10 Haziran 2008

EURO 2008: Uyumsuz Forvet Ikilileri



Luca Toni, bugün oynanilan Hollanda-Italya macinin 12.dakikasinda Pirlo'dan gelen ortayi bombos durumda olan Di Natale'ye vermek yerine kaleye gönderip takimi bir golden ediyordu.. Belirtmek elzemdir ki bu özelligi "olumsuz" anlamda belirtmiyorum, o golcüdür, golü düsünen bir yapisi vardir ve bencilligi de "Olumlu" anlamda kullanabilirsiniz cogu zaman.. Böyle oldugu icin Serie A gibi golün pek de kolay atilmadigi ligde 20 gol barajini gecti bilmem kac sene.. keza bundesligada da.. Golcünün özelligi olarak algilansin. her zaman olumlu yansimasi olmayacaktir o cok baska...



Almanya Polonya macinin besinci dakikasinda Klose cok da müsait durumda iken kaleye vurmak yerine Gomez'i düsündü. Gomez bunu düsünemedi ve topa yetisemedi.. Klose her daim takim oyuncusudur, asla bencil degildir.. iyi ve kötü anlamda degil ve yine futbolcunun nasil bir karakter yapisi olduguna iliskin niteleme olarak belirtiyorum.. Bu pozisyonda belki de takimi golden ederken bir süre sonra Podolskiye verdigi gol ile takimi öne geciriyordu, iyi veya kötü olabilir secimlerin neticesine bagli olarak..



Ama iste bu farkli karaktr yapilarinin birbirlerini tamamlamasi adina Toni-Klose ikilisi muhtesem bir uyum icerisindedir..



Klose-Gomez ikilisi ayni karakterde iki oyuncu olmasindan kelli sürekli siritiyorlar.. Klose-Podolski veya Podolski-Gomez cok daha ise yarar gibi duruyor bu durumda..



Keza Toni-Di natale ikilisi de "bencillik" konusundan dolayi iyi bir ikili olamayacak gibi duruyor..


Bayern Munih tüm bunlarin farkinda olarak görünürde iki uzun forvet olan velakin toplamda iki ayri karakter parcasi iki önemli futbolcuyu transfer etti. Klose'nin formda oldugu ilk devre boyunca oldukca iyi bir ikili oldugu da gözlerden kacmamali..

Turnuvada ise uyumsuz forvet ikilileri göze carpmakta. Türkiye Milli takiminin herhangi bir tarafi uyumlu olmadigi icin konu disidir. Bunun disinda Hirvatistan "cakili forveti" olmadan oynayamiyor. Olic-Petrci ikilisi siritiyor, burada tüm elemelerdeki maclarda oynayan Eduardo'nun yoklugu sorun olsa dahi Olic-Klasnic daha iyi olurdu gibi.. Kranjar'in formsuzlugunda da Petric forvete degil forvet arkasina gelebilir.. bu önemli bir hataydi..

Baska acidan Klose-Gomez de pek uyumlu forvet ikilisi olamadi yukarida belirtilen nedenlerden dolayi. Keza ayni sebeblerden Toni-Di Natale.. Toni-Del Piero cok daha fazla is yapacak kanisindayim.. Almanyanin ise isi zor. Gomez veya Klose kesilemez durumda. Biraz da zorunluluktan uyumsuz olundugu görülse de bu sekilde devam edecektir..

Fransada uyumsuzluktan ziyade Anelka problemi var. Kaliteli oldugu tartisilmaz iken silik görüntüsü ve Benzema'ya olan uyumsuzlugu acik bir sekilde ortadaydi.. Keza bunlara Avusturyanin ileri ikilisi olan Harnik-Linz'i de ekleyebiliriz.. van Nistelrooy tek forvet olarak ciktigindan dolayi sorunu yok Hollandanin.. Keza Romanya da Mutu eklemeli bir forvet yapisi oldugundan üzerinde durmaya gerek yok, onlarin derdi defansin saglam olmasidir ölüm grubunda..

Velhasil henüz uyumlu bir ikili görmüs degilim turnuvada..

Hiç yorum yok: