17 Kasım 2007

" Kuskusuz yüzünü silmek icin yazan sadece ben degilim. Ne kim oldugumu sorun, ne de ayni kalmami isteyin; belgelerimizin yerinde olup olmadigini kontrol etmeyi bürokratlara ve polise birakalim. Hic degilse yazarken onlarin ahlakinden esirgeyin bizi."
Michael Foucault

Devon Aoki

15 Kasım 2007

Ransford Osei




Sadick Adams'in Atletico Madrid'e transferini i$ittigim zaman aklima dü$en genc yetenektir. Zira gana milli takiminda en göze carpan isimdi. 5 aralik 1990 Dogumlu genc yetenek Yay burcudur. Ne alaka filan demeyin, ayni burcdaniz, daha ne oLsun ?

Gectigimiz sezon Kore'de yapilan u-17 "world cup"da en cok gol atan ikinci isimdi yanilmiyorsam.. Atletik,teknik, Obefami Martins'in bir benzeri velakin daha iyisi diye düsünüyorum, gelisimini bu yönde devam ettirirse eger.. Bir yerlere transfer olmadiysa eger Gana Liginde FC Kessben takiminda oynuyor olmasi gerek..

Laetitia Casta

Sadick Adams Ve Transfer



Gana u-17 milli takiminin yildizi. 9 numarali formasiyla peru karsisinda izleyenleri büyüledi. Ben o takimda daha cok 10 numarayi sirtine geciren ve sergiledigi muhtesem performans ile dikkatimi cekmis olan "osei"'den bir medet umuyordum ama piyango Adams'a vurdu.
Bugün Sadick Adams'in Atletico Madrid tarafindan transfer edildigini ögreniyoruz ve bu bizi hic sasirtmiyor. Son yillarda transfer konusunda son derece basarililar. Bu yüzden Torres'in gitmesi sportif acidan degil manevi acidan bir önem tasiyor.

Avrupada sinif atlayip "büyük klüp" olmak icin izlenmesi gereken yegane yol; Basarili transfer politikalaridir. Ajax, Lyon,Porto bu sekilde büyüyüp deyim yerindeyse "adam" oldular. Bugün Arsenal hala saga sola saldiriyor, 15-16 lik veletlerin pesinden kosturuyor. Arsenal, Lyon, Bayer Leverkusen, Atletico Madrid,Porto bu isin sirrini digerlerine nazaran daha iyi kavramis gibi gözüküyor.

Kendi ülkenizde rahatlikla sampiyon olabiliyor ve sampiyonlar liginde boy gösterme firsatini her iki yilda bir yakaliyorsaniz aslinda Roberto Carlos, Lincoln ve benzeri yildizlardan ziyade Afrika kitasi ve diger kucuk ülkelerdeki yildizlari kesfedip pazarlamak cok daha dogrudur/karlidir. Portekiz liginin gecen yil sadece Pepe,Nani ve Anderson'dan 70 milyon euro kazandigini hatirlatalim..

Galatasaray,Fenerbahce Besiktas gibi ülkemizin büyük velakin Avrupanin "kucuk" takimlarinin kendisine örnek almasi gereken futbol klupleri Manchester U., Arsenal,Barcelona. Real Madrid degil; daha cok Lyon,Benfica, Psv, Ajax gibi takimlardir. Siralamaya koydugumuz zaman bunlarin bir altina düsüyoruz. Dolayisla izlenmesi gereken yol da büyük takimlarin degil, büyüyen ve ülke ligi bakimindan etkisiz olup klup bazinda "Buyuk" olmayi basarmis olanlarin "Basari" yoludur. Hemen hepsinde ortak payda da transfer konusunda son derece akilli hareket etmis olmalaridir..

Yeterince büyük degilseniz; ortalamanin da üzerinde bir nokta atisi yapmak durumundasiniz. Kucuk bedeller ödeyerek büyük isimleri kazandirmak isine ciddiyetle sarilip basarili olmak da bu yolda atilmasi gereken en önemli adim. "kucuk" takimiz velakin cok da "kucuk" degiliz. Her seyden önce seyirci acisindan diger ülkelerin takimlarina nazaran avantajimiz var. Ülke liginin avrupa piyasasinda degerinin de Sampiyonlar liginde boy gösterme acisindan avantaj sagladigini da ekleyelim. Buna ragmen milyonlarca futbolcudan "diatta"yi renklerinize bagliyorsaniz oturup düsünme vaktidir. Topu topu haftada on kusur macin tüm dünyanin ilgisini cekecek seklinde düzenlendigi bir turnuvaya cok daha iyi isimleri hazirlamamiz gerektigini kavramaliyiz.

Ve elbette bu sekilde kazandiginiz parayi ayni sekilde futbola yatirarak, ileriyi düsünüp hareket ederek.. Essien'i 30 kusur milyon euro'ya pazarladiginin aksami Fred'i 15 milyon euro'ya renklerine baglamistir Lyon baskani. Malouda'lardan Keita'lara, ben afra'lara gecis yapabilme kabiliyeti, büyük takim olmanin en önemli hareket noktasidir.

Miguel Veloso


Portekiz yili her sezon bitimi gerceklestirdigi milyon euroluk transferleri ile göz kamastiriyor. Christiano Ronaldo,Deco,Diego, Pepe, Nani, Anderson.. bu sene sonu icin benim adayim Miguel Veloso. Güzel bir defansif orta saha. Sporting Lizbon otamatige baglamis durumda. Bugün dünya üzerinde sayili kanat oyunculari arasinda yer alan iki isim de buradan Manchester United'a dogru yol almistir. Nani ve Christiano Ronaldo.. Yaslari da keza 21-22..

Siradaki isim de bir orta saha; Miguel Veloso.

11-05 1986 dogumlu. Solak ve artik portekiz milli takiminda da oynamaya ba$lamistir.

14 Kasım 2007

"Insanin aklina bir takim kelimeler gelmesi baska.. düsünmek baska."
Tutunamayanlar