28 Mayıs 2008

Dogustan Kaybedengiller: Ispanya



Kadro: Iker Casillas, Reina, Palop, Sergio Ramos, Juanito, Puyol, Capdevila, Arbeloa, Albiol, Marchena, Fernando Navarro, Xabi Alonso, Marcos Senna, Xavi, Iniesta, Cesc, De la Red, Silva, Cazorla, Sergio García, Güiza, Villa, Fernando Torres.

En son 1964 yilinda Avrupa Sampiyonasinda kupayi kaldirmalarina ragmen hemen her Avrupa Sampiyonasi ve hatta Dünya Kupasinin bir numarali favorileri arasindadir. Basarisi olmamalarina ragmen turnuvalarda favori gösterilen baska takim da yoktur sanirim. Ülkenin dünya capinda iki büyük futbol klubu var. Milli takim yillar yili bu iki takimdan beslendi -Real Madrid ve Barcelona-. Fakat bu iki takimin aslolan yildizlari genelde yurt disindan, özellikle Güney Amerikadan oldu. Dolayisla klup bazinda varolan gücü milli takima yansiyamadi. Aragones bu kez kadroyu cok daha fazla takimdan oyuncuyu kapsayacak sekilde olusturdu. Elemeleri olabilecek en yuksek puanla bitirip favori olarak geldikleri turnuvalarda eli bos döndüler. Kupayi almayi birakin yari final yüzü görmesi dahi mucize olarak addedilecek. Ispanya Fedarasyonu isi inada bindirmis olacak ki Kupanin kazanilmasi halinde kisi basina 600 bin Euro prim verecegini acikladi. Kiyas olmasi bakimindan belirtmek gerekirse Almanya kupayi kaldirdigi zaman alacagi para kisi basina 250 bin Eurodur.

Aragones, cok güclü defans hattinin oldugundan bahsediyor. Basta kaleci Casillas bu görüsü dogruluyor. 26 yasinda ve 70 kez milli olan Ilker Casillas'in bana göre tek sikintisi tam da olmasi gereken yerde cektigi konsantrasyon sorunu. Yinede bugün Buffon ile beraber -cech de dairenin icindedir- dünyanin en iyi kalecileri arasinda yer aliyor. Keza Ramos, Puyol gibi birinci sinif defans adamlari kadroda. Bana göre ise güclü olan yani Orta Sahasidir. Oldukca genc olmasina ragmen Fabreagas,iniesta ve Xavi'den güzel bir üclü olusturmus durumdalar.. Her ne kadar mücadele gücü düsük olsa da yeterli baskiyi kurabildikleri andan itibaren rakiplerini pas manyagi yapabilecek kivamdalar..

Forvetlerinde Hakan Sükür misali Raul tercih edilmedi. Fernando Torres suphesiz ki takimin yildizi ve en cok güvenilen isim. Partneri de son üc sezondur basarili bir grafik cizen David Vila.. Yine de Raul gibi tecrübeli bir oyuncunun yoklugunu anlamli kilmiyor bu ikili..

" El Nino"

Hani bizim cocugumuz gibidir.. CM yildiziydi, Atletico Madrid ikinci ligdeydi o dönem. O gün bugündür takip altindaydi.. Cok genc yasinda idol oldu, kaptan oldu takimina. Alt yapidan geldi, sevgilisi oldu Madrid'in atletico tarafinin.. Üzerine bir de Liverpool gibi bir takima transferi sonrasi bambaska oldu. Premiere Ligin yaradigi kesin.. Robie Fowlerden bu yana 20 gol barajini gecen tek isim oldu Liverpool'da.. O bir önceki turnuvanin da yildiziydi, bu sefer biraz daha tecrübeli. Durdurmak cok zor.. Premiere Ligde attigi gollerin hemen hepsi jeneriklik.. Muhtesem bir performans cizdi ve ben Turnuvalarda istina olan bir kac futbolcu haric performanslarin sezon ici durumuna göre belirlendigini görebiliyorum. Bu yüzden Torres, Toni ve Gomez ile beraber bu turnuvanin gol krali adayidir..

D Grubu.

Rusya,isvec ve Yunanistan'dan olusuyor. Rehagel gibi iyi bir hoca olmasina ragmen bu sefer ben Ispanya'nin bu grubu birinci bitirecegine inaniyorum. Arkadan gelen ise o günün kosullarina göre belirlenecektir. Isvec'i cok fazla sansli görmüyorum, Rehagel korkum olmasa Ispanya-Rusya ikilisi yukari cikar derdim..

Son olarak.. Orta Sahasi beni büyülüyor ve gercekten seyretmesi cok keyifli bir takim olacaktir ispanya.. Sorun rakiplerinden ziyade kazanacaklarina olan inanclaridir. Yillar yili kaybetmis, sürekli bir üst tura cikamayan Ispanya önce kendisini asmasi gerekecektir.. Potansiyel konusunda sorun yok, velakin onun sahadaki islerligi ciddi sorun. Mentalite olarak kendilerini hazirlayabilirlerse eger, favori gösterilen Almanyayi duman edebilecek kadar kadro farki vardir digerleriyle arasinda..

Hiç yorum yok: