10 Ocak 2008

Dewrano



"Dewrano - Metin-Kemal Kahraman "


Su cocuklarin resimleri binbesyüz farkli mekanda gösterime sunulmaktadir. Duygu sömürüsü, aman savas ne kötü bir seymis demek, dedirtmek icin koymadim bunu. Sadece bu sekilde gecmisi olan cocuklarin gelecegini düsündüm, degerlerini, yasamdaki sinirlarini.. ve sonra bir baskasi tüm bu karelerden habersiz onlara yüklenecektir.. "cani, katil" diyerek peslerine takilacaklar.. Zira onlar tanklari bilmez, kalesler ile yakin uzak iliskisi olmamis, cocukluk dönemlerindeki tek buyuk sikinti mehmet'in silgisini yere atmasi olmus.. velakin buyuyup de adam olduklarinda sagi solu elestirmek en buyuk hobileridir..


Aslinda herkesin bildigi, farkina vardigi velakin acinin kirmiziliginda kimsenin üzerinde durmadigi gercekler var. Insanoglu siradan yasaminin sonrasinda kalabildigi sakinligi ile olaylari degerlendirir. Yasaminin geride biraktigi zaman diliminin digerleriyle olan ortaklasaliginda kimi benzer sonuclar cikarir.. Hep sorar "neden" .. Ben de soruyorum, hep sordum da.. yillardir sordum, anlamsiz geldi cok sey.. nasil insan boyle olur, nasil bir insan digerini öldürebilir, nasil ceker o tetigi o parmak ? oysa cok da zor degil. sucu yok o ergenligini dahi bitirmemis yetimin be adam dedim.. Halkinin cektiklerinin dönüsümü olmaz o sekilde, yasadiklarinin hincini alamazsin ondan, tüm bu olanlar basit bir matematik hesabiydi bizim ve pek coklari icin ve cikardigimiz sonuc gayet bilimseldi: Canice..

Yillar önce köye gelisimin serefine bir hayvanin köyde kesilmesiyle basladi kendi ic sorgulamam.. sonrasinda insanlarin neden asilip kesildigini, bir insanin digerini nasil ve neden öldürdügünü sorarak devam etti. Bana tuhaf gelenin bir baskasina "Normal" gelmesinin nedenlerini aradim cokca zaman.. Bulamadik ilk basta. Sonradan insani bicimlendiren toplumsal kosullari oldugunu okuduk. Bir baska hayati yasayan insanin bir baska degerleri olabilecegini.. Ben izmire okula gider iken cocukluk arkadaslarim köyde, tozun topragin arasinda kaldi.. Tatillerde bulustugumuzda artik baska baska insanlardik. Kurban bayramlarinda kurbani keserler iken ben degil hayvana bakmak, odadan disari adim atamaz iken benim cocukluk arkadaslarim bicagi bileyliyorlardi.. Cok kisa bir zamanda "sehirli toy cocuk" oldum, onlarsa köyün veletleri.. o yasta tavugu nasil kestiklerini gördüm. Önce o sevimli yaratiklari yakalayisini, boynundan tutup bicagi nasil acimasizca deyim yerindeyse "kitir kitir" bogazinda ses cikartarak ileri geri götürdüklerini.. kafasi kopan tavugun son cirpinislarini.. Bir kac kez bayildigimi da biliyorum. Cok kisa zaman icerisinde digerleriyle ucurum yaratti izmirin yurtlarinda gecirdigim zaman.. Henüz ilkokul dahi bitmemisti. Beni bicimlendiren, beni o sekilde olduran, bir baska sekle ihtimal vermeyen ne benim karakterim ne de genetik herhangi bir özellikten ileri gelen bir gelisim.. Yasanilan hayat.. toplum, cevre.


Ilkokul yurdunun bitip ortaokul cehennemine/yatakhasine düstükten sonra isler degisti. Bicagi bileyliyenler yine onlardi ama koyunu kesen artik bendim. On iki yasindaydim bacaklarindan tavana astigim koyunun derisini buyuk bir titizlikle yüzüyordum. Karsi köyün veletlerini dövme isi dahi hep bana ihale edilmeye basladi. Baska bir insana nasip kismet olmayacak bir sevgi ile baglanilan dede ile gelisinin serefine tavuk/koyun kestigi icin onlarca gün konusmayan insan artik kanlarin icerisinde kendi yiyecegi eti kendi keser oldu.

Size hayatimdan aci hatiralar sunmuyorum, yasamdan kesitler de degil. Oldukca basit bir gercegi dile getiriyorum. Insanoglu canilesiyorsa ve bundan siz toplumsal ölcekte maddi/manevi zarar görüyorsaniz cözüm o kosullarin ortadan kaldirilmasinda yatar. Operasyon üzerine operasyon düzenleyin, tüm gücünüzle saldirin.. Sadece ve sadece sonradan kurulacak olan cehennem kamplarinin, terörist olusumlarin daha korunakli bir sekilde olusmasina vesile olursunuz.. Artik havadan saldirida dahi ayakta kalabilecek sekilde tasarlanmasi icin ön ayak olursunuz, baska bir sey degil.. ne bu ölümler durur, ne de baris, huzur gelir..

Bir ülkenin milyon ile ölcülen nufusu geri kalanin aksine baska düsünüyorsa, degisik bir bakis acisi varsa.. bu bir iki, bes, on degil de milyonlarca insani kapsiyorsa.. o kosullarin ortak sonucudur bu düsünce yapisi. Ortadan kaldirmak istediginiz buysa eger, o bölgeyi baska türlü bicimlendirmek icin varinizi yogunuzu ortaya koyup oraya dogru dönüstürmek üzere yola cikmalisiniz. "küfrederek", "biz daha güclüyüz simdi gör.." "Demek bana ha, al sana" gibi cocukca yaklasimlari birakip daha temiz düsüncelerin olusumuna zemin hazirlamak.. milyon kez söylenildi, milyon kez dile getirildi belki, yine de bir kez daha hatirlatmakta fayda var.. iki jet + atilan on bombanin maliyetine binlercesini ortadan kaldirabilirsiniz.. Elbette hedef ayni hedef ise..

Hiç yorum yok: