22 Haziran 2008

Ridvan Dilmen'in Mac Yorumu.!



Unutulmayacak bir mac yasandi. Tüm ülke sevinc icerisinde ve pek cok bakimdan takdire deger ayrintilar söz konusu. Bunlarin basinda da malasef taktik filan gelmiyor aksine inanilmaz buyuk taktik hatalarini dahi görmezden gelecek ölcüde inanc, azim, hirs.. Anlasilmasi adina söyle örnek vereyim. Orta sahada Ayhan Akmanin pek de kasmadan yapabilecegi göreve hicbir sekilde yetkin olmayan Tuncay Sanli, belki Ayhandan da iyi bir sekilde bu görevi yapmasidir Terim'in basarisi. Asla ve asla dogru taktik, dogru futbol degil.. Mucize bunun adi. Herkes bu ülkenin basarisini konusuyor ama hic kimse "iyi futbol oynadi, terim muhtesem taktisyen" filan demiyor, kim diyor bunu ? Ridvan Dilmen.. Inanamiyor insan. O ki futbol konusunda bilgisi ve analiz yetenegi ile herkesin takdirini almis adam. Ne yapiyor ? Bana göre yaptigi agir olabilir ama "yalakalik" baska hicbir sey degil. Böyle kötü bir yazi görmedim. Yahu yaz, sabaha kadar Terim'in futbolculara olan etkisini yaz. Ne kadar azimli oldugunu ve bunu sahaya nasil yansittigini yaz, ruhu yaz, cok ayrinti var. Demirkol gibi cok güzel bir ayrinti olan futbolculari yerden kaldiran inanci yaz, onu bu ülkede sadece Terimin verecegini yaz.. bir futbolcunun baska teknik adam ile bunu yapamayacagini, o saygiyi ve mücadeleyi doguramayacagini yaz.. ama yanlis yazma, terimi sevindirmek adina sacmalama sevgili Ridvanim.. Yazisi sudur:

Ridvan Dilmen

Terim’in hamlesi



Turnuvanın bence en iyi topunu oynadık.(Ohaaaa.. en kötü, olabilecek en kötü futbolunu oynadi türkiye.. portekiz karsisinda bile daha iyiydik-borges) İlk yarının ve uzatmaların tamanında(biraz dogru bu cümledir), ikinci yarının son 10 dakikasında çok organize bir futbol ortaya koyduk, Hırvatları kendi sahalarından çıkarmadık.
Şöyle bir geriye dönüp bakalım. Gökhan Zan sakatlandığı için Hamit Altıntop’u sağ bek oynatmak zorunda kalıyorsunuz. Daha sonra kilit oyunculardan Emre Belözoğlu sakatlanıyor. Sonra Aurelio ve Volkan cezalı duruma düşüyor. Hiç şüphesiz sakatlıklar ve kartlar açısından turnuvanın en şanssız takımıyız.(ilk macta tam kadroyduk ama güzel futbol yoktu pek )
Çok formda olan Hırvat takımına maçın ilk yarısında organize sadece bir tek pozisyon verdik. Onun dışındaki cılız pozisyonları savunmadan çıkarken kendi yaptığımız basit hatalar yüzünden kalemizde gördük.(hata olmasa zaten sorun olmaz, sacma bir yorum.. hata yapilmaz, karsi tarafin gücü nedeniyle de "yaptirilir" bazen)
İkinci yarıda Hırvatlar etkili gelirken, çok kişinin aklından bile geçirmeyeceği bir şeyi Fatih Terim uyguladı ve ikinci forveti oyuna soktu.(terim forvetleri orta saha niyetine sokup cok baska sonuc aliyor o kesin) Böylece defans yaparak değil, hücum ederek(Hücum derken ?) rakibi durdurmayı düşündü. Bu cesur düşüncesinde hem başarılı oldu(?), hem de uzatmaların tamamını iyi oynadı.(Uzatmalar.. diger doksan dakikadir sorun)
Öyle bir dakikada gol yedik ki, tam altı oyuncumuz yerde yatıyordu. İşte tam bu anda Gökdeniz ve Rüştü’nün aklına daha önceki maçlar geldi, hepsini kaldırdılar. Golde soru işareti olsa da, bana göre takımın en iyisi Rüştü(dogrudur kesinlikle), Hırvat kontratağında öylesine sakin ve isabetli oynadı ki, bu işlerin adamı Semih, galibiyeti fazlasıyla hak eden Fatih Terim ve takım arkadaşlarının emeğini boşa çıkarmadı. Galibiyeti kesinlikle Hırvatlar’dan daha fazla hak ettik. Bu mutluluğu Türk insanına yaşatan teknik heyet ve oyunculara teşekkür etmeliyiz.(ikinci dogru cümle de budur) """


