19 Kasım 2013

Mansur Faqiryar!


Ailesi savaştan yıllar önce Almanya'ya sığınmış bir Afgan çocuğu. Bremen'de öğrenci ve bölgesel lig takımlarından Oldenburg'un da kalecisi ama aslında o ülkesi Afganistan'da bir kahraman!  25 yıl sonra memleketine gittiğinde 30 bin kişi onu karşıladı. Peki neden?




Güney Asya Şampiyonası Yarı Final maçında Afganistan'ın  Nepal karşısında 1-0 önde götürdüğü karşılaşmanın 86.dakikasında görüntülerden de görüleceği üzere tartışmalı bir penaltı kararı verilir. Mansur Faqiryar penaltıyı kurtarır ama hakem atışı tekrarlatır, oyuncular sinirlenir, kimisi sahayı terk etmek dahi ister ama hakem kararı değişmez. Faqiryar ikinci penaltıyı da kurtarıp takımı finale çıkarır. Finalde 2-0 kazanan Afganistan futbol tarihindeki ilk kupasını kazanır, Afganistan bayram sevinci yaşar, tüm ülke çıldırır ve Bremenli bölgesel lig takımı kalecisi ve aynı zamanda öğrenci olan Faqiryar ise turnuvanın en değerli oyuncusu seçilir, halk kahramanı olur 25 yıl sonra döndüğü memleketinde..

"Tüm ülke mutluydu. Bizi binlerce kişi karşıladı ve herkes dans ediyor, zıplıyor, ağlıyor, çılgınlar gibi eğleniyordu. Yıllarca acı çekmiş bir ülkenin böylesine sevindiğini görmek beni inanılmaz mutlu etti" diyor Faqiryar.. Başkan ona şunu cümleleri kurmuş: "Senin kurtardığın iki penaltı ile halkına yaşattığını biz 12 yıldır milyar eurolar harcayarak başaramadık. Hepimizi belki de yıllardır ilk defa bir bütün haline getirdin ve halkın kendisini değerli hissetmelerini sağladın." Birbirlerine düşman ne kadar parça varsa bu galibiyet sonrası birlik oldular, en azından kısa bir süre için. Taliban dahi Mansur'a teşekkür mesajı yayınlamış.

Aslında hikaye belki de Hamburg'da taksicilik yapan Mansur'u keşfeden Afganistan'ın Almanya'daki resmi scoutunundur belki. Lakin Afgan halkının sevinci bir yana futbolun gücü bir kez daha gözler önüne serilmiş oluyor. Şu sevinç tablosunu başka bir şey oluşturabilir mi?



Hiç yorum yok: