15 Mayıs 2008

Igor Akinfeev.!



Yillar yili Rusya futbol milli takiminin en önemli adami her daim kalecisi olmustur. Bu Lew Jaschin'den Rinat Dasaev'e kadar bu sekilde olagelmistir. Simdi yine ayni sekilde bu takimin dünya capinda bir kalecisi vardir: Igor Akinfeev. Uzun dönem sakatlik sonrasi eski formuna kavusup kavusmadigi tartisilsa da Avrupa Sampiyonasinda yerini aldi..

Akinfeev bugün 22 Yasinda. Düsünün ki son dört yildir rusya milli takiminin kalecisi. Dört yasinda Moskova yakinlarindaki Widnoje kasabasinda baslamis futbol oynamaya, yedi yasinda ailesi onu CSKA'ya kaydettirmis. 2003'ün mayisinda henüz 17 yas 1 ay 23 günlük iken ilk defa Rusya premiere liginde sahneye cikiyor. 2-0 galip geliyor takimi ve bir penaltiyi da tutuyor Akinfeev. O sezon boyunca muhtesem bir performans gösteriyor ve yine 18 yas 20 günlük iken milli takimin kalesine geciyor.. 2004 Avrupa Sampiyonasindan sonra sürekli olarak milli takimda kaleyi korumaya basliyor, 1 numara oluyor.

Sonraki sezonlarda pek cok basariyi geride birakiyor genc yasinda. 3 kere Rusya Liginde Sampiyon olmasi bir yana 2 kere Lig kupasini ve 1 kez de UEFA kupasini kaldiriyor.. 2004 ve 2006 yillari arasinda arka arkaya üc kez yilin kalecisi seciliyor ve siralamada Lew Yashinden hemen sonraya geciyor adi.. Bu kadarini rusyada hicbir kaleci bugune kadar basaramamistir. Ne Daseyev ne Rudakow.. 2006 da basin tarafindan yilin oyuncusu seciliyor üzerine.

Onun stili bizim Manuel Neuer gibi. Onun kadar sacmalamiyor ama ondan da iyi refleksleri, inanilmaz sutlari cikarmasi.. Hani bir anda göze hemen batacak, yetenegini parlatacak kurtarislari mevcut.

Bu genc yasta arkada biraktigi basarilarin ardindan haliyle pek cok avrupa klubu moskovanin kapisini caliyor Akinfeev icin.. Basta arsenal olmak üzere devler geliyor onu almak icin. Velakin tam bu zamanda 6 mayis 2007'deki rostow deplasmanindaki macin 66.dakikasinda cok kötü bir sakatlik geciriyor.. Bir bucuk yil sahalardan uzak kalmasini saglayan bu sakatlik, ayni zamanda transferinin de engelliyor..

Bir bucuk yil sonra bir de araya rusyanin lig arasi girince uzunca bir dönem forma giyemiyor. 2007 sezonunun basinda tekrardan sahalara dönse de sakatligini atlamadigi acik bir sekilde görülüyordu. Refleksleri eskisi gibi degil, bes maclik ceza aliyor, nerden baksan sakatlik öncesi Akinfeev'i mumla aratiyor.. Milli takimdaki yeri dahi tartisilir duruma geliyor. Sonuc olarak onsuz rusya avrupa sampiyonasina katilma hakkini elde ediyor.. "kimileri beni milli takimda görmek istemiyor" diye beyanatlar vermesi bir yana, onun yoklugunu rakipleri cok iyi degerlendiriyor.. Elbette Akinfeev'in yeteneginin onda birine dahi sahip olmadiklari halde Zenit'in kalecisi Wjatscheslaw Malafeyev ile Amkar Perm'in file bekcisi Wladimir Gabulov bu arayi en iyi sekilde degerlendirip milli takima yukseldiler..

Akinfeev, gectigimiz sezon icerisinde bir tek Romanya macinda forma giydi ve takim - onun gollerde pek de sucu olmamasina ragmen- 3-0 yenildi. hakkindaki kuskular henüz gecerliligini korumasina ragmen, 10 hazirandaki Ispanya maci icin Arshavin'in yoklugunda- ilk iki mac yok Arschavin, kirmizi kart cezalisi- sahaya kaptan olarak cikacagi düsünülüyor..

Bir daha belirtmek gerekirse bir bucuk yili sakat olarak gecirdigini de göz önünde bulundurarak tum bu gecmisi arkada birakirken kendisi henüz 22 yasindadir..

Hiç yorum yok: