28 Mayıs 2008

Euro 2008: Türkiye




Kaleciler:

Volkan Demirel (Fenerbahçe)

Rüştü Reçber (Beşiktaş)

Tolga Zengin (Trabzonspor)

Savunma Oyuncuları:

Sabri Sarıoğlu (Galatasaray)

Gökhan Zan (Beşiktaş)

Emre Aşık (Ankaraspor)

Servet Çetin (Galatasaray)

Hakan Kadir Balta (Galatasaray)

Uğur Boral (Fenerbahçe)

Emre Güngör (Galatasaray)

Orta Saha Oyuncuları:

Mehmet Aurelio (Fenerbahçe)

Mehmet Topal (Galatasaray)

Emre Belözoğlu (Newcastle United)

Tümer Metin (Larissa)

Hamit Altıntop (Bayern Münih)

Ayhan Akman (Galatasaray)

Arda Turan (Galatasaray)

Tuncay Şanlı (Middlesbrough)

Kazım Kazım (Fenerbahçe)

Hücum Oyuncuları:

Gökdeniz Karadeniz (Rubin Kazan)

Nihat Kahveci (Villarreal)

Semih Şentürk (Fenerbahçe)

Mevlüt Erdinç (Sochaux)

Türkiye milli takimi hakkinda onlarca yazi okudum. Insan ister istemez merak ediyor, hali hazirda incelenecek olan 16 takimin arasina kaldiginda en buyuk keyiflerden birisi de budur. Dünya Kupasi gibi degil Avrupa Sampiyonasi. Toplamda 16 takim var ve hemen her web sitesi, dergisi takimlara genis analiz ile yer veriyorlar.. Türkiye icin ise ortalama konusulan sudur: Istikrarsizlik..

Analiz etme cabasi icerisinde olan siradan bir futbolsever afallayacaktir. Zira temelinde taktik, fizik su bu degil, "motivasyon" vardir. Bu yüzden 4-4-2'lerin, 4-3-3'lerin temelde bir önemi yok, gercekten yok.. Bugüne kadar oynadigi futbolun ortalamasi yoktur.. Belki de en buyuk kozu rakiplerinin milli takimi analiz edecek konumda olamamasidir. Pek cok macta forma giyen Hakan Sükür ve ona göre bicimlendirilen oyun sistemi artik yok. Benim buradaki nacizane tavsiyem Hakan Sükür'e cok yakin bir oyun anlayisi olan Semih Sentürk'ün kesinkez ilkonbire koymasi ve ona göre bir sablon cizilmesi gerektigidir.Nihat cok formda olsa dahi Semih, Nihattan da önemli bir konumdadir. Orta Saha mac boyunca basacak, prese bogacak ve topu sürekli elinde tutup Semih'in üzerinden kacacak olan Ardalar,Tuncaylar,nihatlar ile kotaracaktir.. baska da bir sablon yok. Nihat ile beraber Tuncay'in forvet oynamasi ve Arda'nin da kanatta kalmasi aslinda daha akillica ve tehlikeli bir takim yaratir. velakin o iki kisa forveti besleyecek yaratici orta sahasi yoktur milli takimin. Yildiray Bastürkün cikarilmasi basli basina aslinda felaket bir secim. Nihat ile oynayabilecek iki oyuncudan birisi Yildiray idi. Bu da Terim'in sükürlü günlere geri dönecegini belirtiyor. Yerden iki kisaya "yaraticilik" üzerine kurulu bir oyun düzeni düsünmüyor, baska acidan pek de mümkün degil zaten bu kadro yapisiyla. Yildiray'in pres yapamamasi da isin icerisinde girdigi vakit ona yol gözüktü.

