27 Ağustos 2008

Galatasaray ve Transfer



Transfer isi strateji isidir. Genel politika olarak yasli yildiz oyuncu, kariyeri düsüste olan hasbelkader genc diyebilecegimiz bir dönemin yildiz oyuncusu, gelecegi parlak genc yetenek ve bunlara ek olarak kesfedilmemis velakin iyi bir oyuncu olarak addedilen diger isimlerin transferi olarak belirlenir. Hepsinden bir tane yapabilirsiniz ya da herhangi birisini genel transfer politikasi olarak belirleyebilirsiniz. Genel politikaniz ne olursa olsun günün kosullarinda takimin o anki ihtiyacini karsilayacak olan oyuncu cok baska bir kritere dayanabilir. Tüm bu soyut yaklasimlarin somut verileri soyledir : Leverkusen takimi sürekli genc yeteneklere gözünü diker ve bu alanda muazzam basarilari vardir. berbatov, ballack, voronin,ze roberto,lucio ve hatta yildiray bastürk ve benzerlerini dünya futbol piyasasina kazandirmistir. Su an aktüel kadrosu tüm zamanlarin bundesligadaki en genc kadrosu olmaktadir velakin "yasli ya da tecrübeli oyuncu " eksikligi gecen sene oldugu gibi bugun de feci sekilde siritmaktadir. Gecen sene 36 yasindaki barbarez'in hamburgdan transfer edilmesi dahi kurtarmamistir. Bu yüzden kucuk maclarda cosarlar iken buyuk ve stresi yuksek maclarin hemen hepsinde bocalamistir. daha önceden de belirttigimiz üzre Bundesliga maclarinda butun buyuk takimlar karsisinda ve ali samiyendeki seyirci baskisinda Galatasaray karsisinda futbol oynayamaz durumda olup bugün galatasarayin basinda olan skibbe'nin muhtesem bir sezonu geride birakacak iken son dönem maclarinin hepsini kaybetmesiyle hüsrana ugramislardir. Tam da bu noktada Skibbe'nin mi yoksa Leverkusen takiminin mi baski karsisinda dirayetsiz bir tutum gösterdigi soru isaretleri hem benim hem de alman basinin kafasini kurcalamaktadir. Transfere dönersek eger kriter tek basina genc, yasli olmasi degil takimin eksikligini cektigi noktaya yönelik olup olmamasi tartisilmalidir.

Galatasaray takimi mevki itibari ile bana göre önemli velakin yaldizi olmayan sag bek'e transfer yapmamis olmasinin cezasini cekmis ve daha da cekecek gibi duruyor. Tüm bunlar Meira'nin kaliteli olmasi ve ise yarar oyun oynayacaginin disinda degerlendirilmesi gerekiyor. (cok severim meira'yi, cok baska) Bence hata bu noktada yapildi. Elbette bugün dahi nonda sakatlansa ne yapacagiz yahu diye kara kara düsünürken yapilan transferdir Milan Baros..

Yasli veyahut sakat olarak addedilemeyecegine göre "kariyeri düsüste" olmasi göz önüne getiriliyor. Bu da kariyeri olmayan velhasil potansiyeli olan genc isimler ile kiyasa sokulmasina nedene oluyor. Öyle ya kimse kariyerinin zirvesinde olan fernando torres ya da christiano ronaldo türkiye super güzel ligimize transfer edilmedi diye hepten futboldan kopacak noktaya henüz gelmemistir. Milan Baros icin tek elestiri noktasi kariyerinin düsüste oldugudur. Galatasaray takimi kariyeri düsüste olan Hagi ile muazzam basarilara ulastigina göre boyle bir riski neden aliyorsun gibi söylem pek manali durmayacaktir..

geriye tek bir elestiri noktasi kaliyor.. Neden genc bir yetenek degil ?

Bunun sorusunu da cok sormuslugum vardir ve Baros özelinde hem Galatasaray ve ayni zamanda Fenerbahce icin belirtmek gerekirse eger: Becerilemiyor.. Carusca yeterince iyi bir örnektir. Bundan önce getirilen Pintolar, onlar bunlar hepsi basarisizlikla sonuclandi. ilie ve filipescu örneginin disina cikilamiyor. Özellikle Fenerbahce hicbir sekilde risk almadan transfer gerceklestiriyor ki eger ki becerilemiyorsa baska bir yol da yoktur. Yoksa kim istemez on bin dolara alip on milyon euroya satilmasini.. Bir baska acidan Galatasarayin Sampiyonlar Ligi icin pazarlayacagi genc oyuncu sayisi bugün itibari ile elde mevcuttur. Arda Turan, Aydin Yilmaz, Mehmet Topal, Yaser, iyilesirse Ugur Ucar, Emre Güngör.. Her mevkiden bir genc adam elinde zaten var. Su an icin ihtiyaci olan bu genclerin de önünü acacak tecrübe ile gencligin karisimi bir kadro yapisi.

baros elbette ki eski günlerindeki gibi degil. Yani: Kariyeri düsüste.. Düsüste olmasa zaten ne isi var Türkiye Super Liginde.. Galatasaray Arouna Kone icin cok buyuk caba harcadi, Sevilla'nin verdigi paranin da üzerine cikti alabildi mi ? Yildizi bir sekilde parlamaya baslamis oyuncu buraya gelir mi ? Gelmez. Güney Amerika ya da daha da özeli Brezilya üzerinden tonlarca genc geldi, hangisi basarili olup avrupanin yolunu türkiye süper ligi üzerinden gecebildi ? Ekstrem örneklerdir Geremi filan.. Ilie ve Filipescu basarili oldu diye Bratulardan Petrelere, lutulardan tamaslara kadar kac futbolcu parasi ödedi bu klüp ?

Ki derine inildiginde bu is bir iki tüccarvari menacerlerin getirdigi videolarla olacak is degil. leverkusenden lyona kadar bAyern munihden barcaya kadar hepsinin güney amerikada okullari vardir, onlarca calisani,edeni.. Bu acidan bakildigi vakit yönetim becerebildiginin en iyisini yapmis, iyi bir futbolcu transfer etmistir.

Milan Baros su anki konum itibari ile iyi bir transferdir. Rusya Ligi yasi epey bir gecmis olan düsük avrupa liglerine milyon eurolar sayiyor.. Zira Rusya yasam kosullarina ve liglerine gelebilecek olan oyuncu sayisi bellidir.. Elbette ki o ligin dahi yakaladigi Wagner Love'u, Jo'su var iken bizim hicbir seyimiz olmamasinin temelinde buyuk takimlarin genc yetenek konusunda beceriksiz olmasinin payi vardir ve bu tartisilmalidir kesinlikle.. Velakin cm'de kesfettiginiz yeteneklerin ilk calimindan bu yana arkasinda bir avrupa klubunun kanatlari oldugunu unutmadan.. Zira bu is beceri arti yatirim ile olagelir.. Bayern Münih yapamaz ama Bayer Leverkusen bu isin kralini yapar gibi..

Milan Baros'un bugun neden genc yetenek olmadigi tartisilir iken baska acidan genc yeteneklerin Türkiye Süper Liginde basarili olma sansi olup olmadigini da ekleyerek toplamda transferin daha karli ve dogru bir sekilde yapilmasi icin bütünü etkiyen yapisal sorunlar oldugunu ve tek basina bir klubun fazladan caba sarfetmesiyle basarili olunamayacaginin altini cizmek gerekir.. Daha derli toplu bir degerlendirme icin aslinda Raimund Calmund isminin altina futbolcu kesfi icin baska bir yazi yazilabilir.. Okullar, socutlar ve benzer yatirimlar..

Baros, Skibbevari oyun anlayisi icin gayet yerinde bir transferdir. Nasil ki Lucescu'nin Madrid zaferinin buyuk bir kismi Fatih terim'e yaziliyorsa bugünkü futbolun genel görüntüsünün buyuk bir kismi skibbe'ye ait degildir. Hiddink, Güney Kore gibi futbola cok uzak bir ülkeye futbol ögretir dunya kupasina kadar olan sürecte -ki bu onalti aydir- her gün takimla calismistir. Gecen Avrupa Sampiyonasinda benzer futbolu rusyaya ancak son zamanlarinda oynatmistir. Diyecegim odur ki skibbenin cok begendigim hucum organizasyonlarinin takima oturtmasi icin ciddi bir zamana ihtiyaci vardir. Ve bu benim yakindan taniyip cok begendigim organizasyonlara uygun bir adam Hakan Sükür tipi forvet degil, baros misali saga sola kacip ataklarda birincil rol oynayacak ölcüde bir futbolcu tipidir. Eger ki hakan sükürümüz genc olsaydi onu yuksek ihtimal barosun önünde oynatacakti Stefan Kiessling misali.. Kendi adina bana göre mantikli bir transferdir Milan Baros. belirtmek gerekirse gecen sene Leverkusen 4-5-1 oynamis ve gekas tonlarca gol kacirasiya kadar tek forvet oynamistir ve Baros ile futbol farki aman aman olmayandir yapi itibari ile.

kewell ise Lincoln olmadigi dönem cekilen Yaratici oyuncu eksikligini kapatilmasi adina güzel bir hamledir. Gecen sene oldugu gibi Presle degil topa hükmederek baski kuracaktir galatasary eger ki skibbeyi bu basin yemezse.. Kosmayacak, topu kosturacaktir.. Cok sevdigim meira yerine cok daha iyi bir sag bek alinsa bugün tek kelime etmeden "muhtesem" olarak kapatacak idik entryi.. Simdi ise "beklenilenin cok cok üzerinde güzel isimlerin takima kazandiran bir yönetim" olarak noktaliyoruz ne idugu belirsiz entryi...

Not: Sözlükten alintiladim. Henüz bloga yazacak konumda degilim, yaklasik bir ay sonra eskisi gibi güncellenecek olan bir blogda bulusmak üzere..