12 Mart 2008

Gitmek #2



Gitmek düstü yine ba$a..


""..yurdun asagisinda pideci vardi. Hayatimda ilk veresiyeyi yaptigim yer orasidir, geldigim zaman tüm cocukluguma ragmen coktan ihtiyarlamis olan ruhuma iki bardak cayi önüme koyacak dostlugu sagladigim yerdir. Pidecinin zaman icerisinde sahipleri degisse de sekiz yil boyunca önüme koyulan cayin rengi degismemistir. Kaliciligin, gidememezligin, gereginden fazla bir yerde olmanin, baska sansin olmadigi icin ayni yerde dönüp dolasmanin sonucu üzerine bastigin taslarin cizgilerinin kirikliklarinin dahi ezberlenmesinin bir baska ifadesidir o cay.. Esnaf-velet iliskisi tarihinin baslangici. Yasamim bir yerden bir yere gitmek üzerine kurulu olmasina ragmen sekiz yil boyunca bir okulun cevresine hapsedilmis olmamin istisna olmasi bir yana, bir daha bir yerde kalamayisimin belki de en önemli nedenidir. Cok kaldim ben, ne kadar gitsem de o sekiz yil ayni bahcede top oynamisligi, ayni pideci de kiremitte köfte yemisligi cikartip atamiyorum. Nereye gitsem asagisi pideci hala...

Sorun su ki ben bir daha kiremitte köfte yemek istemiyorum.

Insanoglu yasadigi yere kisa sürede uyum saglar. Mekana/Insana ve her türlü kosula evrilir, ruhu dahi evrim gecirir. Zit karakter sahibi insanlari bir arada tutan aslinda birbirlerine olan uyumsuzluk sonrasi evrilme sürecinde sürekli daha iyiye dogru adim atiyor oluslaridir.. Digerinin aksine kötüden iyiye giden bir sürec vardir ve bu insani mutlu eder digerinin aksine.. gitme ihtiyacini dogurmaz. Bir seyler iyiye gidiyordur. Dislilerini yavas yavas gecirmenin o muhtesem hazzini birakamaz insan..

Oysa biz, sonu bastan görüp kabul eden oblomovgillere has mutsuzluk bilinci ile donatilmisiz.

Mekansal acidan bir yerde sekiz yil kaldigimdan dolayi sürekli gidiyorum, bir baska acidan on bir yildan beri bir insana evrildigimden dolayi on bir yildir digerlerin üzerinden gecip gidiyorum..

Nerden baksan bozuguz iste.

ve haliyle, bozguncu.. ""

11 Mart 2008

Ribery & Toski & Gekas

Bayern Münih, Ribery ve Toni.

Ribery bugün Bundesliganin en degerli oyuncusu. Rakipleri Diego ve Van der Vaart ile beraber anilamayacak, bir cümlede icerisinde yer alamayacak düzeyde gelisme gösterdi. Baska acidan öyle bir takim ki Bayern Münih, basarisiz olmalari mümkün degil gibi.

Biz de rotasyon kelimesi yabanci bir sözcüktür, Hitzfeld ise "Futbol matematik degildir" diyen Rummenige'ye inat oyuncularin yerleri ile oynuyor, futbolu matematik misali algilayip cesitli formüller üretip bunda da inanilmaz bir basari yakaliyor. Bir gün Ribery yedek, bir gün Podolski sol kanatta, bir baska zaman Schweinsteiger defansif orta saha.. Sezon basi ön libero olan De Michelis'i defansin göbegine koyan adamin teknik adam sovu da gözden kacmiyor.. Sol tarafta Ribery-Jansen isbirligi, sag kanatta Sagnol-altintop ve ortadaki iki defasiv orta sahanin önünde iki uzun forvet.. Arkada da Iki uzun defans.. Oldukca güzel bir form yakaladi Takim..

Size göstermek istedigim ise Ribery'nin cok konusulan golü. Güzel bir gol ama yine de abartildigi kadar degil diyerek Luca Toninin ceza sahasi icinin krali benim dercesine attigi gol ile beraber izlenemeniz üzere suraya tasidik.



Gekas, gecen seninin gol krali, bu sene de yedek. Tek forvet sisteminde tercih edilmiyor ve eski Galatasarayin sistemine benzer bir oyun anlayisi var Leverkusenin.. Yaninda Yasli Kurt Barbarez ile Kiessling iyi bir form tuttu. Golcülügünden cok Hakan Sükür tipi forvet olmasi ile takima sagladigi yarar söz konusu. Barnetta ise ayni sekilde dikkat edilmesi gereken bir baska oyuncu..

Son iki mactir Gekas ilk onbirde basliyor. Hamburg karsisinda cok önemli bir gol atarken Hannover karsisinda da takimini öne geciriyor, asirtma ve güzel bir vurusla.. hareketliliginin yaninda bitiricilik konusunda da basari saglarsa tadindan yenmez aslinda.



Frankfurt ve Bochum kendi evlerinde aslan kesilengiller.. Hucum futbolunu evinde cok iyi oynayan bu iki takimin mücadelesinde Tosci'nin attigi sik bir gol ve ayni zamanda Frankfurt'in yedigi tartismali bir gol.. Direk ve Indirek vuruslarin önemini, kurallari bilmek gerek..



Velhasil üc güzel gol var iste. Ribery,Gekas ve Toski..

10 Mart 2008

Yeni Augsburg Stadi



2009'da bitecek olan 25000 kisilik Augsburg Stadi..

Augsburg henüz ikinci ligde. Bu sene de cikamaz. dolayisla seneye ikinci Lig maclari bizi bekler.. Zira tasiniyoruz Augsburg'a. O nedenledir ki biraz..

Yakin zamanda tekrardan..

Leipzig Kitap Fuari



Persembe günü baslayacak olan Leipzig Kitap Fuarinin dekorasyonundan bir parca.

Gecen Hafta Bundesliga #5



DORTMUND - HERTHA 1:1
BIELEFELD - SCHALKE 0:2
STUTTGART - BREMEN 6:3
FRANKFURT - BOCHUM 1:1
WOLFSBURG - COTTBUS 3:0
BAYERN - KARLSRUHE 2:0
DUISBURG - ROSTOCK 1:1
NüRNBERG - HAMBURG 0:0
LEVERKUSEN - HANNOVER 2:0


Hertha-Dortmund.. Bayern-Karlsruhe ve Stutgart-Bremen maclarini dönüsümlü olarak izledim. Bir de üzerine Pazar Leverkusen - Hannover maci.

Bunlarin disinda kalan maclarin özet görüntülerini dahi seyretmis degilim. dolayisla kisa bir degerlendirme olacaksa bu da Bayernin sampiyonlugu garantiledigi üzerinedir.

Kahn, bugüne kadar oynadigim en iyi defans derken bugüne kadar kac mac oynadigini da hesap edersek Bayern Defansi icin güzel bir övgüdür sanirim. ayni zamanda Ribery icin Zidane ile kiyaslanabilir, ben böyle bir hizda bu teknigi sergileyen baska bir futbolcu görmedim derken Kahn'in kac tane futbolcu gördügünü de asagi yukari tahmin edebiliriz sanirim.

Kahn pek cok rekoru kirmistir ama bir yenisine göz dikti. Bremen kalecisi Oliver Reck'in 20 yil önce 34 macta 22 gol yemesi ile kirdigi en az gol yiyen kaleci olma rekoruna.. Su an icin 22 macta 11 gol yemistir ..

Transferler konusunda basari oldugundan bahsediliyor. Ribery ve Toni. Ayni adamlarin Klinsmann'in ellerinde ayni basariyi sergileyemeyecegini düsünürüm. Ayni sekilde isvicrenin basinda olacak olan Hitzfeld icin Türkiyenin de simdiden düsünmeye baslamasi gerek.

Hertha maci keyifsizdi. Orta sahada top yapamayan, her iki pasin birisi yerini bulamayan iki takimin garip mücadelesi. Öyle ki macin orta sahasi olmamasina, her topun rakip ceza sahasinin önünde bitmesine ragmen iki takimin da buldugu gol pozisyonlari bir elin parmagini gecmez.

Hayatimda ilk defa verilen bir kirmizi kartin geri alindigini gördüm, Hakem önce Pantelic'e kart gösterdi sonrasinda ise geri aldi, o karti hertha teknik adami Favre'ye gösterdi. bundan da ilginc olani ise Lucien Favre'nin mac sonrasi demeci. Olabilir, herkes hata yapabilir, üzerinde durmamak gerek deyip gecistirdi. Biz de olsa ayni durum ?

Frankfurt macinda garip bir gol olmus. Gazetelerden gördügüme göre soyledir ki hakem faul vermis. Kaleci baraji ayarlar iken bochumlu futbolcu frikigi kullanmis ve golünü atmis. Frankfurtlular itiraz ededursun hakem golü vermis. Ayni zamanda endirek vurus olmadigi icin düdügü beklemek durumunda olmadigini, bu düzeyde futbol oynayan insanlarin bunu bilmemesi de oldukca tuhaf oldugunu belirtmis hakem. Hem golü vermis, hem de ayari..

Leverkusen bildigimiz gibi, seriye bagladi yeniden. Hannoverin pek sansi yoktu. Buyuk takimlarda soru isareti iken geride kalan hemen herkesi yenebilecek bir takim Leverkusen. Gekas tekrardan ilkonbirde oynamaya basladi ve ikidir golünü de atiyor.

Haftanin en renkli maci. Stutgart- Bremen. Diegosuz Bremen fark yedi deplasmanda. Gomez ilk üc golün sahibi.. Yildirayin cok güzel bir asisti var,Mesut her seye ragmen fena degildi. Wiese oldukca kötü günler geciriyor. bayern macinda penalti kurtardi, iyi oynadi, arkasindan oynadigi Uefa macinda üst üste iki penalti daha kurtardi ayni macta. Toplamda üst üste üc penalti kurtaran kaleciyi de daha önceden de görmedim. Iste, sonrasinda yine inanilmaz buyuk hatalar.. Zamaninda Avrupa Sampiyonlar Ligi Sampiyonu dahi olabilirdi, Wiese saolsun uzatma dakikalarin uzatmasinda oyle bir hatali gol yedi ki Juventusa elendi sonucunda. Bu güven vermeyen kalecigillerin olur olmaz kurtardiklari pozisyonlar nedeniyle bir kahraman olup bir maci yakan adam olmasi kacinilmazdir. Bir benzeri de Manuel Neuerdir.

Maca gelirsek Bremenin defansi inanilmaz kötüydü. Defans ikilisinden ziyade orta sahada basan adamlarin basamamasi gibi bir nedenden dolayi birden fazla stutgartli sayisinin fazla oldugu hucumlar gerceklestirdi ev sahibi takim. Bunun da bana göre nedeni hali hazirda topa basmak nedir bilmeyen Mesut Özil'in yanina jensen'in de diegoluga soyunmasi.. Rosenberg hala formda, bir gol, bir asist.. velakin onun disinda formda futbolcusu yok.

Macin skoru 6-3. Kim iyi oynadi derseniz Bremen derim. Boyle bir mac iste.