15 Kasım 2008

Ribery The King.!



2:35'de "Oha" demistim maci seyreder iken.. Bugün hala unutmam Hamit'in golü öncesi öncesi yapilmis olan Ribery calimini..

14 Kasım 2008

Bebelerin Hocasi: Mehmet Scholl



Aylik 500 Euro'ya 13 yas alti bebelere hocalik yapiyor.. Sampiyon yaparsa ayligi 650 euro olacakmis dedikodulari dolasiyor..

Saka bir yana gelecegin Bayern teknink adamidir.. Zekidir bu adam. Bir de böyle Thomas Helmer vardi, inanilmaz zeki bir adamdi ah bir teknik adam olsa ortaligi götürecek türdendi ama Televizyona atti kendisini, ugrasamam dedi artik stresle filan.. DSF de simdi. Ama Mehmet Scholl hazirlaniyor. Belki siz ordan bilmezsiniz ama hatirlatayim bu adama Bayernliler tapar.. Kahn var mesela degil mi? Ikisini de podyuma koyun Bayernliler arada kalir, su daha cok sevilir diyemezsiniz o denli.. Inanilmaz bir sevgi var karsilikli.. Her seyden öte Hoeness'in bir numarali adamidir.. Iki yil oynayamayacagini bile bile iki yillik sözlesmeyi hangi klup önerir ki ? Misal Kahnda aglamamistir Hoeness ama Mehmet ve cok sevdigi yakin arkadasi Hitzfeld'de hickiriklara bogulmustur..

Velhasil oglunun da bulundugu 13 yas alti bebeleri hazirliyor... En fazla iki yil diyorum, iki yil sonra Bayernin basinda olacaktir..

Yavasligin Kralligi: Dimitar Berbatov.!




Manchester gibi param olsa sadece kisisel tatminim icin böyle bir adami takima transfer ederdim. O Ferguson'un dedigi gibi Manchester'a yeni bir boyut kazandiracaktir.. Cokca zaman bu kadar yavas adamin günümüz ve özellikle Manchester futboluna ayak uydurup uyduramayacagi tartisildi.. Depar atmaz, acelesi yoktur onun. Inanilmaz soguk kanlidir. Benim seyretmekten en cok keyif aldigim adamdir zira kendisinden her daim beklenilmeyeni gerceklestirebilecek yeteneklerle donatilmistir. O kadar yavas olmasina ragmen o kadar beklenilmeyeni/inanilmazi gerceklestiriyor ki hayran kalmamak mümkün degil.. Benim gözüm her daim onun üzerindedir nereye giderse gitsin.. Sonu sürprizlerle biten filmler gibidir o..

Dediler ki Rooney'nin, Ronaldo'nun, Tevez'in oldugu yerde bu yavasligiyla nal toplar.. Machester gibi hizli oynayan takimda cok fazla is yapamaz..

Oysa futbol ne kadar fizik, güc kondisyon dayaniklilik gibi ölcütlerle degerlendirilse de özünde "yetenek" ön plana cikar.. Onu Iyi bir tenis oyuncusu gibi düsünebilirsiniz.. Tenisde önemli olan capraza, sagina soluna cok iyi toplar atmak oldugu gibi rakibin kosusunu önceden tahmin edip ters tarafa aktarmak ve bunu basarmak da o kadar önemlidir. Berbatovun gizi, sizin onu durdurmak icin basit bir algoritma gelistirmenizi engelleyecek ölcüde siradisiligidir..


Leverkusen'de attigi 19 golün disinda 19 tane rakibi terse düsürecek teknigin sahibidir kendisi.. Dünyanin en teknik on numaralarin basabilecegi sagindan atip solundan gecmeler havada sektirip adam gecmelerden türlü türlü seyederken orgazm edecek kivamda eylemlerin adamidir. Ve belki bunlari Christiano Ronaldo da yapabiliyor ve hatta haliyle fazlasini.. Ama sorun su ki Berbatov'un ne zaman ne yapabilecegini kestirmek, onu durdurmak gercekten cok güctür..



Bir de futbol ne kadar futbol olursa olsun ben Christiano Ronaldo gibi adamlari sevemiyorum. Asla ve asla hakkini yemiyor, Messi ile beraber dünyanin su an icin en iyi futbolculari oldugu kabul eder iken Berbatov'a ve hatta cok baskalasip yavas yavas feci isindigim gelecegin en bayrak adami Rooney'i seyretmek daha bi keyif vercici.. Zira parca parca keyif almam, bütünü hissetmek gerek.. Sadece futbolu, sadece saha ici durusu, sadece saha disi eylemleri degil toplamda cizdigi resim güzel olacak.. Berbatov öyle güzel bir sanat eseridir nazarimda.. "Yahu ben o kadar para etmem" demisti zamaninda.. Bence fazlasi bile hakkidir.. Zira futbol gercek anlamda bir sanat olarak algilandigi vakit Berbatov bunlarin en nadide parcasi oluyor.. Bir benzerini bulamazsiniz..

Siz kosun, sabaha kadar kosun.. Ben kosmadan da sizin yaptiklarinizi yapabilirim diyen tembel ama akilli, yavas ama yetenekli bir sporcu görünümünde olan bu adam her bakimdan saygiyi hakediyor..

Bundesliga: Teknik Adamlarin Kovulma Orani.!

Bojan Prasnikar (Energie Cottbus)


Sezon Basi:1/7

5.Hafta sonrasi: 1/4

6.Hafta Sonrasi:1/6

8.Hafta Sonrasi:1/5.5

13.hafta Sonrasi:1/4

Bundesliganin en zayif halkasidir. Daha ben lig baslamadan ligden düser dedigim takimdir. Nedeni de kadro zayifligi, birinci Bundesligayi aslinda her bakimdan kaldiramamasidir.. Baska acidan ikinci Bundesliga da dar geliyor bunlara.. Ama simdiden söyleyeyim bir daha düserse eger bir on yil kalacaktir Energie Cottbus.. Merkel bile kurtaramayacaktir.. Teknik adamin ise kabahati cok yoktur.. Benim ve hemen herkesin ikinci kovulacak teknik adam olarak baktigi isimdir..
Dieter Hecking (Hannover 96)


Sezon Basi:1/10

5.Hafta sonrasi:1/5

6.Hafta sonrasi: 1/8

8.Hafta Sonrasi:1/8

13.Hafta Öncesi:1/5

Hecking iyi bir teknik adamdir. Aachen'da iken Aacheni birinci lige cikarip ilk sekiz haftada da cok hos sonuclar alarak yükselir iken birakip Hannover'in basina gecti. Ve fakat biraz orta siradaki yerini garanti ederin disina cikamadi.. Küme düsmeyecek belki ama daha fazlasi da yok.. Sezona da cok iyi baslamadi, bir ara toparlanir gibi olup Bayerni de götürdü arada ve fakat Hoffenheim ile inise gecti tekrar.. Özellikle Enke'nin sakatligi alt-üst etti hesaplari... Bana göre yeri garanti olsa da bu sene kötü. Kovulursa da sürpriz addetmem..

Michael Frontzeck (Arminia Bielefeld)


Sezon basi: 1/7

5.Hafta sonrasi 1/ 9

6.hafta sonrasi: 1/ 12

8.hafta sonrasi: 1/ 7

13.Hafta öncesi : 1/ 5

Armina bu adami özellikle gecen sene cok cok cok kötü olmasina ragmen kovmadi. Herkes kovulmasini beklerken sahip cikti hocasina. O dönem küme düsmeye oynayan misal Nürnberg kovdu hocasini.. Velhasil hocasina sahip cikan Armina hakli cikti ve kazandi. Istikrardir dedi.. Bence lige de fena baslamadi.. Kadro cok iyi degil. Wisniyarek'in disinda takimi sirtlayacak oyuncu yok.. o da ha bire atiyor da atiyor anasini satim. Velhasil gecen seneki basarisinin gölgesinde kovmayacaktir hocasini Armina.. en azindan bir süre daha..

Edmund Becker (Karlsruher SC)


Sezonun basinda: 1/8.

5.Haftada: 1/6.

6.haftada:1/ 8.

8.Haftada:1/ 8

13.Hafta öncesi: 1 /6.

Kovulabilir ihtimali sezon basi dahi vardi cünkü takimin cok önemli adamlarini satmislardi.. Macar Hajnal'i dortmund'a verdi, Kaptanlari defansin bel kemigi Eggiman da gitti filan.. Ama iste Bu bire alti oran biraz fazla gibi..


Marcel Koller (VfL Bochum)


Sezon Basi:1/8

5.Hafta sonrasi:1/7

6.Hafta Sonrasi:1/6

8.Hafta Sonrasi:1/8

13.hafta Öncesi:1/6

Podolskiyi kesfeden adama geldik.. Sinan Kaloglunu da kesfetti diyebiliriz buradan bakarsak eger.. Bochum gecen seneki gibi degil.. Özellikle evinde hucum futbolu oynardi ki güclüydü bu sene biraz garipler.. Bence Koller iyi bir hoca olsa da kovulma ihtimali yüksek..

Friedhelm Funkel (Eintracht Frankfurt)


Sezon Basi:1/10

5.Hafta Sonrasi:1/8

6.Hafta Sonrasi:1/4

8.Hafta Sonrasi:1/3

13.hafta Sonrasi:1/8

Su zamana kadar kovmadiysalar, bir daha kovmazlar sanirim bu adami. Frankdurt cok kötü basladi bu sene.. Gecen sene evinde en güclü takimlardan idi. Evinde yenilmesi cok güc bu takimi samaroglani yaptilar sezon basi.. Eksik macini ve akabinde son haftayi da "bir sekilde" galip kapatinca biraz daha takimin basinda kalacak ama kovulacaklar arasindadir bu sene ortasi.. Bana göre elbette. Orana göre durumu iyi.

Armin Veh (VfB Stuttgart)




Sezon Basi:1/14

5.Hafta sonrasi:1/15

6.Hafta Sonrasi:1/14

8.Hafta Sonrasi:1/13

13.hafta Sonrasi:1/9

Iyi bir hoca ve onun derdini kimse anlamiyor. Kadro sikintisi cekiyor. Büyük umutlarla alinan Yildiray yok.. Sakatliklar basinin belasi.. Allahtan gomezi var, atiyor da atiyor, ikiser ücer mübarek.. Kheidra'si filan da iyi durumda, Hitslperger de formunda kurtariyor simdilik.. En kötüsü de Hildebrand'in gidisi oldu. Ne Valencia'ya yaradi ne de Stuttgart'a.. Yanlis transferin babasi budur. Milli dahi olamiyor artik ki Stuttgartdaki kaleci sorunu da bitmiyor.. Lehmann'i sorunu cözsün diye aldilar o daha buyuk bir sorun oldu. Gecen de eleman Helikopterle antrenman sahasina inmis, trafik coktu diye herhal..

Thomas Schaaf (Werder Bremen)



Sezon Basi:1/50

5.Hafta sonrasi:1/25

6.Hafta Sonrasi:1/30

8.Hafta Sonrasi:1/25

13.Hafta Öncesi:1/10

10 yil.. 10 yildir bu adam tartisilmadi hic.. Bir kez olsun gitsin, kalsin muhabbeti yapilmadi. Dolayisla sezon basi yeri en garanti hoca Schaaf idi. Ben hep bekledim, hep umut ettim.. Sorun cikar da yanlislikla Galatasarayin basina gecer diye.. Lincoln'de de bunu gizli gizli umut etmistik oldu burada da olur diye cok bekledim.. Bir kez olsun tartismasi dahi yapilmadi.. Ilk defa bu yil tartismaya acildi görevi.. Oysa olay sadece sportif basari degil. Misal Schalke simdi oyun kurucu ariyor, Lincoln'den sonra kendilerine gelemedi.. Rakitic filan hikaye oldu. 10 milyon euro var diyor Müller.. Ve ekliyor, nerde bizde sans Diego gibi alti milyon euro'ya bu isi kotaracak oyuncu ? Oysa mesele güzelim oyuncu degildi. Schaaf'tir. Bremen 100 milyon euro barajini gectiyse ve kar yapan bir klup olduysa bas sorumlusu Schaaf'tir.. Ikinci Arsene Wenger'dir gözümde.. Mesut Sakat ve soru su anda sudur: Schaaf kimi Mesutlastiracak.. Bir gün bakarsin Galatasarayda görürüm bu adami..

Lucien Favre (Hertha BSC)


Sezon Basi:1/8

5.Hafta sonrasi:1/13

6.Hafta Sonrasi:1/8

8.Hafta Sonrasi:1/13

13.Hafta Öncesi:1/13

Garip takim bu.. Gercekten cok garip bir takim. Yenemeyecegi ve ayni zamanda yenilemeyecegi bir takim yok. Favre isvicrede Sampiyon takimin hocasiydi.. Pek cok transfer de yapmistir hani.. Istikrar denilen zamazingo oldukca uzak Berlin eyaletine.. Falco Götz'den beri kendilerine gelemediler.. Favre icin yorum yapmak en az berlin maci icin skor tahmini yapmak kadar güctür.. Allah bildigi gibi yapsin diyor uzaklasiyorum.

Hans Meyer (Borussia Mönchengladbach)


Sezon Basi:-

5.Hafta sonrasi:-

6.Hafta Sonrasi:-

8.Hafta Sonrasi:-

13.Hafta Öncesi:1/15

Josh Luhukay ilk kovulan oldu Bundesligada.. ve eski hocalari Meyer geldi. Meyer bu sekilde Nürnberg'e gelip muthis isler basarmisti. Ve gecen sene aslinda gitmemesi gereken, yanlis zamanda kovulan isimdi Nürnberg takiminda. Bugün Nürnberg ikinci Bundesligada dahi tutunamiyor.. Meyer iyi isler yapacaktir, gelir gelmez galibiyeti deplasmanda aldi, Marin'i de milli takima yolcu etti. Gladbach'in önü aciktir..


Jürgen Klopp (Borussia Dortmund)


Sezon Basi:1/25

5.Hafta Sonrasi:1/20

6.Hafta Sonrasi:1/33

8.Hafta Sonrasi:1/25

13.Hafta Öncesi:1/15

Bu kadar sevilen bir adam Almanyada cok az vardir. Biraz zor kovulur ama klup de Dortmund hani.. Kovulmayan hoca bulmak zor burada.. istikrarsiz yapisi, ic dengesinin hala oturmamis olmasi en buyuk sorunlari.. Adam gibi bir hocaya en az iki yil verip sabredecekler.. O Sabri Klopp da gösterebilirler sanirim. Klopp cok sevilse ve hatta Bayern icin adi gecse,Hamburg da teklif sumus olsa da hep Mainz disi ne yapacagi soru isaretiydi.. Yorumlari,yorumculugu Ridvan misali super ama iste.. Bu klupten kovulmazsa adresi Bayerndir yaziyorum buraya..

Fred Rutten (FC Schalke 04)



Sezon Basi:1/30

5.Hafta sonrasi:1/30

6.Hafta Sonrasi:1/20

8.Hafta Sonrasi:1/25

13.Hafta Öncesi:1/20

Saglam geldi. Kariyeri "aman aman" degil ama yine de güveniyorlar.. Sampiyonlar Liginden elendi onca transfere ragmen.. Sakatliklar belini büktü. Lideri yok sahada.. Yeni bir lincoln arayisindalar su sira.. Zira Jones da oyuncu dengesizliginden, lincolsuzlukten yakindi. Simdilik suc hep sagin, solun.. Ben fazla ömür bicmiyorum Rutten'e. Nedeni de absürd menajer Müller'dir.

Jürgen Klinsmann (FC Bayern München)



Sezon Basi:1/33

5.Hafta sonrasi:1/15

6.Hafta Sonrasi:1/9

8.Hafta Sonrasi:1/6

13.Hafta Öncesi:1/25

Kalir bu adam. En azindan sezon sonuna kadar.. hicbir sey bilmese o disaridaki motive edici ruh hali yeter.. Bundesliganin Fatih Terim'idir.. Ve her zaman Motivasyon taktigi yener.. 2+2 =4.

Bruno Labadia(Bayer Leverkusen)


Sezon Basi:1/16

5.Hafta sonrasi:1/25

6.Hafta Sonrasi:1/28

8.Hafta Sonrasi:1/25

13.Hafta Öncesi:1/30

Labadia ha düsüse gececek, ha derken birinci devreyi bitiriyor ki su ana kadar Leverkusenin oynadigi futbol muhtesem. Ama su da kesin ki super bir kadroya sahip. Voller bu isi gercekten cok iyi biliyor. Totti'nin de dedigi gibi belki o Roma'da kalmaliydi.. Leverkusen ve Hoffenheim bugün iki muhtesem kadroya sahip takimlar.. ve her ikisinin de yas ortalamasi 24. Bu su demektir: Teknik direktörler iyi bir taktisyen ve teknik adam iseler, cok kolay sekil verecegi muhtesem bir ortama sahiplerdir.. Hiddink'in cok güzel kelamlari vardir bu konu üzerine.. Yani su acidan bakacak oldugumuz zaman Ugur Meleke'nin de üzerinde durdugu gibi belki de Galatasarayin en buyuk handikapidir yasli oyuncular.. Zira genc ve amatör ruha sekil vermek, onlara teknik adamlik yapmak baskadir, varolan yetenekleri idare etmek, sürekli oyunda tutmak cok baska bir alanin icerisindedir gibi.. bu konuda baska bir posta diyerek..

Christoph Daum (1. FC Köln)


Sezon Basi:1/15

5.Hafta sonrasi:1/15

6.Hafta Sonrasi:1/22

8.Hafta Sonrasi:1/20

13.Hafta Öncesi:1/30

30 ne demek 150. Daum'u ancak Mehmet Aurelio'yu klupten gönderenler kovabilir ya da uzaklastirabilirler.. Akli-Selim hicbir insanoglu Daum'u birakmaz,. Gecenlerde eski bir tartisma programini izliyordum,Uli Hoeness ile Daum'un.. Ikisi de inanilmaz gencler filan.. Bayern'in basinda Jupp heynckes oldugu dönem ve o muhtesem Sampiyonluk maci.. O zaman Litbarski diyordu ki bugün dahi 1990 yilinda kovulan Daum'un neden kovuldugunu bilmiyoruz ve hala nedenini merak ediyorum.. Bende aynen..

Daum hicbir yerde basarisiz olmamistir, anormal kosullarin oldugu besiktas haric.. Kovulmaz ancak daha buyuk bir takima gitmek icin takimi birakabilir..

Felix Magath (VfL Wolfsburg)


Sezon Basi:1/28

5.Hafta sonrasi:1/30

6.Hafta Sonrasi:1/30

8.Hafta Sonrasi:1/30

13.Hafta Öncesi:1/30

Adamlar feci bel baglamis durumda Magath'a. Sadece teknik adam degil Sportif direktör sudur budur gibi üc ayri görevi var. Milyon euro aliyor ki fazlasi da isin icerisinde. Gecen sene tarihinin en iyi derecesini aldi Wolfsburg. Lig besinciligi.. Bu sene de transferler.. Kovulma ihtimali en az olangiller..

Martin Jol (Hamburger SV)


Sezon Basi:1/20

5.Hafta sonrasi:1/40

6.Hafta Sonrasi:1/40

8.Hafta Sonrasi:1/40

13.Hafta Öncesi:1/40

Lider de.. 40 da abarti. Param olsa basardim biraz gibi.. Yani biraz sansli da. Öyle maclar aldi ki Hamburg hic haketmedigi halde.. Cok kez arkadan gelip öne gecti ama her daim iyi futbolla degil. Gerek Karlsruhe gerekse de Leverkusen maclarini haketmeden almistir.. Leverkusen evinde fark atacak idi o anlamsiz kirmizi kart olmasa.. Petric'in gelisi ile biraz toparlandi, Olic-Petric ikilisi düzeltiverdi . Neves piyasada yok ve hemen herkesin gözü orada.. Ben de bekliyorum..

Ralf Rangnick (1899 Hoffenheim)


Sezon Basi:1/20

5.Hafta sonrasi:1/40

6.Hafta Sonrasi:1/40

8.Hafta Sonrasi:1/40

13.Hafta Öncesi:1/50

Hopp gecenlerde ölünceye kadar takimin basinda kal, imzala demisti. Dile kolay bölgesel ligden geldiler buraya.. Sampiyonlar Liginde teknik adamlik yapmis Ragnick bölgesel lige gitti. Bence en az Hoffenheim kadar takdiri hakediyor bu adam. Idealist bir görüntüsü var ki severim her daim bu gibi adamlari..

13 Kasım 2008

Hamit Altintop.!

Galatasaray - Kayserispor 1-0



Galatasaray pek de haketmedigi halde üc puani aldi kupada. Ha bu üc puani takan var midir orasi baska. En azindan gencleri gördük misal uzun zamandir göremedigim Tevfik Köse'yi gördüm, 1860 Munih macinda gördügüm oldukca teknik sol acik Ferdi'yi de tekrardan izleme sansina eristik, Aydin Yilmaz doksan dakika mac cikardi filan.. Bu gibi ayrintilarin disinda yine de güzel mac olmustur. Tonla gol kacirilmis golün sonunda haketmedigi halde son dakika golüyle -Ki ofsayt gibiydi- Galatasaray galip gelmistir..

Macin genelinde her iki takim da cok iyi pozisyonlar buldu. Kayserispor'un gollük pozisyonu daha fazlaydi. Sansizlik ve Aykut'un kurtarislari etkili oldu. Mehmet Topal ile baslanmasi dogruydu zira Galatasarayin bu defansini ancak ve ancak Topal ve Ayhan'in yüksek formu kurtarabilir.. Meira arkaya gecince Tolunay Kafkas affetmedi ve uzun toplarla ceza sahasina dogru yöneldi. Bu sanirim her daim cekilecek olan sikintidir. Hem Bu ikili araya atilan toplarda cok fazla pozisyon veriyor, Emre ile bu biraz unutulmustu ama gelin görün ki sezon basi sikintisi yine kendisini gösterdi. Bu durumda yapilacak olan orta saha ile defansin birbirlerine yakin bir sekilde oynamasi ve aradaki mesafenin korunmasi olacaktir.. Ilerleyen zamanda nasil olacak görecegiz.

Toplamda Galatasarayin iki büyük sorunu vardir. Birincisi defansin arkasina atilan toplarda yasanilan sikinti yani defans, ikincisi Baros veya daha genel Forvet..

Futbol bir bütündür. Forvet sorunu defansdan kaynaklidir daha cok.. Defans yeteri kadar güvenli olmadigi icin defansif orta sahalari ikilemek durumunda kaldiginiz zaman Baros da yalnizliga dogru kulac atiyor.. Etkisiz kaliyor.. Baros, Kiessling, Sükür,Demba Ba gibi forvetlerin "önünde-saginda-solunda" oynayabilecek güzel bir adamdir ve fakat tek forveti becerebilecek konumda degil. Eger ki Ayhan-Lincoln ikilisi yeterli olabilseydi ihtimal odur ki Karan ile güzel bir ikili olabilirdi ama bu durumda tek forvete kaliyor ki onun yerine Karan cok daha akilli bir secimdir bana göre.. Keza tersi de mümkün. Bu ikisinin basmasi sonucu tek bir defansif orta sahanin yeterliligi de söz konusu olabilir.. Hoffenheim'in Obasi'si gibi bir adam gerek..

Futbol Galatasarayda gercekten gariplesiyor.. Daha bir yil önce tüm takim basan,kosan, prese bogan ama teknik yetersizlikten ötürü fazla pozisyon bulamayan bir yapida iken, o baski icerisinde yildizlasacak ve fakat hepsi birden ayni takimda oldugunda pozisyon bulma sikintisi yaratacak ölcüde sorun cikaracak oyuncularin bol oldugu bir takima dogru yol aldi..

Aydin Yilmaz da henüz ilkonbir'in futbolcusu olmadigi aciktir. Sakatliktan cikti ve biraz daha zamana ihtiyaci var. Su zamanda yorulan takimin atesleyicisi olarak ikinci yari girmesi daha mantikli. Ferdi'yi ben 1860 Munih macinda da begenmistim, süper oynamadi ama teknigi üst düzeydeydi.. Bir kac kere daha izlenmesi gerekir ve fakat umutluyuz..

Kayserispor cok iyi bir takim. Bugün cok iyi oynadilar, en önemlisi avrupa takimi gibiydiler.. Ayaga paslar ki defanstan cikti toplarin cogu.. Aghahowa zaten biz Cm 00/01 fanlari icin unutulmasi mümkün olmayan isimdir. o ve n'diaye ikilisini kim unutabilir ki ? Toplamda iyi bir takim ve cok iyi bir oyun anlayisi mevcut. Galatasaray karsisinda ortada bir mac olmasina ragmen rakibinden cok daha net gol pozisyonlari bulmus, cok da hakki olmayan bir yenilgi ile sahadan ayrilmislardir. Ve fakat Türkiye Süper Ligi'nin gelecegi adina umut verecek ölcüde güzel bir mac cikardilar..

Rene Adler'in Dövmesi.!



R ve A kardesinin bas harfleri.. Rico Adler.. 3 ve 6 rakamlari ise dogum tarihi.. 6 mart.. 19 yasindaki kardesi Leipzig'de ögrencilik ile mesgul.. Kendisi de futbolu biraktiktan sonra gasteci olcakmis..

Rakitic'in de dövmesi vardi ve yine o da kardesini ayni sekilde.. Kardes sevgisi baskadir, kendimden biliyorum..

Irkcilik.!



"ben kim misim ?" "Türk müyüm, kürt müyüm, laz miyim neymisim ben ?"

Muhtemelen Eksi Sözlük yazilarindan ya da Blogun isminden kaynakli acildigi günden beri sürekli kendisini vareden kitlenin her daim sordugu soru..

Cepniyim ben. Öztürk yani.. Samanist kökenden geliyoruz, Antep ve Balikesir yöresi Alevi, Karadeniz sunni.. Bektasinin ilk müridiyim. Seni ilgilendiren kismi su: Disa kapali bir toplum oldugundan dolayi aklinin alamayacagi derecede türküm. Köken ise merak edilen, vaziyet bu. Ve fakat benim belirlemedigim bu etnik kimligin nazarimda hicbir zaman önemi olmamistir. Ne ülkemde gurur duyulacak bir öge olarak öne cikarmisimdir ne de yurt disinda utanilacak bir kimlik ile saklama geregi duymusumdur.. Ülkede üzerine hic basmadan ilerler iken ve her daim türklügü ile övünen bosbeleslerle arama mesafe koyar iken yurdun disinda üzerine basa basa "türküm" diye gezmisligim vardir.. Hicbir sekilde gurur duymadigim gibi utandigimi da hatirlamam.

Yahu su devirde hala irkcilik mi söz konusu ? Ne önemi var arkadasim kökenin... Hrant Dink'in katili Ogün Samast da cepnidir, ne olacak simdi bizim durum ? Gerizekalisindan akillisina kadar her türlü türk, kürt, alman var cok zor degil bunu kabul etmek.. Andavalligin luzumu yok..

Baska türlü kendinizi siyiramiyor musunuz kalabaliklardan..? Siliklesiyor musuz yoksa ? Bulundugunuz toplumda varolusunuzla herhangi bir fark yaratamiyor musunuz arkadasim ? Size ait olmayan pek cok gerzegin, pek cok siktir boktan adamin da tasiyabildigi basit bir etnik kimlikle mi bir baskasina üstünlük kuruyorsunuz ? Onun disinda sizi digerlerinden ayirt edici tek bir unsur yok mudur bu hayatta ..? Milyonlarca insan basit bir cinsel birlesim sonrasi bu kimligi tasiyabilir iken nedir bununla gurur duyduracak etken ? Köyün delisi de akillisi da türk ya da kürt ya da alman..

Bir baska insani derisinden, kimliginden dolayi nasil suclama ya da yargilama hakkina sahip oluyorsunuz ? Bir gün deden gelip aslinda kürt ya da ermeni oldugunu söylediginde aynaya bakip yüzüne mi tüküreceksin yoksa aslinda halklarin kardesligi iyi bir sey, irkcilik kötü müdür diye dönüs mü gerceklestireceksin ? Mal misin nesin anlamadim ki..

Su gördügün derisi siyah olan, babasi kürt ya da annesi ermeni olan insanin bu gibi durumlarin olusumunda hicbir sekilde etkisi yoktur. O dünyaya gelmistir, soyu sopunu kendisi belirlemistir. Ki soy sop da insani belirlemez.. Köken türk de bi tarafi keske kürt olsaymis, halaylarindan müzigine kadar kültürünü sevdigim bir halktir onlar.. Biraz da güney amerika kökeni olsa hic hayir demezdik, dedemin mezari diye Arjantine gidebilseydik keske..


