25 Mayıs 2008

Basarili Olmasina Ragmen Kovulanlar Listesi



Avraham Grant..

Sampiyonlar Liginde, kupada ve Ligde takimi finale kadar getirmis, hepsini birden finalde kaybetmis bir adam. Kesinlikle basarili bir performans göstermis ama bugün kovulmustur. Daha dün dört yillik antlasma imzalamis, dolayisla 6 milyon euro gibi bir tazminat almistir. Sportif acidan basarili olan bu adamin kovulmasi belki de zenginlerin futbola mudahelesinin "degerler" konusunda yipratici olmasinin somut bir tezahürüdür. Takimi o kurmadi, ligin basinda da takimda yoktu, Lig sampiyonlugu dahi mümkün degildi. Beklenti daha cok Sampiyonlar Ligi üzerine kuruluydu ve bir direk her seyi baska yapiyor, her kareye cok baska anlamlar yüklüyor. O Sut iceri dogru kivrim alsaydi bugün cok baskaydi. Ne kadar muhtesem oldugundan dem vuran söylemler olacakti basinin her bir karesinde.. Ama iste basarili olup da kovulanlar listesindedir..



Jupp Heynckes.. Benim sevemedigim teknik adamlarin listesindedir. Yine de bu "Basarili" oldugu gercegini degistirmiyor. "DOn Jupp" 1998 senesinde Sampiyonlar Ligini aldigi günden bir kac gün sonrasi kovulmustur Real Madrid klubunden..





Otto Rehagel.. Baskadir bu adam. Bayernden kovuldugu zaman UEFA kupasi final maci öncesine denk gelir. DFB kupasi ve UEFA'da finale getirmis oldugu takimdan kovuldu ve Finali televizyondan izledi, kenarda da onun yerine Beckenbauer vardi. Nerden bakarsaniz bakin haksizlikti bu. Velakin intikami feci oldu. Ikinci lige düsen Kaiserslautern'in basina gecti akabinde önce Ikinci ligden birinci Lige cikardi takimi ve ardindan Bundesliga sampiyonu olup bunu tarihte basaran ilk antrenör olurken kovuldugu Bayern Münih takimini icerde ve disarida yeniyordu.. Feci bir intikam almistir ve sonuna kadar haketmistir bu gururu..




Joachim Löw.. Birinci adamligi yakistiramadilar ona.. Yardimci antrenördü, Teknik adam takimdan kovuldu. Dogrusu su, 1995 yilinda Rolf Fringer'in arkasinda yardimci antrenördü. Takim ligi 10.bitirmis, UEFA hedefine dahi ulasamamis ve memnuniyetsizlikler olsa da yeni sezona baslanilmis. Liglerin baslamasina dört gün kala Fringer, isvicre milli takimindan teklif aldi, akabinde Klu yönetimi de önüne engel koymadi. Löw ile zorunlu bir iliski basladi. Ilk alti hafta-yeni teknik adam arayisi diliminde- alti galibiyet aliyordu bu yardimci adam. Teknik Direktör olarak anlasma saglandigi ilk hafta yenilse de Bermuda Seytan Ücgeni ile muhtesem isler basariyordu. Almanya Kupasini aldi, sonrasinda dördüncü bitirdi ligi, UEFA'da final oynatti -finalde chelsea'ye yeniliyordu- ve kovuldu.. Zira hicbir zaman kendisine inanilmamisti, güvenilmemisti. Haksizligi bugün cok daha iyi bir sekilde görüyorlar sanirim. Ben hala onun birinci adamligigin karizmasindan yoksun görürüm ama iyi bir taktisyendir.




Fabio Capello.. Barca hegomanyasini bir sekilde sona erdirdi. Ya da barca kendisi yapti bunu. Kimlerinin kaderidir.. Ikinci uluslararasi deneyimi ve yine ayni takim, ayni sonuc.. Milan'dan geldiginde de Juventusdan da geldigi gibi Sampiyon geldi Sampiyon gitti. Kovularak.. Schuster secimi bence de dogru bir secimdir. Kovulma nedeni Sampiyonlar Ligi BAsarisizligi ve SIKICI futbol oynatmasi..



Vicente del Bosque..

Önce basarilarina bir bakalim. 2001 ve 2003 La Liga Sampiyonlugu ve Ispanya Super Kupasi, 2000 ve 2002 yilinda Sampiyonlar Ligi Sampiyonlugu, Super Kupa ve Kitalararasi Sampiyonlugu.. 2002 yilinda Ispanyada yilin En iyi Teknik Direktörü ve Dünyanin En iyi Teknik Adami secildi.. Daha üst bir merci yoktur cikacagi.. 2003 yilinda takimi Sampiyon yapmasindan sonra kovuldu. "Bize herhangi bir teknik adam gelse de olur" gibi düsünceleri vardi Madrid Klubunun ardi arkasina yildizlari takima transfer ettikten sonra.. Madrid'in ve aslinda Besiktasin kaybolan yillarinin ismidir Bosque..




Willi Entenmann.. Yanlis zamanda teknik adam degisikligi gecmisten gelen bir aliskanliktir Nürnberg takiminda.. 1993 senesinde ortada cok da net nedenler yok iken üstelik Bayern Muncheni yendikten hemen sonra kovulmustur.. Nedeni bugün bile anlasilmaz.. Bayern galibiyetinin ayri bir önemi oldugunu ve basari acisindan cok önemli bir basari/galbiyet sonrasi olmasindan kelli burada ismi zikrediliyor.



Christoph Daum.. Hikaye eski.. Daum, Köln takiminin basina gectigi dönem 1986 yilidir ve o zaman Köln siradan bir takimdir, Bursaspor, Sakaryaspor gibi.. Velakin daumla beraber en güclü takimlar arasinda girmistir Köln. 1988'de ücüncü, 1989 ve 1990 yilinda ise lig ikincisi olarak bitirmistir sezonu. Bu muhtesem bir basaridir Köln takimi icin. Velakin 1990 dünya kupasi sirasinda kovulmustur. Ne o gün ne de bugün herhangi bir aciklama olmadi. Hala supheli bir durum olarak tarihte yerini almistir. Bir ara "Kokain" nedeniyle kovuldugu dahi yazilip cizilse de klup baskani Dietmar Artzinger Bolton'un neden kovdugunu bilen eden yok. Tek bilinen durum, sportif basarisizlik nedeniyle olmadigidir..



Didier Deschamps... o da keza ikinci lig dahi olsa sampiyon yapip kovulmustur. Anlasilamayan nokta ise bir teknik adam yapilabilecek en iyi neyse onu yapmistir baska acidan.. Yerini Ranieri'ye birakti.



Gelelim en önemlisine.. Mircae Lucescu. Daha yanlisi olamaz aslinda. Toplayalim da söyle.

Koyu bir Galatasaray taraftariyim. Galibiyetin her türlüsü beni memnun ederdi. Ama böyle bir yanlisin, haksizligin ardindan basarisizligina cok da üzülmedim. Arkadan gelecek olan Terim'in basarili olmasi durumunda yapilan yanlisi, haksizligi kapayacakti. Olmadigi daha iyi oldu, hatanin üzeri cizildi kalin kalin.. Yukaridaki örneklerin hemen hepsi bu haksiz kovulma sonrasi düsüse gecmislerdir.. Rehagel isi Tanriya havale etmemis, bizzat ikinci ligden gelip intikamini almistir, Lucescu da ona benzer bir durum yasanmis, rakibi Besiktas'a gidip Sampiyon yapmistir takimi. Taraftarlik ayridir, hak/hukuk baskadir, sonuna kadar hakkiydi Galatasarayin önünde ligi bitirmesi..

Yoruldum artik.. Bugün Hoffenheim'in basinda bulunan Ragnick ve keza bu sene yine Slomka, Schalke tarafindan kovulmasi da örnekler icerisine girebilir. Ragnick kendi zamaninda en iyi galibiyet yüzdesi almisti, baska acidan Slomka da onu gecen tek isimdi. her ikisi de kovuldu,Müller oldugu sürece Schalkeden cacik olmaz pek. Metin Diyadin de bir örnek olabilir kesinlikle..

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel yazı olmuş tebrikler...Ama son cümlenize takıldım bende Metin Diyadin başarılı değildi tamam belki sergen yüzünden kovulması haksızlık ama başarılı olupta kovulanlar listesine de girmesi biraz zor..Eskişehirli taraftarla bile konulmasını haklı buldular sevmiyorlardı...Metin diyadin geldikten sonra eskisehir'de kac galibiyet almıs bi bakın isterseniz...

Borges dedi ki...

Dogan Tanriverdi: Haklisiniz belki de.. Ben yorumlardan yola ciktim.. bu konu hakkinda nerde oldugunu unuttugum uzun bir yazi okumustum en son.. kaldirmaliyim aslinda o eki.

Adsız dedi ki...

Aceto da okumuş olabilirsin oda bu kovulma uzerine eskisehir'de bi arkadasından gelen bi mektubu yayımlamıstı...Orda da benim soyledigime benzer seyler vardı...

Adsız dedi ki...

üstad 10 numara araştırma. severek okumanında ötesine geçiyoruz :)

Semt Aşığı dedi ki...

Kalliyi de yazsaydın keşke :)