11 Ocak 2012

İstatistikler!



Geçen üç sayı önce Sportbild Bundesliga istatistiklerini yayımlamıştı. Futbolun gelişimi adına önemli verilerdi aslında. Misal ortaların azaldığından bahsediyordu. Son beş yıla baktığınızda kenar ortaları günden güne azalıyor. Gerçi bu sene geçen sene ile aynı oranda ama on yıla vurursanız çok ciddi bir azalma söz konusu. Nedeni de basit.. Dünya Kupası sonrası hemen her takımın benimsediği 4-2-3-1 ve onların içerdiği kenar forvetleri.

Düşünebiliyor musunz Bayern gibi golcü bir takımın Robben'in yokluğunda sağ kenarın sorumluluğu alan Thomas Müller'in orta yaparak attırdığı tek bir gol dahi yok. Artık çizgiye inip orta yapmak yerine ters ayakla içeriye dalanların dönemi. Ve bunun doğal sonucu olarak son altı yıl içerisinde kafa golleri de her sene biraz da az olmak üzere azalmış.

Bunun dışındaki diğer önemli istatistiki veri ise uzaktan çekilen şutların azaldığı ve bu şutlar sonucu bulunan gollerin son beş yılda inanılmaz bir ivme kaybettiğidir. Bunun iki nedeni var bana göre; Birincisi eski tip on numaraların futbolda günden güne yok olması. İkincisi ise teknik direktörlerin geçmişe göre ön alan kurgusu adına daha detaylı çalışma yapması nedeniyle sıklıkla başarı şansı biraz da rastlantıya bağlı uzaktan çekilen şutların fazla tercih edilmediğidir.

Duran top organizasyonlarının önemi ne kadar derseniz yüzde 30 derim. Son altı yılın ortalaması alındığında Bundesligada gollerin yüzde otuzu duran top organizasyonu sonucu gerçekleşmiş. Elbette kornerler ve frikikler kadar taçlar da bu istatistiğe dahil edilmiş.

Kazanan takım değişir mi değişmez mi? Geçtiğimiz devre 24 kez kazanan takım onbirini değiştirmeden sahaya çıkmış ve sadece sekiz galibiyet almış (%33.3). 11 yenilgi(%45.8) 1 de beraberlik..

Son olarak bir başka klişe penaltıyı yaptıran onu kullanmamalı mıdır? Bu devre boyunca beş kez penaltı yaptıran penaltıyı çekmiş ve başarı yüzde yüz.. Hepsi golü bulmuş.

İstatistikler mini etek Sarah Brandner ne giyse yakışır diyerek konuyu kapatıyoruz.

Hiç yorum yok: