30 Mayıs 2008

Yari Finallerin Ülkesi: Hollanda




Hollanda

Ispanyanin bir benzeridir aslinda. Kadro yapisi olarak inanilmaz güclü olmasina karsi son yirmi yildir turnuvalarda final yüzü göremiyor. Ofansiv futbol anlayisinin en iyi temsilcilerinden olan Hollanda futbolu kollektif oyun anlayisi konusunda sorunlar yasamis, kluplerinde dünya capinda yildiz olan futbolculari milli takimda beklenileni verememesinin hayal kirikligini yasamislardir.


Muhtesem ikili Gullit-Van Basten ile tarihlerindeki tek kupa olan 1988 Avrupa Sampiyonasini kaldirmislardir. Yari finalde van Basten'in Rusya karsisinda attigi gol bugün hala dünyanin en güzeller gollerinden biri olarak lanse edilir. Taffarel, penaltilarda yaptigi kurtarislarla Brezilyayi finale tasirken o turnuvanin/dünya kupasinin en iyi futbol oynayan takimni da finalden ediyordu.. Hollanda penaltilarla da arasi iyi olmayan, henüz kazandigini da görmedigim bir takimdir. 1988'deki kupanin harici oynadigi ve kaybettigi iki final vardir Hollandanin. 1974 ve 1978 Dünya Kupasi finalleri.



Teknik direktör Marco Van Basten, gecmise bakip kendisine ödev cikartmistir. Bireysel olarak inanilmaz yetenekleri olan takimin eksigi olan kollektif oyun anlayisini yaratmak adina kimi yildizlardan vazgecer iken ofansin aksine defans problemi adina ekol olan oyun sistemi 4-3-3'den4-5-1'e kaydirmistir. Elemelerde Romanyanin ardindan grup ikincisi olarak gelmis, toplamda 5 gol yiyerek tüm takimlar arasindaki en az gol yiyen takim olurken attigi 15 gol ile de (sanirim) tüm takimlar arasinda en az gol atan takim olmustur. 4-3-3'den ziyade 4-5-1 ile sahaya sürdügü takimin en önemli ismi ise tartismasiz son adam Ruud van Nistelrooy'dur..



Güzel futbol oynamak ile turnuvada basarili sonuclar almak arasinda malasef birbirlerini doguran sonuc ya da herhangi bir denklem yoktur, determine degildir. Güzel futbol oynayip kaybedebilir veyahut bir önceki Avrupa Sampiyonasinda oldugu gibi kötü futbol ile kupayi da kaldirabilirsiniz. Kimi zaman bu sizi ikisi arasinda secim yapmaya zorlar. Van Basten, elemelerdeki futbolunu mercek altina aldigimiz vakit böyle bir secim yapmis diyebiliriz.

Gruplardaki Sansi:

Ölüm grubu olarak addediliyor gruplari. Italya, Fransa,Romanya ile verecegi zorlu bir mücadele var önlerinde.. Sanirim buradan hangi iki takimin cikacagini bilmek ile lotodaki alti sayiyi tahmin etmek ile hemen hemen esdeger bir zorlukta. Ben Hollanda ve Fransa'nin gruptan cikacagini tahmin ediyorum, sürpiz ise italyanin aksine Hollanda ile ayni gruptan hollandayi yenerek ve yenilmeyerek grup lideri olarak cikan Romanyanin yapabilecegini düsünüyorum.

Sorunlari:

Öncelikle baslica sorunu kollektif oyun yapisi. Bununla beraber lider oyuncu eksikligi. Liderlik etmesi gereken oyuncularin olmasi gerekenden cok genc oldugunu soyleyebiliriz ya da birden fazla ayni klasa sahip oyuncu oldugunu.. Bunun yaninda elemelerde en az gol yiyen ekip olmasina ragmen defans problemlerinin devam ettigini de belirtelim. Bu mevkide klas bir defansa sahip olmamalari da ciddi bir handikap. Keza üst düzey futbolcularinin kluplerde sergiledigi performansin yarisini dahi milli takimda sergileyemedigini de söyleyebiliriz. Wesley Sneijder Madrid klubu icin cok önemli bir oyuncudur. Onun olmadigi sampiyonlar Ligi maclarinin hepsini kaybetti takim. Keza Van Nistelrooy'un sakatligi da ayni sekilde klubu etkilemistir, klupleri icin cok cok önemli futbolculardir. Van der Vaart'a deginmiyorum bile. Hamburg'un olmazsa olmazi, kaptani, her seyi. Ama milli takimda baskalasiyorlar.. Aidiyet ya da baska sorunlar var sanirim. AMC ya da 10 numara ya da Forvet arkasi oynayacak birden fazla oyuncu olmasindan dolayi da zorunlu bir sistem degisimine de gidilmis olabilir. Sneijder,Robben,Van Der Vaart, Van Persie ve hatta Ryan Babel.. Hepsi forvetin arkasinda ya da forvete yakin kanatta oynayabilecek oyuncular.. Hepsi klas.. Hepsi yildiz.. Bir tanesi olsun digerinden üstün degil ve belki de bu yüzden liderlik edecek konumda da degil.

Efsane:



Johann Cruyff.. Onunla hollanda tek bir kupa dahi kazanmadi ama bu onun degerine dokunamadi bile.

Parlayacakolangiller:

Huntelaar, eger ki Hollanda iyi bir futbol oynar ve kadroda sans bulabilirse turnuvanin yildiz adaylari arasindadir.

Sürpriz Cikis: Clarence Seedorf, milli takim davetini reddetti. Nedeni ise teknik direktör Marco van Basten'in kendisini sevmedigini belirtmesi. ilginc her bakimdan..

EURO 2008 Kadrosu:



Kaleciler: : , Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax Amsterdam), Henk Timmer (Feyenoord Rotterdam)

Defans: Wilfried Bouma (Aston Villa), Tim de Cler (Feyenoord Rotterdam), John Heitinga (Ajax Amsterdam), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Mario Melchiot (Wigan Athletic), André Ooijer (Blackburn Rovers)

Orta Saha: Ibrahim Afellay (PSV Eindhoven), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord Rotterdam), Orlando Engelaar (Twente Enschede), Nigel de Jong, Rafael van der Vaart (beide Hamburger SV), Wesley Sneijder (Real Madrid), Demy de Zeeuw (AZ Alkmaar)

Forvet: Ryan Babel (FC Liverpool), Klaas Jan Huntelaar (Ajax Amsterdam), Dirk Kuyt (FC Liverpool), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid), Robin van Persie (Arsenal London), Arjen Robben (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic Glasgow)




Hiç yorum yok: