16 Nisan 2008

Schalke- Cottbus Maci


5-0 Schalke 04 vs. Energie Cottbus Goals - Borges

Ya ya.. Yok 22 pozisyon olacak da atacak Kuranyi, yok beceriksiz Kuranyi.. Al sana Borges efendi dercesine Kurayi'nin costugu mac.

Velakin fikrim degismis degil, bilesiniz.

15 Nisan 2008

Dorian Gray'in Portresi




Yaklasik yedi-sekiz yil önce okudugum zamanda cikardigim bir kac notu suraya ilistiriyorum. irlandali yazar/sair/elestirmen Oscar Wilde'nin belli basli tek romanidir bir baska acidan. hikayeleri, demeleri, tiyatro oyunlari ve elestirileri olsa da basyapiti budur. Pek cok insanin okumus oldugunu bilsem de algiya düsen farkliliklarin altinin cizilmesi adina sunlari girelim;

" Elestirmenler uyusmazliga düstügünde, sanatci kendi icinde uyum icerisindedir.."

"..Vicdan ile Korkaklik aslinda ayni seylerdir, vicdan yalnizca sirketin tecimsel adidir, o kadar.."

" Sen herkesden hoslaniyorsun, bu demektir ki herkese karsi ilgisizsin"

"..Ve her türlü askin en kötü yani da bittiginde kisiyi asktan sogutmasidir"

"".. Sevgilisine sadik olanlar askin sadece siradan yönünü bilirler; asil sadik olmayanlar bilir askin acilarini"

"iyi etki diye bir sey yoktur bay Gray, Her etki ahlak disidir; bilim acisindan bakildiginda ahlak disi.."

".. Ahlakin temeli toplum korkusu, dinin gizi olan Tanri korkusu.."

""Ama yine kisi kendisini bütünüyle yasamaya verse, her duygusuna bir bicim, her düsüncesine bir anlatim, her düsüne bir gerceklik kazandirsa dünya yepyeni bir mutluluk atilimi kazanir". (Blogun basindaki aforizmanin bir benzeri olmasi acisindan önemlidir benim icin.)

"Duygusal yasantidaki sadakat, düsünsel yasamdaki tutarliga benzer; basarisizligin itirafidir ancak "sadakat".."

"insan asikken hep kendisini aldatmakla baslar, baskalarini aldatmakla sona erdirir.."

"insanlar en cok kendilerine gerekli olan seyleri baskalarina vermeye meraklidirlar"

"Baskalari icin hep iyi düsünmek istememiz, kendi basimiza bir sey gelir korkusundan, iyimserligin temelinde basit ürkme duygusu yatar.."

"Günümüz ahlaki insanin, yasadigi cagin ölcütlerini kabul etmesi demek. Ben iyi bir insanin yasadigi cagin öcütlerini benimsemesini en cirkin türden bir ahlaksizlik sayiyorum"

".. Zaten romanda kullanilacak seyler, insanin yasamdan vazgectigi seylerdir"

"... inancin ölümsüzlügü ile askin verdigi ders bu. Insanlarin kesin olarak emin oldugu seyler hicbir zaman gercek degillerdir."

"Kucuk Prens"







Yok bu o kitap degil.. Burada Podolski "Prinz" yani Prens olarak anilir.. Henüz daha kendisi velet iken bir velet getirmis dünyaya.. Gecenlerde de Stefan Kiessling baba olmustu.. Yuh diyorum artik ben. Yasin daha 22, bu ne acele.. Hatunu da Monika.. Artik onlar bir anne ve bir baba olmus durumlar..

Allah anali babali büyütsün diyelim biz de..

Favorim.!



benim gibi estetik manyagi bir adamin favori resmi bu olmamali velakin cokca zaman anlatmaya calistigim olgunun tek karede resmedilmesi cok hosuma gitti.. O büyükmüs, su cok iyiymis, boyle güclüymüs, cok zekiymis hikaye..

Akilli hareket eden kazanir.!

Kit'a Dur.!



Bu senenin en iyi Aday resimlerinden.. Bu benim listemde ikinci idi, birinci geliyor birazdan..

Totti Secimlerde..



Roma'nin vazgecilmezi secimlerde oy kullanir iken.. Kime ve Hangi partiye, bilemiyoruz.. Benim bildigim o oynarsa Roma yener, dunya sampiyonu olur, uzaya cikar. oynamazsa her sey olur. Fazla bir sey bilmem ben.. yillar yili hep ona bakariz: Kadroda mi degil mi ? Hepsi bu.

Schalke'nin Yeni Üclüsü.!



