolu 4 büyük değil sade 3 istanbul takımı üzerine dayalı.Şimdi kalkıp buna isyan edecek insan arıyorsan bulamazsın borges,ancak senin benim gibi bir kaç kişi isyan eder ettiğinle kalır bir ton küfür tehtit yer "sizemi kaldı" derler ortada kalırız.Şöyle düşün türkiyenin doğusunda yaşayanlar bu duruma isyan etsin dağa çıkan terörist damgasını yer,batıda isyan edenlerde tribün teröristi olur.Ufak bir örnek,dün türkiyede memurlar eylem yaptılar,trenler tehirli kalktı,öfkeli bir kaç yolcu "sizi pis teröristler" diye devletin eylem yapan memurlarına hakaret ediyor,türkiyede isyan edenler anında vatan haini damgasını yiyor.Son çıkaralacak sözde tribünde şiddeti önleme yasasına kimse karşı çıkmıyor sade sanalda atan tutanlar var,36 kişiye stat yasağı verildi herkes susmuş,konuyla belki alakalı değil ama bu insanların çoğu stada sade takımlarını desteklemek için gidiyor evet ateşli taraftalar bazen haddini aşıyor ama çıkacak kanunlara bir baksana,kap kaççılara bu kadar ceza kesilmiyor.İtalyada taraftarlar tek yumruk oldular yeni çıkacak deplasman taraftar kartına protesto ettiler ve şimdilik geçici bir başarıya ulaştılar,demek istenilirse oluyormuş.Türkiyede eksik olan sahiplenme,sorumliyet,elini taşın altına koyma,çevreye duyarlılık bunların hepsi köreltilmiş insanlarda.

Hadi diyelim tff tüm maçların canlı yayınlanmasına müsade etti,bu sefer yayıncı kuruluş yan çizecektir çünkü büyük masraflar oluşacak yatırım yapmak zorunda kalacaklar.Her canlı yayın ekipi atıyorum 30 kişiden oluşsa düz hesap yayınlanacak 9 maç için 300 kişi lazım,teknik donamı ekle,şehirler arası ulaşım vs.bunu türkiyede tek yapabilecek kurum TRT.Diğerleri kendi teknolojilerini üretmiyorlar hepsi hazır satın alıyor ve en önemlisi yeterli teknik elemanları yok.Yayıncı kuruluşlar az koyup çok kazanmak istiyorlar ve bir önemli nokta daha dt'nin abone sayısı 2.7 mio. yüzde %72'si avrupa kaynaklı sen hesapla ne kadar yapıyor,senin anlıyacağın Türkiyede buna bile doğru düzgün talep yok beleş olsaydı illaki :)

Türkiyede bu toplumsal sorun ve çok derin yaralar açılmış kapatması zor.Toplumun refaha ulaşması için her şeyden önce sağlam adalet temelleri üzerine oturtulmuş sosyal devlet olmalı,insanların bazı şeyleri kabullenmeleri suçlu oldukları halde komplo teorileri üretip kılıf içine sokmamaları,birazda kendimizde hatayı arayıp o hataları tespit edip doğruları bulmalıyız.Türkiyede insanları spordan soğutmak için ellerinden geleni yapıyorlar,bunlar hem stadlarda oluyor hemde ekran karşısında,saatlerce tv'lerde dönen geyikler,bir kaç çapulcunun yaptıklarını büyüten felaket telalları,büyük gazetelerin spor servislerinin başına getirilen pop yıldızları,1.65 m boyunda 180 kilo ağırlığında adamların sanki kendileri oynamış gibi basketbol anlatmaları,bunların tüm hepsi artık insanlara samimi gelmiyor bıkmışlar zaten spora bir hevesi ve müsabaka kovalama alışkanlığı olmayan toplumuz.Ama yinede bu konuya değinmen iyi olmuş,insan kendini en azından yalnız hissetmiyor,sağol.

Sevgiler

Borges dedi ki...

Erdal Güngör: Ilk paragrafinin icerisinde katilmadigim görüsler de mevcut. Ben siddet yasasina cok da karsi degilim. Bizim ülkemizde tribün icerisinde kim ne yaparsa yapsin cezasiz kaliyor, yurt disinda böyle degil. Bu konulari baska bir posta birakalim simdilik..

