6 Ocak 2008

Ordan Burdan

#Son günlerde okumaktan ve hatta habere iliskin en ufak bir ayrintiyi görmekten dahi rahatsizlik duydugum iki konudan birisi sudur: Lehmann'in hangi klup ile anlasacagi ve sonunun ne olacagi. 37 yasinda adam nedendir bilinmez baska secenek yok gibi Avrupa sampiyonasinda kaleyi koruyacak.. Korusun da bu kadar tantanaya gerek var mi ki? Konu su: Arsenalda yedek kaliyor, yazin forma giymesi icin bir klube gitmesi ve oynamasi gerek yoksa isi zor diyor löw. Yaklasik alti aydir ayni geyik dönüp duruyor. Hal bu ya, kaleci eksikligi ceken her klubun gözdesi. Wolfsburg buyuk sorunlar yasiyordu; gündeme geldi. geliyor mu gelmiyor mu ? Derken dortmund, derken baska baska klupler.. "düsünmeliyim, ailemin karari da önemli" vesaire diye giden beyanatlar sürüsü. Git onca kalecin var senin bundesliga'da.. Almanya bu, kalecilerin en bol oldugu ülkedir yillar yili. Hildebrand,Enke,oynayan Kahn,Adler,Neuer ve daha niceleri.. Barnsley'deki Müller'i al .. bak herkes pesinde. 30'una yeni geliyor, tam yasi yani. Lehmann da lehmann.. sevemedim ben bu adami bir de. ezelden beri kanimin isinamadigi futbolcularin basinda gelir..


# ikinci irrite edici konu: Bayern'in teknik adami kim olacak.. Bu biraz daha önemli ve anlasilir bir konu, tamam üzerinde durulsun da.. Misal Bremenin cok sevdigim teknik adami Schaaf'i yakalamissin, roportaj yapiyorsun gündem yine bu konu. Adam sorularin on soruya yaklasik ayni cevabi verdi. "Benim kendi takimim var, yeterince sorunum var üzerinde dusunmek zorunda oldugum ve bu yuzden bir baska klubun sorunlari beni alakadar etmiyor" bitiyor mu bunu soyledikten sonra.. hayir, adam sorularinin iceriginde oynama yapiyor.. efendim sizi de dusunuyorlar, fikriniz nedir, teklif aldiniz mi sudur budur.. Anlasildigi üzere almanyada da üc buyuk var. Hepsi de Bayern Munchen.. Ama diyorum ya, tek basina Schaaf buna son verecektir, hadi cift basina olsun " Klaus Allofs" ile beraber..


#Arsene Wenger'in aciklamasi var, yine gündem Hakan Sükür.. Almanya 37 yasindaki kalecisini oynatmak icin cildiriyor, bir baska acidan Türkiye de Hakan Sükür oynatilmali mi sorusu.. Wenger demis, Sükür oynamalidir diye, kafa hakimiyeti yeter en kötü diyor.. bunda sasilacak bir durum yok. Yurt disina ciktiginiz vakit bilinen, takip edilen cok fazla oyuncunuz yok. Garip ama gercek sudur ki; Nihat ispanya gibi bir ligde onca gol atmis, Ronaldo ile cekismis ikincilikte, efendim Villarreal gibi kalburüstü bir takimda oynuyor ama Hakan Sükür'ün onda biri kadar taninmiyor, keza Emre icin de ayni seyi soyleyebiliriz.. Her ülkeden insanlar en kötü bir yildiz futbolcu bilir, eder.. Futbol ile derinlemesine ilgilenemeyen, kendi ligini yeterli görengillerin ortalamasi budur. Yillarca Sükür tek idi. Koca ülkede dikkatleri üzerine ceken ve ayni zamanda herkesin bilmekle yükümlü oldugu ülke stari oydu.. Simdi Emre'si, Tuncay'i, Nihat'i, Hamit'i var.. Var da öne cikan yok.. Hami Mandirali anlatiyordu milli takim kampinda yasadigi kucuk bir ayrintiyi.. "Basindan, ordan burdan geldi insanlar kampa.. biz de gittik ama herkesin konusmak istedigi Hakan Sükür idi biz de cekildik kenara, arz talep meselesi" diye.. Wenger her ülkeyi yorumlamak durumundaydi Türkiye hakkinda soyleyecegi sey ise zamaninda final oynadigi Galatasaray takimindan tanidigi isimler üzerine iki geyik yapmak hepsi bu, bosverin onu bunu, bakin isinize..

#transferler gözüme carpiyor.. Hamburg 18 yasinda defans aldi kimsenin bilmedigi.. belcikali genc yetenegin ismi: Vadis Odjidja Ofoe. ayni sekilde 20 yasindaki beyaz rus Anton Putilo'yu da kadrosuna katti. Schalke yine bir defans aldi gürcü.. Levan Kenia. 17 yasinda.. Gürcülere kafayi takmis durumda. aldigi verimi düsünürsek pek de haksiz degil. Koller efendim 34 yasinda yine transfer oldu Bundesligaya. Nurnberg aldi. Nurnberg cikisi bundesliga eskilerinde görüyor, yunan "karisteyas"dan sonra ikinci bundesliga eskisi Jan Koller.. Dortmund keza sirp defans oyuncuyu Antonio Rukavina'yi kadrosuna katti. Real Madrid silili Sebastián Pinto'yu transfer etti.. transfer konusunda sunu da eklemek gerek. Insanlar artik biraz daha sabirli. Arsene Wenger biraz olsun ders verir nitelikte bu konumda. bir oyuncunun baska bir takima gelmesi, isinmasi zaman ister.. Özellikle yabanci transferinde yaslarin gittikce düsmesinin ana sebebi budur. Alip soteliyorlar, ülkeye alisiyor, takima alisiyor, dilini konusuyor ve bir süre sonra sip diye karsinizda buluyorsunuz.. Bu yuzden yetenek olsun sadece.. gerisi zamanla hallediliyor. Artik gelsin, ilk macinda gol atsin, taraftari ayaga kaldirsin geyigi yok. En azindan genc ve tecrübesiz furbolcular icin bu söz konusu degil..

-to be or not to be continued-

Hiç yorum yok: