21 Ekim 2010

İstanbul.!



Uzun zaman oldu. 6,5 yıl içerisinde sadece bir kez gidebildim İstanbul'a.. O zamanlar iki yıllık bir Almanya yaşamı sonrası gelmiştim ve inanamadım değişime.. İnsanın hayatında unutamadığı anlar var ya o günlerde o şehirde yaşadığım yabancılık da bu yaşamın unutulmaz karelerine eklendi.

Türkiye'de geçirilen 24 yılın tamamı o ülkenin içerisindeydi.. Sokaklarında, yurtlarında, bahçelerinde.. En diplerinde gezindim ben yeri geldi.. İzmir'in herhangi bir sokağı elim kolum gibiydi.. Ankara'nın Sakarya'sı ve daha varoşları da bahçelisi de bizimdi. Hayatımın hiçbir anında o ülkenin hiçbir sokağında tedirginlik duymadım yürür iken..

Derler ya 'Burası böyle komple benim'

öyleydi..

Geceleri yurttan kaçtığımızda basmanenin çevresinde gezinirdik sabahlara kadar.. Saçlar belime kadar kulakta eyfel küpesi Sincan'ın ağır mahallerinde dolanırdık.. Değil olağan nezarathane muhabbetleri eylemlerdeki gözaltılarından ya da olası bütün ihtimallerden belki korkardım biraz ama çekinmezdim.. Bastığım her yer doğup büyüdüğüm mahallem gibiydi ki ben çok yere ayak bastım orada..

9 yaşında tek başladım tek başıma şehirler arası yolculuklara.. Beni Aydın'a bırak Sivas'ın bir ilçesine ya da Konya'nın Çumrasına.. Eskişehir'e Bursa'ya.. Evimiz, ailemiz olmadığından her yeri sahiplendik.. Hiçbir yere ait olmayanlar her yere aitmiş gibi davranırlar derdi Kinyas.. Öyleydi.

Sadece 2 yıl çok başka bir hayatı yaşamak yetti bunların sonlanmasına.

Havaalanından inip taksiye binmemle başladı yabancılık.. Münih'de onca cezayı yedikten sonra yer yer sonrasında arka koltukta dahi emniyet kemeri arama telaşında buldum kendimi. Dahası sonrasında üstelik şöför yanında o kemeri bulamadım.. Nerde abi bu emniyet kemeri dediğimde 'ötüyordu biz de kestik' diye cevap alınca eskisi gibi gülemedim de.. Tedirgin oldum ki atlatamadım o yabancılık hissini..

Parasına, sokağına her şeyine o şekilde yabancılaşmak.. 24 yılda elde ettiğini iki yılda kaybetmek çok da adaletli değil gibi geldi bana. Geçen sene Prag'ı bahane ettim yılbaşında başka bir şeyi ve bu yaz da durduk yere çalışasım geldi filan.. Hep o korkunun bir daha olmaması adınaydı belki de çok şey bilemiyorum ama artık bunu kabullendim gibi..

Dahası burada geçirdiğim her an hep geri dönecekmişim gibi.. Eskisi gibi kısa süreliğine gelmişim gibi..

Zaman yettiği sürece çok kişiyi göreceğiz.. Blog da yaklaşık iki hafta kapalı kalacak artık. Pazartesi'ye kadar da ben evimden uzakta olacağım ve sonrası İstanbul.. Hagi'si de Mainz'ı da biraz beklesin.

Sadece İstiklal'de yürür iken.. sanki buradan hiç gitmemişim gibi bir an hissedeyim bana yeter.. Başka da bir beklentim yok.!

Görüşmek üzere..

15 yorum:

The Eagle Abroad dedi ki...

Hayirli ziyaretler olsun insallah... Demek ki ben 13 sene sonra ilk kez gitsem herhalde once istanbula indigime inanmam gerekir herhalde... :))

outlaw dedi ki...

merhaba borges,

benzer bir deneyim yasiyorum su anda ben de, uzun bir aradan sonra istanbul'dayim... hersey bir yandan ayni kalmis ve ayni zamanda hersey bambaska olmus sanki... eve gelmis gibi hissedemiyor insan kendini... nürnberg'e, eve dönmek istiyorum yavastan, iki haftadir istanbul'dayim...

benden de bir "istanbul'a geldim" yazisi:

http://gueneslipazartesiler.blogspot.com/2010/10/back-to-future.html

ve istiklal'de yürürken de kendini hic gitmemis gibi hissetmeyeceksin muhtemelen:

http://gueneslipazartesiler.blogspot.com/2010/10/elveda-beyoglu.html


neyse, umarim zevkli bir ziyaret olur seninkisi de...

germinal dedi ki...

o bu değil de hocam, gel bizim ev senin evindir, diyesim geldi okurken. gerçi bu yazıyı yazan adam hiçbir yerde evsiz kalmaz ya :)...
zaman bulur da birGün'e gidecek olursanız, ben de gelmek, tanışmak isterim.

iyi yolculuklar şimdiden.

Batistuta35 dedi ki...

Abi basmanade şimdi bile geceleri rahat gezilmiyo, o zaman nasıldır tahmin edemem ki ben basmanade oturuyorum şu an:D

Fuzzy Logic dedi ki...

25 yil istanbulda yasadiktan sonra 5 yil almanya'ya gecirdim. Arada her zaman istanbula kisa sureler icin geldim ama o zamanlar tatil oldugu icin anlamamisim. 5 yil sonunda 20 gun once istanbul'a geri dondum ve su an inanilmaz zorlaniyorum. Emniyet kemeri olayini birebir yasadigim icin bu yorumu birakmak istedim bir an.

Almanya'ya gitmeden once istanbulda yasadigim zamanlarda universiteye her gun minibus ile giderken herhangi bir rahatsizlik duymazdim, Almanyadan dondukten sonra bindigim ilk minibüsden korkudan dolayi gitmek istedigim yerden 6 durak onceden indim.

Ailem burada, arkadaslarim burada, en önemlisi burasi benim memleketim ve daha once bu durumda olan insanlari elestririken simdi Almanyadaki hayatimi ozluyorum.Zor olacak ama burayada tekrar alisirim ama almanyanin duzenini ve insanlarin birbirilerine saygisini hic unutmam herhalde.

Önder Ayhan Pektaş dedi ki...

Hoşgeldin Borges... Sefalar getirdin.

Unknown dedi ki...

Borges..İki hafta biraz boynu bükük kalacak buralar. Bu dönemde Mainz'in ligde nerelere tutunacağı az çok netleşir sanıyorum.İki hafta peş peşe zor maçları var. Genel olarak da bazı değişimler olur liglerde. Artık döndüğünde güzel yorumlarını takip etmeye devam edeceğiz. Sana iyi yolculuklar ve iyi eğlenceler.

Borges dedi ki...

Gube kartali: Bazen gitmemek de bir cözüm

outlaw; Birisini okumusum digerlerine de bakarim simdi.. Benzer deneyimlerden geciyoruz zaten

Ahme: Abi sagolasin.. Gazeeye ugrayagim zaten ve orada mutlaka gorusuruz.. Haberlesiriz..

Baisuta35: ;))

Fuzzy Logic; Döndün sen ha ? Ne diyelim darisi basimiza.. henüz eni daha beklemek gerek.. Sonra iyi mi yapin kötü mü kendisini göserir..

Önder Ayhan Pekas: Eyw..

Akif Burak: Geldigimde gorusuruz yeniden:)

Unknown dedi ki...

Bekliyoruz ;)

Unknown dedi ki...

"usuyoruz Borges reyis"

outlaw dedi ki...

fuzzy logic,

ne acayip insanın 25 yıl yaşadığı, dahası hayatının ilk 25 yılını geçirdiği ülkede yabancı kalması... ben de yaklaşık 20 gündür istanbul'dayım ve pazartesi nürnberg'e, "eve" dönüyorum... bir yandan daha görmek istediğim bir sürü yeri, insanı göremediğime yanıyorum, bir yandan içten içe eve dönecek olmanın sevincini yaşıyorum...

Black Pearl dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Taci YALÇIN dedi ki...

Abi umarım geldiğinde görüşebiliriz. Nasıl sevindim bilemezsin. Selamlar.

Adsız dedi ki...

boşuna dememişler degişmeyen tek şey degişimin kendisidir.
http://sokakfutbolu.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

Umarim hersey istedigin gibi gidiyordur Istanbulda.