Yazi budur ve benim gözümde Ridvan Dilmene baska bakmami saglamistir.. Terimin okudugunu biliyor, gercekleri degil Terime sirin görünmek adina yazilmis bir yazidir, kötüdür, olmasin bir daha dilegimiz..

3 yorum:

a.c. sedef dedi ki...

ben burda fatih terim'i değil fatih terim'in o hamleyi yapacak kadar cesur olmasını övdüğünü düşünüyorum.turnuvanın en iyi topunu oynadık lafı da yanlış sayılmaz.tabi bütün takımlar içinde değil türkiye adına ki gerçekten turnuvanın en iyi topunu oynadık.diğer maçların aksine bütün takımı öne çıkarmaya gerek kalmadan , yumurta ...e dayanmadan atak yaptık ilerde pas yaptık organize oynamaya "çalıştık".çek maçının son 15 dakikasına Türkiye'nin en iyi oyunu diyenler bir noktayı kaçırıyor:ordaki taktik bir taktik değildi.orada yapmak istenen 2-0 gerideyiz bütün takım ileri çıksın ne olacaksa olsundu.semihin oyuna alınması 0-0'ken yapılan oyunu değiştirmeye yönelik bir değişiklikti ve bir taktik değişiklikti.yine de doğru değildi.o ayrı konu ama 120+2'de işe yaradı...

Borges dedi ki...

Anil: Türkiye top filan oynamadi. hirvatlar, isin dogrusu hakeden tarafti. Daha iyi oynadilar, daha cok gol pozisyonu buldular, yüzde yüzlük golleri atamadilar.. Türkiye ikinci yari iceriye giremedi, biraktim ben atak filan yapmasini. topal ve hamit'in sutu vardi. Baski kurduk oyunun bir bölümünde, ama ceza sahasi önünde top cevirmekten öteye gidemedik. Cek ve Isvicre macinda bölüm bölüm oynasak da "top" oynadik diyebiliriz.. biz isin bir baska acidan hep "soke olmus" takimin psikolojisinden cok faydalandik. Hamit Ceklere karsi o meshur hatadan sonra delirmis olan ceklerin inanilmaz hatasini delirdi. herkes üzülür ya da sevinirken türkiye isine bakiyordu, önemli olan nokta sanirim bu. Amma velakin yanlis kadro ve bunun da beklenilen acisini cektik...

Sadece uzatma dakikalarini baz alirsak "olumlu" bir seyler söyleyebiliriz. Üstelik cok acik, yanlis taktik.. Forvet sokmak mesele degil, galatasaray forvetsiz dünyanin en iyi saldiran ve organize olan takimiydi Terim zamaninda.. Kalli üc forvet sokuyordu, Nonda forvet arkasi sbuk subuk oynamak zorunda kaliyordu..

Bu da isin "bence"si elbette.. Belki de sencesi dogrudur, futbolun güzelligi de bu sanirim.)

shadow dedi ki...

kesinlikle iyi futbol oynamadık. kazanmak güzel, ama doğrular başka.adamların kaçırdığı goller mucize gibiydi. hele o olic'in iki metreden direğe vurduğu pozisyon. akabinde kafayla dışarı attıkları... bizim pozisyonumuz yok neredeyse.

Yine de kazanmak güzel. kötü oynayarak kazanmak..