Lakin anadolu kluplerinin baskisini ben anlamadim, anlamiyorum ki asil sorunum da bu. Yayinci kurulusun cikari dogrultusunda hareket etmesini yadirgamiyorum ama bu fedarasyonun tutumunu belirlemesine sinirleniyoruz daha cok.. O kendi cikarini düsünecek, özel bir kurum ve amaci aslinda kar yapmak, kisa yoldan kar.. Lakin fedarasyonun amaci ülke futbolunun gelismesidir. bu yönde atilmasi gereken ilk adim tüm maclarin esit sekilde canli yayinlanmasi. Bu haksiz rekabetten dört büyüklerin daha fazla taraftar toplamasina kadar anlasilmazliklari icerisidne barindiriyor.

Sunu ögrenmek isterim: Neden anadolu kluplerinin maclarinin canli yayimlanmamasi isine geliyor ?

Daha kolay oyuncu pazarlayamazlar mi ? Daha cok reklam almazlar mi ? kisa sürede daha fazla taraftara sahip olmayacak midir ? Daha büyümeyecekler midir ? Aidiyet hissedecektir yahu taraftar..

Almanya maclarini sifreli kanaldan canli yayinlatiyor. Ve fakat herkese acik devlet televizyonundan macin özetlerini vermeden önce bölgesel ve ücüncü lig maclarini yayimliyor.. büyük bir kesim bu macin özetlerini bekler iken önce bölgesel lig ve ücüncü lig maclarini izlemek zorunda kaliyor, cok önemli ve güzel bir politikladir .. bizdeki duruma bak bir de ?

Adsız dedi ki...

Kayserispor.org sitesinde bunu çok dile getirdik hatta toplu mailler attık hatta çeşitli öneriler verdik paket yayın yapın sadece Kayserispor maçları satın o şekilde alalım dedik.
El cevap maliyetleri kurtarmaz,reklam veren o maçlara çok az vs.
Okay Karacan dı sanırım süper ligin ederinden fazla paraya ihale ediliyor demişti.
Yayııncı kuruluşta aynı şeyi söylüyor sattığımız decoder lar verilen parayı bile karsılamıyor vs kar etmese bu işi yapmaz diyip kestirip atmak da cevap değil hak verilecek yanları var mutlaka özel sektör belli bir seviyede kar marjını tutması gerek.
Ama izlediğim oyunun karacanın dediği gibi o parayı hakketmediğine katılıyorum zaten verilen paralarıda klupler vasat yada vasatın biraz üstündeki oyuncuya dahi 1 milyon da fazla parayı bol sıfırlı rakamları cok cömertce dağıtıyor süper ligde oyuncuların büyük çoğunluğu ederinin çok çok üstünde paralar alıyor.
bunlar bir kenarada su an yayınlanan maçları bile 15 sene önce nasıl seyrediyorsak hala aynı kalitede seyrediyoruz .hıncal uluç un dediği gibi bıktım servetin oyuncuların sünkürmesini seyretmekden beceremiyorlar bu işi die çok dert yanmış halada yanar

Borges dedi ki...

tayfun: inanmiyorum ben ona.. Ederinden fazla maliyeti filan.. Kaliteyse o zaman premiere ligi satsinlar daha pahali fiyata. Senin dört büyük klubünün disinda kalan kluplerinin yeterli taraftari yok ve bunun da bir nedeni o kluplerin maclarinin canli canli verilmemesidir. Aidiyet nasil saglasin adam kayserispor'a.. Cok fazla icine girmedigi takdirde kayserispor da kim nasil oynuyor onu dahi bilemez.

Bak ben 1860 münih maclarina gittim. Önce gitmek istedim neden ? cunku bu takimi canli canli izledim, yakinlik duyduk ve bilet bulma imkani da oldugu icin kacirmadik... Ama öncesinde izlemesem belki merak bile etmezdim.. Maca gittigim zaman a bak bu bender kardesler, bu hoffman bu sudur diye biliyorduk, gitmek istiyorsun cunku maclarini izleyebiliyorduk..

