2 Temmuz 2008

Is-Güc Zamani.!




Son postlari da attik.. Blog uzunca bir süreligine futblog kismini kapatmistir.

EURO 2008 icin gerekli zamani bir sekilde bulduk. Simdi bunun bedelini ödeme zamani ve akabinde tatil ve Türkiye.. Velhasil uzunca bir dönem olmayacak.. Post olsa da futbolla ilgili olmayacaktir yüksek ihtimal.

Futbol, cok baska bir sey. Size ihanet etmez, sizi yari yolda birakmaz. Size küsmez. Her daim size heyecan verir, keyif verir.. Istediginiz zaman ona ulasabilirsiniz, zamana göre degisik ayarda tutkular sunar. Fanatizmin sinirlarinda gezinmiyor, bir seye, klube endeskli bir spor anlayisi degil de taraftarligi da icinde barindiran bütüne, yani futbolun kendisine asiksaniz demli cay gibi size cok cüzzi bir miktara sunulmus dünyanin en güzel seyidir.. Bir demli cay icin de ayni seyi dusunurum. Kimi insanlarin milyon eurolar vererek ulastigi hazza ben bir güzel pasa cayi ile erisebiliyorum.

Dünyadaki hemen her sey yüzeysel olarak algilanabilir.Futbol da insanlarin topun pesinden kosturdugu basit bir spor dali olabilir. Derine indiginizde her sey farklilasacaktir belki ama böyle olmasa dahi nedir ki ? Acikca söylemek gerekirse herhangi bir seyin en derini ile yüzeyi arasinda cok fark göremiyorum artik ben. Bugün pek cok bilginin yüzeyine sahibiz ama oldugumuz yerden baktigimiz zaman "derin" geliyor, yüz yil sonra ne kadar sig oldugumuzu anlayacagiz belki de. Yani Her seyi bosverin, blogun tepesinde olan cümleye bir göz atin. Bir seyin nesnel olarak ne oldugunun hicbir önemi yoktur, sizin onu nasil varettiginiz, ona nasil baktiginiz ile ilgilidir yasam.

Ayni seyi sik sik tekrarliyorum. Bu bana göre yasamin sirri. Hayat hicbir zaman güzel degildir. Herhangi bir sifati yoktur. Nasil bakarsan öyledir. Güzel,Cirkin,Gerekli, Anlamli yapan insanin kendi konumuna göre onu belirleyisidir, betimleyisidir. Yazarlar ve Sairler bizlerle ayni günü yasayip ona baska bakan insanlardir. Ancak okuduktan sonra farkina variyoruz güzelliklerin veya cirkinliklerin. Oysa hicbir seye sahip olmadiginizi düsündügünüz zaman aslinda sadece dogru bir sekilde bakamadiginiz gercegi ile karsi karsiyasiniz. Futbol Bloglari ya da Aceto Balsamico tek basina baska türlü bakilabilecegini de hepimize göstermistir. Bunun tarifini de vermis, yetinmemis bu yolda insanlara yardimci olmustur kendi bloguna gelen binlerce insani yönlendirerek. Kabul edelim ki blog yazarlari aslinda futbolu degil Acetonun futbola bakisini, onu kendi hayatina göre nasil güzel konumalandirdigindan etkilenmislerdir. Pek cok blog yazarinin derdi futbolla ilgili bilgisel postlar yazmak degil, futbola aceto gibi bakabilmek olmustur diye düsünürüm. Kiskandiran/Özendiren Aceto Balsamico'nun futbol bilgisi degil onunla olan iliskisidir. Her insanin baska baska iliskisi vardir ve ben daha cok bloglari aman biraz bilgileneyim diye degil zaten bildigim haberleri ile blog yazari arasindaki iliskisi nasildir diye gezerim ederim..

demem o ki keske vaktim olsa, keske yazabilsek, keske ankaradaki ögrencilik zamani olsa, bir yil boyunca ortalama günde 15 post atabilecek bir iliskim olsaydi su blog ile.. Her mac daha keyifli hale gelirdi, en ala yedigim kazik dahi icimde cok durmazdi, yer birakmazdim baska seye. Bu dogru ya da olmasi gereken degil daha cok tercih ettigim. On yil önce cok baska düsünceler icerisindeydim ve elbette degisiyorum..

Eskiden iyi ve kötü kavramlarinin gecici bir süre varolduklarini düsünürdüm, gerekli müdahale edilirse ortadan kalkabilecek sifatlar oldugunu.. Simdi biliyorum ki hemen her seyi degistirsek dahi aslinda degisen cok bir sey olmuyor, dogumdan ölüme baki olan iyi ve kötü, mutluluk ve mutsuzluk sahip olunan yeni kosullarin biraz berisine/gerisine hemen yerlesiyor. Caba anlamsiz. Yüz yil önce yasayan insan ile yüz yil sonra yasayacak olan insan arasinda cok buyuk farklar olsa da "mutluluk ya da mutsuzluk" orani acisindan pek bir sey degismemis ve degismeyecektir.