Sorunu defans.. Türkiye Milli takiminin adam gibi tek bir stoperi dahi yoktur. Servet Cetin ortalamanin biraz iyisidir, baska acidan milli takimin da en iyisidir. Emre Güngör, kademe hatalari yapabiliyor, tecrübesizliginin kurbani oluyor cokca zaman. Iki yil sonra dünyanin en iyileri arasina girebilir ama bu mevki aynen kale gibi tecrübenin mutlaka ve mutlaka isin icerisinde oldugu, önemli rol oynadigi pozisyondur. Orta Sahaniz genc/dinamik olabilir, forvetleriniz kesinlikle genc olmasi daha avantajlidir ama Kale ve Defans tecrübe ile harmanlanir.. Milli takimin ne sol beki ne de sag beki vardir. Velakin olmazsa olmasi Sabridir. Sabri, belki de isin özetidir aslinda. Fatih Terim, kadro seciminde teknigine, yetenegine degil motive edebilme katsayisina, motive olabilmesine göre futbolcu seciyor. ve bu yüzden Topal, Sabri gibi oyuncularin ilkonbir baslayacagini düsünüyorum. Baska acidan varolan potansiyelinin üzerine cikabilir bu futbolcular..

Toplamda bir dönüsüm gerceklesmesi gerekiyor. Artik Avrupa liglerinde oynayan oyuncu sayimiz oldukca fazla. Kosmaktan ziyade topu kosturan bir oyun anlayisini kotarabilir oyuncu kadrosu mevcut. Tuncay Sanli,Nihat Kahveci, Arda Turan'i besleyecek defans/orta saha sikintisi mevcut. Türkiyenin son on yildir problemi defansindan orta sahasina adam gibi pas atabilecek, topu kullanabilecek defans dörtlüsünün olusamamasidir. Hakan Balta teknik adamdir velakin otuz metre adam gibi pas attigina sahit olmadim. Sabri kostugunun yarisi kadar akilli top kullanamaz. Servet Cetin yine bu ortalamaya göre oldukca iyidir ama topun kostugu, futbolun costugu bir anlayis icin yetersizdir. Oyuna hükmedebildiginiz zaman muhtemelen güzel oyun bizi bekler ama ciddi rakipler karsisinda yeteri kadar motive edilip varolan potansiyelin üzerine Terim takimi cikarabilir mi ? Bilmiyoruz..

Son olarak teknik direktör Terim, kariyeri ile beraber olgunlasmasi iki farkli aciyi doguruyor. Futbolcularla iletisimi adana kökenli terim zamanindan kalma degil, profesyonel olarak gerceklestiriyor. Bu oyuncularin gecmiste basariyi yakalamasini saglayan deli danalar gibi kosturmasinin önüne engel teskil eder iken, baska acidan avrupa görmüs, taktige göre kendinisi bicimlendiren üst düzey futbolculardan daha iyi verim almasini sagliyor. Kendisinin gelisimi ile beraber milli takim oyuncularinin gelisimi paralel gitmedigi vakit sorunlar yasiyor.. Topal gibi Sabri gibi Emre Asik gibi ve hatta Arda Turan gibi oyunculara eski Terim gerekiyor malasef.. Bu ikisinin ortalamasini alabilirse gruptan cikariz. Yüzlerce web sitesinin tahmini grupta en iyi ücüncü olacagidir.. Eger ki bu gruptan bu takim cikabilirse, benim icin "Basarili" olmustur, yine günü kurtarmistir ekol olmadan, hangi düzenin, hangi taktigin ve oyun anlayisinin sahada oldugu anlasilmadan..



1 yorum:

Mustafa dedi ki...

Yıldıray'a üzüldüm. Burada konuşmuştuk yine, çok severim kendisini.

Taktiksiz çıkıyoruz sahaya. Terim, tek forvet ve yerden oynamaya çalışan bir takım deniyor ama başarabileceğini sanmıyorum. O oyun için belki de en iyi adam Mehmet Yıldız'dı ki bu sezon hem gol hem asist krallığına oynadı.

Bana kalırsa Mehmet'lerden biri neredeyse defans gibi oynayacak, topu alıp Emre'ye veya kanatlara verme işini üstlenecek. Yanlız kanatlar ve ortanın uyumu iyi değil. Baskı görünce dağılan bir görüntü var. O yüzden topla çıkamıyor takım, hatta çıkmaya çalışırken saçma sapan hatalar yapıp pozisyon veriyor.

Gruptan çıkmak bence de başarı olur ki ben sanmıyorum. İsviçre'yi ve Çek Cumhuriyeti'ni küçümsüyoruz, halbuki ikiside "en az" bizim kadar iyi takımlar.