25 Mayıs 2008

Matthias Sammer



1967 Dogumlu zamaninin büyük futbolcularindandir Matthias Sammer..


Sammer'in Galatasaray'a gelecegine iliskin haberler henüz ciddi degil. Bir görüsme oldugu velakin bunun teknik adamligin disinda bir gelisme oldugu aciklandi. Sammer, hali hazirda u21'den sorumlu olarak fedarasyonda görevli. Mesut Özil filan sayesinde alman milli takiminda oynuyor, Nuri Sahin sonrasi demecleri de ilgincti . Galatasaray'a gelir mi ? böyle bir sey olursa, ilk etapda sevinmem.. Sammer'i hem Dortmund ve ayni zamanda Stutgartta iyi futbol oynattigina sahit olmadim, akabinde ikisinden de kovuldu. Cok da haksizlik etmemek gerek, hikayesi kisaca söyledir..

Tartismasiz cok iyi bir oyuncuydu.. . Dortmund düsme tehlikesi yasadigi zaman efsane teknik adam Udo Lattek ile beraber uc ayligina takimin basina getirildi, Galatasaray'in UEFA kupasina dogru son adimlarini attigi zaman diliminde... Lattek -sanirim almanyanin en kariyerli teknik adamidir- Sammer ile beraber dortmundu kümede tuttu. Henüz Sammer 33 yasindaydi.. Takimin basinda kalinmasi istedi. Biraz da zorla.. yaparsin ,edersin gibi gazlarla takimin basina getirildi. O dönem Dortmund klubu halka acilmis ve hisselerinin yüzde 49'unun satisi gerceklesmis, yeniden baslamak icin muhtesem kosullar elde etmisti. Galatasaray icin de soylemistim, yeniden yapilanma ya da devrim niteliginde adimlarin atilacagi dönemde genc bir teknik adam dogru secim degildir. 200 milyon euroluk nakit para ve Dortmund gibi klup. Eger Dortmund o gün dogru adimlari atabilseydi bugün Bayern'in tek ciddi rakibi konumunda olacakti. UEFA'da final oynamis, Hitzfeld ile iki kere Bundesliga Sampiyonu, Bir kere de Sampiyonlar Ligi Sampiyonlugunu elde etmis ve bundan tam iki yil sonra -Hitzfeld gittikten sonra- düsme potasinda bir takim.. Lattek-Sammer ikilisi takimi kurtariyor ve yasli kurt birakiyor. Yanindaki adam Sammer yanlis secimdi. birbiri ardina inanilmaz pahali transferler yapti. Amoroso'yu 30 milyon euro para arti evanilson'un tüm haklarini devrederek aldi. toplamda 60 milyon euro'yu buluyor. Efendim gelecegin super yetenegi Rosicky'den, Dede'ye kadar tonla futbolcu ile carcur etti varolan parayi. Dede ve Rosicky elde kalan saglam iki transferiydi, digerleri fasa-fisoydu.. Sampiyon oldu o sene lakin daha cok Leverkusen'in hediyesiydi. Son üc maca alti puan fark ile girdi Leverkusen ama dedik ya Ballack laneti.. Dortmund sampiyon oldu ve Sammer de yüksek ihtimal sampiyon olan en genc hoca oluyordu. Aldaticiydi bu. Sampiyonlugu da onca transfer sonrasi oynattigi futbol da pek parlak degil. Diger sene her bakimdan diplerde gezindi ve kovuldu.. Sonrasinda Magath sonrasi Stutgart'a geldi. Daha iyi hatirladigim o dönemlerde de hicbir zaman kanim isinamadi Sammer'e ve teknik adamligina.. Kötü sonuclar alabilirsiniz ama kötü futbol oynatiyordu. Keza oradan da kovuldu.

Iyi bir kariyeri "bana göre" yok. Ama cok genc yasinda cok buyuk sorumluluklar almasindan kaynakli sorunlar olabilir, gelecekte süper teknik adam olursa sasirmayacagiz amma velakin Dortmund klubunu iflasin esigine getiren adamdir Sammer. Hem Dortmund ve ayni zamanda Stuttgart takiminda iyi isler yapmamistir. Milyonlarlarca euro transferler sonrasi Leverkusen'in hediye ettigi Sampiyonluk haric, oyunculugunun disinda olumlu tek bir eylemi yoktur. Basta da soyledigim gibi, Dortmund takiminin cöküsünden dolayli yönden sorumlu adamdir. Asil sorun böyle bir klubun tam da bu asamasinda 33 yasindaki oyuncuyu teknik adam olarak getiren yönetimdir.. Hakan Sükür'den dört yas daha kucuk bir adama onca sorumlulugu veren ilerizekali klup yönetiminin belki de harcadigi "Potansiyeli" olan teknik adamdir..

Falco Götz konusuluyor daha cok.. Onu da baska bir postta artik. Diyecegim odur ki: Jürgen Klopp idi dogru isim,ama elle tutulur bir basarisi olmadigindan kimsenin tutup da getirecegi bir adam olamadi. Dortmund kapti onu da..

3 yorum:

Adsız dedi ki...

nedense benim aklımda kalburüstü bir teknik adam olarak kalmış. okuyunca öyle olmadığını anladım. teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Sammer benim çocukluk kahramanımdı.Hem tip olarak hem de oynadığımız pozisyon olarak benzerdik.Sakatlanıp bırakmadan önce Avrupa'da yılın oyuncusu seçilmişti galiba.Sırf Sammer için S.Oliver reklamlı Dortmund forması aldığımı bilirim.

Adsız dedi ki...

teknik direktörlük adına verimli olabileceği bir dönemde değildir. fabrikasyon türk basını pazartesi itibariyle imzayı attırır. şimdiden bazı gezetelerde övülmeye başlanmış bile.