Ilkokul üce giden insan bunu anlayabilir iken senin ve benzerlerinin bunu anlayamamasi bilincli bir secimdir, kabul ediyorum. Zira olusumunda hicbir katki saglamadigin bir takim kimliklerden dolayi elinde baska hicbir seyin yok.. Da yeter. Cin iskencesine dönüstürdünüz.. Eksi Sözlükten ya da blogun isminden kaynakli oldugunu düsündügüm mailleri artik sonlandirin.. Yorumlarin da yayimlanmayacagini bile bile yazilmasinin tek amaci beni cildirtmak sanirim ama kolay degil o kadar.. Ne apartman kapisina basip kacan veletlere ne de size karsi bir kinim olabilir ama sinirlari zorlamayin.

Üc tane skindirik cümle ile yirmi sekiz yilda olagelmis yasam bicimimi, dünyaya bakisimi filan degistireceginizi mi düsünüyorsunuz nedir anlamis degilim. Ama rica ediyorum, uzak durun artik..

Ola ki bu dört bes kisi sayilarini arttirir ikili basamaklara gecerse ben de burasini bundesliganin tarihinden ziyade Avrupa Devrimlerinden kesitler sundugum cok baska bir yer yapmaya dogru giderim. Belki siz de o zaman varolan trajedilerin olusumunda eylemlerinizle nasil bir rol oynadigini, azinliklara karsi olan tahammülsüzlügün ciktisinin ne sekilde olabilecegini az biraz görür kendinize ceki düzen verirsiniz.. Ki ben, tüm bunlari yazan ben, bulundugum yerde yer yer "türküm ulan iste" diye gezecek noktaya geldiysem irkci yaklasimlarin azinliklar üzerinde olan etkisini az biraz görüp düsünmeye baslayabilirsiniz.. Zira;

"düsünmek baska insanin aklina bir takim kelimeler gelmesi baska"

demis üstat..

Ve evet, pire icin yorgan yakmiyoruz, devam..

Dip Not: Özenle belirtirim ki reklam filan almiyorum bloga. Onlarca bosbelesin buraya bir daha bakmamasi beni hicbir sekilde ilgilendirmiyor iken tam da bu nedenden dolayi böyle "sert" postlar girme ihtiyacini duyuyorum. Yorum yapanlar ve mail atanlardan olusan akli-selim bir okur kitlesi var, yeter.. Mazosistligin luzumu yok, gidin baska yerde nihalatsizcilik oynayin..

?.!



Ben bizim Cottbus kalecisi Pipilica'yi sanirdim en aptal golü yiyen diye.. Daha güzeli de varmis..

Ashley Young.!



Normal sartlarda o top kafa ile ama bu hayvanda..

Mario Gomez.!!




Röportajini okudum ve sevdim adami.. Kendini begenmis degil ama kendini begenmislere de sözü yok, Christiano Ronaldo diyor o sekilde oynuyorsa o cümleleri kurmaya da hakki vardir gibi..

Kuranyi degil her insanin hayatta ikinci bir sansa ihtiyaci oldugundan bahsederken kucuklugunde de Okocha ve Yeboah'dan dolayi benim gibi -Ben daha cok Möllerden dolayi- Frankfurt taraftarti oldugunu belirtir iken ayni zamanda Barca Fan'i oldugunu da belirtmekten cekinmiyor..

Gomez kendisini sürekli gelistiren bir adamdir.. Bundesligadaki cikisi Milli takima yansimiyor ama onun da zamani yakindir.. Fizik olarak inanilmaz güclenmis durumda.. Hayvan gibi bir tekmeyi yemesine ragmen kalkip golü atabilecek durumda. Cekinmeden 30 milyon Euro'yu basardim bu adama.. Öyle güzel. Ki ben U-21'de attigi gol sonrasi demistim: Bu gelecegin kendisi..

Ne isterseniz burada var.. Teknik,Fizik, son vurus ustaligi,Kafa hakimiyeti.. Yas da 23 hani. Bayern inatla ve israrla hala üzerinde duruyor, o da bu sorulardan mümkün mertebe kaciyor su an icin hicbir seyin önemi yok, gecerli olan 2011 yilina kadar olan kontratim diyor.. Tek basina sirtliyor Stuttgart'i. Armin Veh, eger ki adam gibi yatirim yapilmazsa takima birakirim demisti hafta ici.. Zira Stuttgart'in su an her seyi Gomez..

Demba Ba.!


Demba Ba'yi severim. Büyük bir yetenek olarak görmem ama sistemin kilit adami olarak belki de büyük yeteneklerden takimda daha önemli bir rol üstlendigini düsünürüm.. Hakan Sükür'ün bir benzeridir ve onun gibi de Müslümandir,Ramazanda oruc tuttugunu da söylüyor Ibisevic ile beraber.. Ve fakat bu görüldü ki performansini hicbir sekilde etkilemiyor..

Oglunu gösteriyor.. 13 aylik ve ismi Ilian. Karisi ve oglu daha cok kariyerinin basladigi Fransanin Rouan'sinda..

Demba Ba, Hoffenheim'a ikinci Bundesligaya gelmeden önce Belcikanin Excelsior Mouscron takiminda oynuyordu.. Milli takimda da iki mac yapmis, bir golü var idi. Carlos Eduardo ile ayni dönemde geldi ve Eduardo'nun maliyeti, pahali olusu cikardigi sesin yaninda gollerine kadar cok kisi onu hatirlamadi..

Bu gibi oyuncularin aslinda günümüz futbolunun geldigi noktada hemen her takimida minumum bir tane bulunmasi gerektigini düsünüpyorum. Demba Ba'yi begenirim ondan da cok Stefan Kiessling'i. Oyunu ve yanindaki forvetleri rahatlatan oyuncu tipleridir, cok buyuk golcü olmalari gerekmiyor.. Bunlarin en büyük boyu da Van Nistelroy'dur.. Biraz daha degisik ve daha carpici olani da belki de Rennes'in gözdesi Jimmy Briand'dir.. Takimin düzeni,sistemi her seyi aslinda buraya baglidir.


Tutulmasi zor bir golcü profilidir. Bu yüzden cokca zaman yanlarinda minumum bir bazen iki defansi da her daim bagimli olarak tutarlar. bu da ayni sekilde digerlerinin cok kolay bir sekilde gol atmasini saglarlar.. Bugün cok konusulan isim olan Vedad Ibisevic'in cok da yetenekli bir golcü oldugunu düsünmüyorum ya da Hem Ibisevic ve ayni sekilde Patrick Helmes'in golcülügünün ana nedeni Demba Ba ve Stefan Kiessling'dir.. Bu yüzden her ikisi de Bundesliga Gol krallarindan -Helmes,Ibisevic- bence cok cok daha önemlidir..

12 Kasım 2008

Grafite.!



Bu pek de ismi olmayan adama 8 milyon Euro verdi Magath.. Üstelik transfer isi de oldukca ilginc. Deli gibi forvet arayan teknik adam futbolcusuna soruyor, bildigin, tanidigin iyi bir forvet var midir gibisinden.. Brezilyali orta saha Jouse brezilyada iken ayni takimda oynadigi Grafite'nin ismini veriyor ve transferi bu sekilde basliyor.. Galatasarayin da o dönem ilgilendigi Le Mans'li futbolcu pahaliya mal olsa da ödenilen paranin hakkini sonuna kadar veriyor, hele ki ondan kat kat fazla paraya mal olmus italyanlara göre hayli hayli.. Bu sene cok formda.. Gecen sene de kötü maci cok azdir..

Armina Bielefeld'i 4-1 yener iken son golü atan Grafite, mactan hemen sonra Magath'dan izin istiyor zira Babasinin durumu oldukca kötüye dogru gittigini haber aliyor.. Magath kendisine izin verir iken dönüs tarihinden bahsetmiyor bile.. 20 Ekim pazartesi babasini kaybeden Grafite Persembe günü Wolfsburg idmaninda buluyor kendisini.. Babasinin ölümü bir yana,tatile gidenlerin dahi erken gelemedigi bir yerde o brezilyali kimligi ile idmana cikiveriyor hemen..

Ki bu acidan hemen sonra ciktigi ilk macta Bayerne Alianz Arena'da golünü atip takimini bir sifir öne gecirir iken golü de babasina armagan ediyordu. Daha sonra Gladbach'a, Cottbus'a atiyor da atiyor, hattrick de yapiyor ki en son hattrick yapan Wolfsburglu futbolcu 2004'de takimdan ayrilan petrov idi.

Genelde acilis golü gelir Grafite'den.. tipik bir 9 numaradir. Yavastir ama teknigi iyidir.. Vuruslari düzgün, ceza sahasinda nerede duracagini da iyi bilir. Tabir-i caizse, "Saglam" bir golcüdür kendisi.. Ona göre sistemi belirler Magath ve bu yüzden her seyidir su an icin Wolfsburg'un..

Arschavin Bayern'e Dogru.!



Bayern dedikodulari ayyuka cikti.. Ribery'e olan bagliligi sona erdirecek tek isimdir.. Bilenler bilir ona olan hayranligimi.. Bundesligaya tesrif ederse eger..

Simdilik acik birakalim cümlenin ucunu. Arshawin klubu tehtit eder hale geldi, birakmazsaniz oynamayacagima kadar sinirlari zorluyor.. Bayern olur mu bilinmez ama kalmayacagi kesindir rusyada.. Gec de olsa su gözümüz, gönlümüz bayram etse.. Heyecanla bekliyoruz ..

Saclar..



Norbert Dronia.. 78 yilinda Duisburg'da forma giydi.. Saclarin garipligi ise on üzerinden üc. Biyiklar da tamamlayici öge.. Kenarlari firfirli da üzerine düz fön cekilmis sanki.. Güzel, cok güzel hatta.



Michael Eggert.. 1972 'de varolmus bu sac modeli. 10 yil inanilmasi güc ama bu sac modeli ile Bundesligada oynamis,Nürnberg ve Bochum takimlarinda.. Tiftik kecisi gibi.. Yüksek ihtimal tipi,biyigi, saci bir bütün olusturdugundan ellesmemis.. Yasamda her insan bir sekilde öne cikmayi ister, baska türlü burada anilir miydi ki ? Birazicik sakal aslinda cok seyi degistirebilirdi ama.. on üzerinden dört bucuk garipligi haketti nazarimda.



Günther Keute.. Inanamiyor insan, bakip bakip duruyorum. Futbolcu degil de Yesil Cam'in kötü adami gibi.. Saci ile biyigini bir düsünüp degerlendirirsek on üzerinden bes veririm garipligine.. Gecmis güzel de o kadar da degil'in resmedilisidir arkadas..



Norbert Nigbur.. Milli de olmustur bu kaleci, bakmayin siz sacina, basina.. Alti kez bir numarali formayi sirtina gecirmistir. Ve fakat Michael J. Fox'un "TeenWolf"unun cikisi burada yatar.. Aslan kaleci derken yanlis anlamis arkadas.. on üzerinden alti.



Dirk Hupe..

Bir karisim, bir sarinin siyaha calmasi... Bu fotolar arasinda biraz normale dogru kayma olsa da yine de on üzerinden en az ücü haketmistir garipligi. Bu tikilerin köpekleri finolara benzemis sacinin modeli..



Harald Konopka.. Su haliyle 353 Bundesliga maci cikarmistir.



Günther Schäfer..

Burada söz konusu sadece saci degil ifadesi ile bir bütün olusturan vucudunun bas kismi. Kusura kalmayin ama "ebeni zikecem birazdan" der gibi bakisi söz konusu. Tanimiyorum seni günther ama tanimak da istemiyorum. hic dost canlisi degil. Stutgartlilarin idolü olabilirsin ama benim bu sacla bu bakisin oldugu yerde zor..



Taninmis bir yüz.. Eike Immel. Taninmis olmasinin bir nedeni de forvet oyunculari su haliyle korkutmasidir.. bire bir de basarili oldugu kesin.



Löw devrim yapti dedigimiz zaman inanmiyorlar.. Ursula ablamiz anarsizmin o muhtesem masalinda demisti, Devrim yapamazsiniz, devrim olabilirsiniz ancak diye.. Iste Löw önce devrim oldu, sonra.. Bu arada kendisi arkasina aldigi söhreti ile beraber en seksi alman spor adami kategorisindedir..



Souleyman Sane.. Nürnbergli futbolcu halen Almanyadadir.. irkciligi en cok hissedenlerdendir, ilk siyahi futbolcularin arasindadir ve Yeboah ile beraber en cok pisligi onlar karsilamak durumunda kalmislardir.. Saclari icin tek kelime etmiyorum.. Resim her seyi söylüyor, on üzerinden dokuz. Bilmesem peruk derdim.



Thomas Kempe.. Yeni yani daha. 1992/93 sezonundan.. Bir baskasinin saclarina bir baskasinin yüzü eklemlenmis gibi geldi sanki ama gercek bu malasef..



Gernot Alms..

özürlü gibi bakmasini gectim, o sac ve biyik kombinasyonunu özene bözene yaratmisliktan ziyade salmis kendisini.. Baska türlü olusmaz böyle bir görüntü.



Mike Werner..

Uzun Sac, küpe.. üc günlük sakal.. Biyik. Parca parca moda olanlari bütünlemis ama olmamis gibi sanki.. hepsini gecin, Günther Keute'ye bir daha bakin.. Sanki bir yerden hatirladiniz hatirlayacak gibisiniz.. öyle güzel, öyle tanidik bir sima ..

1947



Macin canli anlatimi..Elbette radyodan.. Ama daha ilginci sudur ki



Spor lotto totto sonuclari.. Bahisin tarihi eskidir cok..



Kapali filan hikaye.. Eskinin seyircisi daha bir "futbol" seyircisi gibi gelir.. Cekilen cefadir ya sevginin en güzel ifadesi.. Simdilerde otopartkta bes dakika bekleyecek diye maca gitmekten vazgecen ve fakat tüm sezon kendisine tapuladigi koltuklara sahip futbol seyircisi revacta..

1949



Eh simdi zaman baska tabi.. Mümkündür ki yakinda saha icerisinde sakatlanan oyuncu isinlanacaktir.. velakin eskiden cok baskaydi durumlar.. Aachen'li futbolcu bu sekilde tasiniyordu 1949 senesinde.. Saglik ekibi degil CIA ajani adam kaciriyor sanki..

Landon Donovan Bayern Idmaninda.!



Aklima hemen CM gelmistir.. Ben Championship Manager'i 00/01 versiyonunda biraktim. Uzunca bir dönem sadece bunu oynadim yenileri cikmasina ragmen.. Yenilige karsi ciddi bir alerjim var sanirim... Sevemedim ve zaten o dönemlerde de sona erdi menajerlik oyunlari ile iliskim... Cok severdim bu adami.. ucuza kapatabildigimiz cm yildizlarindandi.. Yillar sonra burada karsima cikti yine..

Klinsmann onu bizim gibi cm'den degil de Amerikadaki Galaxy zamanindan taniyormus. Cok iyi futbolcu ve efendi bir karakteri var diyor.. Marta kadar olan ara dönemde Bayern antrenmaninda form tutmasina izin vermis.. Bize de kisa bir nostalji yaptirdi.

Ucuncu liglere kadar gelebilen yildizdiz yildizlara karsi inanilmaz bir sempatim vardi. Donavan da muthesem istatistiklerine ragmen en azindan kötü takimlara, alt liglere gelebiliyordu, Lunden gibi Kimi Kälsstrom gibi.. Digerlerine oranla biraz pahaliydi ama iyi bir AMC ydi.. Bir de Sharbel Touma vardi muthesem sol bekim.. Bu konuya girerse uzar bu post..

10 Kasım 2008

Hindistan ve Futbol



Türkiye ve Kriket gibi bir sey.


Ben kendimi bildim bileli dünya nüfusu 6 milyardir. Bu sey gibidir.. Yine kendimi bildim bileli petrolun 25-30 sene icerisinde tükenecegi gercegi gibi.. Rakamlar son yirmi yilda ne azalmis ne de artmistir.. Dicem odur ki bu alti milyar nüfusun altida biri Hindsitan'da bir o kadar da Cin'de yasamaktadir.. Her ikisi de futbola o kadar uzaktir ki.. Özellikle Hindistan.. Yahu bir kac milyonu gectim bir kac insanoglu ilgielenemez mi ki ?

Dünya siralamasinda 146.siradalar.. ingilizlerin sömürgesi oldugu dönemde kriketinden bilmem neyine kadar ogrenen hintliler, futbola nedendir bilmem uzak kaldilar..

Bagimsizligini kazandigi yilin ertesinde FIFA'ya üye olup Olimpiyatlarda oynama sansina eristiler 1948 yilinda.. Bu hintlilerin ilk uluslararasi turnuvasiydi. Futbollari cok iyi degildi ama biraz degisikti. Zira resimdeki gibi ayakkabisiz oynuyordu maclarini.. Zira milli oyunculari da olsa ayakkabi alacak paralari yoktu hicbirisinin.. 1950 Dünya kupasi ise ilk defa onlara yakin oldu aralarinda Türkiye ve Iskocya'nin da bulundugu bir kac ülkenin Dünya Kupasina gitmeyi reddetmesinden sonra.. Yalniz tek bir sartla: Ayakkabi giyeceksiniz.. Hintliler kabul etmedi ve DÜnya Kupasina katilamadilar.. Bazen diyorum o zaman FIFA izin vermis olsaydi nasil bir görüntü olurdu ?

O günden sonra hicbir zaman Dünya Kupasi vizesi alamadi. Avrupada oynayan tek hintli ise ingiltere ücüncü lig takiminda forma giymis olan Baichung Bhutia'dir ve haliyle Hindistanin gelmis gecmis en iyi futbolcusudur..