12 Haziran 2008

Almanya-Hirvatistan: 1-2



Her iki takimin geride biraktigi tek macta Klose-Gomez ve Olic-Petric uyumsuzluklari göze carpiyordu. Bunun disinda Niko Kovac defansif orta saha yerine AMC gibi oynar iken iki forvet ile sahaya cikmis Hirvatistan, ciddi sorunlar yasadi Avusturya karsisinda.. Polonya'nin yeteri kadar güclü olmamasindan dolayi Podolski "rotasyonun krali " olarak afise edilirken Avusturyanin baskili orta sahasi nedeniyle tek bir capa ve cift forvet secimi Hirvatistani "o kadar da iyi takim degil gibi sanki" serzenislerine mahkum ediyordu. Bu iki takim ne yapti, neleri degistirdi de sahaya cikti ?

Hirvatistan hem ilk macta varolan bozuklugu gidermek adina ve ayni zamanda karsilarinda güclü bir rakip olmasinin bilinci ile hareket edip iki forvetten tek forvete gecis yaparken orta sahasini besliyordu. Bunun yaninda Niko Kovac, gezgin defansif/ofansif orta saha kimliginden cakili pozisyonuna gecti, Modric biraz daha geriye gelip durgun ve Podolski ile defansif yönü zayif Alman orta sahasina üstünlük kurdu. Öyle ki sahada daha genc ve daha cok kosan Hirvat Orta Sahasi isi abartip önde dahi rakibine basti. Turnuva boyunca öne cikan üc iyi takimin-hollanda,ispanya,portekiz- analizi esliginde belirtilen sunlardi: Orta Sahada baskin , güclü olmak ve hizli bir sekilde topu kosturmak.. Bu bakimdan Hirvatistan geride kalan maclarda iyi bir analiz ile saglam bir takim cikardilar Almanlarin karsisina.. Eduardo da olsaydi bir numarali favorimdi..

Löw'ün hicbir zaman anlamadigim secimlerinin basinda Lehmann ve akabinde Odonkor gelir. Bundan iki yil önce Klinsmann sürpriz bir sekilde Odonkor'u kadroya alirken en cok bu secimine alkis tutmustum. Zira Odonkor, Dortmund klubunde muhtesem bir performans gösteriyordu.Bu secim, yani son iki yilda sakatliklardan dolayi kendine gelememis oyuncunun Metzelder gibi oynamadigi halde size olumlu anlamda katki saglayacagini düsünmek, neden Löw'ün birinci adam olamayacaginin en önemli nedenidir. Zira bu secimler, dönem itibari ile formda olan Lehmann, Odonkor ve pek cogu Klinsmann'indir. Ikinci Gol icin yüzde yüz kaleci hatasi diyemesek de iyi bir kalecinin o topa daha hizli bir sekilde tepki verip en kötü direkten geri dönmesini engelleyecektir; 38 yasinda hayatinin ilk Avrupa Sampiyonasini oynayan Lehmann'in aksine..

Bilic, kanatlari ile fark yaratiyor. Aslinda Herenveren'de Sol acik oynayan Pranjic (Milli takimda sol bek oynuyor) ya da Hirvatlarin her iki macinda da yildiz oyuncu kivaminda oynayan Srna muhtesem organizasyonlar gelistirdiler.. Ki 23.dakika'da gelisen atakta golü buldular. Alti dakika sonra bu kez ters kanattan gelisen atakta da Lehmann'in güzel refleksi söz konusuydu.. Marcell Jansen ofansi düsündügü kadar defansi da düsünmek zorunda oldugunu anlamistir diye umuyoruz..

Ilk yari sonucunda Löw beklenileni yapmis ve sahanin belki de en iyisi olan Philipp Lahm'i saga cekip, Fritz'i arkaya bek olarak yerlestirip bir oyuncu almistir. Buraya kadar her sey dogru ve hemen herkesin bekledigidir. Velakin "Odonkor" formda olan bir oyuncu degil, sakatlik sonrasi tek bir iyi mac cikardigini gören,eden yok. Schweinsteiger ya da Hitzslperger cok daha iyi bir secim olabilirdi. Yine de bir sorunu cözmesi acisindan önemli ve dogru bir hamleydi. Velakin Podolskiyi cikaracagi zamanda golü atmasi birden bire tuhaflastirdi Löwü. Deneyim, önemlidir. Löw Kuranyi'yi oyuna sokarken Fritz'i cikariyor. Sahadaki hicbir oyuncu Fritz'den baska sag bek oynayamaz. Lahm oynayabilir bu sefer de o kanat bosalacaktir.. Odonkor gibi bir adam Sag bek oynamak durumunda kaliyor. Bu benim kitabimda mutlaka cezalandirilmasi gereken cok buyuk bir hataydi. Ki 81.dakikada Löw'ün bosalttigi alandan gider iken Pranjic Odonkor tarafindan düsürülüyordu.. Bu kadar temel ve bariz hata yapan bir teknik adamin cezalandirilmasini istedim. Ki o kanattan sürekli geldi Hirvatistan son on dakika icerisinde..



Kibir midir nedir bu anlamadim. Fatih Terim'in kendisini ve Türk Milli takimini dev aynasinda görmesi gibi Löw'ün de hali hazirda rahat bir konsantrasyon yakalayabilecegi ve üst düzey performans sergileyebilecegi Polonya karsisinda olan ilkonbirde tek bir degisiklik yapmamistir. Oysa Basta Klose-Gomez uyumsuzlugu bir yana, Podolski ile beraber Hirvatlara karsi gereginden fazla ofansif kadro cikarmasinin cezasini cekti. Bilic, ilk mac sonucunda takimini begenmedigini ve sorunlar oldugundan bahsederken bunu pratige dökmüs ve sorunlari halletmistir. Zira o takim su zamana kadar Eduardo gibi yedegi olmayan saglam bir forvetin yokluguna ragmen iki macta alti puani cikarmistir.

Kadrolardan ziyade teknik adamlarin sonucu belirledigi bir mac oldu. Alman Orta Sahasi hali hazirda otuzu gecmis mücadele gücü Podolski ile beraber oldukca düsmüstür. Bunun aksine 20 yasindaki Rakitici de katarak genc, dinamik ve kosan bir orta sahasi ile maci almistir Hirvatistan. Kisa özeti budur..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Kimin yorumuydu tam hatırlayamadım ama bir yerde Löw için, bu takımda kendine ait hiçbirşey yok, yaptığı sadece Klinsmann'ın mirasını devam ettirmek diyordu. Sanırım haklı..
Ama Hırvatlar da fena değildi hani ..Bakalım biz çıkabilirsek ne yapabileceğiz Rakitic ve arkadaşlarına karşı.

Borges dedi ki...

lahoooov: Aslinda her takim yenilebilir.. Bana göre cok güclü olan Fransa beraberligi de buna örnektir. Ama bizim takim bu sekilde oynarsa ..