13 Aralık 2011

Daum esiyor..



Christoph Daum desem, ne dersiniz? Pek çoğunuz olumsuz konuşur. Oysa üç tane şampiyonluğu iki tane son maçta kaybettiği şampiyonluk sonrası ikinciliği var bu ülkede. Almanya'da ve Avusturya'da da şampiyon olsa da mevzu bahis konu "başarı" ise bunlar dahi gerçeği yeteri kadar açığa çıkarmıyor. Orta sıra takım olan Köln ile şampiyonluk yarışını yapıp Höness ile kavgaya tutuşacağı son maça kadar taşıması onun asıl çıkışıdır. Üst üste iki kez Köln'ü ikinci yaptı. İkinciliklerin de kralıdır zaten.. Köln,Leverkusen,Fenerbahçe.. Bunlar öyle ikincilikler ki son maça kadar taşınmıştır pek çoğu. Peki toplamında çıkan nedir?

Daum, eski ünlü futbolcu olmasa da onlar gibi motivasyon üzerinden yürüyor. Dolayısla geçmişlerindeki mesleklerinden bağımsız yeteri kadar bu işe emek sarfetmeyen, üzerine titizlikle çalışmayan eski futbolcu olsun olmasın "eski model" teknik direktörler silinecektir yakın bir zamanda. Bu Türkiye'de de görülüyor, Almanya'da da ve biraz daha ileride diğer bütün liglerde. Bundan dolayı ben Daum'un geleceğini çok iyi görmüyordum ama o da tutup bana inat Ferguson'un, Ancelotti'ninMourinho'nun, Guardiola'nın yanlarına gidip kendisini geliştirdi.Güney Amerika'lara kadar gidip ufkunu genişletti. Frankfurt deneyimi çok başarısızdı belki ama henüz Daum nedir ne değildir yeni yeni görüyoruz.

Brugge, Standart Liege'ye yenilince teknik adamının görevine son verip Daum'u getirdi liderin yedi puan gerisinde dördüncü sırada yer alır iken.. Christoph Daum Brugge ile oynadığı dördü lig biri Avrupa ligi olmak üzere toplam beş maçı da galibiyetle tamamladı. Lig maçlarının dördünü de içeride ve dışarıda 1-0'lık skorlarla geçer iken Avrupa liginde 3-0'dan 16 dakikada 4-3'e getirerek mucizevi bir dönüş gerçekleştirdi.

Şimdilik iyi.. 5'te 5 Lakin bu ülkede haksızlığa uğradığını düşünürüm. Birileri takık vaziyette yalakalığından giriyor, aldığı paradan çıkıyor. Oysa bir daha söylüyorum ki Kokain davasından hemen önce Almanya'da kariyerinin zirvesindeyken dahi "yalakalık" yapıyordu bu ülkeye. En tepede milli takım antrenörü olarak sözleşmeyi imzaladığı zamanlarda da.. Uli Höness, ortaya çıkıp onu tam da en aşağıya itmeseydi bugün Fenerbahçe ve o şampiyonluklar, Alex filan da olmazdı belki.

Del Bosque'nin toplamda aldığı para yaptıklarının karşılığı mıdır? Daum üç Türkiye ligi şampiyonluğu kazandı, iki kez de lig ikinciliği. Beş kez Şampiyonlar ligi bileti demektir bu her ne kadar birisini kendisi harcasa da. Köln,Leverkusen ikincilikleri, Stuttgart şampiyonluğu ve Almanya, Türkiye bir yana Avusturya şampiyonluğu.. Şimdi de Belçika!

Geçen sene bu zamanlar şurada belirtmiştik: Yeni Daum'u bekliyoruz..

2 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

Abi şu "Standart Lüttich"i "Standard Liege" yapsan olmaz mı? :)

Borges dedi ki...

Haklısın, alışkanlık.. değiştiriyorum hemen:)