8 Haziran 2008

Almanya-Polonya: 2-0


Turnuvanin futbol acisindan su ana kadar oynanan maclar arasinda en keyiflisiydi Almanya-Polonya maci. Almanya hakederek önemli bir galibiyet aldi Polonya karsisinda.

Almanyada iki sürpriz isim kadrodaydi. Podolski ve Clemens Fritz. Baktigimiz vakit macin en iyi iki oyuncusu da bu sürpriz isimler oldugunu düsünürsek Löw'ün kararlarinin ne kadar isabetli oldugu ortadadir. Podolski hamlesini bekliyordum ama Schweinsteiger'den vazgecip Fritz'i kadroya koymasi gercekten sürprizdi benim icin.

Almanlarin ezelden üstün oldugu her daim geri dörtlü ve kalecileridir. Arkada bu kadar güven veren bir defans anlayisi ve bunu saglayan oyuncular var iken ilerisi cok da sorun olmuyor aslinda. Mertesacker ve Metzelder ikilisi bir yana özellikle Lahm ve benim cok begendigim Jansen belki de tüm takimlar arasindaki en iyi dörtlüyü olusturuyorlar. Bu bölgenin her daim hakimi almanlardir.. Ilerisi icin de devsirme yöntemi ile bir sekilde uluslararasi standarti yakaliyorlar. Geri dörtlünüz ikili mücadele ve kademe gibi defansif özelliklerin yani sira orta sahadaki oyuncularin geriye gelmesine ihtiyac birakmayacak ölcüde oyunu geriden iyi kurduklari vakit bu sekilde güzel futbol kacinilmaz oluyor aslinda..



Podolski attigi gole sevinemedi. Özellikle ilk golde göze carpan duygu karmasasi oldukca ilgincti. Dogdugu ülkeye gol atan bir adam nasil hissededer bilmiyorum ama anlamaya calistim uzunca bir süre. Klose ile olan uyumu Gomezi disari cikardi. Löw'ün aciklamalarindan anladigim kadariyla cok iyi oynayan ve belki de macin adami olabilecek durumda iken Fritz'in cikarilmasinin nedeni Schweinsteiger'in antrenmandaki yukselen formu ve hirsini degerlendirmek imis.. Zira o sahadan en son cikmasi gereken isim idi Clemens Fritz..

70.dakikada gelisen atak sonucu Ballack'in vurusunu turnuvanin en iyi kalecileri arasinda yer alan Arthur Boruc kurtardi. Bu pozisyonun hazirlanis itibari ile basindan sonuna izlenilmesini tavsiye ederim. Türkiye milli takimi buna benzer iki atak daha yaparsa eger, nazarimda kupayi kaldirmis kadar itibar sahibi olacaktir diyorum.

Ayni zamanda Ballack'in saha ici liderligini izlemek oldukca keyifliydi. Gercek bir lider.. Bir daha tekrar etmekte fayda var: Herkesin bir yedegi vardir bu takimda, onun yoktur.



Gözden kacan nokta sudur ki yüzde yetmis besin üzerinde bir galibiyet yüzdesi ile Löw su an icin tüm zamanlarin almanyadaki milli takimlarin en basarili teknik adamidir. beckenbauer filan dahi hikaye oldu istatistik kisminda.. Velakin sayilan daha cok kaldirilan kupadir o ayri.

Benim icin hala supheli olan isimler sunlardir: Kaleci Lehmann ve Neuville secimi. Neuville bu gidisle pek oynayamayacak gibi ama Lehmann'in hatasi Löw'ün sonu demektir.



Yanilmam pek mümkün degil ama bu sanirim Schweinsteiger'in hatunu. Tüm milli takimin hatunlari arasinda dikkat cekici tek hatundur, biraz da iste Podolski, zorlarsak Gomez.. Bir de ingiliz milli takimina bakiyoruz, hemen hepsi manken.. Almanlarinki ise basta Ballack olmak üzere tipik ev kadini kimliginde hatunlar.. ilginc bu alaman milleti.

3 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Değerlendirme güzel ama ben son kısma takıldım.

Bu hatun Sport gazetesinin onbirine girememiş, hakkını yemişler :)

http://globoesporte.globo.com/Esportes/Noticias/Futebol/0,,MUL593618-15699,00-JORNAL+ESPANHOL+FAZ+SELECAO+DAS+MULHERES+DE+JOGADORES+DA+EUROCOPA.html

Borges dedi ki...

Gercekten hakkini yemisler, katiliyorum kesinlikle :)

Adsız dedi ki...

clemens fritzzzzzzzzzzzz