Kar etmiyorsa almasinlar o paraya.. Biraksinlar Trt alsin ya da baska bir kurum. Yok böyle sacmalik. Sadece kar amaciyla bir düzenleme yapilmamasi gerekir. Bu bir haktir yahu. haksiz rekabet dogrurur.. Su konumda dört büyüklerin büyümesi baska acidan digerlerinin kuculmesi kacinilmazdir.

Bir yönetici neden kendi maclarinin canli yayimlanmasini istemez, bunu hicbir sekilde anlamam. Velhasil Federasyonun bu paketi yayinci kurulusa verirken cok net bir sekilde tüm maclarin canli yayimlanmasini sart koyacaktir. bu sekilde kim kaca aliyorsa alsin.. baska türlüsü her bakimdan birilerine haksizlik..

Marat dedi ki...

"Üç büyükler velinimetimiz

TÜRKİYE’de üç büyük kulübe müteşekkirim. Çünkü onlar bizim velinimetimiz. Onlara sattığımız futbolcularla Gençlerbirliği’nin bu modern tesislerini yaptık. Allah onlara zeval vermesin. Desteklerini her zaman bekleriz. Onlar bir maçta 1 milyon lira tribün hasılatı elde ediyor, ama biz bir maçta sadece 25 bin lira alıyoruz. Sonra da aynı ligde mücadele veriyoruz. Ortada her bakımdan inanılmaz bir eşitsizlik var. Yeterli denge sağlanmadığı sürece Anadolu’dan şampiyon çıkmasını beklemek hayalden öteye gitmez." bu sözler ilhan cavcav a ait.

haberin linki aşağıda.ilgili kısmını aldım.
hürriyet

şunu belirtmeliyim ki sana katılıyorum. yayınlanmalı. ama öte yandan gerçekler var.

maçları yayınlanmadığı halde geremi yi real madrid e satmış bir kulüpten bahsediyoruz.

öte yandan Tuncay'ın Stoke city de olsa bile Fb de olacağından daha çok gözönünde olacağını da düşünüyorum.

ingilterede ya da almanyada amatör takım maçlarına 10.000 ler gidebilir ama ülkemizde bu iş böyle değil. yani duygularmızla hareket edip, yayın olursa daha çok kişi gider demek ne kadar doğru bilmiyorum. ülkemizde gerçek anlamda futbolsever insan sayısı kaç? endüstriyel futbol diyoruz.belki de araştırmalı.insanlara sorulmalı maçlara neden gitmediğini.izlemek isteyip istemediklerini. maliyet kazancı dengeliyor mu? bunu yayınlayan kar elde ediyor mu? acı ama gerçekler bunlar. para,para,para..

Borges dedi ki...

Geremi transferi daha cok Toschak ile ilgilidir. Besiktas'in ardindan Madrid'e gecisi ve burada gördügü balic-geremi gibi yildizlara el atmasi filan.. Ki bu gibi örnekler verilebilir iken bunlarin daha fazla olmamasi sorundur daha cok.. istisnai durumlar..

Esitsizlikler cok oluyor.. kar amaci güden kurumlarin taraftarlari baz alarak büyük takimlari ortak cikar dogrultusunda kolluyorlar zira öyleleri daha cok isine geliyor. Amaci kar yapmak olan sirketlerdir. Ben fedarasyon eliyle nasil ki havuz sistemi var ise tüm maclarin canli yayinlanilmasinin dayatilmasi taraftariyim. Bu olmak durumundadir, bu sekilde paketlenip pazara cikarilmasi durumunda ülkede cok sey degisecektir. Sonuc itibari ile birilerini haksizliga ugratmiyorsunuz ben galatasarayliyim ve macimi canli canli seyredebilecegim yine.. Ve fakat ankaragüclü olan da macini seyredebilecektir, takimina daha cok sahip cikmasini gerektiren her türlü ayrintiya kavusacaktir.. Birileri anadolu takimlarini yazmak, üzerine egilmek durumunda kalsa cekecegi sikintilar ortadadir..

Büyük klupler yüzde yirmi büyüme imkanina sahipse kucukler yüzde bes.. her sene bu fark üzerine koya koya ilerleyecektir bu sekilde.

