4 Haziran 2009

Son.!


Bitti. Kapattik dükkani arkadasim..

Simdi bunlari yazdiktan sonra elbette yorumlar gelecek, abi ne güzeldi, iyiydin gibi.. Siz yazmayasiniz diye ben yaziyorum, cok güzeldi ama bitti. Milyon tane güzel blog var, milyon tane güzel yer var, tadini cikarin..

Emek verdim ben, yazi yazdim ama karsiligini da cok iyi bir sekilde aldim. Sagolun, varolun.. Okurlari,yorumculari yazmaya kalksak bitmez bu yazi.. O kadar güzel insanlar ki anlatilmaz ya da su halimle ben anlatamam..

Yeni bir sehir kurdum burada ben.. Yeni bir ben yarattim hatta.. Sehir olmasin da sehrin icerisie gizlenmis bir cadde.. Borges caddesi.. Hem benim hem de okurlar icin güzeldi, ister insan ömür boyu yazsin ama yazamiyor iste.. Boktan bir hayatin cok güzel bir kösesiydi, öyle de kalsin istiyor insan..

Baska yerde belki ?

Hoscakalin.

3 Haziran 2009

MVP.!



Bu sene 20 asist yapti ve bu bir rekor Bundesligada.. Gomez'in önünde senenin en iyi oyuncusu secildi Zvjezdan Misimovic. Bochum ve Nürnberg ile gecirdigi toplam 6 Bundesliga sezonunda da 20 asist yapmisti, burada bir sezonda alti yilda yaptigini yapti.. Münih dogumludur ve bugün van Gaal'in yardimci antrenörlügünü üstlenen Gerland'in elinin altinda büyümüstür.. bir gün diyor amatörde oynar iken ben oyuna girmeden önce isinmak icin kosmak yerine topla oyuyordum.. Arkadan Gerland bunu gördü ve buraya dogru tüm gücünle bagirmisti:

"Bu siskoya oynamasi icin topu kim verdi ?"

Ordan bu noktaya gelmis ve biraz da getirilmis adamdir Misimovic.. Artik kimsenin motive etmesine veya neyi nasil yapacagini söylemesine gerek kalmadini belirtir iken Nürnberg ile bir sene önce küme düsüp bir sene sonra Wolfsburg ile sampiyon olmanin da ögrettikleri olmus ona.. Hicbir zaman birakmamaniz gerektigini ve futbolda her an her sey olabilecegini cok iyi gördügünü.. Dzeko bana göre onsuz eksiktir.. Sampiyonlugun da önemli isimlerindendir..

Sevinirken Sakatlanmak.!



Amr Zaki'nin golü sonrasi sevinc gösterisi sirasinda yasanilan sansizligin videosu..

1990: Maradona vs Buchwald.!



Bu ikili 90 dünya kupasi finalinin önemli ayrintisidir.

Mac öncesi teknik direktör Beckenbauer, Guido'yu kenara cekip söyle diyor : Bugün sadece Maradona'yi tutacaksin, baska bir sey yapmana gerek yok, sadece Maradona..

Buchwald da bunu oyle yapiyor ki hem Dünya Sampiyonu oluyor ve ayni zamanda final sonrasi artik onu insanlar "diego" diye cagirmaya basliyor, üzerine bu isim yapisip kaliyor..CV sinde Maradonayi durdurmus adam olarak ayri bir not düsülüyor artik..

Mirko Slomka.!



Almanyada her klup hocasini kovduktan sonra sanirim bu adama gidiyor önce.. Slomka, Schalkede oldukca basarili bir sezon gecirmisti.. Keza Sampiyonlar Ligi deneyimi hatta ceyrek finale cikmalar filan.. Yalniz nasil göze girmis ise artik her hocasini kaybeden klup Slomka ile anilmaya basliyor.. Bundesliganin bir bakima Ersun Yanal'i.. Schalkede basarili olmus ve aslinda kovulmasi da haksizlik idi.. Müller'in onlarca sacmaligindan bir tanesi lakin arkadas yeter yahu.. ya adami alin ya da rahat birakin.. Keza bunun yerine gececek diger isim on yilin sonunda Basel'den kovulmus Christian Gross.. Bizim Skibbe ve Funkel de klupler icin diger ismi gecen teknik direktörler.. Bu isimler su an bosta olan kluplerden dördüne yerlesecektir ama du bakalim..

The Karate Kid Van Gaal.!




özlemek..

Teknik Direktör Kiyimi.!



Ülkede sürekli üzerinde dururuz teknik direktör istikrarinin.. Bunu basarabilen türk futbol klubu cok fazla yoktur. Galatasaray 4 yil boyunca bir teknik adama sabredip UEFA kupasini kaldirdi.. Arkasindan kovdugu adamlarin bugün pesinde.. Keza digerleri de ayni sekilde..

Yalniz Bundesligada bu sene durum bizden cok farkli degil. Sampiyon olan takimdan kümede kalmayi basaran takimlara kadar büyük bir cogunluk teknik direktörleri ile yollarini ayirdi.

Sampiyon Wolfsburg'un hocasi Magath Schalke'ye gecti.. Bayern, bitime bes hafta kala Klinsmann'i kovdu. Stuttgart cok önce Armin Veh'in isine son verdi.. Jol, hic beklenmedik bir sekilde Hamburg ile yollarini ayirdi.. Schalke keza Rutten ile ayriligi erken yasadi.. Frankfurt bitime bir hafta kala belki de rekor süre takimin basinda kalan Funkel'in görevine son verme tartismalari esnasinda bu sacmaliga dayanamayip antrenörün istifasi ile karsi karsiya kaldi.. Gladbach daha dokuzuncu haftada teknik adam degisikligine gider iken mucizevi bir sekilde kümede kalsa da Meyer yine de takimi birakti.. Keza Frontzeck de Bielefeldi dusurunce gitti.. Daum da dün Kölnü birakti... Leverkusen Labbadia ile ayriligin esiginde..

Köln ile beraber 8 takim su an kendisine teknik adam ariyor.. E Yuh diyoruz..

Bremen'in Schaaf konusundaki israri ve ayni zamanda Dortmund yönetiminin Klopp destegi de takdir edilmesi gerekir.. Hoffenheim dahi ayrilik dedikosunu yasamistir lakin Decking de keza Hannover de kazigi cakmis durumda.. Favre basarili oldugu icin kalmasi olagan lakin Hamburg buna da gözünü dikmis durumda.. Bir de Bochum'un Kolleri vardir kalan..

Bu sene yasanilan istisnai bir durumdur, bu kadar kiyimi ben görmedim önceki yillarda..

2 Haziran 2009

Ronaldo & Kleberson.!



Su dönemler cok severdik biz bu adami.. 17 yasindaydi daha..

Daum Fenerbahce'de.!



Bild haberi gecti, Ali Yildirim Mallorca'da Daum'u bulup Galatasaray anlasir korkusuyla anlasma yaptigini acikladi.. Bild'in yine haberine göre Köln takimindan 2,4 milyon euro brut alir iken Fenerbahce 3,5 milyon net verecek imis..

Simdilik durum bu.

Fenerbahce acisindan bence cok dogru bir secimdir. Daum'u anlatmaya gerek yok sanirim. Bir ara Brezilya'ya gitmisti ve cok iyi isimlerle ilgilenmisti aslinda.. Ikinci bir Alexvari oyuncu kapidadir ve ayni zamanda Leverkusenin güzel adami Barnetta ile ilgileniyormus.. Bu adam hicbir sey yapmasa -ki yoktur gecmisinde- yaptigi transferlerle dahi takima katki saglayacaktir..

Köln icin üzücü, Fenerbahce icin güzel bir sonuc.. Ileride daha kapsamli bir degerlendirme olabilir.

1 Haziran 2009

30 Milyon eder mi ?



Bu transfer isi cok karisik.. Iyi düsünüp hareket eden cok fazla klup maalasef yok. Imdi bunun tartismasi zaten yapilmisti. 30 milyon euro cok buyuk bir para, bu kesin.. Yalniz deger mi ya da kazanci nedir kaybi daha mi cok ?

30 milyon eder, neden ?

Arkadaki isimden baslayalim, o sampiyon takimin en önemli oyuncularindan ve kaptani Fernando Meira.. Galatasaray sizce 6,5 milyon euro kar mi yapti yoksa defans hatalarindan ve yenilen basit gollerden dolayi kacan Sampiyonlar Ligi vizesi ve hatta UEFA finali nedeniyle en az 10 milyon euro zarar mi etmistir, bilinmez..

Luca Toni, Makaay gibi oyunculara cift basamakli rakamlar ödenmistir ve hepsi otuzuna basacak forvetler idi. Gomez hem Toni hem de Makaay demektir Bayern icin..

Gözden kacirabilirsiniz belki ama 85 dogumlu 116 Bundesliga macinda 63 gol ve 23 asist ile oynamis, her bakimdan kendisini kanitlamis bir oyuncudur.. En az 6 sene üst düzey performans demektir. Bu Bayern icin her iki yilda bir 20 milyon vermek yerine 6 yil sabit bir sekilde hem istikrari korumak hem de maddi acidan kar yapmak demektir..

Ribery, Marsilyada iken bu kadar degildi, unutmamak gerekir.. Su anda Ribery'nin fiyati normal kosullarda en az 50 milyon eurodur, kiyas yapar iken bunu da akilda tutmak gerekir.. Toni,Klose,Makaay gibi Bayernde emeklilik yasayacak adamlara 15-20 milyon vermektense bu yasta bu kadar güzel bir adama bu para cok daha makuldur, cok dogru bir is yapmistir ve ilerleyen zamanlarda bu cok daha iyi anlasilacaktir diyorum ben.. Zira karakteri de futbola uygundur..

Meira'dan elde edilen kar degil zarardir biraz olsun uzun vadeli baktiginiz vakit.. Gomez de uzn vadede atilmis iyi bir adimdir Bayern icin..

Hosgeldin Komsu.!



Nürnberg tekrardan ve tekrardan birinci Bundesligada.. Asansör takimidir gecmisin efsanesi.. Cok uzunca bir süre aslinda Almanyanin en cok sampiyon olmus takimi olarak yasadi.. 1987 de Bayern gecti sanirim.. 9 Sampiyonlugu vardir toplamda.. Simdi 21 Sampiyonlugu olan Bayern'e ve Dogu Almanya takimi Dinamo'ya gecilmis durumda..

40 yildir 3 yildan fazla(4 yil olacaktir bu rakam, Riza Yasar'a tesekkürler ) Bundesligada kalmisligi yoktur.. Ama iste severiz, yer yer maclarina gider, alkis tutariz.. Almanyanin cesitli yerlerinde ikamet etmis olsam da bir elim-kolum hep Nürnberg sehrindedir benim.



Fürth, dibindeki kucuk kasabadir ve aralarinda bir cadde vardir. Almanyanin 1920li yillarinin en büyük derbisiydi.. Bu Fürth takiminin cok baska ve garip bir hikayesi vardir, baska zaman diyelim. Dün Sehir bu yüzden inanilmaz güzeldi ve biz gidemedik zira kac gündür yollardaydik zaten.. Ama o atmosfer cok güzel oluyor.. Bayram havasi gibi.. Anlattilar, dinledik bu sefer katilamadik ama nasil olsa yakin zaman icerisinde tekrardan düser, cikar..



Marek Mintal en önemli oyuncusudur.. Ki zaten 16 golle gol krali oldu lakin yalniz degil o koltukta bu sefer. Orta saha oyuncusudur aslinda.. Belki de onu golcü olarak degerli kilan bu iki yönlü olmasidir..Taa Zilinada oynar iken de gol krali olmustu, ikinci Bundesligadaki Nürnberg'e geldi gol krali oldu 2003/04 sezonunda.. 1. Bundesligaya takimi cikarip orada da 24 gol atip gol krali oluyordu ama o sakatligi bugün hala Nürnberg'de olmasinin sebebi oldu ve burada birakacagim diyordu gecenlerde.. Iki farkli Bundesligada da gol krali olan Mintal'in disinda sanirim Voller vardir bir de.. Bakmak gerek lakin özel adamdi.. Uzaktan sutlari inanilmaz etkiliydi ki kötü bir ilk yari geciren Nürnberg'in kurtaricisi da onun sahalara tam anlamiyla dönüsü sayesinde olmustur.. ilk devre de fena olmasa da son ceyrek diliminde ücer-ikiser atmaya basladi ve ücüncü olup takimi birinci Bundesligaya cikardi.. Bir de Nürnberg takimina bagliligi tam da sakatlanip iki yil neredeyse sahalardan uzak kalan Mintal'a sözlesme öneren Nürnberg'in güzelliginden de kaynaklaniyor..



Canli mac izleme bakimindan ikinci Bundesliga müptelasi olsak da birinci Bundesligaya zaman zaman istirak ediyoruz ve bizi yol masrafindan kurtarmistir Nürnberg.. Fürth derbisinde o kucuk statlari ve mac satislari olsa da koyu bir Fürth taraftariyimdir ama Nürnberg kesinlikle birinci Bundesligaya aittir.. Tarihi ve futbol kültürü nedeniyle ikinci Bundesliga bu sehrin halkina zulumdur ama aliskanlik olmus sanirim.. bu sefer ben 2 yil veriyorum zira o halici baskanlari görevi birakmadikca bu takim ayaga adam gibi kalkamaz..

Paolo Maldini..!



1968 yazi.. Paolo Maldini dünyaya gelir.. insan inanamiyor, bakip bakip duruyor, su bebe simdi futbolu birakti..



Daha önceden de blogda yayimlamistim bu fotoyu..Cok güzel bence.. Bir gün blog foto 10 yapsam ilk üce oynar bu.. Su el sallayan adamdir Paolo Maldini ve aileye bakar misiniz ? Bir cocuk icin bence gerekli olan her sey burada var.. Maldini futbol demektir demis biraktiktan onra birileri.. Cok dogrudur, yani neresinden bakarsaniz bakin orasinin bir kösesinde Maldini vardir ve bunun nedenlerinden birsi de sanirim su fotunun icerisinde gizlidir.



Keza bunu da önceden yayimlamistik ama cok hosuma giden karelerden bir tanesi oldugu icin bir daha üzerinden gecmek gerek.. Maldini ve Maradona.. Bizim Mahallenin kabadayisi Maradona ile gencecik Maldini..



Bu benim Avrupa Futboluna cok ciddi anlamda egildigim günlerin baslangicidir. 8 yasindayim filan.. Bu final macini deli gibi bekledim ve tam anlamiyla ilk ve belki de son kez Milan taraftari oldum o gün.. Cok istedim bizi eleyen Steau Bükeresi yenmelerini ki her golde ayri ayri havalara sicramistim..


Bir tarafta mor menekseler ve kaptani Batigol.. Diger tarafta ilk defa kaptanliga gecis yapmis Paolo Maldini cikiyor 1997 senesinde.. 3 Numarali formayi kimseye vermeyeceklermis.. Olur da elbette cocuklarindan birisi Milan da oynamazsa.. Bu arada Maldini cocuklugunda Juveliymis ve Baresinin dedigine göre 1986 yilinda Juventus'a transferi dahi ihtimal dahilindeymis.. juve Posterleriyle baslamis futbola Maldini ama cocuklarinin öyle olmadigi kesin..

Herkesin umudu Christian.. 12 yasinda ama asil yetenek sanirim kucugu.. 7 yasinda olan Daniel. Bakarmisiniz Seedorf'un ayagindaki topa müdahale edisine ?




Yetenek diye buna derim ben..



Cok düsünmedim italyada hangi takimi tutuyorum diye.. Ama cocuk iken Zülfü Livaneli'nin bir söylesinde Aytmatov'un Issyk kul forumu davetine katilan sevdigim düsünürlerin yaninda Roma Klup Baskaninin ismini de görünce Romali oluyoruz.. Yasar Kemal'in onun bunun oldugu yerde cok baska faaliyetler icerisinde olan bir futbol klubunun baskanina sempati duyuyorsunuz, 86 da gerceklesiyor ki daha baska detaylar da var. Bir de Juventus.. bu ikisini severim ve milan kisminin her iki yakasindan da pek hazzetmem.. Yalniz Maldini demek futbol demek, Maldini ailesi bir kültürün yarattigidir bize göre.. Ona saygi duymayan insanin futbola saygisi olamaz..



Karisiyla..

Eskiden kizlari da futbolun icerisine katmak isterdik.. Bu futbol tutkusunu bir kadinla paylasamayacak olmanin bilinci vururdu bizi.. Avrupa-Dünya Sampiyonalarinin kitapciklarina kizlarla bakardik, hadi siz de en yakisikli kimdir onu söyleyin bari filan derdik.. Iste o sorunun pek cok insanda cevabi bu adam olurdu, yakisikli adamdi, karizmaydi..



Birakiyor ama futbola dair ne varsa hemen her seyi yasamis efsane olarak.. belki de hayat bundan sonra onun icin var.. Bugüne kadar basardiklarinin tadini cikaracaktir.. Daha fazlasi olamaz, icinde kalan herhangi bir kupa yok.. o her bakimdan efsaneydi.. hicbir seyi eksik birakmadan bir futbol tanrisi yaratilmis gibi sanki..Ve o sekilde de veda etti futbola.. Ben Daniel'i bekliyorum ama simdiden..