26 Haziran 2008

Guus Hiddink.!




Turnuvaya damgasini "futbol" ve "basari" olarak vurmus bir teknik adamdir Guus Hiddink.. Ajax ve PSV ile yasadigi sampiyonluklar, kupalar, avrupa kupalari bir yana milli takimlarda cesitli ülkelere oynattigi futbol ve aldigi basarili sonuclardan sonra dünya siralamasinda sonuncu sirada bulunan Papua Yeni Gine'nin basina gecse onu da Dünya Kupasina getirir gibi söylemler dolasiyor artik..

Onun ögretecekleri var. Bu yüzden diyor oyuncu secerken milli takima en hirslisi kim ise onu aliyorum. Buyuk isimleri her zaman tercih etmiyor.. Davids'i 23 yasinda iken kadroya almadigi zaman ceyrek finale yükseliyor.. 1998'de ise yari finale uzanmistir Hollanda takimi ile. Taktigi ise oyunculara göre belirledigini söylüyor ve bunun icin en önemli sartin kesinlikle azimli, hirsli ve basariya ac oyuncularin elinde olmasi gerektigini üzerine basa basa belirtiyor. Hollanda ile yari final, Avustralya ile cok haksiz bir penalti ile dünya sampiyonu olacak italyaya ikinci turda 93. dakikada elenmesi, Güney Kore gibi bir takim ile dünya kupasinda yari final oynamak.. Bu takimlarin hepsi bizim belleklerde yer etmistir, birisi inanilmaz haksiz bir penalti sonrasi turnuva disi kalmis, digeri de Taffarel'in penalti kurtarmasi sonucu en iyi fubtolu oynamasina ragmen elenmis.. Hollanda, Avustralya,Güney Kore ve Rusya. Hepsinin ortak yani iyi futbol oynamalaridir.. Penalti da aslinda baska acidan tüm bu iyi futbolun karsiligi olan Kupaya uzanamamasindaki en önemli faktör olmus Hiddink icin..

Avustralya yine biraz daha iyiydi diyor Güney Koreye oranla. Ben Güney Kore takimi ile 16 ay boyunca klup antrenörü gibi yaklasik her gün calistim diyor. Ancak bu sekilde bir basari elde edebilmis, Avustralya milli takiminda ise hazir oyuncu sayisi Kore takimina göre oldukca fazlaydi diyor.. ve elbette toplamda her iki takimin da Hiddink öncesi basarisi yoktur pek..

Avrupa Sampiyonasi boyunca kaleye cektikleri ortalama 20 sut ile Rusyanin bu turnuvanin en atak futbolunu oynayan takim ünvanini almasi bir yana, isvec karsisinda cekilen 26 sutun da avrupa sampiyonasi rekoru oldugunu belirtelim. Disiplin ile anlayisin karisimi bir hocadir. bystrow'un yaptigi hata sonrasi oyundan nasil alindigini hatirlamak kafi.Baska acidan misal Pazar günlerini oyuncularina verip odalarinin da kontrol edilmeyeceginin üzerini cizerken ki muzip gülüsü de bir baska önemli ayrinti olsa gerek..

Yari final de keza Rusya icin oldukca önemli bir basaridir. Hiddink ise tüm bu basariya ve geldigi noktaya aldirmadan söyle buyuruyor oyuncularina:

"cikin sahaya ve keyif alin. Insanin hayatinda her zaman bir yari final maci olmaz. tadini cikarin.."

Ben cok iyi ve keyifli bir aciklama olarak addettim. Güzel bir yaklasim.

Bir hoca daha ne ister ki? Yasamda futbol adina her seyi tattigina inaniyorum ben bu adamin. Real Madrid gibi bir klubu calistirmaktan Fenerbahce,Güney Kore,ajax,Hollanda, Rusya,PSV gibi ülkelerde/takimlarda basari pesinde kosmasi ve hepsine de kendisine ait olan güzel futbolu oynatmis, muhtesem bir adam iste..

Hiç yorum yok: