27 Haziran 2008

Finalin Diger Adi: Ispanya



Rusyanin fark yedigi ilk mac sonunda bir daha karsilacaklarini akla getirmeden "arshavin" olsaydi yenerdi Rusya gibi düsündüm. Bugünkü maca gelesiye kadar Rusyanin oynadigi bütün maclari sevkle seyrettim. Inanilmaz keyifliydi hucum organizasyonlari, hizli cikislari ve bilincli gelistirilmis ataklari.. Yenilmek önemli degil ispanya karsisinda hicbir sekilde top oynayamadi Rusya.. Aragones kilitledi Rusyayi.. Baska acidan ispanya yari finali kesinlikle kendisine yeterli görmez iken gruplardan cikmasini dahi "basari" olarak addedilmesinin üzerine Hollanda gibi hemen herkesin favori olarak gördügü bir ülkeyi elemesinin ardindan bana göre giden konsantrasyon, bugün ispanya karsisinda varlik gösterememesinin, direnc saglanilmamasinin en önemli nedenidir. Bir takim bir sifir geride iken dahi baskin oynayamiyorsa herhangi bir turnuvanin herhangi bir takimina karsi yari final mücadelesinde, o zaman orada konsantrasyon sorunu vardir. Bir seyi isteyip istememe gibi cok ciddi mentalite zaafi göz önündedir. Ispanya ülkesi ve her seyiyle finale odaklandi ve isin dogrusu yüzde yüz hakederek sonuna kadar baskin oynadigi maci fark atarak bitirdi. Gecen sefer de farkli bir skor vardi ama bu kez özellikle ikinci yarida baskin bir futbol da vardi ispanya adina...


Göze carpan eslesmelerden en az takm halinde baskin oynamasi kadar Ramos da Zhirkov karsisinda üstün geldi. Oynatmadi turnuvanin sürpriz sol bekini. Hücuma da keza inanilmaz katki sagladi ki inanilmazdi.. Keza Senna'nin da Arshavini kitlemesi görülmeye degerdi. Bu iki oyuncu her seye ragmen benim gözümde macin oyuncularidir. Senna muhtesemdi, Ramos da öyle ve Villa'nin sakatligi..

Anladigim sudur ki baskilar olmasa aslinda orta sahayi besleyip tek forvet villa ile cikacak idi Aragones.. Zira orta sahada hakim olup baskin oynadigi zaman bir takim ispanya gibi oyunculari olan ülkenin orta sahalari rahatlikla forvet oyuncularinin görevini üstlenebilir. Cakili iki forvetli sistem her daim bu fizik gücüne dayali modern sistemde oyuna hakim olma konusunda sikinti yaratir. Senna'nin iki kisilik ve muthesem performansi ile ispanya bu zaafi cok yasamadi ama ideal onbirin icerisinde de Fabreagas var Torres yok..

Rusya sadece Pavluchenko ile ilk yarida iki önemli pozisyon yakaldi. Bunun disinda kalan sürede Xavi-Iniesta-Fabreagas sovu vardi. Senna ve Ramos'un mücadelesi de görülmeye degerdi.

Ispanya sonuna kadar domine ettigi ve cok hakli bir futbol ve galibiyet ile finale kaldi.

Hiç yorum yok: