23 Kasım 2013

"Ausgerechnet Götze"


Bazen basit sözcükleri çeviremiyorum, akıl duruyor bir noktada. Golü görünce aklımdan geçen bu oldu.

Tam da olmayacak adam attı mı deriz ya da tam da o bahsedilen  insan attı gibi çeşitli karşılıkları vardır  "ausgerechnet"  sözcüğünün. Sözlüğe baktım "Aksi şeytan, tam bu sırada, olmayacak.." çok da karşılamayan kelimeler bunlar.

Nihayetinde maçın en çok konuşulan adamı kilidi çözdü.  Tahminimde yanıldım elbette lakin sadece skor olarak. Maç benim beklediğim gibi geçti. 

zira Dortmund diğer maçlarda olduğu gibi burada da yeter sayıda pozisyonu yakaladı. Öyle goller kaçırdı ya da Neuer kurtardı ki Götze'nin golü sonrası dağıldı.  Üstelik başka açıdan Bayern'e giden Götze sonradan girdiği oyunda golü atarken Götze'nin yerine alınan Mhkitaryan öyle bir gol kaçırdı ki.. 

Bu da aslında var olan durumun özetiydi. Bana göre Bayern artık  şampiyon..

Günün Menüsü


15:30 Rizespor-Kayserispor..

Bugün Süper Lig'de de iyi maçlar var. En azından bunun 1 saatini izleyebileceğiz

16:30- Bundesliga maçları.. 

17:00-Arsenal-Southampton..  

Aslında bu sefer Southampton için Premier Lig izlemek istiyorum ama bakalım nasıl olacak o iş?  Hadi bu neyse..

19:00-Galatasaray-Sivas, Bursaspor-Kasımpaşaspor

19:30-Dortmund-Bayern

İki ekran açık olacak..

Dortmund Bayern maçı için riskli öneri şu şekilde: İlk yarı 2 Maç sonu X!  Bu hafta Bundesliga Cumartesi'de banko diyebileğin tek maç yok!

Diğer tahminler şurada..

Bir Serdar Ortaç pişmanlığı dahi yok sizde!


Ahmet Kaya’ya gerçekten üzüldüklerini düşünüyor musunuz? O kadar “insancıl” mı iktidar sahibi insanlar? Niye bize üzülmüyorsunuz peki? Sivasta yapılanlar, Ahmet Kaya’ya yapılanlardan daha vahşice değil miydi? Üzülmeyi bırakın, adını anmıyorsunuz. Hasret Gültekin 22 yaşında yanarak öldü, neden buna içiniz sızlamıyor? Onun da güzel türküleri yok mudur? Orada çatal bıçak atıldı burada halk canlı canlı orta çağda bile vahşet olarak algılanan insan yakma eylemini izleyip daha da kötüsü bundan haz duydu. Böyle bir psikopatlığı o şehirde her gün gördüğün sıradan insan nasıl içerisinde barındırıyor, niye buna hiç kafa yormuyorsunuz?  Ahmet Kaya’nın sahnede söyledikleri kadar dahi provakatif olmayan vaazlarla bir halk otelin çevresinde toplanıp insanları diri diri yaktı.  Gizli saklı bir örgütten bahsetmiyoruz, otelin çevresinde konuşlanan halktan bahsediyoruz. İnsan yaktılar, daha ötesi var mı? Şairler, Sanatçılar..

Altyapı Meselesi

TSV Erbendorf'un 1993 yılında açılan tesisi

İlkokul 1. Sınıfın yaz tatilini pas geçtim. İlk defa 1987 yazında Almanya’ya gittim. Babamlar Bayern eyaletinin beş bin kişilik bir köyünde fabrikanın karşısında konumlanmış iki apartmanın içerisinde yer alan 20 Türk ailesinden birisiydi.  Erbendorf olarak ismi geçiyor kayıtlarda ama plakaları Tirschenreuth. Başka yere bağlıyız. Bağlı olduğumuz yer de 9 bin nüfuslu bir başka küçük köy. Köyünde köyü olur mu? Oluyor işte. Erbendorf’un bir tane ana caddesi var. Geride kalan yan sokakların hemen hepsi insanların yaşadığı ara caddelerden oluşuyor. Daha başka bir ifadeyle anlatmak gerekirse sadece Bayern eyaletinde Erbendorf gibi 300 tane daha irili ufaklı köy ile kasaba arasında yerleşim yerleri mevcuttur. Almanya çapında bine vurur bu sayı.

22 Kasım 2013

Das Duell #3


Das Duell #2



Gründung: Kuruluş. Umsatz: Gelir. Gewinn: Kar
Kader Marktwert: Kadro değeri
Nationalspieler: Milli oyuncu sayısı.
Teuerste Spieler: En pahalı oyuncusu.
Mitglieder: Üye Sayısı

Sanırım diğer şıklar anlaşılıyordur.

La Liga: Antrenör Maaşları


Beni şaşırtan Schuster'in maaşı oldu. Almanya'da sıklıkla çok para istiyor diye teklif götürmedikleri söyleniyordu. 800 bin nedir yahu.. İlginç.

Götze Eve Dönüyor


Röportajını okudum. 

Korkuyor musun sorusuna asla diyor. Ama daha önemlisi ise Götze'nin taraftarlara bakışı..

"Ben onları aslında anlıyorum. Onlar benim orada kalmamı istediler ve gitmeme sıcak bakmadılar. Aslında bu tepkileri, benim orada başarılı olup güzel işler yaptığımın farklı şekilde de olsa göstergesi. "

Evet Götze Dortmund'a çok şey borçlu. Orada doğdu, okula gitti ve profesyonel futbol hayatının en önemli adını bu kulubün içerisinde attı ve fakat çocukluğundan bu yana Bayern Münih taraftarı olduğu da bir gerçek.  

Muhtemelen ıslıklanacak, hainlikle suçlanacaktır ama Ribery'nin yokluğunda olumlu ya da olumsuz performansıyla sonuca etki edeceği kesin..

Das Duell!


Bu hafta Bundesligada son yıllarda zirveyi paylaşan iki güçlü takımın mücadelesi var. Geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi Finali’nde karşı karşıya gelen Bayern  München ve Borussia Dortmund yarın akşam kozlarını bir kez daha Signal İduna Park’ta paylaşacaklar.(TRT HABER/ 19:30)   Avrupa’nın da zirvesinde yer alan bu iki ekibin birbirlerine tezat oyun felsefelerinin de çarpışması futbolseverlere keyifli dakikaları vaat ediyor.  Maç öncesi bu önemli müsabakaya Dortmund’un sakatlıkları damga vurdu. Burdan başlamakta fayda var.

20 Kasım 2013

Futbolcular teşekkür ediyor..



Romanya’nın ikinci lig takımlarından UTA Arad’lı futbolcular taraftarlarına bakın nasıl şarkılar söylüyor, teşekkür ediyor.  FC Bihor Oradea maçının arkasından kale arkasına geçip taraftarlara “Biz sizinle gurur duyuyoruz” diyorlar. Peki ama neden?

Ann Kathrin Brömmel


19 Kasım 2013

İbra vs Ronaldo


Dünyanın en yetenekli üç futbolcusundan ikisi: İbrahimovic ve Ronaldo. İlk raundu Ronaldo kazandı ve şimdi sıra İbra'ya geldi. İkisinden birisinin Dünya Kupası'nda olmayacak olması nerden bakarsak bakalım hoş değil. Sonucu bu ikisinin performansı belirlesin diyoruz. İsveç-Portekiz maçı öncesi ben onların iki çok özel golüyle selamlamak istedim..

Peniel Mlapa!



Nihayetinde Gladbach onu bölgesel ligdeki ikinci takımına gönderdi. Burasını başka zaman yazar çizeriz..Oldukça yetenekli bir futbolcu olan Mlapa'nın takımı RWE karşısında 2-1 yenik durumda ilk yarıyı sonlandırdı. ikinci yarının başlamasının ardından 7 saniye sonra beraberlik golünü atıyor. Tamam belki tarihteki en hızlı gol değil ama görülmeye de değer zira diziyor hepsini sıraya.. Almanya'da en hızlı gol 11 saniye sonra Giovanni Elber'in golü olarak(1998) resmi kayıtlara geçmiş. Dünya üzerindeki en hızlı gol ise Rus Michail Osinow'un santra yapılır yapılmaz kaleye çektiği şut.. Tam 2.86 saniye sürmüş. Bu da en azından Almanya'da santra sonrası en hızlı gol olarak ele alınabilir..

Buffon!



Mansur Faqiryar!


Ailesi savaştan yıllar önce Almanya'ya sığınmış bir Afgan çocuğu. Bremen'de öğrenci ve bölgesel lig takımlarından Oldenburg'un da kalecisi ama aslında o ülkesi Afganistan'da bir kahraman!  25 yıl sonra memleketine gittiğinde 30 bin kişi onu karşıladı. Peki neden?

Nejat Uygur


 40 yılın üzerinde sahnede kaldı.  3 Kuşak'a hizmet etti. Emek verdi. 

Yaşama veda etmiş büyük usta.. 

Savaş Ay gibi çocukluğumuzun bir parçası daha göç etti. Hepimize geçmiş olsun.

18 Kasım 2013

Pique Ailesi


Nuri Şahin ve Galatasaray


Bugün gazetelere baktım. Başta AMK olmak üzere Nuri Şahin ve Galatasaray haberleri manşet. Bir süre sonra da pek çok insan olur mu diye bana geliyor. Sizce bu tam sayfa kapaktan verilen haberin içerdiği mantık miktarı nedir ben açıklayayım siz karar verin.

17 Kasım 2013

Burak Karan!

2003 U17 Almanya kadrosu..  Orta sağdan 3. Kevin Prince Boateng(Schalke).  En alt sıradan soldan ikinci: Sami Khedira(R.Madrid). Orta sıra sağdan 4: Dennis Aogo(Schalke).. Daha da Bundesligada oynayan Fabian Johnson gibi yıldızlar dabu kadroda yer alıyor. 

En üst sıradan sağdan ikinci: Burak Karan..

Ben Burak'ı bir iki yazının içerisine konu etmiş, ismini de duymuştuk.  Geçtiğimiz ay sınırdaki bombaların altında vefat etti.

Buffon Güzelliği


Hayatım boyunca anlam koymakta her zaman zorluk çektiğim bir taraftar tepkisi varsa o da deplasmana gelen milli takımın milli marşının ıslıklanmasıdır. Bazıları bunu sadece Türkiye'de gerçekleştiğini sanır ama pek çok milli maçta yaşanır. En son İtalya-Almanya maçında da İtalyanlar rakibi olan Almanya'nın milli marşı çalındığı esnasında başladılar ıslıklamalara.. Ne oldu? Buffon çıktı. Kendi taraftarlarını susasıya kadar tepki gösterdi ve sonunda da ıslıkları susturmayı başardı. Bana göre bu Buffon'un kendisinin o marşa verdiği değeri gösterir.

Maç sonrası Philipp Lahm "Buffon'un tepkisine taraftar reaksiyon gösterdiğini hemen farkediyorsunuz. Islıklamayı sona erdirdi. Bu bence Buffon'dan bize çok güzel bir jestti çünkü hiçbir futbolcu kendi taraftarını karşısına almak istemez.."

Juventus ikinci lige düşürüldüğünde en çok teklif belki ona gelmişti ama o takımında kalan Nedved ile beraber iki güzel yıldızdan birisiydi. 35 yaşında artık her şeyi elde etmiş bir kaleci olarak güzellikler saçıyor çevreye..

Guardiola Mütevazılığı



Gerçekten başka bir yerde görülmesi zor sahneler bunlar.

Robie Williams Guardiola'yı çağırıyor. Nihayetinde Jupp Heynckes Berlin'de düzenlenen Bambi medya ve televizyon ödüllerinin spor kategorisinde sonuna kadar hak ettiği ödülü alacak ama bakar mısınız Guardiola'nın söylediklerine?

Biz Yanlışını Almışız, Değiştirelim


Manchester United devre arasında böyle bir değiş tokuşa hazırlanıyor. Dortmund'dan Kagawa'yı alan Manchester şimdi de Reus'un peşinde ve size Kagawa'nızı geri verelim siz de bize Reus'u verin diyor. O iş yaş Manchester kardeş..

Kagawa'nın gelişi yetiştirme bedeli olan 375 bin avro iken Reus'u o da şansa sözleşmesindeki fesih bedeli karşılığı 17.5 milyon euro sonucu oldu. Üstelik yine 2015 yılında geçerli olacak olan 35 milyon euro fesih bedelinin de Reus için ne kadar az olduğu konuşuluyor. Lewandowski'yi bir yıl oynatmak için 20 milyon eurodan olan Dortmund muhtemelen Reus için sonuna kadar savaşacaktır..

Manchester ya da Arsenal yine de bu oyuncuyu alabilir fesih bedeli nedeniyle. Nereye giderse gitsin iş yapacaktır. Kagawa'dan farkı Dortmund öncesi hali hazırda kendisini ispatlamış olmasıdır. Premier Lig'e fazlasıyla uygun ve bence Mesut'tan en önemli farkı üst düzey oyun görüşü ve hareket kabiliyetinin yanı sıra fazlasıyla golcü bir yetenek. Eğer doğru organizasyon içerisinde bulunursa senede tek basamaklı sayıya gol sayısı asla düşmez..

Rumeli Kavağı


Murat Fevzi Tanırlı geldi ve beni kendi dünyasındaki bir güzelliğe götürdü. Gülen adam derdim hep ben ona ama fark ettim ki bu manzarası güzel muhteşem mekâna gelir, saatlerce otururmuş. Hüzünleniyor ya da keyif çatıyor değil ama dışarıya karşı bu kadar pozitif bir tutum sergilemenin belki de bir başka yolunu keşfetmiş gibi. Bu mekân ve kendi içerisinde geçirdiği zamanlar onun için olmazsa olmaz bir ihtiyaç. İçeride bir yerde olabildiğince duygusal ve kırılgan yapısı var. Sürekli neşeli bir ruh haline sahip olmak için burada atıyor bütün kirlilerini dışarıya. Burada kızıyor, küsüyor, bağırıyor, çağırıyor, isyan ediyor ve öyle çıkıyor ki dışarıya sanırsın bu adam şöyle hakikatli bir kahkaha atmak için gelmiş dünyaya. Hülasa; öyle güzel bir yer ve böyle keyifli bir insanla çok hoş bir gün.. Ve evet, bu sefer Uğur Meleke'siz oldu görüşme. Çatlattık onu yaban ellerde..

Yazarak Tanışmak



Almanya’ya yedi yıl yedi aylığına yerleşmeden önce geldiğim son yaz tatilinin bitimine üç günden daha az bir zaman kala vurdum kendimi Paris yollarına. “Kardeş iki gün sonra Türkiye’ye gidiyorsun alooo” diyen ablamı dinlemedim,  aldım bileti çıktım yola.