Mike Büskens,Youri Mulder ve Andreas Müller

Galatasaray'daki olusan yeni ortamin bir benzeri de Schalkede vuku buluyor. Bitime alti hafta kala teknik adamlari Slomka'yi kovan klup, takimin basina iki eski oyuncusunu getirdi: Mike Büskens ve Youri Mulder.. 1997'de kazanilan UEFA kupasinin bas aktörlerinden olan ikili bugün Energie Cottbus karsisinda ilk sinavini verecekler.. Büskens, ikinci takimin basinda olmasindan dolayi takimi iyi tanidigini dile getiren Menacer Müller, gelecek olan yeni teknik adama takimi en iyi konumda ve hazir bir sekilde birakabilecegine inaniyor.. buraya kadar olan kismi haber..

Efendim her takim kendi kosullarinda olabilecek en iyisini yaratmak durumunda. Burada "iyi" olan bir baska kosulda kötü olabilir. Schalke, kadro yapisi itibari ile genc, heyecanli ve dinamik bir kimlige sahip. Dolayisla teknik-taktik disiplinin yani sira motivasyona dayali bir teknik adam getirmek durumundalar. Aslinda potansiyel olarak cok fazla basarinin hakkindan gelebilecek yetenekleri var. Velakin tecrübesizlik, kaynasmamazlik gibi ciddi sorunlarin yani sira takimi sirtlayacak abilerden yoksunlar. Ayni sekilde Leverkusen cok daha basarili olmasina ragmen objektif olarak irdeleginizde Schalkeden daha iyi bir kadrosu yoktur. Akilli hamleleri vardir daha cok.. Kiessling,Arturo Vidal,Gonzalo Castro ve daha pek cok yetenegin oldugu yere gayet de akilli bir sekilde Barbarez, Gekas gibi transferleri gerceklestirdiler.. Bir bakima cok da muhtesem olmasa da dengeyi sagladilar.. Schalke ilk yari boyunca maglubiyet yüzü göremedi velakin galibiyeti de koruyamadi; nerede ne yapilacagini bilen, gerekli zamanda takima sahip cikacak deneyimli lider oyuncu eksikliginden.. Teknik anlamda degil tecrübe ve liderlik acisindan Lincoln'ü mumla aradilar..

Misal Klinsmannvari bir teknik adam bu takimi kesinlikle saha kaldiracaktir.. Mesele varolan potansiyeli aciga cikarmaktir..

Müller ise Slomka'yi daha cok öncesinde verdigi son derece gereksiz ultimatom sonrasi gelisen diyaloglar sonucu kovmak "zorunda" kaldi. sampiyonluk kacsa da Sampiyonlar Ligi bileti gibi itibar ve ekonomik acidan son derece önemli olan hedefi zora soktu. Rudi Assauer'dir bu takimi biraz da yukariya cekip cakili kilan.. Müller ise boyle devam ederse Dortmund'dan beter edecektir potansiyeli ve klubü..

Bayern'in Yeni Hedefi: Flamini



2004'de imzaladigi kontrat bes hafta sonra bitecek. Arsenalda Fabreagas ile beraber muhtesem bir ikili olarak yil boyunca göze batan fransiz oyuncuya bes yillik kontrat öneriyor Arsenal. Haftalik 70 000 Euro. Flamini ise daha fazlasini istiyor, takimin en cok kazanan oyuncularinin -Fabreagas,Gallas veya van Persie- aldigi kadar para..

Münih kentinde ise onu bekleyen, u-21'de uc kez beraber oynamis olan Ribery simdiden kollarini acmis durumda. Defansif orta saha icin Bayern'e en uygun isim oldugunu dusunuyor. Son zamanlarda futbolunu gelistirdigini ve Bayern'e katkida bulunacagina inaniyor. Keza Sagnol da ayni sekilde..

Kesenin agzini acarak yillar sonra Bundesliganin disina tasan Bayern, dogru is yaptigini anlamis durumda ve artik önemli yildizlari kadrosuna katmaya devam etmek istiyor.

Bayern Münih yildizlar toplulugu olmustur her daim velakin bu yildizlari Bundesligadan toplamistir. Makaay gibi bir yil öncesi Galatasaray'a teklif edilen, son anda 31 gol atarak kucuk capta atak yapmis avrupanin pek de gözdesi olmayan futbolcu, dönem itibari ile en pahali ikinci transferiydi. Ribery ve Toni harici Avrupada ses getirecek bundesliga disi transferlere pek yönelinmiyordu. Zira oynadiklari ligin en iyilerini kolay bir sekilde kadrosuna katabiliyorlardi bir zaman önce..

Velhasil isler biraz degisti. Ribery ve Toni'den sonra bu sene sonu da yildiz bir oyuncu Bundesligaya dogru adim atacaktir. Flamini ?

Neden oLmasin..

14 Nisan 2008

Gecen Hafta Bundesliga #7



NüRNBERG - WOLFSBURG -:- ertelendi.
BREMEN - SCHALKE 5:1
BOCHUM - HERTHA 1:1
COTTBUS - BIELEFELD1:0
HANNOVER - FRANKFURT2:1
KARLSRUHE- ROSTOCK1:2
HAMBURG - DUISBURG0:1
LEVERKUSEN- STUTTGART3:0
BAYERN- DORTMUND 5:0

Öncelikle gecen hafta yazilanlari tekrar etmekte fayda var.Bahis oynayangiller icin belirtmistik ki oynamadan önce tabelaya baksinlar. Ayni zamanda Düsmemek adina can cekisen takimlarin, sampiyonluga giden takimlara nazaran daha istekli olup daha cok sansli gördügümü de belirtmistim. Burada durum genelde boyle. Cottbus Bayern'i yenmis, Dusiburg Bremen'i ve bu haftada Hamburg'u yenmis filan.. Bu önemli bir veridir, bu haftadan sonra dikkat edilmesi gereken yegane unsurdur her seyden önce.


Bremen kendine geldi, Schalkeyi dagitti ve Slomka haliyle kovuldu. Slomka'nin kovulma olayina geliriz birazdan lakin dikkatinizi cekti mi bilmiyorum haftanin kalecisi bes gol atip schalke'yi dagitan bremen'in kalecisi Wiese. Zira Schalke maca iyi basladi, pozisyonlar da buldu ve hatta Bremen ilk yari sansliydi veya kalecisine cok sey borcluydu, Leverkusen misali. Schalkenin ayni zamanda Barcelona karsisinda beklenilenin üzerinde bir futbol oynadigini soyleyebiliriz. Velakin ligde tutunamadi ikinci yari. Menacer Müller'in dengesizligi sonucu bu duruma gelmistir. Takim ligde pek de fena pozisyonda olmamasina ve Sampiyonlar Liginde ceyrek final mücadelesi verecek durumda iken teknik adama uyari, genc yetenekleri abuk subuk harcama gibi sacmaliklarin sonucu gelinen nokta budur. Slomka, takim ici gruplasmayi ve forvet sorununu cözemedi. Biraz da Kuranyi gibi beceriksiz bir forvete sahip olmalari varolan durumun belli basli nedenleri arasinda. Yine de teknik adam degisikligi gereksiz, zamansiz. Acisini cekecektir, bir kac yil daha uzatmistir özlemleri gidermeyi.. Bremen ise farkli galip gelmesine ragmen defansinda sorun yasamaya devam ediyor. Özellikle Daniel Jensen'in yoklugu giderilemiyor bir türlü. Boenisch de keza yeri dolamayan futbolculardan. Daha önceden de belirtmistik takimin gizli kahramanidir, gecen yilin borowskidir Jensen... Hertha karsisinda kötü futbol ve galibiyet, bu hafta ise farkli galibiyet ve rakibe onlarca pozisyon verilmesi.. Velakin Schalkedeki Müllerin aksine Klaus Allofs gibi bir adam var takimin basinda ve elbette sürekli degisen teknik adamlara inat 1999 dan beri takimin basinda olan Schaaf.. Son olarak sonradan girip iki gol atan Klasnic, formda Rosenberg ve Sanogo'yu tehtit eder durumdadir.

Iki takim ne bir ileri ne de bir geri gidebilir durumdaydi mac öncesi. Bochum ve Hertha ligin ortalarinda ve deyim yerindeyse "Hedefsiz" iki takim. Skacel bundesligadaki ilk golünü atarak ev sahibi takimi öne gecirdi. Hertha, defanstaki bergen harici Raffael ve Pantelic gibi iki önemli isminden yoksun olunca pek bir varlik gösteremedi. Keza Bochumda da eksiklikler vardi ve cok kisinin de bekledigi gibi berabere bitti mac. Tatsiz tutsuz, keyifsiz..

Efendim son haftalarin kahramanina gelelim. Arnavut futbolcu Erwin Skela, üc mac üst üste attigi gollerle takimina üc puanlar kazandirdi. Penalti/frikik olmasi bir seyi degistirmiyor, cok önemli dakikalarda önemli roller aliyor. Alti puanlik macti baska acidan.. Nurnberg maci kazansa dahi sondan ucuncu ile arasindaki puan farki uc olacak. Su an icin dört.. Geride kalan alti macta cok ciddi bir düsüs yasamazsa ligde kalacaktir, Bielefeld ise cirpinacaktir son ana kadar..

Hannover aylar yillar sonra zor da olsa galip geldi. Hedefsizlik belki de en buyuk sorunu. Galip gelmesine ragmen sahanin hakimi aslinda Frankfurt idi. Yüksek ihtimal Turnuvada Almanyanin kalesini koruyacak olan Enke, macin kahramaniydi bir baska acidan.. Pinto golünü atip altmisinci dakikada bu sezon ikinci kirmizi kartini görmesine ragmen galip gelmeyi basardi Decking'in takimi. Takim etkisizdi ve bunda Balitsch ve özellikle eski cm yildizim Arnold Bruggink'in eksikligi önemli rol oynadi.

Rostock yine kazandi efendim. deplasmanda galip gelecegi önceden kestirilebilen bir mac idi nazarimda. Karlsruhe cok daha iyi bir takim olmasina ragmen düsünce milyonlar kaybedecek olan Rostock ataga gecti. Motivasyonunun önemi de bir baska post konusu olsun. Insanoglu istemeye görsün, Bayerni bile dize getirir.. 21 yasindaki bartels duble yaparak takimina cok cok cok önemli galibiyeti hediye etti. Haftaya Bremene gidecek rostock, bu sefer Sampiyonlar ligi icin oynayan Bremenin kesin favori oldugunu düsünüyorum.. Zira Bremen kendine geldigi vakit üzerine gelmek zorunda olan takimlari dagitir..

En basa dönüyoruz, yine ayni hikaye. Duisburg Bremeni yendikten sonra Hamburg'u da devirdi. Düsmemek üzere can atan takim Sampiyonluga ve artik Sampiyonlar ligi icin cabalayan her iki takimi da yendi. üstelik evinde.. Hamburgdaki bu düsüsü bekliyordum, bu gibi dönemeclerde otorite cok sey demektir. Özellikle son haftalara dogru futbolcularda "uc mac sonra baska hoca gelecek " duygusu hakim olur ve disiplinsizlik ya da teknik adamin etkisi azalir.. Düsünün ki en son kendi evinde gecen sene mayista yenildi Hamburg. Üstelik sürpriz bir gol degil Hannover yengisi gibi.. hakederek, sonuna kadar galibiyeti hakederek kazandi Cottbus.. 55 bin insnaoglu maci izledi.. Mac sonra takimin tek tek seyircilerden özür dilemesi gerektigini dile getirdi Hoffmann ki hakki var..

Leverkusen ve Bayern maclarini izledim, super de keyf aldim. her ikisi ayni saatte oynansa da ayni keyifi verdi bana. Dedik ki gecen hafta sakatlar iyilesmezse Stutgart yenilecektir. Stutgart yenildi cunku Gomez yoktu. Ilk yirmi dakikada Stutgart takimi farka gidebilirdi Adler denen adam olmasaydi kalede. Almanyanin bu sezon tartismasiz en formda, en az hata yapan kalecisi ve spiker mac boyunca yazin oynamasi gereken ismin Adler olmasi gerektigini soyledi durdu. Kendisini gecen oyuncunun bos kaleye yuvarladigi topu yere yattiktan sonra kalkip golü önleyen Adler, her bakimdan bir numaradir bu ülkede.. Bos kalelere gol atamiyorsaniz sahasinda leverkusen'e, maglubiyeti hakediyorsunuz demektir.. Schäfer, pahali bir kaleci transferiydi ve malasef asi tutmadi. gepegencecik Ulreich ise tek yumruk ciktigi pozisyonlarin hemen hepsinde golü yedi. Simon Rolfes, keza adler gibi bu senenin en formda defansif orta saha oyuncusu. Muhtesemdi yine..

22 dakika da dört gol. Üstelik öyle ahim sahim baski filan olmadan atti bunlari.. Üstelik Ribery-Klose ikilisi tribünde iken.. Velakin Luca Toni tek basina aslan kesildi. Podolskiye güzel bir asist veyahut podolskinin muhtesem plasesi ile basladi, akabinde kendi baslattigi akinlarin ücünde ikisini kendisi, birini de iska gecmesi sonucu ze Roberto'nun attigi bir mac.. Kapanis da Ottl'den.. Bayern cok para verdi belki ama coktan cikarmistir verdigi parayi.. Ribery-Toni Co. ancak bu kadarini yapabilirlerdi.. Isin ilginc olani ise Dortmund seyircisiydi.. Bu takim onlarca yildir basari kazanamamasina ragmen tüm avrupanin en cok canli mac izleyen seyircisine sahip olmasinin nedenini algiladik... Besinci golü dortmund atmiscasina sevinc manyagi oldular tribünde.. Ilk defa bes sifirlik maglubiyet sonrasi malup takimin seyircilerinin costugunu gördüm.. Hani sanki alti sifir yenmisler de turu geciyorlar, öyle sevindiler Arenada.. Velakin sonuc sudur ki: Bayern Sampiyon.. hitzfeld gibi bir hocayi zar zor kandirip takimin basina gecirmis iken abuk subuk beyanatlarla onu küstürmenin cezasini cekecektir Rummenige.. Muhtesem bir takim olmuslar.. Seneye bakacagiz..