Havuz sistemi ortada.. Bunu düzenleyen kurumun ayni zamanda tüm maclarin yayimlanmasi konusunu da düzenlenmeli ve dayatmalidir yayinci kuruluslara...

Marat dedi ki...

o zaman anadolu takımları biz havuz sistemine girmiyoruz kendimiz satıcaz desinler.

havuz sisteminden alınan paralar ligi kaçıncı bitirdiklerini göre düzenlendi biliyorsundur. maçları yayınlanmıyor ama yine de yayın geliri alıyorlar.

anahtar kelime popülarite sanırım.havuz sistemi dağılsa gs,fb,bjk kendilerine yayıncı bulurlar ya diğerleri? bu durumda maçlarını yayınlamadığı halde anadolu klüplerine para ödeyen yayıncı kuruluş varken, diğer maçları yayınlaması da şart koşulursa o ihaleye girer mi? girse bile maliyetlerin yüksekliğinden dolayı ihale bedeli düşük olursa,büyükler çıngar çıkarmaz mı? havuz dağılmaz mı?tüm bunları göze alacak yönetici var mı?

bak bunlar olur demiyorum, soruyorum..senin içindeki saf futbol sevgisini anlıyorum ve buna canı gönülden katılıyorum.ve bu şekilde maç yayınları futbol kültürüne de katkı yapacaktır.sadece 4 büyük taraftarı olan gençler olmaz.tv den görerek kendi şehrinin takımını seven gençler de olur.ama bu kimin umrunda!!!

aslında bizim gibi düşünen insanlar biraraya gelsek, bir kulüp satın alsak ve yönetsek,hatta yetenekli olanlarımız oynasa.her anlamda futbol devrimi yapsak.ama bu koşullarda dediğin zor gibi bence.

Borges dedi ki...

Marat: Sadece ilk etapta bir zarar öngörülebilir lakin cok degil bes yil sonra hem yayinci kurulus hemd e anadolu kluplerinin hayrina bir gelisme olur.

Büyükler cingar cikarsa da bu hak verilmeli.

Kendi maclarini yayinlatacak bir yayinci kurulus var midir ? Bu da aslinda bir cözüm önerisi.

Ben derim ki 4 büyükler kendi maclarini ayri bir kanaldan yayimlasinlar, her klup kendi mac haklarini satsin geride kalan 14 klup ki büyük bir degerdir bu, maclarini yayimlatacak bir yayinci kurulus arasinlar.. tüm maclarini.. Cok kötü bir cözüm degil ve bir acidan herkes hakettigini alacaktir bir sekilde. Aha da cözüm.

Simdi eskiden bu havuz sisteminin kurulum asamasinda kopan firtinayi cok iyi biliyorum ama o günlerdeki kadar bir fark yok artik.. Elbette aslan payi dört büyüklerin ama geride kalanlar birlestigi vakit ki kendi evindeki büyük maclari da hesap ettiginizde cok da güzel bir pazar payi olacaktir bu isin.. 14 klup her hafta 5-6-7 mac.. Bence olamsi gereken budur.

Marat dedi ki...

6 ila 10 haftada bir teknik direktör değiştiren kişilerin senin söylediğin kadar orta-uzun vadeli planlar yapabileceklerini sanmıyorum ama umarım olur.

yapılması gereken budur söylemine katılıyorum. gereken bu. umarım gerçekleşir.

Adsız dedi ki...

Anadolu kluplerinde karsı çıkarsa sadece taraftarlar karsı cıkar onların yaptırım gücü bi yere kadar .
Klupler karsı çıksın diyorsunuz da benim kendi şehrimin takımın eski başkanı Fenerbahçe klup üyesiydi aynı zamanda fenerbahçeliler derneği kurucucusuydu başkanıydı keza sivasın başkanıda bildiğim kadarıyla fenerbahçe üyesiydi.kendi şehriyin takımın başkanı 3 büyüklerin üyesi olursa sanırım sadece galatasarayda böle bişey yok sadece galatasaray spor klubu üyelik şartı arıyorlar.hemde onlara karsı gelecekler trajı komik bir durum
klup başkanları hep iş adamlarından oluşuyor 3 büyüklerin başında bu memleketin kaymağını yiyen(cream de la cream böyle diyorlardı) elini her yere uzatabilecek devlet dahil büyük iş adamları bunlara karsı anadolunu kucuk denilecebilcek sanayisindeki klup başkanları nasıl karsı duracak ki.

