26 Mayıs 2010

Artan Bayern Münih Sempatisi.!



Genelde Alman halki tarafindan en cok sevilen ve en cok nefret edilen takimdir Bayern Münih. Van Gaal ile beraber ilk defa Bayer eyaleti disinda da sempati ile bu takima yaklasilmaya baslanildi.

Bu sempatinin bence basinda olasi bir final zaferinde Bundesliganin üc degil dört takim ile Sampiyonlar Ligine katilimini saglamasi geliyordu. Bir Sampiyonlar Ligi bileti cok fazla sey demektir ve o dördüncülüge genelde her takim kendisini aday olarak da görebilir.

Ikincisi oynadigi futbolun cekiciligi.. Sonuc futbolundan ziyade göze hos gelen, bol pasli hucum felsefesine sahip olmasi. Belki dünya starlarini bünyesinde barindiriyor ama Badstuber, Müller gibi genc yetenekler ile harmanlandigi vakit hem Alman Milli takimi kazaniyor hem de Bayern.. Keza Van Gaal'in ortaya koydugu kibirin disinda "dürüst" "kaypak olmayan" karakteri de tam buraya göre.. Acikca söylemek gerekirse Bayern Münih neyse Van Gaal da odur, aile gibi korumaci ve ayni zamanda inanilmaz kibirli,kendini begenmis ve basarili. Bu yüzden sezon basindan bu yana bu takim bana cok uyuyor, ayni benim gibi diye demecler veriyor Hollandali.

Ve fakat bence Bayern'in sevilmesi icin cok önemli bir neden daha var.

Bayern Münih üc tane dev ile yarisiyor. 44,2 milyon Avrupada taraftar destegine sahip Barcelona ve hemen onun arkasindan 41 milyon ile gelen Real Madrid.. Son olarak da 3.sirada 37,6 milyon ile Manchester United. Bayern de bu üclünün hemen arkasinda yer aliyor. Buradaki Real Madrid, o kadar basarili olmamasina ragmen ayakta kalmasinin en önemli nedeni dünyanin en büyük yildizlarini kadrosunda topluyor olusudur, peki misal Bayern bunu yapamaz, neden biliyor musunuz ?

Bayern Münih, Madrid-Barca ikilisinin La Liga'ya yaptigini kendi ligine yapmiyor, normal kosullar altinda cok daha fazla olacak olan gelirlerini havuzun disarisina cikarip tek basina toplamiyor, dagitiyor ve ligin dengesini koruyor. Bakin Bayern Münih, Madrid ve Barcelona'dan dahi daha kurumsallamis, daha iyi geliri olan kluptür. Sadece Manchester United bu konuda Bayern'in önündedir.

Ne kadar kar yaptigi önemsiz ama kupasiz gecmesine ragmen Real Madrid, gecen sezon 401,4 milyon euro gelire sahip oldu. Barcelona daha basarili olmasina ragmen 365,9 milyon euro iken Bayern Münih 289,5 milyon euro. Marketing acisindan daha iyi oldugu bu iki klupten daha az geliri olmasinin tek nedeni vardir: TV gelirleri..

Madrid ve Barcalona'nin yillik TV geliri 180 milyon eurodur. Bayern'in ise 69,6 milyon euro. Normal kosullar altinda sport+markt'in patronu Zastrow'un belirledigi rakam havuzun disina cikilip tek basina bu isi ele aldigi vakit senelik 200 milyon euro civari olmasi gerektigidir. 130 Milyon euro bir bakima Bundesligayi daha da beter dengesisinin kaymamasi adina vazgectigi miktardir. Herkesin bir gram daha fazla sevmesi icin yeterli bir nedendir.

Hoeness, -kluplerin ekonomisi hakkinda gördügüm en ilerigörüslü adamdir- ileride Bundesliganin tek rakibinin Premiere Lig olacagini söyler. Biz Serie A'yi gecer iken La Liganin da cok fazla önlerinde duramayacagini belirtir ama Premiere Lig denildigi vakit en az 20 yila ihtiyaclari oldugunu da söylemekten cekinmiyor. Cok yakinda herkesin UEFA'ya bildirdigi gelirleri dogrultusunda transfer yapabilecegi dönemin baslayacagini ve Bayern'in saha kalkacagini söyler iken ayni zamanda Lyon,Hamburg gibi kluplerin bugüne göre cok daha iyi bir seviyede olacagini da öngörüsünde belirtiyor.

Toplamda bugün Bundesliga klupleri biraz daha fazla TV gelirine sahip oluyorsa bunun en önemli nedenlerinden birisi yine Bayern Münih'tir. Tek basina ülkeye yaptigi katki aslinda sevsek de sevmesek de oldukca fazladir...

5 yorum:

joeyknish dedi ki...

Vakti zamanında Bayern'e dönemin yayıncı kuruluşu açıktan para verdi diye mi yoksa Bayern'in böyle bir talebi oldu diye mi federasyonun Bayern'e bir ceza verdiği şeklinde bir habere denk gelmiştim...Bayağı bi zaman olduydu..Biraz googling yaptım; ama sonuç yok...''Did you mean that'' bile demedi...

Ben mi yanlış hatırlıyorum yoksa diye bi sorsam?...

Borges dedi ki...

joeyknish: Benim bu konuda bilgim yok ama olabilir de. Böyle konular bazen gündeme bile gelmeden gecip gidiyor. Ayrica bu secim gönülsüz dahi olsa "katkisi" tartisilmaz cok büyüktür gibi.. Almanyada büyük-kücük klup ayrimciligi fedarasyon nezdinde yoktur ve dolayila maclarin yayinlanmasindan elde edilen gelirlerin ortaklasaligina kadar varolan yasalar cok tartisilmiyor bile. BIliyorlar ki bunlar gelistiriyor, dengeliyor..

varol döken dedi ki...

yine de bu şampiyonlar liginde üst seviyede tek şansı olan kulübün bayern olduğu gerçeğini değiştirmiyor... ya da almanya'da 20 hocanın 18inin favorisi olmasının ya da almanya'da sadece bayern'in robben ve ribery'yi alabileceği gerçeğinin...

sanki bir sol cebinden alıp sağ cebine koyma durumu var ne dersin borges?

Borges dedi ki...

Varol Döken: Üst seviyede belki Bayern ama simdilik. Bremen gecenlerde Saktar ile final oynadi, Hamburg yari final.. öncesinde Klose-Klasnic'li Bremen sampiyonlar ligi finaline yaklasmisti filan.

Tv gelirlerinde yok öyle bir sey. Öyle veya böyle dagitiyorlar varol.

kaiowas dedi ki...

yukselen her takimin en iyi birkac oyuncusunu hemen kadrosuna katip guclenmeye calisan tum takimlarin kanatlarini kiran bayernden mi bahsediyoruz? daha birkac sene once bayer leverkuzeni soymak, m gomez, klose. gecen sene de wolfsburgu soyup sogana cevirmediklerine hayret! eger bir esitlik varsa tv ihalelerinde bu almanya liginin patronlarinin guzellidir, bayernin degil bence.