Velhasil, üc dört ay sonra görüsürüz ya da görüsemeyiz.. iyi bakin kendinize. Zira burasi bu gibi sikici, boguk, okunmasi ve anlasilmasi zor yazilarin oldugu yer olacaktir.. güncellenme orani günden haftaya, belki aya dogru kayacaktir. Ligler basladiginda ayni kosullara sahip olursak devam etmek dilegiyle..

7 yorum:

Aytaç Togay dedi ki...

Sevgili Borges,

seni ilk eksisozluk'te okudum, sanirim herkes gibi. sonra yine orada aceto balsamico'yu kesfettim. senin de bir blogun oldugunu aceto'nun linklerinde gordum. 2006'dan beri takip etseymisim diyorum simdi de. bu son yazin, ara verme yazisi hayat uzerine, ona bakisimiz, onunla olan iliskimiz uzerine hayatimda okudugum en iyi yazi. blog yapmak cok ilginc bir deneyim. gunluk tutmak gibi, ama gunlugun seninle onun arasindaki mahrem iliskisinden farkli olarak hayata, futbola, edebiyata, sinemaya, felsefeye nasil baktigini binlercesiyle paylasmak yeni yeni alisageldigimiz bir durum. aceto'nun da etkisiyle gectigimiz haftalarda 3 yildir ugrastigim ve kisa zamanda hayatimin buyuk bir kismini onun uzerine insa ettigim fotograf uzerine ben de bir blog uretmeye basladim. ve sonra gordum ki fotografin ne kadar iyi ya da kotu oldugundan ote benim ona nasil baktigim, onunla nasil bir iliski icerisinde oldugummus onemli olan. ayni senin bu yazinda hayat icin soylediklerin gibi. cok tesekkur ederim. seninle ve yazdiklarinla tanismak kendi adima buyuk sans.

ShadoW dedi ki...

boşver işi gücü mezara mı götüreceksin paraları. futbol lazım yazı lazım. gel etme.

şaka bir yana, başarılar diliyorum sana. öyle böyle değil, ciddi başarılar ki, iş güçle uğraşmaya gerek kalmasın bir daha. ve biz de blogu keyifle okuyalım.

Ben senin yerine çalışsam olmaz mı?

Borges dedi ki...

Aytac Togay: Her cümleniz icin cok cok tesekkürler.. Sadece sunu demek istedim ki: Blogunuz cok güzel.. Fotograflar enfes.. Hele benim gibi ankarada ögrencilik/engüzel yillarini gecirmis bir adam icin.. Acip acip bakiyorum ki estetik anlayisiniz muhtesem, bu yüzden belki dokunabiliyoruz birbirimize yazilarla, resimlerle..

Shadow: ;)

Futbola da susamak gerek, biriktirmek gerek.. Calismak gerek, sorumlu oldugumuz insanlara da zaman ayirmak gerek.. yasam..

Saolasin sen cok..

joaquinsanchez dedi ki...

bütün yazılar ve zamanın için çok teşekkürler, hayatta herşey umduğun gibi gider umarım.. shadow'un dileklerini bende diliyorum =)

Aytaç Togay dedi ki...

Sevgili Borges fotograflarimi begenmene cok sevindim. Dedigim gibi yaklasik 3 senedir bu isin ucundan tuttum ve duse kalka bu zamana kadar geldim. Aslinda itiraf etmem gerekir ki benim sana mesajimda yazdigim blog bu degildi. Bu blogu kendi islerimi sergilemem icin yapmistim. Daha sonra ise bu kadar yogun bir sekilde ugrastigim fotograftan ne anladigim, ne ogrendigim konusunda birseyler yazayim dedim ve bu sefer de ortaya http://fotografyazilari.blogspot.com cikti :)) Bu blogda kendimi daha rahat hissediyorum cunku cekmekten cok, fotografi anlamak, ozumsemek, diger isleri takip etmek, yazilanlari okumak gerekiyor. Ama yine de kendi blogum icin soylediklerin beni fazlasiyla mutlu etti. Eger tatil icin ankaraya gelirsen sana onlardan bir tanesini hediye etmek isterim. Haber vermen yeter. Sevgilerimle.

scapula dedi ki...

Madem diyorsunuz ki görüşürüz ya da görüşemeyiz;

Şimdiye kadarki yazılarınız için bir teşekkür etmeli en büyüğünden. Bundan sonrakilerin de sabırsızlıkla beklendiğini ekleyerek...

jose dedi ki...

borges kardesım guzel yazılarınla futbol tutkunu bızlerı bılgılendırdıgın ıcın sonsuz tesekkurler..