Fedarasyon başkanını dahi 30-40 klupten sadece 3 büyükler belirliyorsa diğerlerinin yapacağı donkişotluk olur.
trt de bir zamanlar sadece trabzon yada bir tane anadolu takımının maçları açık kanaldan yayınlanıyordu hem trabzonlu hemde diğer klub başkanları trtden maçlarımız yayınlanınca seyirci sayımız çok düşüyor diyip iptal ettirdiler hemen.
Sadece Gs,Fb,Bjk ile büyüyen nesiller olduğu sürece bu buşekilde gidecektir.

Unknown dedi ki...

borges yazına tamamen katılıyorum. şöyle söyliyeyim premier ligi izlemek için spormax de aldım fakat kendi ligimizi izlemek cidden ayrı bir zevk, ne kadar kalitesi daha düşük olursa olsun stoke-aston villa maçını izleyeceğime kendi ligimden bir maçı tercih ederim. yani atıyorum bir kayseri-sivas maçı sadece o iki ildeki futbolseverleri ilgilendirmiyor ki, beşiktaşlı olsam da ben de izlemek istiyorum o maçı. federasyon 2 sene önceye kadar 3 maça izin veriyordu da, trabzonlular haklı olarak o kadar isyan edince 4'e çıktı ancak. açıkçası bu durum bana göre lig tv'nin de işine geliyor. yıllar geçtikçe kalite öyle düştü ki, istanbul'un göbeğindeki derbi maçlarını bile adam gibi veremiyorlar; hem spikerleri, hem de kameraları eskiye nazaran daha kötü bence.

konuya gelecek olursak en azından 6 maç verilmeli bence. anadolu takımlarının daha çok maçı yayınlanırsa hem belki kalite de azıcık da olsa artabilir, sonuçta maçlarını herkes izlediği için oyuncular 4 büyüklerle yapılan maçlar haricinde de daha çok asılabilir oyuna.

borges iyi niyetle almanya ile kıyaslıyorsun ama inan karşılaştırmak manasız bana göre. almanlar bir kere futbolu gerçekten seviyor, bizse ancak futbol geyiği yapmasını seviyoruz. eğer biz de gerçekten sevseydik senin bahsettiğin gibi diğer takımlar bu duruma isyan ederdi, hatta araya o şehirlerin milletvekilleri bile girerdi bir türlü ve bu iş hallolurdu ama kimsenin umrunda bile değil. tek umudum bursa ve kayseri gibi diğer illere nazaran daha iyi ekonomiye sahip şehirlerin takımlarının daha başarılı olması, belki bu sayede taraftarları daha çok ilgi gösterir ve bu duruma isyan ederler.

Adem dedi ki...

Yazik ki bu adamlarin yayinlanmayan maclarina gonderilen kamera sayisi falan da ortadadir. SAniyorum, yayinci kurulu$ (lig tv demek zor gelmiyor) da bu konuda bir tutum sahibidir. Yani adamlara ekstra masraf demektir bu kendi hesaplarinca, ustelik bu masrafi amorti edebilecek parayi daha kazandirmayacaktir diye dusunuyorlar. Yani mantik su, ben bu, bu, takimin maclarini veririm ve o takim taraftarlari decoder alir, ama gencler, kayseri taraftari almaz, alsa da karsilamaz. Zarar ederim. Hic dusunmezler mesela, Fenerbahce icin decoder alan, para odeyen adam da Kayseri'nin macini izlemek ister diye. Hayir kardesim, aha sana haftada dort mac, o parayi verirsin, karsiliginda alacagin bu, bundan fazlasi yok. Neresinden bakarsak bakalim ortada bi rezalet var bence. Ustelik en vahim drumda olan da bizleriz, yani o rezalete para odeyip ortak olanlar...

Adem

Borges dedi ki...

tayfun: Dediklerine katiliyorum ve sessizligi biraz olsun acikliyor ama taraftarin da cok ses cikardigini dile getiremeyiz ya da ülkede türk futbolunu kurtarmak adina her türlü görüsü dile getiren buraya dokunmuyor hicbir sekilde. bunlari anlamiyorum.. Degisecektir ama birielri kivilcimi cakmali anadoludan..

Erdem: Hayir.. 6 5 degil. Her mac, birinci ligde olan her takimin maci doksan dakika yayinlanilma hakkina sahip olmalidir. Ben almanyada ne gördüysem kisa süre icerisinde burada da gördüm o gelsimeyi, bu da olacaktir sadece zamani erkene almak gerek, zararin neresinden dönülürse o kadar kardir.

Cezasahasi: Dogrudur abi.. Sonuc itibari ile türkiye süper ligi maclari diyorlar, 4 büyügün disinda kalan maclari yayimlamiyorlar.. Ben misal simdi Ariza'yi seyretmek isterim, Bursaspor u acaip merak ediyorum genclerle doll süper isler cikartiyor, imkanim var mi ? yok.. Ortak oluyoruz ki basa caremiz yok..

il Capitano dedi ki...

katılıyorum sana abi. premier lig ya da bundesliga'nın orta sıra takımlarını izlemek bazen büyüklerini izlemekten daha keyifli oluyor. ben de bursa-gençlerbirliği maçını ya da kayserispor-bursaspor maçını canlı izlemek istiyorum. birisi bunu neden yapamadığımızı anlatsın bize. illa 4 büyüklerin maçını izlemek zorunda mıyım ben?

brk dedi ki...

en basit yanıtı taraftarlarının olmaması olabilir. 2-3 takımı çıkarırsak diğer anadlu takımlarının taraflarlarının çok büyük bir kısmı 3 büyüklerden birinide tutuordur illaki. o yüzden sadece 4 büyüklerin maçları yayınlanıyor o yüzden 4 büyük takımın taraftarı digiturk alıyor. olaya birde şu açıdan bakarsak galatasaray'ın 34 maçının 25i yayınlansa misal çoğu kişi almaz digiturk-en azından ben kendi babamdan bu sonuca varıyorum-

Borges dedi ki...

kalecioyuncu: biz diyoruz ki yayimlanmayan mac kalmasin, bu mümkün. Kimsenin maci kimsenin yerine yayimlanmak durumunda kalmasin, cok zor degil yahu bu. Her mac 90 dakika izleyicilere sunulsun, isteyen istedigi maci izlesin. Izlyebilkme hakkina sahip olsun.. Masraf nedir yahu ?

DIger konuda haklisin kesinlikle.. Bursa-ankaragücü gibi istisnai takimlar haric pek cogunun taraftari buradaki amatör takimlar kadar -ki onlar 5-6 bin kisilik statlarini dolduruyorlar, cok baska-

Enes Özbey dedi ki...

simdi ligtv'de onumuzdeki haftanin yayin programini gorduk. Trabzonspor-Ankaragucu maci yayinda, Kayseri-Bursa maci yayinda yok. Sansal Buyuka'nin dedigine gore LigTv'nin bu konuda dahli yokmus. Federasyon'da bitiyormus is...

Borges dedi ki...

Enes Özbey: Peki Fedarasyon neden bunu yapiyor ? Buradan anlasiliyor ki aslinda cok mac ayni zamanda yayinci kurulusun da isine gelecektir. Fedarasyon burada kimi kolluyor ?

Adsız dedi ki...

Bu hafta oynanacak Kayserispor-Bursaspor maçı için kayseriforum olarak toplu mailler atmıştık aynı girişim bursaspor tarafından da yapılmış başkanları da girişimde bulununca hafta sonu bursa kayserispor maçı lig tv den naklen yayınlacağını açıkladı
Demekki oluyormuş.
Yönetimlerde el atınca
hafta da üç maç yayınlıyan lig tv pazar günü 3 maç yayınlayıp rekor kıracak sanırım

Borges dedi ki...

techlogi38: Süper bir gelisme, vallahi seyretmezsem ne olayim. Helal diyorum ve görüyoruz ki hak verilmiyor, aliniyor. Daha fazla isyan gerekir diyoruz o zaman.